Printre materialele și alimentele cu care un bolnav trebuie să vină în sacoșă sunt „500 gr. cremvuști, 3 cutii brânză topită, biscuiți, compot, 1 bax hârtie WC, 2 bax apă plată, 2 kg zahăr, 2 kg lămâie, 3-5 cutii ceai de fructe sau de mentă”.
La acestea se mai adaugă nu mai puțin de 90 de furculițe, 90 de farfurii, câteva zeci de boluri….de unică folosință.
Adică bolnavul vine cu magazia după el.
„Când o parcurgi, ai crede că bolnavul e invitat, preventiv, să-şi organizeze și propriul parastas, însă e doar o mostră a degradării sistemului medical din România”, arată PressOne, publicația care a intrat în posesia controversatei liste.
Foaia prevede şi obligaţia de a duce de acasă prosoape, pijamale, chiloți, maieuri, dar și pastă de dinți, săpun și gel de duș.
Nici necesarul de medicamente nu e asigurat.
Bolnavul trebuia să achiziționeze din surse proprii două cutii de Aciclovir − medicament antiviral administrat pacienților cu funcția imunitară compromisă, cum e cazul celor care au trecut printr-un transplant de măduvă osoasă.
„Lista e doar o recomandare”
Omul din spatele transplanturilor de succes de la Tg. Mureș este profesorul universitar doctor Benedek István, care a declarat pentru sursa citată că a ieșit la pensie, iar acum centrul este condus de „conferențiara Lázár”, adică tocmai fosta lui soție Lázár Erzsébet.
Inițial reputatul medic a izbucnit în râs când a auzit de existența listei, dar a doua zi a revenit cu precizări. Lista se dă bolnavilor la internare, dar nu nici pe departe obligatorie, a spus el
„E o recomandare, dacă vreți.
Vorbim despre pacienți care stau internați câte trei săptămâni sau o lună, şi care au parte de un regim special.
Nu poți să vii, în cazul lor, cu mâncare de acasă.
Vorbim despre un regim alimentar special. Poate fi în interesul familiei să mai ducă ceva uneori, pentru că nu poți introduce în camerele sterile mâncare gătită acasă.
La spital există o mică bucătărie unde se gătește special pentru pacienți. Când stai atâta timp în spital, poate vrei să mănânci și tu ceva mai deosebit.
Dar, repet, e doar o recomandare, și nu o obligație. Eu, cât timp am condus Centrul, le-am spus mereu că, dacă omul e sărac și nu are de unde, să nu carecumva să-i impună ceva”, a mai spus doctorul Benedek,
Fotografie principală: Zi de Zi
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro