Cuprins:
Ordinul Ministerului Sănătății
Propunerea Ministerului Sănătății se bazează pe un ordin al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care interzice comercializarea oricăror băuturi îndulcite în școli.
De altfel, proiectul cuprinde și o actualizare a Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, punând accent pe produse cu conținut redus de zahăr, sare și grăsimi, mai exact cea aprobată prin OMS 1.563/2008.
Actualizarea Listei alimentelor nerecomandate elevilor include interdicții pentru produse bogate în:
- zaharuri (peste 15 g/100 g),
- grăsimi saturate (mai mult de 5 g/100 g)
- sare (peste 1,5 g/100 g).
Astfel, chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase sunt interzise, în timp ce fructele, legumele și iaurturile simple sunt încurajate. Nici băuturile de tip milkshake sua iaurturile cu arome su mult zahăr nu vor mai fi permise.
Școlile vor verifica respectarea normelor pentru a promova un stil de viață sănătos în rândul elevilor.
Lista alimentelor recomandate
Ministerul Sănătății promovează alimente sănătoase în școli, încurajând consumul de fructe și legume proaspete, pâine integrală, orez brun, lactate slabe și carne slabă.
Produsele procesate cu mult zahăr, sare sau grăsimi, cum ar fi dulciurile ambalate, snacksurile și băuturile îndulcite, sunt interzise.
Elevii pot consuma ocazional iaurturi cu fructe, batoane granola, pâine albă sau compoturi fără îndulcitori, dar sunt excluse mezelurile, carnea prăjită, cerealele cu ciocolată sau fructele și legumele prăjite.
Gustări sănătoase sunt considerate rondelele de orez brun, nucile, migdale, semințe de floarea soarelui, neprăjite și nesărate, biscuiți din cereale integrale, rondele de orez brun, fructe oleaginoase crude.
De evitat sunt covrigeii sărați, snacksurile pe bază de cartofi, popcornul cu unt sau alte arome.
Un raport INSP arată că 40% dintre copiii din România au probleme de greutate din cauza alimentației nesănătoase și a sedentarismului.
De altfel, la nivel european, 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, la nivel global.