Cel puțin 15 din cele 27 de state ale UE au restricții pentru români, în vreme ce alte trei țări europene din afara spațiului comunitar au adoptat măsuri care ne vizează (Marea Britanie, Norvegia și Islanda). Mai ales în contextul în care în ultimele zile numărul de cazuri din România a crescut foarte mult.

La acestea se adaugă țări UE care analizează impunerea de noi măsuri (Grecia) sau state din afara UE cu restricții indirecte (Muntenegru, Bosnia).

Autoritățile recomandă consultarea site-urilor oficiale ale țărilor în cauză, cât și pe cele ale MAE și ale ambasadelor României, deoarece situația se poate schimba oricând.

Accesul interzis pentru români

Finlanda, Norvegia și Malta au o interdicție totală pentru români. Începând cu 1 iulie pot intra în Malta doar cetățenii din statele considerate sigure. România nu este inclusă în această listă!

Finlanda are o listă extrem de dură de restricții. Este permisă doar întoarcerea cetățenilor finlandezi și a familiilor acestora, a cetățenilor din alte țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, care au domiciliul sau reședința în Finlanda sau celor care au permis de ședere.

De asemenea, au voie să intre pe teritoriul finlandez cei care studiază în statul nordic. Cei aflați în tranzit prin aeroportul din Helsinki nu au voie să iasă din zona de tranzit.

În Norvegia au voie să intre cetățenii UE care doresc să își viziteze familia (soțul, soția, copiii, nepoții, frații, logodnicul, logodnica), iar la intrarea în țară trebuie făcută dovada relației cu respectiva persoană.

Totodată, au voie să intre în țară cei care studiază în Norvegia și cei care au un loc de muncă în acest stat. Autoritățile cer documente doveditoare privind contractul sau munca prestată.

Începând cu 15 iulie, românii vor putea călători în Norvegia, însă la sosire în țara nordică trebuie să intre în carantină sau în izolare la domiciliu timp de 10 zile. În acest timp, însă, Norvegia deschide granițele, fără alte restricții, pentru majoritatea celorlalte state UE.

Ce țări cer un test negativ COVID-19

O altă serie de state europene cer acum prezentarea obligatorie a unor teste negative pentru COVID-19.

Cipru cere celor care vin din țara noastră efectuarea unui test cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie. Cei care prezintă dovada că nu există suficiente capacități de testare în țara de origine vor fi testați și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului.

De asemenea, și Islanda cere teste obligatorii. Cetățenii români și cei europeni au voie să intre în Islanda, însă dacă doresc să evite carantina de 14 zile trebuie să facă un test pentru coronavirus. Acesta costă 70 de euro dacă este solicitat la punctul de trecere a frontierei sau 57 de euro dacă este programat online și achitat în avans.

În Portugalia continentală este posibilă intrarea românilor, însă în insulele Madeira și Azore este obligatorie prezentarea unui test negativ sau efectuarea pe loc a unuia. În cea din urmă, testul poate fi efectuat și la sosire, pe aeroport, fără să fie plătit de turiști. Rezultatul este însă așteptat în izolare.

Grecii au înăsprit condițiile de intrare pentru turiști

Grecia nu are restricții specifice pentru români, dar a interzis accesul sârbilor.

Vineri, autoritățile elene au anunțat totuși înăsprirea măsurilor. Mai exact, turiștii care intră în Grecia prin vama Kulata trebuie să aibă un test negativ pentru coronavirus efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, anunță publicația elenă Khatimerini.gr.

Măsura îi afectează direct pe turiștii români, care călătoresc în Grecia prin acest punct de frontieră, și va intra în vigoare pe 14 iulie, la ora 06.00 dimineață.

La punctul Kulata, Grecia testa aleatoriu turiștii care intrau în țară. De marți, aceștia vor veni cu testele deja făcute Foto: Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press/Hepta

Izolare timp de 14 zile

Austria cere prezentarea unui act medical care să dovedească faptul că persoana în cauză este negativă la un test COVID. În caz contrar, trebuie o autoizolare vreme de 14 zile. Cine nu respectă măsura va fi amendat, suma putând ajunge la 1.450 euro. Măsura izolării nu se aplică pentru transportul de marfă.

Olanda ”recomandă ferm” autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru cei care vin din România. De asemenea, toți cetățenii care pleacă, sosesc sau tranzitează aeroporturile din Olanda, indiferent de ţara din care sau spre care călătoresc, au obligaţia de a completa o declaraţie de sănătate pe propria răspundere.

Și Marea Britanie impune autoizolarea. Din data de 10 iulie o serie de țări sunt exceptate de la această măsură, însă România nu se află pe listă. Cei care nu respectă izolarea riscă o amendă de o mie de lire sterline.

Irlanda are izolare obligatorie pentru toți cei care intră în țară, inclusiv România. Aceștia trebuie să completeze și un formular. Persoanele care nu se izolează sau nu se află la adresa indicată pot fi amendate cu până la 2.500 de euro și pot face 6 luni de închisoare. Singurii exceptați de la autoizolare sunt cetățenii care vin din Irlanda de Nord.

Statele baltice, toate trei – Estonia, Letonia și Lituania – au la rândul lor măsura autoizolării pentru români.

Estonia și Letonia aplicau deja măsura de ceva vreme. Noutatea a venit de la Vilnius.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat chiar vineri că guvernul lituanian a hotărât ca începând din data de 13 iulie să interzică accesul pe teritoriul Lituaniei pentru rezidenţii din România.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de MAE, aceste măsuri fac obiectul unei reevaluări săptămânale bazată pe evoluţia situaţiei epidemiologice din România.

Slovenia are o listă pentru țările pentru care nu se aplică autoizolarea, însă România nu se află pe aceasta.

În fine, Slovacia cere automat pentru români izolare la hotel sau reședința temporară și impune realizarea unui test de COVID după ziua a cincea. În cazul în care rezultatul este negativ, aceștia își pot continua sejurul, mai arată MAE. România este considerată țară de risc epidemiologic de către autoritățile de la Bratislava.

La limită

Muntenegru plasează toate persoanele venite din Serbia în carantină instituționalizată din data de 6 iulie. Măsura nu se aplică pentru cei aflați în tranzit, însă Ministerul de Externe recomandă ca tranzitul să se facă în timpul aceleiași zile de la data intrării în Serbia.

Bosnia-Herțegovina are interdicții pentru toți cetățenii care nu provin din țările învecinate, adică Serbia, Croația și Muntenegru. Tranzitul în scop turistic nu este permis, cu excepția coridorului Neum, o fâșie bosniacă de teritoriu de la Marea Adriatică și care face legătura cu Croația. Cetățenii români pot tranzita Bosnia în scopul revenirii în România doar dacă nu se cazează pe teritoriul acestui stat.

Croația nu are nici ea interdicții în sine pentru români, dar trebuie completat un chestionar privind intrarea în țară. Concomitent, ofițerii de frontieră oferă un prospect cu instrucțiuni ce trebuie respectate în următoarele 14 zile.

Cehia a inclus România pe lista verde, însă românii care au rezidența în țările cu risc mediu (Marea Britanie și Belgia) și celor din zona roșie (Suedia, Portugalia și zona Silezia din Polonia) nu au voie să intre pe teritoriul ceh.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News