La ședința Camerei Deputaților, de marți, 20 octombrie, în care Florin Iordache a primit o funcție pe viață de șef al Consiliului Legislativ, au fost prezenți pe hârtie 242 de parlamentari.
Dar deputatul Ionuț Simionca, de la PMP, deși figurează prezent în acte, a susținut într-o discuție cu Libertatea că “nu am fost la ședință”. Rămân 241 de oameni în sală sau 242, câți apar oficial, diferența nefiind importantă în calcule.
Atâta vreme cât votul este secret, condiție a democrației parlamentare, nimeni nu poate lucra cu certitudini, nici măcar cele două partide, PNL și USR, care se atacă reciproc.
Florin Iordache a reușit să adune 185 de voturi, ceea ce înseamnă că cel puțin câțiva deputați PNL sau USR au votat pentru el.
Lista de prezență pe partide arată astfel:
- PNL – 36 din totalul de 113
- USR – 21 din totalul de 37
- PSD – 162
- UDMR – 6 – posibil 1 vot pentru PSD
- Neafiliați – 7 – posibil 5 voturi pentru PSD
- Pro România – 5 – posibil 5 voturi pentru PSD
- Minorități – 4 – posibil 4 voturi pentru PSD
- PMP – 1 – susține că nu a fost prezent
Din acest calcul, PSD a adunat 177 de voturi, dar până la finalul de 185 mai erau nevoie de 8 voturi.
Libertatea a obținut lista de prezență și o pune la dispoziția publicului.
SENAT
Prezența Senat on Scribd
CAMERA DEPUTAȚILOR
Ipoteze și declarații belicoase
Dacă plecăm de la ipoteza în care, în afară de USR și PNL, toată lumea a votat cu Florin Iordache, inclusiv deputatul PMP care spune că nu a fost de fapt prezent, ar rezulta fix 185 de voturi, adică scorul social-democratului. Numai că această variantă e puțin plauzibilă.
De pildă, e aproape imposibil ca Ana Birchall, de la Neafiliați, să fi votat cu Florin Iordache, ea fiind una dintre cele mai vehemente contestatare ale Ordonanței 13 promovate de deputatul PSD. Plus că relația glacială dintre cei doi parlamentari este de notorietate.
De asemenea, e improbabil ca Oana Bîzgan, independentă plecată de la USR, să-l fi preferat pe Iordache.
În plus, surse din UDMR spun că, cu excepția lui Marton Arpad, “sunt puține șanse ca domnul Florin Iordache să fi luat voturi de la noi”.
De aici, demonstrația devine imposibilă. Sub protecția votului secret, oricine ar fi putut da un vot favorabil pentru Florin Iordache. Sunt valabile toate posibilitățile. Fie că aceste voturi să fi venit atât de la USR, cât și de la PNL, fie să fi votat doar un singur partid dintre cele două pentru Florin Iordache.
Iată ce spun parlamentarii, unii sub protecția anonimatului:
Surse PSD: “Au votat și de la USR, și de la PNL. De la USR, Dircă și câțiva de-ai lui. Câți? Nu știu, nu-mi cereți cifre!”
Surse USR: “Pot să bag mâna în foc pentru oamenii noștri. Unul m-a sunat să-mi spună că s-a anulat votul. Doar Eduard Dircă nu pot spune sigur cum a votat”.
Ce spun liberalii și useriștii
Liberalii insistă că USR a făcut blat cu PSD și aduc în favoarea lor argumentul că ar fi fost singurul partid direct interesat, având în vedere că avea un candidat pentru o altă funcție în Consiliul Legislativ.
Florin Roman: “S-a văzut blatul USR-PSD pentru Iordache, că unii din USR ar vrea cu PSD! Un prim pas de bun-simț era retragerea senatorului George Dircă din condiția de subaltern al lui Iordache! Apoi, o recunoaștere oficială a unei greșeli politice cu siguranță ar fi însemnat mult în ochii electoratului USR”.
Un alt argument adus de tabăra liberală este că Eduard Dircă a obținut foarte multe voturi, 174, ceea ce ar fi fost imposibil fără ajutorul PSD.
Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, a dat replica pe Facebook, acolo unde războiul dintre USR și PNL e în toi.
Cătălin Drulă: “Minciuna 1 – PNL: «USR l-a votat pe Iordache». Realitatea: PNL l-a votat pe Iordache, USR l-a votat pe Zegrean. Toți cei 21 de parlamentari USR l-au votat pe Augustin Zegrean. Zegrean a primit 41 de voturi. Deci maximum 20 de alți parlamentari l-au mai votat. Au fost 36 de PNL-iști prezenți (am primit, în sfârșit, prezența de la secretariat în dimineața aceasta), deci cel puțin 36-20=16 PNL-iști l-au votat pe Iordache. Rușinos. Minciuna 2 – PNL: «USR a asigurat cvorum pt Iordache». Realitatea: PNL a asigurat de două ori mai mult cvorum și din cauză că n-au vrut să ne sincronizăm au făcut imposibilă amânarea numirilor pentru următorul parlament”.
Explicația pentru care era greu, dar nu imposibil, ca USR și PNL să nu asigure cvorumul
De când s-a intrat în restricțiile de COVID-19, voturile în Parlament nu se mai desfășoară după tipicul cunoscut, când toată lumea intra în sală, se făcea prezența și apoi fiecare introducea buletinele în urne.
Pentru a asigura distanțarea, acum partidele sunt chemate pe grupuri parlamentare și programate la anumite ore.
Iată care a fost ordinea de această dată:
“Exercitarea votului se va face pe grupuri parlamentare după următorul program, conform celor stabilite în cadrul Biroului permanent reunit și cu participarea liderilor, după cum urmează:
Ora 16.30- Grupurile parlamentare PSD, deputații și senatorii neafiliați
Ora 17.05 – Grupul parlamentar al minorităților naționale Camera Deputaților
Ora 17.15 – Grupurile parlamentare PNL
Ora 17.35 – Grupurile parlamentare USR
Ora 17.50 – Grupurile parlamentare UDMR
Ora 18.05 – Grupul parlamentar Pro România
Ora 18.15 – Grupul parlamentar PMP”
Așadar, niciun partid nu putea ști de la bun început dacă se va face sau nu cvorumul.
“Tocmai de aceea, Alfred Simonis, liderul de grup al PSD, stătea la ușă și număra. Și când s-a făcut cvorumul, a și oprit votarea că nu mai avea rost”, susține Cătălin Drulă de la USR.
Din perspectiva opoziției, strategia lipsei de cvorum ar fi trebuit făcută în orb, dinainte de ședință, în speranța că PSD și susținătorii săi din Parlament nu se vor putea mobiliza singuri.
Dacă doreau ca numirea lui Iordache să fie blocată prin procedură, PNL și USR ar fi trebuit să se înțeleagă dinainte și să decidă să nu vină pur și simplu la ședință. Odată ce unul dintre partide a apucat deja să voteze, strategia nu mai funcționa.
Practic, USR și PNL ar fi trebuit să calculeze ce șanse sunt să nu iasă Florin Iordache la vot și să-și dea seama că singura strategie de a-l împiedica ar fi să boicoteze ședința. Dar nu au făcut-o, în ciuda evidenței că nu aveau sorți de izbândă să-l promoveze pe Augustin Zegrean. Acesta era pierzător din start și toată lumea a știut asta.