Vizitele au fost reconstiuite pe baza proceselor-verbale care s-au întocmit cu ocazia accesului în arhiva care se află într-o cameră sigilată cu sigiliul ministrului justiției.

UPDATE ora 14:20. Tudorel Toader a declarat, joi, despre arhiva SIPA că este păcat să fie distrusă, deoarece poate dovedi dreptul la pensie al unor oameni.

”Este păcat să se distrugă, face parte din istorie, fie ea mai plăcută sau mai puțin plăcută”, a spus ministrul Justiției, care a precizat că sunt mai multe vizite care au fost făcute în arhivă, nu doar cele 22 prezentate public, dar pentru a le face publice, este nevoie de desecretizarea a două dosare, printr-o hotărâre de Guvern. Potrivit ministrului, unul dintre dosare are statut de secret de stat.

Citește și: Toader, despre arhiva SIPA: Este păcat să se distrugă! Unul dintre dosare are statut de secret de stat

UPDATE ora 14:00. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, după desecretizarea arhivei SIPA, că mai există încă un raport secret de stat, conform Antena 3.

„Nu știu de ce nu s-au consemnat datele din 2006. Mai există un raport secret de stat”, a spus Tudorel Toader, care a explicat că nu face informațiile publice, deoarece „raportul este secret” și nu are voie să spună nimic din el.

„Putin a folosit tactica «salamului». Singura opțiune de victorie e ca armata ucraineană să ocupe Moscova și să-l detroneze”, crede filosoful politic american Francis Fukuyama
Recomandări
„Putin a folosit tactica «salamului». Singura opțiune de victorie e ca armata ucraineană să ocupe Moscova și să-l detroneze”, crede filosoful politic american Francis Fukuyama

Cel de-al doilea raport este întocmit în mandatul lui Cătălin Predoiu, conţine informaţii despre modul în care a fost folosită această arhivă şi cum ar fi ajuns documente extrem de importante la Monica Macovei, notează sursa citată.

UPDATE ora 13:55. Premierul a declarat, joi, că s-a făcut un prim pas, un pas important, și că urmează și alții. El a menționat că a avut o discuție cu ministrul Justiției, pe această temă și că în unele dosare sunt secrete de serviciu, care presupun alte proceduri privind desecretizarea.

„Am avut o discuţie scurtă cu domnul ministru Tudorel Toader înainte de a veni aici. Am înţeles că astăzi s-a făcut un prim pas, un pas important, în tot acest proces de desecretizare a arhivei SIPA. Era necesar acest prim pas. Vor urma, aşa cum m-a informat domnul ministru, şi alţi paşi, astfel încât, respectând legile în vigoare, şi aici chiar vreau să fac câteva precizări – unele dosare, din ce m-a informat domnul ministru, sunt secrete de serviciu, altele sunt secrete de stat şi atunci există proceduri diferite de desecretizare. Dânsul vă va oferi amănuntele necesare, l-am rugat să o facă. Cert este că azi, şi e foarte bine, s-a făcut un prim pas, restul paşilor urmând a fi făcuţi zilele ce vin”, a spus Grindeanu, la Parlament.

LIVETEXT Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Mesaje false legate de UE trimise pe WhatsApp și alte platforme
Recomandări
LIVETEXT Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Mesaje false legate de UE trimise pe WhatsApp și alte platforme

UPDATE ora 13:40. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, consideră că agitația din jurul arhivei SIPA nu are sens.

”Nu văd rostul acestei agitații pe tema arhivei SIPA. După părerea mea, și îmi bazez părerea pe prevederi legale, avem o instituție care poate gestiona foarte bine această arhivă, mă refer la CNSAS”, a declarat Zegrean pentru PSNews.

„După părerea mea, și îmi bazez părerea pe prevederi legale, avem o instituție care poate gestiona foarte bine această arhivă, mă refer la CNSAS. Din ce știm, activitatea serviciului, cel puțin la nivel declarativ, s-a oprit în 2006. Cel puțin declarativ, spun. Nu cred că am văzut ascensiuni fulminante în magistratură după această perioadă, din contră, au fost retrageri neașteptate ale unor colegi, probabil din cei ce se simțeau cu musca pe căciulă”, a declarat Zegrean.

Citește și: Grindeanu, despre arhiva SIPA: S-a făcut un prim pas, un pas important, urmează și alții

UPDATE ora 13:35. Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a cerut, joi, ca autoritățile să precizeze ce a căutat un cadrul SRI, respectiv Andronache Florian-Teodor, în arhiva SIPA, în anul 2013, când ministru al Justiției era Robert Cazanciuc. Fostul ministru, actual senator PSD și președinte al comisiei juridice, a declarat că a fost vorba despre o comisie, care a schimbat un bec, în zona unde era depozitată arhiva.

Atentat terorist în România comunistă. Cazul exploziei din 1984 de la Sfântu Gheorghe, soldată cu moartea unui copil de 12 ani
Recomandări
Atentat terorist în România comunistă. Cazul exploziei din 1984 de la Sfântu Gheorghe, soldată cu moartea unui copil de 12 ani

Citește și: Gîrbovan (UNJR): Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA, în 2013? Cazanciuc: A schimbat un bec

UPDATE. Judecătorul Cristi Danileţ a scris, pe pagina sa de Facebook, că îi va acţiona în instanţă pe jurnaliştii de la Evenimentul Zilei pentru calomnie, el susţinând că nu au fost sustrase sau distruse documente, iar cele care au ajuns la Monica Macovei făceau parte din Biroul de Documente Secrete din MJ, şi nu din SIPA.

„Prin raportul publicat azi de EvZ sunt înlăturate, practic, toate acuzațiile făcute de Andronic cu privire la mine, Paul Dumitriu și Monica Macovei in urma cu o săptămână! Din arhiva SIPA nu au fost luate, copiate, modificate documente.

Mulțumesc EvZ pentru furnizarea a acestui raport procurat pe surse de la cineva care a încălcat Legea informațiilor clasificate și care va fi, sper, cercetat de DIICOT in plângerea depusă de mine. Voi folosi acest raport – a cărui publicare oficiala ar fi durat prea mult, timp in care suspiciunile asupra mea ar fi dăinuit – in procesul de calomnie săvârșită în formă continuata împotriva lui Andronic și a societății care editează ziarul”, a scris pe Facebook Cristi Danileț.


Ultima vizită a avut loc în 2013. 22 de persoane au intrat în arhiva SIPA în perioada 2007-2013 și niciodată nu a intrat o persoană singură în arhivă. Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei se numără printre cei care au vizitat arhiva SIPA, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei.

Arhiva SIPA a fost desființată prin HG nr. 127/26.01.2006. După desființarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”.

Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea „După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere precum și a ușii de acces la acestea”, indicându-se și numărul sigiliului folosit.

Iată lista numelor celor care au vizitat arhiva:

01.06.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

06.06.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

14.06.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

20.06.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

28.06.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

05.07.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iuliana, Mânzală Dănuț-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

13.07.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

20.07.2007

Iosif Marius, Armean Doina, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

01.08.2007

Armean Doina, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

31.08.2007

Iosif Marius, Scântei Lura-Iulia, Georgescu Horia, Tiliban Nicolae

07.09.2007

Bura Vasilica, Armean Doina, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

14.09.2007

Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae

04.10.2007

Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Iosif Marius, Fîntână Eugen-Mihai, Tiliban Nicolae, Căruntu Constantin

02.11.2007

Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

05.11.2007

Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae

09.11.2007

Iosif Marius, Georgescu Horia, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Lura-Iulia, Tiliban Nicolae

28.11.2007

Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Ignuță Valentin

05.12.2007

Iosif Marius, Bura Vasilica, Georgescu Horia, Boboc Monica, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Ignuță Valentin, Ungur Florian

24.01.2008

Iosif Marius, Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Oană Iuliu-Maximilian, Radu Mihaela, Postelnicu Ionel, Tiliban Nicolae

10.04.2008

Iosif Marius, Scântei Iulia, Georgescu Horia, Răduță Cornel, Ungureanu Tiberiu, Tiliban Nicolae

22.04.2008

Iosif Marius, George David, Iulian Spînu, Tiliban Nicolae

13.12.2013

Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian, Tiliban Nicolae

În condițiile legii se va proceda la desecretizarea Rapoartelor cu nr. 0097/17.04.2008( semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana și Georgescu Horia), respectiv nr. 0096/ 17.04.2008(semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana, Georgescu Horia, Boboc Monica și Mânzală Dan), prin care „Comisia a identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat, în contradicție cu prevederile HG 585/2002”, anunță Ministerul Justiției.

În aceleași condiții vor fi desecretizate și procesele verbale întocmite de către comisiile din care au făcut parte: Claudiu Octavian Secașiu, Marius Oprea, Cristian Danileț, Doru Dobocan, Florian Ungur, numiți prin Ordinul MJ nr.790 din 20.03.2006, Paul Dumitriu, numit prin Ordinul MJ nr. 185 din 19.01.2007, Iosif Marius, Bura Vasilica Mihaela, Scântei Laura Iuliana, Oltean Sorin, Mânzală Dănuț Marian, numiți prin Ordinul MJ nr. 1348 din 31.05.2007, Georgescu Horia, numit prin Ordin MJ nr.2175 din 27.08.2007, Istrati Andreea, numită prin Ordinul MJ nr. 1489 din 11.03.2007, Scântei Laura Iuliana, numită prin Ordinul MJ nr. 1348 din 31.05.2007, Mocuța Gheorghe, Dorel Fronea, Boboc Monica, George David, Iosif Marius, Doina Armean, Mânzală Dănuț Marian, Spânu Iulian, numiți prin Ordinul MJ nr. 1130 din 15.04.2008, Tănăsescu Gabriel, Ragea Radu Constantin, Ungureanu Tiberiu Firinel, numiți prin Ordinul MJ nr. 1823 din.30.06.2008.

Ce este arhiva SIPA

În 1991, Mircea Ionescu Quintus, ministrul de Justiție din guvernul Stolojan, a înființat Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), ca structură departamentală în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor.

Scopul acestui serviciu era cel de a urmări și controla infracțiunile grave din penitenciare. În 1997, sub mandatul ministrului Valeriu Stoica, SIPA a trecut, tot printr-un ordin al ministrului, în subordinea directă a ministrului Justiției. La acea dată, Ministerul dorea ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților.

În 2004, SIPA s-a transformat în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA), din cauza scandalurilor declanşate în presă, care relevau că la vârful SIPA au fost numiți foști lucrători ai Securității, iar serviciul era suspectat că face poliție politică. Pentru prima dată, această structură este obligată să prezinte rapoarte de activitate Parlamentului.

La începutul anului 2006, ministrul justiției Monica Macovei a desființat DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret.

În anul 2007, istoricul Marius Oprea afirma că DGPA şi-a depăşit atribuţiile, adunând informaţii compromiţătoare despre magistraţi, ziarişti şi lideri ai societăţii civile.

Anunțul publicării listei cu vizitatorii arhivei SIPA a fost făcut încă de luni

Tudorel Toader anunţa luni, la Iaşi, că va publica în cursul zilei de joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA.

„Aşa, dacă vreţi e un enunţ general, adevărul, întotdeauna şi în orice domeniu, trebuie să iasă la suprafaţă. Evident, m-am referit la adevărurile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe, şi arhiva asta SIPA, vedeţi, constituie o preocupare pentru toată lumea: şi în dezbaterea publică, şi jurnalistică, şi în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând competenţele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aceste adevăruri”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus că nu a intrat pe holul arhivei SIPA, însă a precizat că are informaţii referitoare la persoanele care au făcut vizite acolo.

„Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momentul – ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet, nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul. Şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intrat în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar depozitarii informaţiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament şi după lege”, a afirmat Toader.

Cum explică Horia Georgescu prezența sa pe lista publicată de Tudorel Toader

Horia Georgescu a declarat, joi, că a făcut parte din comisia SIPA, după ce numele său s-a regăsit pe lista cu persoanele care au vizitat arhiva, publicată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Am fost contactat de mai mai multi jurnaliști pentru a prezenta o poziție referitoare la subiectul SIPA având in vedere faptul ca mâine, ministrul justiției va comunica public aspecte raportate la aceste subiect. Nu este nici un secret ca am făcut parte din comisia SIPA (a treia) ca membru, alaturi de alți colegi din minister așa cum am comunicat public și acum doua săptămâni tot la solicitarea unor reprezentați mass-media (ordinele miniștirilor de numire și componenta comisiilor au caracter public și pot fi consultate de oricine, la solicitare, în baza legii 544). Activitatea mea in calitate de membru a fost in limita și mandatul dat de ordinul ministrului cu aplicarea legilor incidente. Am încheiat activitatea in cadrul comisiei , când am fost înlocuit de Catalin Predoiu care a numit o alta comisie pentru continuarea activităților, după numirea sa ca ministru și detașarea mea la ANI”, a scris Horia Georgescu pe pagina sa de Facebook.

Arhiva SIPA ar fi un instrument de șantaj, în opinia evz.ro

Un articol publicat în „Evenimentul zilei”, la data de 17 mai, spunea că arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori, fapt ce ar putea constitui „un arsenal de șantaj” permanent folosit de către SRI, conform evz.ro.

Mai mult decât atât, jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit, la data de 15 mai, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiţiei la acea dată.

Reacția Monicăi Macovei

Ca reacție la declarațiile lui Dan Andronic, Monica Macovei a precizat, în aceeași zi, că, în perioada în care a fost ministru al Justiţiei, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras şi nu a distrus niciun dosar SIPA”.

„Spun încă o dată foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras şi distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informaţie despre judecători sau procurori din dosarele SIPA. Eu am decis desfiinţarea acestui serviciu secret, întrucât existau informaţii în spaţiul public că făcea abuzuri. Justiţia nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis să desfiinţez SIPA, iar arhiva să fie inventariată şi predată Administraţiei Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desfiinţarea unui serviciu secret. (…) Minciunile publicate astăzi de Evenimentul Zilei şi rostite aseară de Dan Andronic la România TV sunt cu atât mai grave cu cât, de-a lungul timpului, am scris şi am spus adevărul despre arhiva SIPA”, a afirmat Monica Macovei într-un comunicat transmis Agerpres.

Judecătorul Cristi Danileţ: A fost confundată arhiva BDS cu arhiva SIPA

Cu toate acestea, judecătorul Cristi Danileț a declarat, miercuri seara, că arhiva Biroului de Documente Secrete (BDS) a Ministerului Justiției a fost confundată cu arhiva SIPA, făcând referire la informația potrivit căreia Monica Macovei, fost ministru de justiție, ar fi primit dosare din arhiva SIPA.

„Mâine veți vedea o stire rostogolită în toată presa care urăște justiția: se va spune că Macovei a primit dosare din arhiva SIPA. Știrea este falsă.
Dacă veți citi atent raportul care, chipurile, ar dovedi asta, veti vedea că:
– se vorbeste de niste dosare din cadrul MJ (Biroul de documente secrete), or Arhiva SIPA era în altă instituție, ANP;
– acele dosare ar fi fost date în 2005, or SIPA se desființează și arhiva se sigilează in 2007;
– Comisia de inventariere a arhivei SIPA se constituie în 2007 și niciun document nu a ieșit din Arhiva;
– evident, nu se va spune ce a făcut Macovei cu documentele pe care își imaginează unii că le-a primit cu doi ani înainte să existe.
De asemenea, veți mai vedea o stire privind dispariția a 17 dosare ale unor fosti magistrați și miniștri. Nu se va spune însă că acea ‘sustragere este dezvaluita de fostul judecător A turismului care zice că a avut avut loc în toamna lui 2007, or Macovei plecase de la MJ in aprilie, iar ultimii din echipa in luna mai”, a scris judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

În urmă cu doar câteva zile, la data de 18 mai, Cristi Danileț i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Justiției în care l-a rugat să revină asupra deciziei de desecretizare a arhivei SIPA. Magistratul a atras atenția că a avut acces la documente din această arhivă și în ele apar „aspecte profesionale și de viața privată a angajaților din sistemul de justiție, inclusiv a magistraților” ale căror desecretizare nu servește interesului public.

„Informațiile care se află acum în arhiva SIPA depozitată în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și sigilată de o comisie din care am făcut parte și eu, privesc aspecte profesionale și de viața privată a angajaților din sistemul de justiție, inclusiv a magistraților. Față de conținutul unor documente aflate acolo și la care am avut acces (note informative realizate în urma discuțiilor  cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenții SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului! Nu există niciun interes al publicului să afle zvonuri, bârfe, scenarii privind magistrații sau orice altă informație de acest gen”, a spus magistratul, conform Digi 24.

Danileț a precizat că SIPA este „un episod urât din istoria justiției românești” și că acest serviciu de informații a „spionat și chiar șantajat” magistrați.

De aceeași părere este și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că arhiva SIPA ar trebui distrusă, deoarece reprezintă un „instrument de şantaj” la adresa unor judecători şi procurori aflaţi în activitate.

„Această arhivă SIPA pur şi simplu ar trebui, în opinia mea, distrusă, astfel ca să nu mai existe niciun fel de instrument de şantaj la adresa celor care probabil încă mai sunt în zona judecător/procuror. Probabil că unii dintre ei au ieşit la pensie de când e arhiva, nu ştim, dar ceilalţi, care sunt încă în serviciu activ, să nu planeze asupra lor această ameninţare, pentru că nu mi se pare normal ca elementele de viaţă privată să poată să fie folosite împotriva lor, astfel încât judecata lor să fie distorsionată de temerea dezvăluirilor”, a afirmat Tăriceanu la B1TV.

Cătălin Predoiu și Robert Cazanciuc au implicat CSAT în scandalul SIPA

Prim-vicepreşedintele PNL și fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, la data de 15 mai, că în timpul mandatului său nu s-a intrat în arhiva SIPA, iar raportul comisiei de anchetă cu privire la această arhivă a fost trimis către CSAT, notează Agerpres.

„Raportul (comisiei de anchetă referitor la arhiva SIPA – n.r.) a fost trimis la CSAT. În timpul mandatului meu nu s-a intrat în arhiva SIPA, arhiva a rămas sigilată pe toată durata mandatului meu. Legat de trecut, într-adevăr, am cerut comisiei respective o dare de seamă, un raport, pentru că înainte de mandatul meu se intrase în arhiva SIPA şi raportul plecând de la prevederile legale privind securitatea naţională l-am înaintat instituţiilor abilitate. Pentru viitor, atunci, la momentul respectiv, am făcut o dezbatere publică şi o consultare inter-instituţională, am redactat un proiect de lege pus în dezbatere publică care prevedea ca această arhivă să fie transferată la Arhivele Naţionale şi l-am trimis Secretariatului General al Guvernului. Asta e tot ce pot să vă spun despre arhiva SIPA” a spus Predoiu, la Palatul Parlamentului, întrebat ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA după ce a plecat Tudor Chiuariu de la Ministerul Justiţiei şi ce s-a întâmplat cu raportul făcut de comisia de anchetă referitor la arhiva SIPA.

Predoiu a adăugat că nu poate comenta conţinutul acelui raport, pentru că acolo nu sunt informaţii publice.

„În mandatul meu arhiva a fost sigilată, uşa arhivei a fost sigilată şi nu s-a intrat în arhiva SIPA. Ministerul Justiţiei nu are nicio atribuţie legată de gestionarea de arhive de servicii de informaţii, are cu totul alte atribuţii. Raportul acela era o dare de seamă, nu era o recomandare legată de ceea ce trebuie făcut cu arhiva SIPA. (…) Cât am fost eu în mandat nu îmi aduc aminte să se fi discutat în CSAT despre acel raport”, a încheiat Predoiu.

De asemenea, fostul ministru al justiţiei și șeful Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, considera, la data de 18 mai, că desecretizarea anunţată de Tudorel Toader trebuie discutată de CSAT.

Sunt documente produse de un serviciu secret, dar cu siguranţă acolo sunt şi alte tipuri de informaţii clasificate. Casificarea şi declasificarea se fac după proceduri foarte riguros stabilite de lege. Nu clasificăm sau declasificăm uşor un document. Ca să declasifici un document ai nevoie de o hotărâre de guvern. Secretele de stat, secret de importanţă deosebită… nu se poate face, chiar dacă iniţiativa clasificării a avut-o, la vremea respectivă, SIPA . E nevoie de hotărâre de guvern. Din punctul meu de vedere, trebuie discuţie în CSAT. Sunt niveluri de clasificare foarte înalte care nu ii permit dlui ministru… E o procedură prevăzută de lege care trebuie respectată”, a spus Robert Cazanciuc la Digi24.

Băsescu: Predoiu şi Cazanciuc au încercat să arunce mizeria justiţiei la CSAT

Predoiu şi Cazanciuc au încercat să arunce mizeria justiţiei la CSAT, este de părere Traian Băsescu. ”Băieți, cântați la altă masă!”, a scris fostul președinte pe pagina de Facebook, precizând că oricât încearcă “băieţii veseli“ să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge pentru că acest serviciu a fost înfiinţat prin ordin al ministrului, a fost subordonat strict Ministrului Justiţiei.

„Băieţi, cântaţi la altă masă!
De câteva săptămâni, “băieţii veseli” din media, din politică şi din breasla analiştilor se dau cu capul de toţi pereţii şi-şi dau ochii peste cap, explicând naţiunii două lucruri:
1. Cum au furat Băsescu şi “ai lui” alegerile prezidenţiale din 2009;
2. Cum a lăsat Băsescu de izbelişte arhiva SIPA.
Perdanţilor din 2009, care nici acum nu s-au împăcat cu gândul că au pierdut alegerile, le spun un lucru simplu: nu eu v-am bătut, ci românii, care n-au vrut să dea ţara pe mâna unora de teapa lui Vântu, Voiculescu sau Patriciu. Aşa că, mai bine, calmaţi-vă, pe Geoană nu-l veţi mai putea face niciodată Preşedinte al României. Aţi ratat.
În ceea ce priveşte SIPA, oricât încearcă “băieţii veseli“ să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge. Acest serviciu a fost înfiinţat prin ordin al ministrului, a fost subordonat strict Ministrului Justiţiei, nu a primit niciodată priorităţi informative de la CSAT, nu a fost niciodată analizat în CSAT şi nu a raportat niciodată CSAT sau Preşedintelui României. Cu siguranţă, şi Predoiu, şi Cazanciuc au încercat să arunce mizeria justiţiei la CSAT sau, dacă se poate, la Preşedintele României. Vă imaginaţi ce-ar fi fost la gura “băieţilor veseli“ dacă picam în capcana de a lua eu sau CSAT decizii legat de arhiva SIPA în locul Ministrului Justiţiei? Ar fi fost ilegal şi ar fi dat ocazia “binevoitorilor” să ţipe că eu am copiat arhiva. Nu mai vorbim cum ei, guralivii, ar fi fost “siguri” că eu organizez şantajarea judecătorilor şi procurorilor cu documente din arhiva SIPA.
Aşa că, băieţi, vă rog, cântaţi la altă masă.
PS. În vrednicia lor propagandistică, “băieţii veseli“ afirmă că mapa profesională a unui magistrat este totuna cu dosarul SIPA, ceea ce este o minciună”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Știrileprotv.ro
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Incredibil, cum a reacționat Dana Budeanu când a aflat că fosta ei soacră, Delia Budeanu, A MURIT. Nimeni nu a știu ce relație au avut, dar acum s-a înțeles tot!
Viva.ro
Incredibil, cum a reacționat Dana Budeanu când a aflat că fosta ei soacră, Delia Budeanu, A MURIT. Nimeni nu a știu ce relație au avut, dar acum s-a înțeles tot!
“Am avut un cancer infernal”. Delia Budeanu și-a spus povestea vieții, într-un interviu tulburător. Confesiuni despre cei doi soți și cei doi copii
Libertateapentrufemei.ro
“Am avut un cancer infernal”. Delia Budeanu și-a spus povestea vieții, într-un interviu tulburător. Confesiuni despre cei doi soți și cei doi copii
Singura zodie care își poate schimba destinul până la finalul anului. Cristina Demetrescu spune că o asemenea șansă apare o dată la 18 ani
FANATIK.RO
Singura zodie care își poate schimba destinul până la finalul anului. Cristina Demetrescu spune că o asemenea șansă apare o dată la 18 ani
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
GSP.RO
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
Locul din România care i-a înnebunit turiști. Fotografiile de aici au devenit virale pe internet
FANATIK.RO
Locul din România care i-a înnebunit turiști. Fotografiile de aici au devenit virale pe internet
Leonard Miron nu se mai oprește din slăbit! E de nerecunoscut în cele mai recente fotografii! Cum arată la 55 de ani / FOTO
Unica.ro
Leonard Miron nu se mai oprește din slăbit! E de nerecunoscut în cele mai recente fotografii! Cum arată la 55 de ani / FOTO
20 de Vedete care au vorbit deschis despre lupta lor cu ADHD – Adevăruri uimitoare despre această tulburare
Financiarul.ro
20 de Vedete care au vorbit deschis despre lupta lor cu ADHD – Adevăruri uimitoare despre această tulburare
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Observatornews.ro
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Horoscop 21 octombrie 2024. Săgetătorii pot ajunge la concluzii înțelepte privind la situația din familie, dincolo de aparențe
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2024. Săgetătorii pot ajunge la concluzii înțelepte privind la situația din familie, dincolo de aparențe

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI