Anterior, Ministerul de Externe de la Moscova a fost însărcinat să întocmească o listă a țărilor „distructive” pentru a fi aprobată de Guvernul rus.

În august, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia cetățenii statelor incluse pe această listă vor putea obține permisiunea de a locui în Rusia dacă au „suferit” din cauza „impunerii unor atitudini distructive neoliberale”.

Solicitanții nu au nevoie să știe limba rusă sau informații despre cultura și istoria Federației Ruse. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu precizează cum se va verifica angajamentul solicitanților față de așa-zisele „valori spirituale și morale tradiționale”.

Singurele state membre UE care nu sunt pe listă sunt Ungaria și Slovacia. În afară de restul celor 25 de state membre UE, pe listă se mai află îndeosebi SUA, Marea Britanie, Ucraina, Japonia, Singapore și Taiwan.

Lista completă

Uniunea Europeană: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia.

Alte țări europene: Albania, Andorra, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Monaco, Muntenegru, Norvegia, San Marino, Ucraina.

America de Nord: Canada, Insulele Bahamas, SUA.

Asia: Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Taiwan, insulă pe care Rusia nu o recunoaște ca stat independent.

Alte țări: Australia, Noua Zeelandă, Statele Federale ale Microneziei.

Regimul de la Moscova ține din 2021 o evidență a „țărilor neprietenoase” față de Rusia. Această listă include aproape 50 de state.

Urmărește-ne pe Google News