Cuprins:
Liderii militari din aproape 50 de țări se reunesc vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, unde vor definitiva lista de arme pe care le vor trimite Kievului și vor discuta despre strategia pentru viitorul războiului din Ucraina.
În vreme ce aliații au stabilit deja o lungă listă de arme, pe care se află vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie, sisteme antiaeriene, elicoptere, drone și muniție, există încă disensiuni în privința tancurilor de care liderii ucraineni spun că au nevoie disperată pentru a recuceri teritoriul controlat de Rusia.
Secretarul american al apărării Lloyd Austin și generalul Mark Milley, șeful Statului Major, vor prezenta oficial ultimul pachet masiv de ajutor al SUA – care totalizează 2,5 miliarde de dolari și include pentru prima dată transportoare Stryker, dar și faimoasele vehicule blindate Bradley – „ucigașele de tancuri”.
În acest timp, Germania se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a furniza Kievului tancuri Leopard 2 sau cel puțin pentru a permite altor țări – cum ar fi Polonia sau Finlanda – să livreze tancurile fabricate în Germania, din propriile stocuri.
SUA au refuzat, cel puțin până acum, să furnizeze Ucrainei tancuri M1 Abrams, invocând complicata logistică necesară pentru funcționarea acestui vehicul. Asemenea aliaților europeni, SUA consideră că soluția cea mai productivă ar fi trimiterea de tancuri Leopard, scrie Associated Press.
Ce mai trimit americanii: sisteme antiaeriene, sute de vehicule militare, muniție
Dincolo de blindatele amintite, pachetul de ajutor trimis de SUA mai include opt sisteme de apărare antiaeriană Avenger, 350 de vehicule Humvee, 53 de vehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), peste 100.000 de cartușe de artilerie și muniție pentru sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate.
Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, care și-a preluat funcția cu doar o oră înainte de întâlnirea de joi cu Austin, se numără printre cei care probabil vor participa la întâlnirea de la Ramstein.
Referindu-se la tancuri, el a declarat pentru televiziunea ARD că este „destul de sigur că vom lua o decizie în acest sens în zilele următoare, dar nu vă pot spune încă astăzi cum va arăta”.
Nu a fost clar dacă problema tancurilor a fost abordată în timpul discuției sale inițiale cu Austin. Germania a semnalat în ultimele zile că va fi de acord cu trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina doar dacă SUA vor accepta să trimită propriile tancuri Bradley – dar Washingtonul nu a dat de înțeles că își va schimba poziția.
O poziție interesantă a venit din partea Poloniei, care a anunțat că este gata să trimită un număr de tancuri Leopard – cumpărate în trecut din Germania -, chiar dacă Berlinul nu își va da formal acordul, așa cum prevede contractul de achiziție.
În acest timp, Kievul a dat semne de nerăbdare. La aproape 11 luni de la invazia rusă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că Ucraina nu a obținut totuși suficient armament de la aliații occidentali.
Ce trimit ceilalți aliați
Per total, pachetul militar promis de aliați este impresionant. Berlinul și Parisul au anunțat deja săptămânile trecute intenția de a trimite Kievului propriile vehicule blindate, Marder – de producție germană și AMX-10RC – fabricate în Franța.
Germania este gata să trimită Ucrainei și un sistem de apărare antiaeriană Patriot, dar când va ajunge acesta este neclar deocamdată.
Danemarca va trimite printre altele 19 sisteme de artilerie Caesar 8X8 de 155 mm, adică toate sistemele Caesar de care dispune în acest moment.
Ajutorul Estoniei constă în zeci de obuziere FH-70 de 155 mm și D-30 de 122 mm, mii de cartușe de artilerie de 155 mm, vehicule de sprijin pentru unitățile de artilerie și sute de lansatoare de grenade antitanc Carl-Gustaf M2.
Letonia va oferi zeci de sisteme portabile de apărare aeriană (Stinger) și elemente suplimentare de apărare aeriană, două elicoptere M-17, zeci de mitraliere, cu muniție, câteva zeci de drone și piese de schimb pentru obuzierele M109.
Lituania va trimite zeci de tunuri antiaeriene L-70 cu zeci de mii de proiectile și două elicoptere Mi-8. Lituania a anunțat, de asemenea, că anul acesta va oferi 40 de milioane de euro pentru achiziții în sprijinul armatei ucrainene. Acestea vor include dispozitive antidronă, optice, dispozitive termovizuale și drone.
Noul pachet polonez constă în tunuri antiaeriene S-60 cu muniția aferentă. Polonia a donat deja 42 de vehicule de luptă pentru infanterie, împreună cu pachete de pregătire pentru două batalioane mecanizate. Varșovia va continua să livreze obuziere KRAB de 155 mm și să aprovizioneze Ucraina cu diverse tipuri de muniție.
În plus, Polonia este pregătită să doneze o companie de tancuri Leopard 2.
Pachetul Marii Britanii constă într-o escadron de tancuri Challenger 2 cu tot cu vehiculele blindate de recuperare și reparații care le însoțesc. De asemenea, Londra va trimite tunuri autopropulsate AS90 de 155 mm, drone, cartușe de artileri, sute de rachete sofisticate, inclusiv rachete GMLRS, rachete de apărare antiaeriană Starstreak, muniție antitanc Brimstone.
La pachetul de ajutor vor contribui, de asemenea, Slovacia și Cehia. Oficialii canadieni anunțaseră și ei acum câteva zile că vor furniza Ucrainei 200 de transportoare blindate Senator APC.
Finlanda a anunțat și ea vineri că va livra Ucrainei cel mai mare pachet de apărare de până acum, în valoare de peste 400 de milioane de euro. Declarația ministerului Apărării, scrie Politico, a precizat că Finlanda va trimite artilerie grea și muniții, dar nu a intrat în detalii.
„Înainte de ploile de primăvară”
Generalul Milley a explicat că noile arme, combinate cu o nouă sesiune de instruire complexă a trupelor ucrainene, vor fi esențiale pentru a ajuta Kievul să recupereze teritoriul capturat de Rusia în războiul de aproape 11 luni.
Scopul, a spus el, este de a livra armele și echipamentele necesare Ucrainei, astfel încât forțele nou antrenate să le poată folosi „cândva înainte de apariția ploilor de primăvară”. „Asta ar fi ideal”, a spus oficialul american.
Subsecretarul apărării pentru politică Colin Kahl a declarat și el că războiul intră într-o nouă fază, pe măsură ce Rusia își consolidează pozițiile defensive în teritoriile ocupate, și că Ucraina va avea nevoie de infanterie mecanizată pentru a străpunge aceste linii.
Afluxul de noi arme, tancuri și transportoare blindate vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu lupte intense în est, în jurul orașului Bahmut și al orașului minier Soledar. Cel mai probabil, au spus analiștii, luptele se vor intensifica în primăvară.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!