Pe lista centrelor de evaluare din București sunt 14 spitale:
Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta
Spitalul Sfântul Ioan
Spitalul Universitar
Spitalul Colţea
Spitalul Cantacuzino
Spitalul Colentina
Spitalul Nicolae Malaxa
Spitalul Carol Davila
Spitalul Sfântul Ştefan
Spitalul Sfânta Maria
Spitalul Victor Babeş, locaţia din Pipera
Spitalul Th. Burghele
Spitalul Dimitrie Gerota
„Acoperă absolut toate sectoarele din Bucureşti, ne dorim în timpul cel mai scurt să le avizăm, bineînţeles trebuie să depună o documentaţie minimă pentru această avizare, o aşteptăm în cursul acestei zile (miercuri – n.r.), deja aşteptăm Balşul, vor face acest lucru în cursul zilei de astăzi, noi le-am trimis inclusiv informaţii referitoare la ce ar trebui să cuprindă acest dosar, dar nu sunt documente foarte sofisticate, sunt cele pe care le folosim în mod uzual pentru autorizare temporară”, a mai spus Oana Nicolescu, șefa DSP București.
Centrele de evaluare, destinate pacienţilor cu forme medii de COVID
Directorul DSP București a precizat că cele 14 centre de evaluare în Capitală sunt „cu predilecţie pentru pacienţii pozitivi cu forme medii boală şi care au factori de risc”.
„De ce ne dorim acest lucru: pentru ca aceştia ar trebui de urgenţă evaluaţi, astfel încât să vedem dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral sau cu anticorpi monoclonali”, a adăugat aceasta.
Noile centre de evaluare pentru COVID-19 sunt menite să degreveze Unităţile de Primiri Urgenţe şi să-i ajute pe pacienţii non-covid să primească la timp îngrijirea medicală şi tratamentele, a afirmat Oana Nicolescu.
„Nu este nevoie de bilet de trimitere pentru cei care vin la aceste centre”, a mai explicat șefa DSP București.
„Elementul de noutate sunt aceste centre de evaluare, repet, pentru pacienţii cu forme medii de boală şi cu factori de risc, de ce pun un accent deosebit, pentru că ei sunt cei care ne-au arătat că au stat foarte mult acasă şi au ajuns pe terapie intensivă şi nu ne mai dorim acest lucru”, a conchis doctorul.
În urmă cu o zi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a organizat videoconferințe cu directorii DSP-urilor din țară și din București și cu managerii spitalelor, pentru pregătirea valului 5 al pandemiei. În cadrul discuțiilor, s-a stabilit că vor exista centre de evaluare ambulatorie, „astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital”, a transmis Ministerul Sănătății.