Sebastian Ghiță
Patronul grupului IT Asesoft și al postului de televiziune România TV a fugit din România în decembrie 2016, scăpând de poliție. Acesta are mai multe dosare instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) și a fost găsit foarte aproape de România. Mai exact, în Serbia, la Belgrad.
Procedurile de extrădare se derulează, însă, cu o foarte mare lentoare, astfel că la un an de la fuga din țară, acesta încă nu a fost adus pentru a răspunde în instanță.
Libertatea a scris recent că Ghiță s-a întâlnit cu doi miniștri sârbi, omul de afaceri fiind interesat de accesarea de fonduri europene pre-aderare în Serbia.
Fiscul a anunțat recent că verifică averea lui Ghiță din perioada 2011-2014.
Sebastian Ghiță a fost parlamentar PSD în perioada 2012-2016, fiind chiar șeful Comisiei SRI.
Puiu Popoviciu
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, condamnat în august la 7 ani de închisoare în “Dosarul Băneasa”, a dispărut din țară și a fost dat în urmărire generală.
”Dosarul Băneasa” a fost judecat patru ani și jumătate, iar acuzațiile de corupție și de abuz în serviciu pentru care au fost trimiși în judecată Puiu Popoviciu și alte 10 persoane au fost legate de un teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, care a aparţinut domeniului public al statului și a ajuns aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu, deși legea interzicea o astfel de tranzacționare.
Terenul fusese evaluat la doar un dolar pe metrul pătrat, însă valoarea de piață la acel moment era de 150 de euro.
Pe terenul respectiv s-au construit ulterior centrul comercial Băneasa Shopping City și Ambasada SUA.
Popoviciu s-a predat la Londra și este asistat juridic de un fost șef FBI și a cerut anularea condamnării.
Avraham Morgenstern
Partenerul de afaceru al lui Radu Mazăre a încălcat prevederile controlului judiciar și a reușit să fugă din România în vara acestui an.
Radu Măzăre e acuzat că ar fi primit șpagă de la Avraham Morgenstern, prin Elan Schwartzenberg, prieten vechi cu Mazăre, dat și el în urmărire. Banii ar fi fost ”investiți” de fostul edil al Constanței într-un complex turistic din Madagascar.
Și, deși străinii nu pot deveni proprietari în Madagascar, Radu Mazăre a reușit să închirieze pe 99 de ani un teren despre care acesta spunea că ar fi aparținut unor triburi locale, potrivit Rise Project.
Curtea de Apel București a dispus un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Avraham Morgenstern, iar omul de afaceri a fost reținut în Argentina la începutul lunii decembrie.
Elan Schwartzenberg
Fost soț al Mihaelei Rădulescu, omul de afaceri a dispărut în 2014 după ce era cercetat alături de fratele său și mai mulți apropiați pentru o presupusă fraudă la preluarea postului de televiziune Realitatea TV.
Prejudiciul ar fi de 4 milioane de euro.
Membru al celebrului ”grup de la Monaco”, Schwartzenberg ar fi fost localizat în Israel.
Postul B1 TV titra în vară că România ar negocia aducerea sa.
Omar Hayssam
Sirianul Omar Hayssam, apropiat de Guvernul Năstase, a fost între primii care au dat tonul ”evadării” de justiție. Acesta a dispărut din România în 30 iunie 2006 la bordul unui vas cu oi. Fuga acestuia a dus la revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI de atunci, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.
Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după şapte ani de la fuga sa din ţară.
Hayssam a fost implicat în răpirea din Irak a jurnaliștilor Marie-Jeanne Ion și Ovidiu Ohanesian, a cameramanului Sorin Miscoci, și a lui Mohammad Munaf.
Hayssam a fost condamnat definitiv în 2016 la 24 de ani și 4 luni în ”Dosarul Manhattan”, în care era acuzat de înşelăciune şi delapidare.
Omul de afaceri a fost trimis în judecată de DIICOT în luna octombrie a anului 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, toţi fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.
Hayssam a ajuns la o condamnare de 24 de ani și 4 luni prin contopirea mai multor pedepse, acesta fiind găsit vinovat și în dosarele ”Volvo”, ”Foresta Nehoiu” și al răpirii jurnaliștilor din Irak.
În luna septembrie, Hayssam a fost dus la spital cu probleme renale.