Uzine care funcționează încă din perioada țarului Nicolae II al Rusiei și care au trecut prin faza de modernizare în perioada sovietică se află pe lista celor care au fost distruse de armata lui Putin. Unele nu mai pot fi reconstruite, notează publicația citată.
Potrivit autorităților ucrainene, au fost cauzate pierderi în sumă de 80 de miliarde de dolari, însă, dacă sunt luate în calcul și prejudiciile determinate de încetarea procesului de producție, suma ar ajunge la 1.000 de miliarde.
Iată lista celor mai mari întreprinderi ucrainene care au fost bombardate de armata rusă:
1. Combinatul siderurgic „Ilici” din Mariupol
Combinatul siderurgic din Mariupol, care face parte din grupul „Metinvest” al oligarhilor Rinat Ahmetov și Vadim Novinski, este cea mai veche întreprindere dintre cele bombardate de armata rusă.
Înființat în 1897 de belgieni, combinatul a supraviețuit perioadei țarului Nicolae II al Rusiei și regimului bolșevic, dar a fost distrus de descendenții acestora, scriu jurnaliștii ucraineni.
Oligarhul Rinat Ahmetov a declarat că întreprinderea nu va funcționa niciodată sub ocupația rusă.
Era un important combinat care exporta materie primă (în special tablă) pentru firmele de construcții și producătorii de autovehicule din SUA, Italia, Polonia și Turcia.
2. Uzinele Azovstal din Mariupol
Una dintre cele mai mari întreprinderi din Europa este Azovstal, care, la fel, aparține grupului „Metinvest” al oligarhilor Rinat Ahmetov și Vadim Novinski.
Până la declanșarea războiului din 24 februarie, aici lucrau circa 11 mii de angajați. Uzinele din Mariupol produceau materiale pentru căi ferate.
Întreprinderea exporta metal în Italia, Turcia și Marea Britanie. Jurnaliștii de la „Evropeiska pravda” susțin că armata lui Putin a bombardat în mod intenționat întreprinderea pentru a-l pedepsi pe Rinat Ahmetov că nu ar fi susținut Rusia din 2014 până acum.
3. Fabrica de avioane Antonov de lângă Kiev
Întreprinderea Antonov a fost strâns legată de centrul de antrenament din Gostomel, atacat de ruși în primele zile ale războiului. La uzina de stat erau angajați 9 mii de persoane. Întreprinderea era renumită prin avionul AN-225 („Mria”), considerat cel mai mare din lume.
Era o uzină care construia o aeronavă de la zero: de la faza de cercetare până la finalizarea proiectului în baza resurselor interne. Armata rusă a distrus aerodromul din Gostomel, dar și cel mai mare avion, AN-225.
Kievul susține că renovarea aeronavei ar costa 3 miliarde de dolari și ar dura 5 ani. Armata rusă a mai lovit cu 3 rachete într-o uzină din Kiev, care aparținea tot de întreprinderea Antonov.
4. Rafinăria de petrol Kremenciug
18,6 milioane tone de petrol erau prelucrate anual la rafinăria de petrol Kremenciug (jumătate aparținea statului, iar cealaltă jumătate, grupului oligarhic Igor Kolomoiski – Oleksandr Iaroslavski). După ce rafinăria a fost bombardată, Ucraina riscă să rămână fără combustibil pentru armată, dar și pentru sectorul agrar. Au rămas fără serviciu 3 mii de angajați.
5. Uzina cocsochimică din Avdiivka
O altă uzină care aparținea oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov a fost bombardată la 13 martie. 4 mii de angajați au rămas fără serviciu. Uzina alături de centrala termică locală asigura cu căldură și apă caldă orașul Avdiivka, din regiunea Donețk.
Nu se știe dacă această uzină mai poate fi renovată.
6. Rafinăria din Odesa
A doua zi după ce armata lui Putin a distrus rafinăria din Kremenciug, a fost bombardată și cea mai importantă rafinărie de petrol din sudul Ucrainei, cea din Odesa.
Întreprinderea aparține statului. Spre deosebire de Kremenciug, care se află mai aproape de zona frontului, la Odesa au fost distruse cisternele cu combustibil, unele clădiri și structuri pentru comunicații.
7. Fabrica Coca-Cola din regiunea Kiev
Fabrica Coca-Cola de lângă Kiev a fost bombardată la 10 martie. Cei 1.300 de angajați au fost temporar concediați. Nimeni nu știe dacă fabrica ar putea să-și reia activitatea. Urmează o analiză a clădirilor de către experți.
Coca-Cola cumpăra un volum foarte mare de zahăr din Ucraina. Comanda sticlă, sucuri de mere, carton, hârtie și zahăr de la întreprinderile ucrainene, stimulând dezvoltarea economică locală.
8. Uzina Zorya-Mashproekt din Nicolaev
Uzina Zorya-Mashproekt aparține statului. 8.500 de specialiști se ocupau la uzina din Nicolaev de producerea turbinelor de gaz, instalațiilor pentru nave, utilajelor mobile pentru producerea curentului electric, motoarelor pentru sistemele militare, armelor antitanc. Uzina era un mare exportator ucrainean, având clienți în India, Vietnam, Turcia și China.
Armata rusă a bombardat uzina la 13 martie, stopând procesul tehnologic. Mai mult, potrivit publicației „Ekonomicina pravda”, au fost distruse nu doar clădirile uzinei, ci și depozitul cu motoare, sisteme antitanc și alte instalații care urmau să fie furnizate forțelor armate ucrainene.
9. Fabrica de dulciuri Mondelez Ucraina din regiunea Sumî
Fabrica companiei multinaționale de produse alimentare Mondelez a fost bombardată în regiunea Sumî. În Ucraina, fabrica producea bomboane, ciocolată și biscuiți. După eliberarea regiunii, fabrica a început să analizeze pierderile cauzate de război.
Pentru nord-estul Ucrainei, fabrica Mondelez era foarte importantă, deoarece realiza exporturi în peste 50 de state ale lumii. De asemenea, fabrica achiziționa zahăr, lapte, făină de la producătorii locali.
Industria ucraineană a fost grav afectată de războiul declanșat de Rusia. Unele uzine și fabrici au fost distruse, altele ar putea fi renovate. Din păcate, războiul care nu s-a încheiat nu permite acest lucru. Zeci și sute de mii de persoane rămase fără serviciu, lanțurile de producție întrerupte și instabilitatea de război ar putea schimba esențial tabloul industrial al Ucrainei, potrivit jurnaliștilor de la Kiev.