Dintre cei patru bărbați care au sosit într-o dimineață de noiembrie la un centru militar de recrutare din Kiev, doar unul dintre ei se afla acolo în mod voluntar.

Oleksandr, un comerciant de mașini la mâna a doua în vârstă de 34 de ani, a explicat că nu mai putea să privească de pe margine după ce cinci cunoștințe au fost ucise pe front.

Ceilalți patru primiseră notificări obligatorii de mobilizare. Doi dintre ei au declarat că afecțiunile medicale i-au împiedicat anterior să se alăture armatei.

Al patrulea – Evhen, un director de vânzări în vârstă de 42 de ani, fără experiență militară – ar fi preferat pur și simplu să nu lupte. „Nu am de gând să mă ascund, dar, sincer, nu știu cu ce pot contribui”, a spus el pentru Financial Times.

Liniștea de la centrul de recrutare contrastează cu cozile uriașe formate după invazia lansată de Rusia în februarie anul trecut.

Iar situația ilustrează provocarea cu care se confruntă Ucraina, care are o populație de mai puțin de 40 de milioane de locuitori, după aproape doi ani de război împotriva unui inamic cu o populație de peste trei ori mai numeroasă.

Cum să menții un flux constant de recruți pentru forțele armate fără a stârni tulburări sociale și cum să construiești capacitatea de a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă?

Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu
Recomandări
Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu

Aproape 20.000 de bărbați ucraineni s-au sustras recrutării

Generalul Valeri Zaluzhnîi, comandantul militar suprem al Ucrainei, a declarat pentru The Economist la începutul acestei luni că pentru a ieși din „impas” – un termen care i-a adus o mustrare din partea guvernului – nu are nevoie doar de noi capacități în domeniul artileriei, al deminării și al războiului electronic, ci și de „consolidarea rezervelor”.

„Cu toate acestea, capacitatea noastră de a antrena rezervele pe propriul teritoriu este de asemenea limitată”, a scris separat Zalujnîi într-un articol de opinie.

„Nu ne putem lipsi cu ușurință de soldații care sunt detașați pe front, (iar) Rusia poate lovi centrele de pregătire. Și există lacune în legislația noastră care permit cetățenilor să se sustragă de la responsabilitățile lor”, a explicat șeful armatei.

Conscripția selectivă a continuat din februarie 2022, dar a pierdut din avânt pe măsură ce realitatea sumbră a unui război lung și istovitor s-a instalat.

Potrivit unei investigații BBC, aproape 20.000 de bărbați ucraineni s-au sustras recrutării, fie fugind din țară, în mod ilegal, fie obținând în mod fraudulos permisiunea de a pleca.

În august, președintele Volodimir Zelenski i-a demis pe toți șefii centrelor de recrutare din țară, pe fondul suspiciunilor că acestea au eliberat scrutiri medicale în schimbul mitei.

Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii
Recomandări
Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii

O problemă de competențe și de abilități fizice

Oficialii ucraineni și analiștii occidentali spun că nu este doar o problemă de număr, ci și de aptitudini, capacități și competențe.

Vârsta medie a ucrainenilor de pe front și a celor antrenați de aliații occidentali a fost de 30-40 de ani, mai degrabă decât cea obișnuită de 18-24 de ani, a declarat pentru Financial Times Jack Watling, senior fellow la Royal United Services Institute, un think-tank britanic.

Problema nu este numărul militarilor, ci „calitatea și capacitatea de a comanda operațiuni la scară largă”, a spus el.

Mobilizarea de la începutul anului trecut a atras în mod disproporționat bărbați mai în vârstă, cu experiență militară, dar acum este nevoie de bărbați mai tineri, cu mai multă rezistență și abilități, a adăugat el.

„Ucraina are nevoie de infanterie în cea mai bună formă fizică”, a declarat și Franz-Stefan Gady, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. „Cerințele fizice pentru infanterie sunt solicitante și au crescut pe măsură ce acest conflict a evoluat în angajamente de infanterie la scară mică, care luptă pe jos, în tranșee”, a spus acesta pentru cotidianul financiar.

Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu
Recomandări
Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu

Câți militari a pierdut Kievul pe front?

Oficialii de la Kiev nu au divulgat numărul victimelor și nici pe cel al militarilor. Experții și oficialii locali au sugerat însă că Ucraina a avut anul trecut în jur de un milion de bărbați și femei sub arme, inclusiv apărarea teritorială, serviciile secrete și gărzile de frontieră – dublu față de numărul de dinainte de 2022 februarie.

Oficialii americani estimează că aproximativ 70.000 de soldați ucraineni au fost uciși și până la 120.000 au fost răniți, comparativ cu aproximativ 200.000 de morți în rândul rușilor. Kievul a estimat bilanțul deceselor din armata Rusiei la peste 300.000.

Pentru a ajuta la completarea rândurilor, oficialii ucraineni au înființat puncte de control pe marginea drumurilor pentru a căuta bărbați care se sustrag de la încorporare. Dacă sunt considerați apți, aceștia sunt duși la birourile de recrutare.

Clipurile cu ofițeri de recrutare care iau bărbați de pe stradă și îi forțează să urce în microbuze au devenit virale.

Zalujnîi a declarat că se depun eforturi pentru a crea un registru unificat al recruților. El a dezvăluit, de asemenea, un nou sistem de calificare pe câmpul de luptă, care presupune „plasarea personalului nou mobilizat și instruit în unități experimentate din prima linie pentru a-i pregăti”.

Konrad Muzika, director al Rochan Consulting, un think-tank cu sediul în Polonia care monitorizează războiul, a declarat că, având în vedere că Ucraina are mai puțini oameni decât Rusia, o pregătire mai bună și trupe mai bune i-ar permite să susțină lupta mai mult timp.

„Ucraina nu poate adopta modul rusesc de război, care se concentrează pe uzură, deoarece Moscova va putea să depășească Kievul în aproape toate aspectele, de la producția militară până la capacitatea de a susține pierderi mai mari”, a spus el pentru Financial Times.

O strategie pentru atragerea de noi recruți

În cea mai recentă încercare de a relansa procesul și de a atrage recruți mai tineri, mai motivați și mai bine educați, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că voluntarii nu vor servi neapărat în tranșee, ci într-un rol la alegere care să corespundă abilităților lor.

Unul dintre obiective este de a atrage mai mulți profesioniști IT pentru unitățile care operează drone și alte arme de înaltă tehnologie. Trei persoane cu o astfel de specializare au declarat pentru Financial Times că ar lua în considerare oferta dacă s-ar putea asigura că vor avea roluri de operatori de drone sau că își vor folosi expertiza în războiul cibernetic sau în roluri similare.

Natalia Kalmikova, ministra adjunctă a apărării, a semnat săptămâna aceasta acorduri cu thelobbyx.com, o platformă de recrutare folosită de armată, pentru a ajuta soldații să se mute în roluri mai potrivite pentru abilitățile lor.

„Proiectul va permite unei persoane să aleagă o anumită unitate într-o anumită poziție în care experiența sa civilă va fi cea mai utilă”, a declarat Kalmikova. Acorduri similare cu alte companii de recrutare sunt în curs de elaborare.

Soldații care petrec o lună întreagă pe front sunt plătiți cu peste 3.000 de dolari pe lună – o sumă mare în Ucraina, unde salariul mediu este mai mic de 500 de dolari pe lună, și mult mai mare decât cei 650 de dolari plătiți pentru trupele cu roluri de sprijin în spatele frontului.

Kalmikova a declarat pentru televiziunea ucraineană la începutul acestei luni că recrutarea forțată va continua, dar va fi eliminată treptat atunci când „suficienți” soldați se vor înrola voluntar.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Comentarii (19)

EDYKEY   •   29.11.2023, 12:40

Se va distruge o generaţie de bărbaţi tineri în ritmul âsta!

Bazilus   •   29.11.2023, 12:35

Razboiul este foarte urat pentru un soldat.

Luizamatza   •   29.11.2023, 11:38

Pierderile sunt de ambele parti, dar ucraina incearca sa tinda catre o democratie fata de rusia.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Libertateapentrufemei.ro
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
FANATIK.RO
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
GSP.RO
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
FANATIK.RO
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Unica.ro
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Observatornews.ro
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul
HOROSCOP
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI