„În această noapte am obținut un drept fundamental care nu ne poate fi luat: dreptul la speranță. Este o speranță nouă și vie care vine de la Dumnezeu. Nu este simplu optimism, nu este o bătaie pe spate sau un cuvânt gol de încurajare. Este un dar de Sus, pe care nu l-am fi căpătat singuri”, a spus Papa Francisc, în timpul predicii.
În aceste săptămâni, am tot repetat „totul va fi bine”, agățându-ne de frumusețea umanității și spunând din suflet cuvinte de încurajare. Dar cum zilele trec și frica crește, chiar și speranța puternică se poate risipi. Speranța venită de la Isus este diferită. El sădește în inimile noastre convingerea că Dumnezeu poate să facă totul să meargă spre bine, deoarece chiar și din mormânt, el poate aduce viață.
Papa Francisc:
La liturghie au fost prezenți doar câțiva credincioși și câțiva demnitari, Bazilica Sfântul Petru fiind aproape goală. Totodată, anumite părți din Vigilia Pascală au fost slujite într-o formă scurtată.
„Să nu vă fie teamă. Nu vă temeți. Iată mesajul de speranță. Este un mesaj pentru noi astăzi. (…) Nu vă temeţi, nu cedaţi în faţa fricii: este mesajul speranţei. El ne este adresat astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă şi astăzi ”, a mai spus Papa Francisc.
Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj! Cu Dumnezeu, nimic nu e pierdut. Curaj! Ridică-te! Isus te cheamă.
Papa Francisc:
Şi alte sărbători pascale tradiţionale, inclusiv binecunoscuta binecuvântare a Papei „Urbi et Orbi” de duminică, vor avea loc în faţa a doar câtorva persoane, putând însă să fie urmărite online.
La fel s-a procedat și în cazul ceremoniilor din Săptămâna Mare. Vineri seara, Papa Francisc a condus procesiunea Calea Crucii în Piața San Pietro fără să-i aibă alături pe zecile de mii de credincioși.