Declaraţiile critice ale lui Landsbergis par să reflecte nemulţumirea în creştere în UE faţă de Ungaria. Estonia şi Italia şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirile faţă de tactica Budapestei de blocare a deciziilor UE, notează Reuters.

„Cred că trebuie să fim transparenţi cu privire la poziţia actuală a Ungariei”, a declarat Landsbergis în momentul sosirii sale la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

„Aproape toate discuţiile noastre, precum şi soluţiile necesare şi deciziile UE sunt blocate doar de o singură ţară. Prin urmare, trebuie să începem să vedem acest lucru ca o abordare sistematică a oricăror eforturi (ale UE – n.r.) de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”, a adăugat şeful diplomaţiei lituaniene.

Landsbergis a denunțat faptul că Ungaria blochează deciziile privind ajutorul militar al UE pentru Ucraina, începerea discuţiilor de aderare la UE pentru Kiev, precum şi cele cu privire la Georgia şi Armenia. Diplomaţii afirmă că poziţia Ungariei este adesea în linie cu interesele politicii externe ale Rusiei, subliniază Reuters.

„Am analizat acest lucru şi se pare că aproximativ 41% dintre rezoluţiile (UE) privind Ucraina au fost blocate de Ungaria”, a spus șeful diplomației lituaniene.

„S-a mers foarte, foarte departe. Trebuie să găsim o modalitate să rezolvăm acest lucru ca o comunitate”, a afirmat el.

La rândul său, ministrul de externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a declarat că, „de fiecare data când venim aici, trebuie să convingem Ungaria să nu blocheze iniţiative foarte importante”.

Unii diplomați europeni spun că Budapesta blochează o serie de măsuri legate de Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond folosit de UE pentru a susține apărarea Ucrainei în fața Rusiei.

„Este crucial acum pentru Ucraina şi, de asemenea, pentru Europa, să folosească aceste fonduri EPF”, a precizat Tsahkna.

„Suntem împotriva blocării. Vrem să mergem mai departe”, a declarat şi ministrul italian de externe Antonio Tajani.

Deciziile UE privind politica externă necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Sosit la Bruxelles, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a refuzat să facă declaraţii înainte de reuniunea de luni. Ungaria nu acordă ajutoare militare Ucrainei şi se opune înarmării țării vecine în contextul invaziei ruse.

Urmărește-ne pe Google News