Documentul de 13 pagini reprezintă o copie a faimoasei liste şi conţine 801 nume de evrei a căror viaţă a fost salvată de omul de afaceri.
Această bucată de hârtie îngălbenită şi fragilă, care a fost subiectul romanului lui Thomas Keneally şi mai apoi a filmului “Lista lui Schindler”, a fost găsită între note ale lui Oskar Schindler şi articole din ziare germane aflate în şase cutii cumpărate de bibliotecă în 1996.
“Această listă a fost bătută la maşină în grabă la 18 aprilie 1945, în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, şi a salvat 801 persoane de la gazare. Este o bucată de istorie extrem de emoţionantă”, a declarat o responsabilă a bibliotecii.
Oskar Schindler, un german din Cehoslovacia, membru al partidului nazist, care voia să se îmbogăţească rapid profitând de război, a făcut tot posibilul pentru a-i salva pe evreii care lucrau pentru el. Către sfârşitul războiului, el şi-a cheltuit averea pe care o acumulase rapid prin afacerile sale cu armata nazistă pentru a-şi hrăni angajaţii şi pentru a-i mitui pe ofiţerii SS.