Studiul, publicat marți în jurnalul  „Nature Communications”, este primul care arată legătura dintre depravarea de somn și a fi izolat din punct de vedere social, punând într-o lumină nouă epidemia de singurătate la nivel global, potrivit news.berkeley.educ.

„Noi, oamenii, suntem o specie socială. Totuși, privarea de somn ne poate transforma în leproși sociali „, a spus autorul principal al studiului, Matthew Walker, profesorul de neuroştiinţă şi psihologie de la la UC Berkeley.

Mai mult, acea vibrație de înstrăinare îi face pe indivizii privați de somn să fie neatrăgători din punct de vedere social pentru ceilalți oameni. Chiar și oamenii care se odihnesc bine se simt uneori singuri după ce se întâlnesc cu o persoană depravată de somn, declanșând o contagiune virală de izolare socială.

Cercetătorii au descoperit că scanările cerebrale ale persoanelor care suferă de lipsa somn în timp ce vizionează clipuri video cu străini care vin spre ei, au prezentat o puternică activitate de repulsie socială în rețelele neuronale care sunt activate de obicei atunci când oamenii simt că spațiul lor personal este invadat.

„Cu cât dormi mai puțin, cu atât vrei să interacționezi mai puțin. Totodată, oamenii te percep ca fiind mai respingător din punct de vedere social, sporind în continuare impactul social de izolare al pierderii de somn. Acest cerc vicios poate fi un factor care contribuie semnificativ la criza de sănătate publică care este singurătatea”, a mai spus Matthew Walker.


EXCLUSIV/Stela Enache, declarație emoționantă la nouă ani când și-a pierdut soțul, pe Florin Bogardo. ”Sufletul meu, te voi iubi mereu”


 

Urmărește-ne pe Google News