Aceştia recomandă închiderea tuturor unităţilor de învăţământ, declararea stării de alertă (punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă), dar şi măsuri specifice pentru spaţiile comerciale, angajatori şi pentru spaţiile de spectacole.
Propunerile specialiştilor sunt următoarele:
- închiderea unităţilor şcolare publice din învăţământul preşcolar (grădiniţe), primar, gimnazial, liceal, post liceal şi profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020.
- sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanţii şcolilor postliceale;
- transmiterea recomandării, către unităţile superioare de învăţământ publice şi private, de a organiza cursurile la distanţă, atunci când este posibil;
- declararea stării de alertă;
- instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier, etc.) de a lua măsuri în privinţa: dezinfecţia frecventă a suprafeţelor expuse, în special în zona caselor de marcat; instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale
- instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru: asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete; dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)
- evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).
- obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
- obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc)
- transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal
Autorităţile vor trebui să decidă ce măsuri să aplice din această listă, urmând a fi emisă o hotărâre de Guvern.
În țara noastră au fost confirmate 15 cazuri de coronavirus, dintre care două au fost confirmate în București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro