Încă din prima zi a lui 2015 plătim un cost mai mare pentru curent. Mai exact, preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat s-a scumpit cu 0,26%. Nu pare o creştere mare, dar se va simţi la factură. Ca să-ţi faci o idee, o familie care plăteşte lunar în medie 120 de lei pentru electricitate va da din acest an cu un leu în plus. Mai scumpe vor şi locuinţele în 2015. Cu până la 5%, potrivit analiştilor imobiliari. Astfel că un apartament de două camere din sectorul 6 al Capitalei, care în prezent costă 53.000 euro, va ajunge, spre finalul anului, la 55.000.
Se scumpesc sau nu gazele?
Vestea bună e că preţul gazelor rămâne la fel. Cel puţin aparent, fiindcă după ce preşedintele Comisiei parlamentare de Servicii şi Industrii a declarat că preţul gazelor ar putea creşte cu 35% de la 1 ianuarie 2015, Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului a infirmat orice scumpire pentru populaţie. Totuşi, în comunicatul remis presei nu s-a specificat în mod clar ce se va întâmpla cu preţurile pentru consumatorii industriali, care, în mod indirect, afectează şi populaţia. De menţionat că românii au printre cele mai scăzute costuri de gaze din Uniunea Europeană, iar până în 2018 preţurile trebuie să fie aliniate la cele de pe pieţele externe. Asta înseamnă că populaţia internă nu va mai beneficia de preţuri preferenţiale, aşa cum se întâmplă acum.
Cresc amenzile şi se scumpeşte RCA
Un nou val de scumpiri îi loveşte pe şoferi direct în parbriz. Companiile de asigurări le vor cere şi cu 30% mai mulţi bani pentru RCA. Susţin că au pierderi – un asigurător trebuie să vândă, în medie, 14 poliţe RCA pentru a acoperi o daună -, iar noile norme ale Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor îi obligă să crească tarifele. Dacă poliţa cea mai ieftină pentru un bucureştean de 28 de ani, cu permis de 6 ani, costa în 2014 circa 630 de lei pentru jumătate de an, anul acesta va fi şi cu 187 de lei mai scumpă. În prezent, preţurile practicate variază foarte mult, în funcţie de compania aleasă, ceea ce face ca RCAul încheiat de acelaşi şofer, pentru aceeaşi maşină, să coste şi de la simplu la triplu. Şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar şi dacă încalcă regulile de circulaţie rutieră. Mai exact câte 97,5 lei pentru fiecare punct încasat. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile încep de la 195 de lei şi pot ajunge la 1.950 de lei.
Cât pe ce să avem accize mai mici
Ţigările, cafeaua sau alcoolul ne vor costa la fel de mult anul acesta, deşi preţurile lor ar fi trebuit să scadă (accizele se calculau în mod normal în funcţie de cursul euro din ziua de 1 octombrie a fiecărui an, iar în 2014 acesta a fost mai mic decât în 2012 cu 73 de bani). Guvernul a avut însă grijă ca nu cumva să se întâmple una ca asta şi a modificat Codul Fiscal: nivelul accizelor va fi exprimat în lei, începând de anul acesta, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflaţiei. Aşa că în loc de o mică ieftinire, accizele rămân cum au fost în 2014. Pe scurt, viaţa va fi mai scumpă în 2015. Aşa încât anul nou vine cu 150 de lei în plus la leafa românilor care câştigă minimul pe economie. Salariul de bază minim brut pe ţară va creşte în două etape, de la 900 la 975 de lei din ianuarie, şi la 1.050 de lei din iulie. Aproape 1,5 milioane de angajaţi vor beneficia de majorare. Ceilalţi români vor trebui să facă faţă scumpirilor cum pot.

Start la plata impozitelor locale

Pentru anul 2015, taxele şi impozitele rămân la aceleaşi valori ca şi anul trecut, iar proprietarii de case, terenuri şi maşini care-şi achită dările pentru întregul an, până în 31 martie, beneficiază de o reducere de 10%. Taxele locale se plătesc anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie. Cei care nu vor să mai stea ore întregi la coadă la casieriile primăriilor sau la oficiile poştale îşi pot plăti taxele şi impozitele prin ordin de plată la banca la care au cont, dar şi online, prin internet banking sau prin ghişeul.ro. În plus, în cinci oraşe din ţară – Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Constanţa – impozitele pot fi plătite şi la mall, cu cardul, la fel de simplu cum se plătesc cumpărăturile la magazin. l

 
 

Urmărește-ne pe Google News