Cuprins:
Din fericire, există câteva soluții care te pot scoate din încurcătură în cele mai grele momente. Pentru asta este necesar ca, indiferent dacă pleci des la drum lung sau nu, să ai în mașină câteva lucruri utile, unele dintre ele fiind obligatorii.
Este posibil ca acestor lucruri să nu le găsești o utilitate în activitățile tale zilnice, însă ele te vor ajuta în cele mai delicate situații. Libertatea îți prezintă în cele ce urmează o listă cu cele mai importante obiecte care nu trebuie să lipsească niciodată din mașina ta.
Trusă medicală, triunghi de semnalizare, vestă reflectorizantă și extinctor
Din mașin ta nu trebuie să lipsească aceste obiecte, care fac parte din „pachetul legislativ obligatoriu”. Altfel, la o eventuală verificare făcută de Poliție, riști să primești amendă.
Trusa de prim ajutor trebuie să conțină: dispozitiv pentru respirație gură la gură, o foarfecă, o rolă de leucoplast, comprese sterile din tifon, plasturi, fașe tifon, fașă elastică, mănuși de unică folosință, pansamente sterile absorbante, folie de supraviețuire izotermă, ace de siguranță și o broșură cu instrucțiuni.
Atenție! Trusele medicale au termen de valabilitate de 48 de luni și trebuie să fie omologate.
Triunghiurile de semnalizare trebuie să fie în număr de două pentru a putea fi plasate înaintea și în spatele mașinii, la o distanță de 30 de metri. Vesta trebuie să fie de culoare galben fluorescent
Stingătorul auto este de tip spray și are la rândul lui termen de valabilitate, și anume 39 de luni. Este util la incendii incipiente care pot apărea sub capota mașinii.
Roată de rezervă
Nu știi niciodată când poți să faci o pană de cauciuc, mai ales în contextul unei infrastructuri naționale care în continuare lasă de dorit.
De aceea, înainte de a pleca la drum, trebuie să te asiguri că roata de rezervă este în stare bună și că deții și uneltele necesare pentru a schimba o roată. Unele mașini de ultimă generație, roata de rezervă a devenit opțională, ea fiind înlocuită de producător cu un kit de reparații în caz de pană.
Unelte pentru schimbarea roților
Din mașină nu trebuie să lipsească uneltele necesare pentru a schimba o roată, și anume cricul și cheia pentru prezoanele roții.
Dacă nu știi cum să schimbi o roată, caută în manualul de utilizare al mașinii. De asemenea, este indicat să ai în mașină și un manometru de presiune pentru a putea verifica presiunea în pneuri în orice moment.
Compresor auto
Un compresor auto este foarte util mașinii tale. Acest dispozitiv te ajută când una dintre roți a pierdut presiune sau când faci pană și trebuie să montezi roata de rezervă care trebuie umflată. Compresorul funcționează rapid și simplu și poate fi conectat la priza/brichetă a mașinii.
Cabluri de pornire
Cablurile auto sunt utile mai ales în sezonul rece atunci când, din cauza frigului, bateria se poate descărca complet. Dacă ai un set de cabluri pentru transfer de curent între baterii, poți oricând ruga un vecin sau un prieten să te ajute și să-ți dea curent și, astfel, să-ți resuscitezi bateria. De preferat este ca aceste cabluri să fie mai lungi.
Trusă de scule și lanternă
Într-o călătorie cu mașina pot apărea probleme tehnice care să necesite o mică reparație. De aceea, ar trebui să ai în potrbagaj o trusă de unelte cu minimul necesar (un ciocan, o șurubelniță cu mai multe capete, chei tubulare de diferite dimensiuni, un patent, un clește, bandă adezivă, bandă izolatoare, etc.).
Pentru situațiile când aceste defecțiuni se produc noaptea, este bine să ai și o lanternă, mai ales dacă bateria de la smartphone s-a descărcat și nu mai poți folosi lanterna din dotarea acestuia.
Încărcător sau baterie externă pentru telefon
Smartphone-ul este un obiect fără de care nu mai putem concepe viața, care este foarte important la drum lung atunci când vrei să ști pe ce traseu urmează să mergi. Utilizarea sa pe o perioadă mai îndelungată poate determina descărcarea bateriei. De aceea, este vital să ai în mașină un încărcător sau o baterie externă.
Atenție! Nu uita că este interzis prin lege folosirea telefonului mobil la volan în timpul deplasării.
Alimente neperisabile și apă
Dacă pleci la drum lung este indicat să ai în mașină câteva gustări, de preferat neperisabile, și apă. Pentru cei care suferă de anemie sau de hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) este important să ai mereu în mașină dulciuri. Acestea previn scăderea bruscă a tensiunii arteriale și ajută în cazul unor amețeli
Prosoape de hârtie
Pentru situațiile incluse la capitolul „neprevăzute” este recomandat să ai tot timpul în mașină un pachet de șervețele umede, unul de șervețele uscate, o lavetă de microfibră și hârtie igienică.
Există multe situații în care vei avea nevoie de astfel de produse: când verifici uleiul, când completezi nivelul fluidelor mașinii, când schimbi o roată, când se varsă cafea sau suc pe tapițerie, când geamurile s-au murdărit și nu există nici o benzinărie în apropiere, etc.
Lopată, nisip, lanțuri pentru roți, pătură, haine groase, etc.
Am grupat aceste produse deoarece ele sunt de ajutor pe timpul iernii. În condiții meteorologice și de drum dificile, mai ales atunci când te confrunți cu probleme neprevăzute, aceste obiecte te vor ajuta să ieși din multe situații dificile.
Dincolo de obișnuitele întrebuințări termice, pătura mai poate fi folosită și în alte situații de urgență, cum ar fi protejarea mașinii în timpul unei furtuni de grindină.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro