Judecătorul de eliberări condiționate de la Judecătoria Bistrița arată în motivarea prin care a decis punerea în libertatea a lui Gregorian Bivolaru că penitenciarul unde a fost încarcerat „gurul” nu i-a permis acestuia ieșirea la muncă și nici nu i-a dat calificative deși punctele obținute o impuneau.
Magistratul face o fină radiografie a șederii lui Gregorian Bivolaru în penitenciarul Bistrița și notează că acesta nu a creat probleme, și-a manifestat intențiile în muncă, a participat la activitățile locului de detenție și că profilul său psihic nu conduce la ideea că ar putea recidiva.
Citește și:
- Gregorian Bivolaru o duce bine! Proaspăt eliberat din penitenciar el încasează peste 7000 de coroane, pensie de la statul Suedez – motivare
- Grig Bivolaru a recunoscut fapta pentru care a fost condamnat și a decis să nu mai discute vreodată cu minore – motivare
N-au vrut să-i dea de muncă
Magistratul consemnează în documentul citat că după verificări a constata la dosar existența caracterizării lui Bivolaru, o copie după adresa Penitenciarului Bistrița emisă către acesta din care rezultă acesta nu a fost selecționat la muncă, deși a solicitat scoaterea sa la activități productive prin mai multe cereri, copii după chitanțele doveditoare ale achitării cheltuielilor judiciare la care a fost obligat prin hotărârea de condamnare, copii după atestate și adeverințe privind calificările „gurului” în diferite domenii și alte documente justificative.
Magistratul notează despre opțiunea penitenciarului de a nu-l lăsa pe Bivolaru să lucreze, că a condus la o oarecare inechitate față de acesta.
”Instanța apreciază că perioada de privare de libertate executată de către petent până în prezent este suficientă pentru atingerea tuturor scopurilor pedepsei aplicate, atât prin raportare la persoana condamnatului cât și la terți subiecți de drept cu astfel de preocupări infracționale, din rațiunile ce vor succede.
Din actele existente la dosarul cauzei rezultă că petentul a solicitat în repetate rânduri să fie scos la muncă în cadrul penitenciarului, cererile sale fiind respinse, așa cum rezultă din adresa din 29.05.2017 a Penitenciarului Bistrița, sub motivația că activitățile disponibile sunt sub calificarea petentului.
În aceste condiții lipsa unor zile câștigate prin muncă nu poate fi imputată petentului, cerința stăruinței în muncă neputând fi avută în vedere la judecarea prezentei cereri. Pe timpul detenției petentul nu a fost sancționat disciplinar, dar nici nu a obținut nicio recompensă.
Cu toate că petentul nu a fost recompensat în perioada executării pedepsei, instanța reține că acesta are un sold de 45 de credite, care ar fi putut duce la obținerea a cel puțin unei recompense”, se arată în motivare.
Achitarea dărilor la stat, motiv de eliberare
Judecătorul a mai avut în vedere și faptul că Gregorian Bivolaru „s-a implicat constant în participarea la programe educaţionale şi în realizarea unor lucrări sau articole în diverse domenii, chiar dacă nu a beneficiat de nicio zi câştig în urma acestora”.
„Constanța implicării petentului în valorificarea potențialului personal ( aşa cum corect a reţinut Comisia pentru liberări condiționate), fără a urmări anumite beneficii conform Legii nr. 254/2013, dovedește existența unui proces volitiv de îndreptare”, spune magistratul bistrițean.
El mai arată că „tot o dovadă în sensul menționat anterior este și faptul că petentul a achitat cheltuielile judiciare la care a fost obligat prin hotărârea de condamnare, depunând chitanțele doveditoare la dosarul cauzei”.
„În fața instanței petentul a arătat că își însușește vinovăția faptei pentru care a fost condamnat, are remușcări față de aceasta, conștientizează gravitatea și consecințele infracțiunii comise, iar perioada de privare de libertate a fost suficientă pentru ca acesta să-și reevalueze valorile interne în sensul corijării comportamentului socialmente deviant”, se mai arată în motivarea de eliberare a lui Gregorian Bivolaru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro