Cercetăătorii consideră că întreruperea somnului afectează producerea melatoninei, un hormon care reglează ceasul biologic al organismului și are un rol important în sistemul de apărare împotriva cancerului. Melatonina cunoscută și sub numele de „hormonul întunericului”este o substanță produsă de creier în timpul somnului. Aceasta are un rol major în diminuarea cantității de estrogen eliberată de organism, estrogenul fiind principalul vinovat de apariția multor cazuri de cancer la sân.
Pentru realizarea acestui studiu au fost monitorizate aproximativ 24.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani. Specialiștii le-au supravegheat timp de 8 ani, perioadă în care le-au făcut analize pentru depistarea cancerului mamar. Concluziile au fost că femeile care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte prezentau riscul de a dezvolta celule cancerigene la nivelul sânului.
Pe de altă parte, Henry Scowcroft, directorul organizației Cancer Research din Marea Britanie, a declarat că somnul și programul de lucru joacă un anumit rol în apariției cancerului mamar, dar că este prea devreme de anticipat dacă se compară cu cel al unor factori precum greutatea, exercițiile fizice și consumul băuturilor alcoolice.

Melatonina – hormonul relaxării

Imediat ce se lasă întunericul epifiza începe să secrete melatonina, care favorizează somnul adânc, relaxează și odihnește. Primele raze de soare opresc producerea melatoninei. Dacă nivelul ei este ridicat te trezești adormită, apatică și chiar deprimată. Pentru un somn profund se recomadă consumarea unor alimente care stimuleaza secreția acesteia printre care : lapte, banană, carne de pasăre, plante leguminoase, brânză, curmale uscate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News