De câteva săptămâni, Lituania își întărește apărarea, în special la granițele cu Kaliningrad. Acolo, un pod a fost deja blocat cu bariere antitanc cunoscute și sub numele de „dinți de dragon”.

Însă și un alt vecin provoacă mare îngrijorare în Lituania: Belarus și liderul său pro-Kremlin, Alexander Lukașenko, ar putea servi drept o „scurtătură” pentru Putin către țările baltice.

Într-o postare pe contul oficial de pe platforma X, Ministerul Apărării lituanian scrie: „Lituania testează bariere antitanc de fier care vor fortifica podurile pe traseul dinspre Kaliningrad. S-a dovedit că aceste bariere blochează efectiv vehiculele grele, încetinind semnificativ orice avans. Dacă este necesar, fortificațiile vor fi sprijinite cu capacități de foc”.

Tot Ministerul Apărării de la Vilnius mai anunță că: „Lituania continuă să extindă parcurile de inginerie de contra inamicului, echipamentele de pe aeroportul din Vilnius, urmând să fie dezvoltate și pe cele Kaunas și Palanga. În total, 27 de parcuri din toată țara vor stoca instrumente contra inamicului precum blocaje rutiere, dinți de dragon, sârmă ghimpată etc.”.

Într-o altă postare pe contul oficial de pe platforma X, Ministerul Apărării de la Vilnius scrie: „Vom demola poduri pe traseul dinspre Kaliningrad numai dacă serviciile de informații indică o necesitate în acest sens”.

Până la 3 milioane de euro au fost alocate în acest an din bugetul Ministerului lituanian al Apărării pentru protejarea graniței cu Rusia.

Urmărește-ne pe Google News