Libertatea vă prezintă 6 dintre măsurile luate în calcul de Guvern. Chiar dacă acestea se află pe listă, nu există certitudinea că toate vor fi adoptate de Executiv.

Impozitarea pensiilor peste 10.000 de lei

Ministrul Finanțelor a declarat, luni, că ia în calcul impozitarea pensiilor speciale care depășesc 10.000 de lei, prin instituirea unei ”taxe de solidaritate”.

Marți, Eugen Teodorovici a completat că ”taxa de solidaritate” se va aplica tuturor pensiilor, nu doar celor speciale, pentru că altfel ar exista probleme de constituționalitate.

Potrivit unor surse, se ia în calcul instituirea unor cote progresive de impozitare de 30%, 40% și 50%.

Pensiile speciale costă 2 miliarde de euro anual de la buget. De acestea beneficiază foștii magistrați, militari, jandarmi, polițiști, angajați din serviciile secrete, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, iar mai nou și parlamentarii și primarii.

Reducerea gratuităților pentru studenți

Tot Teodorovici a anunțat că studenții nu vor mai beneficia de gratuități pe trenurile CFR tot timpul anului.

Mai exact, se va limita numărul călătoriilor gratuite. Vârsta studenților care pot primi transport gratuit la călătoriile cu trenul va fi și ea limitată la 26 de ani.

Studenții cu restanțe ar putea să piardă la rândul lor călătoriile.

Transportul feroviar gratuit pentru studenți a fost acordat de Guvernul Grindeanu, în anul 2017.

Bursele de merit nu se mai dau în vacanța de vară

Tot în privința studenților, o altă măsură luată în calcul este ca, dacă aceștia nu lucrează în cele trei luni de vacanță, fie și part-time, să nu mai primească bursele de merit în această perioadă.

Studenții au cerut Guvernului să nu ia astfel de măsuri.

Stoparea detașărilor din ministere

Detașările din ministere sunt o altă măsură vizată. Premierul Viorica Dăncilă a declarat recent că a găsit la Secretariatul General al Guvernului un angajat detașat care are salariu de 27.000 de lei, mai mare decât al premierului.

Dăncilă a spus că a cerut ulterior situația detașărilor din ministere.

Pensionarii nu mai pot să lucreze la stat

O altă măsură luată în calcul de Guvern este ca pensionarii să nu mai poată cumula salariul cu pensia. Măsura ar viza în special foștii angajați din Ministerul Apărării și Ministerul de Interne, care se pot pensiona la vârste chiar și de 40 – 45 de ani.

Presa scria în 2017 despre cazul comisarului-șef Alinei Popescu. Carmen Dan, ministrul de Interne de atunci, o transferase în aparatul central de la Slatina. După 6 luni, aceasta a decis să se pensioneze, pentru ca apoi să fie reîncadrată pe același post de consilier al ministrului, conform Adevărul.

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), spunea la acel moment că există aproximativ 30 de astfel de cazuri la MAI.

Sporuri stabilite în sumă fixă

O altă măsură analizată este eliminarea unor sporuri pentru funcționari și stabilirea altora în sumă fixă, nu ca procent din salariu.

Între sporurile vizate se află cel de periculozitate, care este de 10-15%. Acesta va fi înlocuit de o sumă fixă.

În 2018, un scandal a izbucnit legat de acest spor din cauză că parlamentarii primesc un spor de periculozitate ce ajunge până la 3.000 de lei, potrivit Digi24.

Acesta a fost justificat prin faptul că pe fost Casă a Poporului se află antene.

Concedieri în teatre

De curând, mai multe teatre și instituții din subordinea Ministerului Culturii și a Primăriei Capitalei au trecut la reduceri de personal din lipsă de fonduri.

Primăriile rămân fără bani

De asemenea, mai mulți primari din țară au solicitat fonduri Guvernului, argumentând că Executivul i-a ”păcălit” la stabilirea bugetului pe acest an, când a transferat cheltuielile legate de persoanele cu handicap la primării.

Unul dintre aceștia este Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București, care a declarat că nu a mai plătit bursele celor 10.000 de elevi de câteva luni, din cauză că a rămas fără bani.

Și Gabriela Firea, primarul Capitalei, sounea că orașul pe care îl păstorește este practic ”în faliment nedeclarat”. Primarii așteaptă bani la rectificarea bugetară.

„Gaură” imensă la buget

Deficitul bugetar al României a ajuns în primele 5 luni la 14,7 miliarde de lei, în urcare cu 80,6% față de același interval de anul trecut. Procentual, acesta era de 1,4%, iar România nu are voie să depășească 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ministerul Finanțelor a transmis lunile trecute o circulară în care cerea instituțiilor bugetare să scadă cheltuielile, deoarece nu există suficienți bani de salarii până la finalul anului.

Foto: Hepta

Vi se par potrivite măsurile lui Eugen Teodorovici? Care dintre ele considerați că este cea mai bună?

Impozitarea pensiilor peste 10.000 de lei
25% (3.350 voturi)
Reducerea gratuităților pentru studenți
9% (1.236 voturi)
Bursele de merit nu se mai dau în vacanța de vară
9% (1.171 voturi)
Stoparea detașărilor din ministere
22% (2.903 voturi)
Pensionarii nu mai pot să lucreze la stat
21% (2.897 voturi)
Sporuri stabilite în sumă fixă
14% (1.920 voturi)

 Loading …

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News