Ministrul Rafila a afirmat că proiectul prin Banca Mondială început în luna mai și se află într-o fază avansată,. Acesta prevede ca la nivel naţional să fie dotate cele şase institute de medicină legală şi cele 36 de servicii de medicină legală județene care sunt în structura spitalelor judeţene.

„După achiziţie şi instalarea echipamentelor, şi trainingul personalului, va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an, iar aceste termen de 72 de ore prevăzut în Ordonanţă, prin punctul meu de vedere, va putea fi scurtat. Fiecare judeţ va beneficia de un astfel de laborator, care poate face atât determinări calitative, cât şi cantitative de substanţei stupefiante”, a spus Rafila.

Demnitarul a precizat că cele „6 sau 7 unităţi” pe care le-a operaţionalizat şi care pot face tehnic aceste determinări au arondate un număr de judeţe, iar probele biologice vor fi duse la Ministerul de Interne.

„Facem tot posibilul, inclusiv prin angajarea de personal suplimentar în aceste centre, încât termenul de 72 de ore să fie respectat”, a mai spus ministrul.

Alexandru Rafila a mai afirmat că investiţia este estimată la 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, dar e posibil ca aceste costuri să fie mai reduse.

Despre lista cu substanţe care ar putea influenţa testul, ministrul a spus că există două liste la care lucrează, o listă a substanţelor care influenţează capacitatea de a conduce autovehicule, pentru că a existat o listă veche, printr-un ordin din 2006, şi se lucrează la actualizarea ei.

„Cea de-a doua listă va fi doar de informare, substanţele care ar putea să influenţeze rezultatul unui test rapid. Sunt substanţe care se eliberează pe bază de prescripţie, orice medic care prescrie o astfel de substanţă avertizează pe cel care primeşte subsanţa că afectează capacitatea de a conduce vehicule. Probabil că în decursul acestei veri vom finaliza această analiză şi în septembrie vom avea lista completă”, a completat el.

Guvernul a modificat în ședința de astăzi ordonanţa de urgenţă 84/2024 privind siguranţa rutieră. Una dintre noutăți este aceea că dacă rezultatele testelor antidrog nu vor veni în cel mult 72 de ore, șoferii își vor primi permisele înapoi.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News