Libertatea vă prezintă lista tuturor celor 54 de candidați înscriși la alegerile locale din București, atât pentru Primăria Capitalei, cât și la fiecare primărie de sector.

Candidații la Primăria Capitalei

În cursa pentru Primăria București s-au înscris 9 candidați, inclusiv actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan. Acum patru ani, au fost 18 candidați, adică dublu.

Iată lista tuturor candidaților la alegerile din 2024, în ordinea în care se vor regăsi pe buletinul de vot:

Gabriela Firea (PSD) – fostă jurnalistă

Gabriela Firea, 51 de ani, este de profesie jurnalist. A debutat în presă în 1990, ca reporter la săptămânalul Pur și Simplu Bacău, apoi a lucrat la cotidianul Azi ca reporter (1991-1992), a trecut pe la Radio Contact (1992-1993), iar timp de 6 ani, până în 1999, a lucrat în TVR, unde a fost realizator de reportaje economice, dar a prezentat și principalul jurnal al postului public.

În perioada 1999-2000 a fost purtător de cuvânt al Guvernului condus de Mugur Isărescu.

În 2001 s-a întors în presă, la Antena 1, iar până în 2009 a prezentat principalul jurnal de știri din weekend al postului condus de Dan Voiculescu. În perioada 2005-2011 a condus publicațiile financiare Săptămâna Financiară și Financiarul și a realizat emisiunea Săptămâna Financiară la Antena 1, iar în perioada decembrie 2011-iunie 2012 a prezentat emisiunea Știrea zilei la Antena 3.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Din 2012, Firea a intrat în PSD. Ea a fost aleasă senator de București și a fost purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Victor Ponta din 2014. În 2019 a fost printre cei mai vehemenți contestatari ai lui Liviu Dragnea, în PSD. În prezent este prim-vicepreședinte al PSD.

Firea a fost primarul Capitalei în perioada 2016-2020 și ministru al Familiei în perioada 2021-2023, demisionând în urma scandalului „Azilele groazei”. Ea a devenit propunerea partidului condus de Marcel Ciolacu la PMB doar după ce discuțiile dintre PSD și PNL privind un candidat comun au eșuat, iar Cătălin Cîrstoiu a fost retras.

Sebastian Burduja (PNL) – remarcat înaintea mitingului „10 august 2018”

Sebastian Burduja, 38 de ani, este ministru al energiei și președinte al PNL București. Aflat într-o situație similară cu a lui Firea, Burduja a devenit propunerea partidului condus de Nicolae Ciucă numai după ce discuțiile liberalilor cu PSD despre candidatul comun au eșuat.

Sebastian Burduja s-a născut pe 18 iunie 1985. În 2008 și-a luat licența în Ştiinţe Politice la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, iar 3 ani mai târziu a absolvit un master în Politici Publice și un master în Administrarea Afacerilor, ambele la Universitatea Harvard. În 2019 a devenit doctor în Economie şi Afaceri Internaţionale, în cadrul ASE.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

În ianuarie 2016, când avea 30 de ani, Sebastian Burduja a pus bazele unei noi mişcări civice şi politice, partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT). În 2019, PACT a fuzionat cu PNL.

El s-a făcut remarcat în iunie 2018, după un clip video postat pe Facebook, în care a prefațat mitingul diasporei din 10 august 2018 împotriva lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte al PSD și considerat liderul de facto al Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Ascensiunea politică a început în decembrie 2020, când a fost ales deputat pe listele PNL pentru un mandat de 4 ani. În perioada aprilie 2022-mai 2022, Burduja a fost consilier onorific al premierului de atunci, Nicolae Ciucă. În mai 2022, a fost numit ministru al digitalizării, funcție în care a activat până în iunie 2023, când premier a devenit Marcel Ciolacu (PSD), iar atunci a fost numit ministru al energiei.

Mihai Enache (AUR) – candidatul cu declarații homofobe

În vârstă de 36 de ani, Mihai Enache a absolvit Facultatea de Administrație Publică din cadrul SNSPA în anul 2010, are un masterat în Administrație Publică și Dezvoltare Durabilă, iar în 2017 a terminat a doua facultate, de Drept, la Universitatea Nicolae Titulescu din București.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

El a lucrat în Primăria Sectorului 4 și a fost directorul de investiții al instituției. În martie 2023, a pus bazele Caravanei Medicale AUR, fiind manager de proiect.

Mihai Enache a spus că, dacă va fi ales primar, nu va autoriza „sub nicio formă desfășurarea paradelor homosexuale” în București pentru că „afectează dezvoltarea normală a copiilor”.

Dorin Iacob (Partidul Alternativa Dreaptă) – omul care a lucrat la SRI

În vârstă de 64 de ani, Dorin Iacob este un om de afaceri și analist politic, remarcat în ultimii ani ca invitat al televiziunii Realitatea Plus. El a fost ofițer de Miliție înainte de 1990 în județul Alba, apoi a lucrat în Ministerul de Interne la București și a devenit șeful de cabinet al lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI după Revoluție.

Iacob a avut legături strânse cu Serviciul Român de Informații, fiind ofițer SRI după 1990, dar a susținut că nu a lucrat pentru fosta Securitate comunistă.

Dorin Iacob a ocupat funcţia de secretar executiv al Partidului Democrat, în campania electorală pentru alegerile locale din 2004 și a fost un apropiat al fostului președinte Traian Băsescu.

Diana Şoşoacă (SOS România) – considerată omul Moscovei

Diana Șoșoacă, 48 de ani, este senator, de profesie avocat. Ea s-a făcut cunoscută încă din 2020 prin mesajele anti-vacciniste, anti-europene și ulterior prin mesaje considerate pro-Rusia. În 2021 a fost exclusă din partidul AUR, condus de George Simion, pe motive de indisciplină. Apoi a fondat partidul SOS România.

În decembrie 2021, Șoșoacă a fost acuzată de postul TV RAI 1 că a sechestrat o jurnalistă italiană în urma unui interviu despre pandemia de COVID-19. În recplică, senatoarea a spus că a fost „atacată de un reporter de la RAI 1”, iar soțul ei, Silvestru Șoșoacă, a apărat-o.

În aprilie 2022, a mers la ambasada Rusiei din București pentru a-i prezenta ambasadorului o așa zisă poziție de neutralitate a României în războiul declanșat de Moscova în Ucraina, o poziție care nu era în acord cu politica de stat a României.

Cristian Popescu Piedone (PUSL) – candidatul cu probleme penale

În vârstă de 61 de ani, Cristian Popescu Piedone, edilul sectorului 5, a schimbat mai multe partide politice, a fost votat ca primar de trei ori în două sectoare diferite și a avut probleme cu legea.

Autointitulat „social și liberal”, Piedone s-a implicat în administrația locală încă din 1996, fiind consilier local la Primăria Sectorului 5. El s-a făcut remarcat în viața publică la începutul anilor 2000, când a devenit inspector la Primăria Sectorului 6 și mergea în piețe, unde dărâma cu picioarele lăzile cu zarzavaturi ale vânzătoarelor care vindeau pe asfalt.

Peste câțiva ani, Piedone s-a mutat temporar în comuna Priboieni din Argeș și și-a luat permisul auto la toate categoriile în aceeași zi. Ulterior, au fost constatate nereguli privitoare la viza de flotant făcută în 2007, motiv pentru care Piedone a rămas fără carnet în 2009.

În perioada 2008-2015, Piedone a fost votat de două ori primar al Sectorului 4. El și-a dat însă demisia la câteva zile după tragedia din Clubul Colectiv, produsă pe 30 octombrie 2015. În septembrie 2020, a devenit noul primar al sectorului 5, cu 27% dintre voturile bucureștenilor din acel sector.

În mai 2022, la aproape șapte ani de la incendiul în care și-au pierdut viața 65 de oameni, Piedone a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu. El a fost acuzat că a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare. În iunie 2023, Piedone a fost achitat și eliberat prin decizia Curții Supreme, după ce a executat un an și o lună de închisoare.

Alexandru Pânişoară (Partidul Ecologist Român) – urbanistul care l-a reclamat pe Nicușor Dan la DNA

Alexandru Pânișoară, 36 de ani, este urbanist. A absolvit Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură Ion Mincu în 2012 și are un master în „Dreptul Urbanismului și al planificării teritoriale” din cadrul Facultății de Drept (2015).

El a fost vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul (2015-2016). Ulterior, a lucrat consultant în dreptul urbanismului la Ministerul Culturii (2016-2019), expert în urbanism și arhitectură la Banca Mondială București (din 2018) și președinte la Asociația pentru Dreptul Urbanismului București (din 2020).

În martie 2023, Pânișoară l-a reclamat pe primarul general Nicușor Dan la DNA, acuzându-l de deturnare de fonduri și abuz în serviciu.

Nicuşor Dan (independent) – vrea al doilea mandat

Nicușor Dan, 54 de ani, este de profesie matematician, deținător al unui Doctorat în matematică obținut în 1998 la Universitatea Paris XIII. Când era la liceu la Făgăraș, a câștigat Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în 1987 și 1988.

Fost activist civic timp de mulți ani, Nicușor Dan este fondatorul Asociației Salvați Bucureștiul (2006) și al partidului Uniunea Salvați Bucureștiul (2015), transformată în 2016 în partidul Uniunea Salvați România (USR).

El a mai candidat de alte trei ori la PMB, începând cu alegerile din 2012, iar din septembrie 2020 ocupă funcția de primar general. Nicușor Dan, care candidează ca independent, este susținut la alegerile din 9 iunie de „Dreapta Unită”, formată din partidele USR, PMP și Forța Dreptei.

Constantin Titian (independent) – a candidat la Sectorul 4

În vârstă de 63 de ani, Filip Constantin Titian este medic specialist neurochirurg și a terminat Facultatea de Medicină, Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Politice si Institutul Diplomat Roman. În 2020, a candidat la Primăria Sector 4.

Candidații la Primăria Sectorului 1

La Sectorul 1, vor fi 9 candidați:

  • Clotilde Armand – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
  • George Cristian Tuţă – PSD-PNL
  • Ramona Ioana Bruynseels – AUR
  • Florin Ghidănac – Partidul Blocul Suveranist Român
  • Dan Nicolae Podaru – PER
  • Iulian Hatmanu – REPER
  • Daniel Tudorache – independent
  • Liviu Negoiţă – PUSL
  • Mircea Florin Andrei – Partidul Alternativa Dreaptă

Candidații la Primăria Sectorului 2

Pentru Sectorul 2 au fost validate 4 candidaturi:

  • Radu Mihaiu – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
  • Rareş Hopincă – PSD-PNL
  • Gabriel Golgoţiu – REPER
  • Luminiţa Bughiu – SOS România

Candidații la Primăria Sectorului 3

6 candidați sunt la Sectorul 3:

  • Robert Negoiţă – PSD-PNL
  • Lucian Judele – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
  • Paul Gheorghe – SOS România
  • Ana Ciceală – independentă
  • Marco Niţă – AUR
  • Vasile Negrilă – PUSL

Candidații la Primăria Sectorului 4

Pentru funcţia de primar la Sectorul 4 i-au depus candidatura 7 persoane:

  • Daniel Băluţă – PSD-PNL
  • Paul Ene – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
  • Cătălin Teniţă – REPER
  • Luana Târziu – SOS România
  • Matei Ştefănescu – AUR
  • Dan Călina – PRM
  • Daniela Manole – Partidul Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (D.R.E.P.T.)

Candidații la Primăria Sectorului 5

În cursa pentru Sectorul 5 au fost admise 10 candidaturi:

  • Adrian Vigheciu – PSD-PNL
  • Paul Dimitriu – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
  • Vlad Popescu Piedone – PUSL
  • Mirel State – PRM
  • Adrian Albu – REPER
  • Lidia Vadim-Tudor – AUR
  • Dan Marin – SOS România
  • Marian Vanghelie – independent
  • Rafael Ilie – Partidul Mişcarea România Suverană
  • Dan Ujeuca – Partidul Social Democrat Unit

Candidații la Primăria Sectorului 6

La Sectorul 6, au fost validați 10 candidaţi:

  • Ciprian Ciucu – PSD-PNL
  • Monica Iagăr – AUR
  • Valentin Licxandru – Partidul Alternativa Dreaptă
  • Mihaela Ştefan – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
  • Constantin Oprea – PRM
  • Valeriu Gâdiuţă – Partidul Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (D.R.E.P.T.)
  • Cristina Bordianu – REPER
  • Danil Tulugea – SOS România
  • Daniel Pintileasa – PUSL
  • Valentin Florea – independent

Fii la curent cu rezultatele la alegerile locale din București, Exit Poll București și care sunt rezultatele la alegerile europarlamentare!

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI