În Balcic se vorbește românește, la fel de mult ca și bulgărește. La Nisipurile de Aur sau la Albena, de asemenea. Sunt locuri unde turiștii români sunt mai mulți decât localnicii. Și în week-end, și în timpul săptămânii, mai ales că 1 iulie a adus deschiderea oficială a sezonului estival și-al concediilor.
Bulgaria este varianta la îndemâna fiecărui buzunar, mai aproape de România, fără formulare, fără cozi la vămi, cu prețuri mai bune decât litoralul nostru, pentru turiștii familiști și mai liniștiți, care atrage și în perioada post-pandemie la fel ca și în ultimele veri.
Faptul că s-a decis închiderea cluburilor de noapte, a barurilor, a restaurantelor, decizie recent anunțată de către ministerul Sănătății, Kiril Ananiev, nu-i afectează pe cei sosiți în Bulgaria, mai ales că românii ce merg în vecini nu-și programează sejururile acolo pentru viața de noapte.
Oricum, restaurantele în aer liber rămân open, cu reguli de distanțare.
Simplu la vamă
Bulgaria nu și-a pierdut clienții români, fiindcă și prețurile au rămas în continuare prietenoase. Poate și fiindcă Parlamentul de la Sofia a aprobat reducerea TVA pentru restaurante și servicii de catering de la 20 la sută la 9 la sută, în perioada iulie 2020 – decembrie 2021, în ideea de a ajuta industria ospitalității să-și revină după COVID-19.
Românii au ajuns să aibă Bulgaria în topul destinațiilor de vacanță și ale celor de week-end, sunt grupuri numeroase pe Facebook prin care interacționează și culeg informații „de la sursă”. Până să ajungi la câmpurile cu lavandă, un must photo pentru turiștii care trec prin Vama Veche – Durankulak, românii nu pierd foarte multă vreme cu formalitățile.
În ultimul week-end s-a stat ore întregi în arșiță la trecerea dinspre Bulgaria în Grecia, în cozi interminabile, iar formularul cerut de autoritățile elene trebuie completat cel mai bine de acasă ca să nu pierzi timp suplimentar la vamă.
„Pe noi nici nu ne-a dat jos din mașină, a venit cineva și ne-a luat temperatura, la mână, nu la cap. Alți oameni au fost selectați, aleatoriu, pentru o testare epidemiologică. Fiecare automobil trece, obligatoriu, printr-o soluție dezinfectantă înainte de a pătrunde pe teritoriul țării”, a povestit Nicoleta, o femeie din Moldova, ținându-și de mâna fetița de cinci ani.
Noi am stat cu totul aproximativ 5 minute, cu formalități, în timpul săptămânii. Venim cu toată familia de 6 ani în Bulgaria, periodic, nu vom renunța la această destinație de vacanță.
Nicoleta, turistă:
Mai ieftin, mai aproape de casă
„Am ales Bulgaria fiindcă este aproape de noi. Avem doi copii mici, drumul e mai scurt decât dacă mergem până în Grecia. Suntem mai în siguranță, dacă se întâmplă, Doamne ferește! ceva. Înainte de COVID, am fost în Spania, Italia, la Londra. Nu ne e frică neapărat să mergem acolo, călătoream cu avionul, dar am zis că Bulgaria e varianta cea mai optimă, cea mai ieftină și fără stres”, a dezvăluit Ana Maria Manciu-Hoarta, din Cernavodă.
„Noi stăm într-un hotel la Nisipurile de Aur, Prestige Deluxe, all inclusive, și-am plătit o mie de euro, acces la aquapark, piscine pentru o săptămână. La micul dejun, la mese, venim echipați cu mască de protecție, dar ni se oferă și de la hotel. Curățenie s-a făcut zilnic. Nu simțim aici vreun disconfort, la noi, din păcate, e altfel. Am fost într-un sejur în România, înainte de Bulgaria, doar că plajele de la noi sunt mai aglomerate și nu sunt la fel de curate”, a mai spus soția, în timp ce soțul a ținut să adauge:
„Vin în concediu să mă relaxez, nu vreau zgomot peste măsură și vreau să am bani și pentru ziua de mâine, nu să dau salariul pe câteva luni pe o săptămână cu familia la mare”. La Mamaia, prețurile din Bulgaria aproape că se dublează, chiar dacă ai mai multă expunere și fițe pe plajă, cu frapiera lângă pat sau șezlong.
De la Charlie la Turnul Eiffel
Atracțiile copiilor sunt trenulețele care merg dintr-un capăt într-altul al stațiunii, la prețul de 10 lei de persoană, dar și poneiul Charlie, o plimbare cu el pentru 5 minute costând aproximativ 25 de lei. E coadă la el! Micuții care-și fac „rezervare” la Charlie se destind până atunci la bungie jumping, aproximativ același preț.
În centrul stațiunii există și o roată mare, 10 lei intrarea, sau terasa de la Turnul Eiffel la o scară redusă față de originalul din Paris.
Lucian Badircea, directorul general al Iri Travel, tour operator pentru Bulgaria, a declarat că, inițial, numărul pachetelor turistice a scăzut cu 40 la sută, din cauza situației generate de pandemie.
„Turiștii care deja și-au petrecut vacanța în Bulgaria ne-au transmis un feed-back pozitiv, fiind încântați de modul cum s-au comportat hotelierii de la destinație pentru a-i întâmpina, neresimțind niciun stres generat de măsurile de distanțare. În prezent, dar și pentru restul sezonului estival, există interes din partea românilor de a rezerva o vacanță pe litoralul bulgăresc, cu toate că există o multitudine de știri fără o documentare reală, iar unele creează confuzie și îi împiedică pe turiști să facă rezervări noi”, a declarat Badircea.
Ce spun bulgarii
„Compania noastră deține două hoteluri deluxe la Nisipurile de Aur, iar principala piață este furnizată de turiștii români. Astfel că ne concentrăm eforturile pentru a ne menține clientela”, a declarat Emine Badji, reprezentant al hotelului Prestige Deluxe AquaPark din Nisipurile de Aur.
Noi suntem fericiți că mulți români vin în continuare nu doar la hotelurile noastre, ci în toată Bulgaria, și facem totul ca singurele lor griji să fie legate doar dacă vor avea timpul necesar și pentru plajă, și pentru piscine, și pentru aqua-park sau locurile de joacă ale celor mici .
Emine Badji, reprezentant hotel din Nisipurile de Aur:
”Se menține distanțarea meselor la 2 metri, la fel pe plajă la șezlonguri, dezinfectăm tot și oferim măști de protecție turiștilor care nu au. Românii sunt foarte importanți pentru noi acum, întrucât ceilalți turiști, israelieni, ruși, ucraineni sau moldoveni, nu ne pot accesa, întrucât nu ne pot vizita. Vrem ca oamenii să vină în Bulgaria și să spună „Wow, chiar ne-am simțit bine acolo”, ca să nu mai meargă până în Spania, Italia, Franța sau Grecia. Iar după o vacanță în Bulgaria, să se întoarcă la noi”, a mai arătat Badji.
Balcic mai modern
Nu doar Nisipurile de Aur este pe lista românilor, fiind o destinație căutată la 4 ore de mers cu mașina de București. Balcicul e în top, în special pentru week-end. Prețurile sunt mult mai mici decât la Mamaia.
De la mâncare și până la șezlonguri: la Balcic, ca și în restul stațiunilor bulgărești, o familie ce închiriază două șezlonguri și o umbrelă plătește 8 leva, adică 4 euro, până în 20 de lei, în timp ce la Mamaia, în cel mai ieftin caz plătește dublu, dacă nu chiar de 5 ori mai mult.
Balcicul este pustiu în timpul săptămânii, dar se animă în week-end. Atracția pentru familii rămâne impunătorul castel al Reginei Maria, cu grădinile și cu istoria romanțată. S-a investit enorm în a schimba fața orașului ușor dărăpănat în urmă cu ceva vreme.
Localnicii se laudă cu faptul că nu a existat niciun caz de coronavirus în urbe. O nouă pistă de biciclete a dat ștaif aleii de promenadă, terasele se animă în week-end, cazările sunt accesibile, de la 170 de lei pe noapte, cu demipensiune.
„Balcic e prima stațiune din Bulgaria care întâmpină prietenul român, după ce trece de Vama Veche. În ciuda temerilor, românii se liniștesc văzând că aici lucrurile sunt normale. Treptate, vor veni și mai mulți, fiindcă văd că totul este înfloritor la Balcic, iar prețurile au rămas accesibile”, a comentat Peter Petrov, manager la restaurantul „Ariciu”, aproape de castel.