- Hotelurile vor fi dotate cu dispensere pentru dezinfectanți și întregul personal va purta măști de protecție
- Mai întâi se deschid terasele. Și ele, dar și restaurantele trebuie să mărească distanța dintre mese
- Dispare conceptul “all inclusive”, ca să se evite aglomerațiile la bufet
- Pe plaje, șezlongurile vor fi amplasate le distanță de minimum doi metri unele de altele
Hotelierii vor lua zilnic temperatura personalului și vor amplasa dispensere cu dezinfectant în unitățile de cazare, însă nu știu până în acest moment cum va avea loc servirea la restaurante, aceasta fiind principala lor problemă care trebuie decisă de autorități.
Mai întâi se vor deschide terasele, nu va mai exista bufet all-inclusive, iar distanța între șezlonguri va fi mărită pe plajă.
Avem utilaje pe plajă, se fac pregătiri. Hotelierii instalează echipamente de dezinfectare. Avem deja discuții cu autoritățile. În privința servirii, începem cu terasele, se deschid mai întâi terasele. La restaurante propunem creșterea distanței între mese la minimum doi metri. Personalul va purta echipamente de protecție, nu va mai exista bufet all-inclusive. Reducem posibilitatea ca turistul să atingă mâncarea sau obiectele.
Corina Martin a declarat pentru Libertatea:
O altă propunere este ca, similar cu ce se întâmplă în Dubai, restaurantele să se deschidă doar la 30% din capacitatea disponibilă.
Corina Martin a mai spus că pe plajă se mărește distanța între șezlonguri la 2-3 metri, renunțându-se însă la ideea montării de plexiglas între ele.
Cele mai căutate sunt apartamentele de vacanță și pensiunile cu puține camere, turiștii alegând aceste soluții pentru a interacționa cu cât mai puțină lume.
Fără cazare pe marginea drumului
Alți hotelieri nu sunt însă la fel de optimiști. Dragoș Răducan – prim-vicepreședinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), crede că statul român va fi mai restrictiv față de altele din Europa.
Acesta cere să fie deschise doar unitățile clasificate, pentru a putea fi urmărită trasabilitatea turiștilor, în vreme ce oferirea de apartamente la cheie “pe marginea drumului” ar trebui să fie interzisă. El mai cere ca unitățile de pe platformele Airbnb și Booking să fie controlate, pentru a răspunde normelor sanitare.
Altă problemă ridicată este cea a cluburilor și discotecilor, care în mod normal sunt aglomerate.
Este nevoie de norme rapid
Hotelierii cer autorităților să vină cu măsuri concrete până la data de 15 mai, astfel încât să știe câți oameni trebuie să angajeze și cum să aranjeze unitățile turistice.
“Epidemiologii să vină exact și să zică ce se poate și ce nu. Hotelurile sunt deschise și acum, vor fi deschise tot timpul. Cu restaurantele este o problemă. Noi o să punem dispensere cu dezinfectanți, o să luăm temperatura personalului zi de zi. Cu turiștii nu știm ce să facem, dacă nu ne lasă. De asta este treaba autorităților să spună”, afirmă Dragoș Răducan.
Niciodată nu am făcut în hoteluri circuite ca în spitale. Autoritățile să vină să zică foarte clar: nu ai voie mai mult de 3 persoane în cameră sau că e nevoie de 5 metri pătrați de persoană, sau într-un restaurant de 300 de metri pătrați nu au voie mai mult de 50 de oameni”,
Dragoș Răducan:
Lista situațiilor pe care autoritățile trebuie să le clarifice
Acesta dă câteva exemple de situații pe care autoritățile trebuie să le rezolve:
- “Statul poate să zică: anul ăsta nu se servește mâncare gătită. Nu știu însă dacă e posibil, omul vrea o ciorbă cât stă 6-7 zile. Există idei gen servire în cameră, dar nu știu dacă e fezabilă. Dacă vrea restaurant, atunci restaurantele hotelurilor trebuie să fie deschise”.
- “Nu știm cum va fi la plajă cu distanța. Putem să ne așteptăm de la cordon de jandarmi care să permită intrarea pe plajă până la ideea că virusul nu se poate transmite din cauza căldurii și să nu fie restricții”.
- “Noi punem în aplicare în hoteluri, dar nu suntem răspunzători de buticuri sau de parade”.
- “Nu știu ce o să facă cei cu cheița sau cei cu apartamente pe platformele de închiriat. Trebuie controlate. Vă dau un exemplu: vine o persoană, nu are simptome, ia un apartament. Dar apoi se duce la supermarket, la restaurant, la plajă”.
- “Mai e problema cluburilor, a discotecilor. Bun, le închidem pe cele de peste 100 de persoane. Dar ce facem cu acei oameni dacă se adună pe plajă?”.
- “Când s-au închis a fost așa: la 500 de oameni, la 100, apoi la 20, 8 la înmormântări și grupuri de 3 persoane pe stradă. Dar cum redeschidem activitatea? Tot în această ordine? În funcție de răspunsuri, știm și noi câți oameni să angajăm”.
Răducanu spune că autoritățile trebuie să ia în considerare toate situațiile care pot exista în domeniul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor.
România, mai restrictivă decât alte țări
Vicepreședintele FPTR spune că este optimist cu privire la faptul că va exista sezon turistic, însă consideră că vor exista restricții neîntemeiate.
Sunt optimist că vom avea turism, dar nu sunt optimist cum îl vom avea.
Dragoș Răducan:
Cum e la alții
Grecia intenționează să introducă un “pașaport de coronavirus”, care să arate autorităților că persoanele în cauză nu sunt infectate.
De asemenea, în Italia se dorește introducerea unor șezlonguri de oțel pe mare.
În schimb, în Germania, ministrul de externe Heiko Maas a avertizat în privința deschiderii prea timpurii a turismului. Acesta a spus că Uniunea Europeană ar trebui să agreeze asupra unui pachet comun privind turismul, potrivit Deutsche Welle.
O cursă europeană pentru a vedea cine deschide primul turismul va duce la riscuri inacceptabile.
Heiko Maas, ministrul german de externe:
Avertismentul său vine după ce Austria a anunțat că va deschide gradual granițele cu Germania și Cehia.
State precum Grecia, Spania, Italia sau Franța câștigă anual zeci de miliarde de euro din turism, iar acesta contribuie în procente mari în economie.