Libertatea prezintă un document aflat în posesia Ministerului Sănătății, centralizatorul paturilor de terapie intensivă și dotărilor acestora, realizat de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă.
În România există 2.503 de paturi de terapie intensivă pentru adulți în sistemul public de sănătate, la care se mai adaugă 150 de paturi pentru copii. Aici ar trebui tratați bolnavii care dezvoltă infecțiile severe cu coronavirus.
Cei de la SRATI au numărat exclusiv paturile de terapie intensivă unde este asigurată linia de gardă, pentru că doar acolo ar putea fi tratate infecțiile grave.
Însă doar jumătate din aceste paturi sunt dotate acum cu ventilatoare, care pot susține funcția respiratorie.
Documentul obținut de ziar arată că, deși România ar putea ajunge în situația de a interna simultan sute de oameni infectați cu coronavirus în formele cele mai severe, multe din paturile de ATI nu sunt dotate cu ventilatoare, care să susțină funcția respiratorie.
Pe de altă parte, la Europa FM, secretarul de stat Nelu Tătaru a susținut că ”avem în acest moment 2.700 de ventilatoare, dintre care 2.650 funcționale”.
De ce dau autorități, din nou, cifre diferite la o chestiune de viață și de moarte?
Ceea ce n-a spus Nelu Tătaru este faptul că bună parte din acestea nu sunt funcționale sau nu sunt în secțiile de terapie intensivă cu linie de gardă și ar trebui luate de acolo de unde deservesc alți bolnavi (de exemplu, spitale de pneumologie). Și mai apare o problemă, dezvăluită de un medic ATI: ”Cuplarea ventilatoarelor la paturile de terapie intensivă nu e simplă, necesită cuple/plinte de oxigen și aer comprimat, iar acestea nu sunt la fel de multe ca paturile ATI”. Mai simplu: chiar dacă le aduci din altă parte nu ai sistemul prevăzut pentru ele.
Dacă am fi astăzi în situația Italiei, unde, dintr-un total de 36.000 de pacienți, peste 2.200 au nevoie de paturi de terapie intensivă, s-ar întâmpla două lucruri:
- Am rămâne fără paturi de terapie intensivă, pentru alte cazuri grave (victime ale arsurilor, accidentelor de circulație, infarcturi etc)
- Nu am putea trata toți bolnavii de coronavirus în formă grav într-un pat de terapie intensivă cu ventilator, pentru că jumătate nu dispun de această aparatură.
Mai sunt necesare cel puțin 1.200 de ventilatoare pentru a ajunge la raportul 1:1. Însă într-o situație ideală ne-ar mai trebui încă 1.000 de paturi cu ventilatoare, pe lângă cele 2.500.
Dorel Săndesc, vicepreședinte SRATI, a explicat vineri seară:
București: 304 ventilatoare la 479 de paturi
În București, în spitalele publice ale Ministerului Sănătății există 479 de paturi ATI pentru adulți, dar numai 304 ventilatoare.
În spitalele primăriei există 177 de paturi ATI pentru pacienții adulți, dar numai 93 de ventilatoare.
În restul țării, în toate celelalte județe, la 1.747 de paturi de terapie intensivă pentru adulți, sunt doar 828 de ventilatoare funcționale.
Pentru copii, în afara Bucureștiului sunt numai 31 de paturi de terapie intensivă cu ventilator și încă 47 fără ventilator.
Libertatea a solicitat și oficial biroului de presă al Ministerului Sănătății aceste date, în urmă cu două săptămâni, însă ziarul nu a primit încă niciun răspuns.
Dată fiind starea de urgență decretată de președinte, instituțiile pot să prelungească termenul de oferire a informațiilor de interes (pe legea 544) de la 30 de zile la 60 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro