TikTok și discuțiile din SUA

Aplicația TikTok se confruntă cu un control sporit în SUA, unde se discută o posibilă interdicție totală sau vânzarea forțată a aplicației către o companie americană.

Aproximativ 150 de milioane de utilizatori din Statele Unite riscă să piardă accesul la aplicație.

Compania chineză care deține TikTok, ByteDance, cere Curții Supreme să anuleze o lege care ar obliga aplicația să fie vândută sau interzisă.

Totuși, TikTok are probleme în mai multe țări din lume. Concret, a fost blocată total sau parțial în cel puțin 20 de țări. Asta pentru că guvernele sunt îngrijorate de legăturile cu China, dar și de capacitatea sa de a influența.

Recent, alegerile prezidențiale din România au fost anulate și din cauză că autoritățile se tem că aplicația a fost folosită pentru a promova intens unul dintre candidați.

Numai în țara noastră sunt aproape 9 milioane de utilizatori ai aplicației, conform Datareportal.

La nivel global, aplicația ByteDance are peste două miliarde de utilizatori, dintre care 1,7 miliarde sunt activi lunar și petrec în medie 58 de minute pe zi în aplicație, relatează Demandsage.

Alte țări în care TikTok are probleme

Rusia a amendat în mod repetat TikTok pentru că nu a eliminat conținutul care încalcă legislația privind cenzura. Deși aplicația nu este interzisă complet, autoritățile continuă să impună restricții asupra anumitor categorii de conținut.

Recent, guvernul albanez a interzis TikTok timp de un an, după ce un adolescent a fost ucis în urma unor certuri online. Premierul Edi Rama a declarat că prioritatea țării e ca tinerii să fie protejați de „capcanele înspăimântătoare ale algoritmului”.

„Fie TikTok protejează copiii din Albania, fie Albania își va proteja copiii de TikTok”, a declarat premierul albanez pe  X.

India a fost prima țară care a impus o interdicție totală asupra TikTok în 2020, pe fondul tensiunilor geopolitice cu China.

Guvernul indian a considerat că aplicația reprezintă un risc pentru securitatea națională. Creatorii de conținut au fost nevoiți să migreze către platforme precum YouTube și Instagram.

Și în Nepal, TikTok a fost interzis aproape un an, din cauza conținutului considerat discurs instigator la ură. Interdicția a fost ridicată în august 2023.

În Indonezia, TikTok a fost forțat să-și închidă temporar magazinul online în 2023, din cauza unei noi legi care reglementează activitatea platformelor digitale.

Ulterior, aplicația a fost relansată, dar în parteneriat cu Tokopedia, un gigant local de e-commerce.

Algoritmul controversat

TikTok, lansat de ByteDance în 2017, a devenit rapid una dintre cele mai populare aplicații din lume, datorită algoritmului său care oferă un flux personalizat de videoclipuri scurte.

Această tehnologie a fost inițial implementată în aplicația chineză Douyin, care a generat majoritatea veniturilor companiei. 

Cu toate acestea, popularitatea TikTok a atras atenția guvernelor și legislatorilor din întreaga lume, care îl consideră o potențială amenințare.

Oficiali din țări precum SUA, Albania și Noua Zeelandă avertizează că platforma poate incita la violență, răspândi dezinformări și afecta sănătatea mintală a tinerilor. 

Mai mult, există temeri că aplicația ar putea împărtăși datele utilizatorilor, inclusiv locația și istoricul de navigare, cu guvernul chinez.

Compania insistă că îngrijorările sunt exagerate și că algoritmul său „menține neutralitatea conținutului”, recomandând videoclipuri bazate pe interesele utilizatorilor. 

De asemenea, TikTok afirmă că ByteDance este deținută în majoritate de investitori globali, deși guvernul chinez revendică dreptul de a se opune oricărei vânzări.

TikTok este văzut atât ca un model de succes, cât și ca un exemplu de precauție pentru alte companii chineze, precum Temu și Shein.

Kevin Xu, fondatorul Interconnected Capital, afirmă că „fiecare antreprenor chinez are nevoie de o diplomă în științe politice sau relații internaționale pentru a-și putea gestiona viitorul”. 

Meta și Google nu se confruntă cu aceeași neîncredere.

„Fiind companii americane, acestea nu se confruntă cu neîncrederea cu care s-a confruntat TikTok în ochii politicienilor și autorităților de reglementare din Occident”, spune Jianggan Li, directorul Momentum Works.

Guvernele împotriva TikTok

În alte state aplicația nu a fost interzisă total, ci doar pe dispozitivele guvernamentale, din cauza riscurilor de securitate națională.

În Canada, Marea Britanie, Australia, Franța, Taiwan, Noua Zeelandă și alte state, aplicația a fost blocată pe telefoanele folosite de oficiali. Și executivul Uniunii Europene a  adoptat aceeași atitudine.

În Canada, guvernul a cerut aplicației să-și închidă birourile din țară.

TikTok este interzis pe toate dispozitivele guvernamentale din Taiwan din 2019.

Marea Britanie, Australia și Franța au adoptat interdicții similare privind utilizarea TikTok pe dispozitivele oficiale ale angajaților guvernamentali, din motive de securitate cibernetică.

Guvernul Noii Zeelande a impus restricții asupra utilizării TikTok în Parlament și pe dispozitivele guvernamentale, invocând preocupări legate de securitatea datelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News