Atunci când vrei să achiziționezi o locuință, inclusiv în scop investițional, soliditatea construcției ar trebui să se numere printre criteriile tale de selecție. Pentru aceasta ar trebui să ai în vedere nu numai vechimea respectivului imobil, ci și vulnerabilitatea acestuia la seisme. Vestea bună este că, dacă ești interesat de o achiziție în București, ai la dispoziție o listă oficială a clădirilor expertizate tehnic din acest punct de vedere, în care le poți regăsi cu ușurință pe cele cu bulină roșie – adică încadrate în clasa I (din IV) de risc seismic.
Câte clădiri cu risc seismic 1 sunt în București
Bulina roșie arată că un imobil are șanse mari să se prăbușească în cazul unui cutremur de proiectare corespunzător stării-limită ultime. Potrivit datelor oficiale, în București există, în momentul de față, 358 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic – ceea ce înseamnă că locuințele amplasate în aceste imobile sunt supuse unui important risc de prăbușire în cazul unui cutremur de proiectare corespunzător stării-limită ultime. În clasa a II-a de risc seismic se încadrează alte 368 de imobile (care pot suferi degradări structurale majore, dar în cazul cărora pierderea stabilității este puțin probabilă), iar în cea de-a III-a, 116 (care nu ar fi afectate în ceea ce privește siguranța structurală).
Lista clădirilor cu bulina roșie din București
La jumătatea lui noiembrie 2020, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a publicat lista actualizată a imobilelor din Capitală expertizate tehnic din punctul de vedere al vulnerabilității la seisme. Dacă ai în vedere achiziția unei locuințe în cadrul unui imobil vechi din Capitală, înainte de luarea unei decizii concrete de achiziție ar trebui să consulți documentul mai sus menționat. Tot aici vei găsi și o listă a imobilelor care au suferit lucrări de reabilitatere din acest punct de vedere – în număr de aproape 100 la nivelul Bucureștiului. Dacă te-ai hotărât asupra unui imobil, nu uita să suprapui localizarea acestuia pe harta seismică a Capitalei, realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
O parte din zona centrală a Bucureștiului ar resimți un efect mediu al unui cutremur de proporții
Cumpăr sau nu o locuință într-un bloc cu bulină roșie?
Chiar și după ce ai aflat că proprietatea care te interesează este vulnerabilă la seisme, îți poți păstra interesul de a o achiziționa. Dacă este (sau nu) bine să cumperi o locuință într-un bloc cu bulină roșie depinde, desigur, de la caz la caz. Octavian Bădescu, fondatorul companiei de consultanță Freedom Group Real Estate, este de părere că, în ciuda riscurilor aferente, asemenea proprietăți prezintă un potențial important pentru investitori, ca urmare a combinației între localizarea favorabilă și prețurile atractive de achiziție, sub nivelul pieței. „Cred că investiția în asemenea proprietăți calificate în categorii de risc, foarte multe situate în centrul Bucureștiului, este una foarte bună din perspectiva randamentului investițional și chiar a potențialului de apreciere a capitalului”, subliniază acesta.
Ce spun specialiștii despre blocurile cu risc seismic
Referindu-se la încadrarea imobilelor vechi în diferite categorii de risc, Bădescu consideră că lucrurile nu stau întotdeauna așa cum ar părea la prima vedere. Dovadă e faptul că, atunci când sunt supuse unei noi expertizări, unele imobile ajung să fie încadrate în cu totul alte clase de risc decât la început.„Sunt anumite clădiri care erau în risc I și au intrat în risc III. Lucrurile nu s-au făcut extrem de profesionist la momentul acela pentru că lumea a crezut că vine statul și reface pe gratis blocul”, a explicat reprezentantul Freedom Group Real Estate.
Cum te ferești de înșelătoriile cu bulină roșie
Cea mai bună metodă de a te feri de înșelătoriile cu bulină roșie – adică de a achiziționa o asemenea proprietate în necunoștință de cauză – este, desigur, să consulți tu însuți lista actualizată a imobilelor expertizate tehnic din București. Dacă ai aflat că locuința care te interesează este încadrată în clasa I de risc seismic, însă tot te interesează ca potențial investițional, îți poți continua eforturile de documentare aflând cine a construit clădirea respectivă, cine a fost arhitectul, dar nu numai, consideră Octavian Bădescu, în cadrul unei emisiuni marca imoExpert.
Sursă foto: Dreamstime.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro