Principalele declarații ale lui Alexandru Rafila:

  • Azi am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate. Ne așteptam ca azi să fie acest număr pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost puțin mai redusă. Azi s-au efectuat pentru prima dată în România peste 100.000 de teste.
  • Acest număr este preocupant, dar pe de altă parte nu putea fi exclus din scenariile pe care ministerul Sănătății le-a prezentat acum două săptămâni. Este un număr de cazuri care este similar ca în alte țări din UE.
  • Noi am estimat o astfel de evoluție generată de tulpina Omicron. Nu este generată de altceva, decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare. Sunt numeroase cazuri și la persoane vaccinate, asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să protejeze persoanele vulnerabile.
  • Ne-am confruntat în weekend cu problema testării pentru că medicii de familie nu au lucrat și am căutat soluții la nivelul Capitalei prin deschiderea a 28 de centre care să testeze alături de stația de ambulanță București-Ilfov, pacienții simptomatici, pe baza unei programări. Ne propunem ca această procedură să o extindem în această săptămână la nivelul întregii țări.
  • Un lucru foarte important este legat de funcționalitatea acestor centre ambulatorii de evaluare care sunt funcționale în mare majoritate, ieri erau 174. Am distribuit în toate medicamentația necesară, mă refer la Favipiravir. Am deschis calea prescrierii ambulatorii pentru el.
  • Un lucru pe care îl anunț acum în premieră am încheiat contractul, am semnat și am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative: Molnupiravir, medicamentul care se administrează pacienților cu risc crescut în centrele de evaluare și în spitale.
  • Primele cantități vor ajunge în România probabil la sfârșitul acestei săptămâni, iar la DSP-uri să le distribuie spitalelor și centrele de evaluare în primele zile din săptămâna viitoare. E un lucru important și va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secțiile de ATI și pentru reducerea numărului de decese
  • Am organizat prin DSP-uri toate spitalele din România în care să existe acest plan de reziliență car asigură în momentul de față 25.000 de paturi pentru pacienții Covid.
  • Ceea ce ne preocupă în mod deosebit este legat de asigurarea asistenței medicale pentru toate categoriile de pacienți, o abordare care a constituit o preocupare majoră. Anul trecut am avut o supramortalitate fără precedent anul trecut în România.
  • Încercăm să găsim o soluție, astfel încât la nivelul unităților medicale, personalul medical atunci când intră în activitate să poată să beneficieze de testare pentru că au apărut focare și la câteva spitale din țară.
  • Nu există în prezent motive de panică, important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile și să încurajăm vaccinarea.
  • Școlile rămân în continuare deschise pe baza algoritmului stabilit. Îmi pare bine că în sfârșit Ministerul Educației a reluat programul de testare. Mai trebuie lucrat încât aceste teste să fie efectuate și mai ales să fie făcute corect de către părinți.

Întrebare: Dacă azi am avut un număr record de infectări la ce să ne așteptăm în zilele următoare?
Alexandru Rafila: Din punctul meu de vedere creșterea va continua, dar nu în zilele următoare, va continua creșterea probabil săptămâna viitoare. S-ar putea ca mâine, poimâine să avem o situație similară sau ceva mai puține cazuri. Noi venim după 4-5 zile în care testarea a fost mai redusă.

Întrebare: Aveți o situație clară asupra focarelor din spitale?
Alexandru Rafila: Da, avem o astfel de situație. Deocamdată nu sunt situații alarmante. O să căutăm o situație rapidă, astfel încât zilele următoare să înceapă testarea sistematică a personalului medical când intră în serviciu. Sunt spitale care fac acest lucru, depinde de managementul spitalelor. Prețul unui astfel de test este în jur de 10 lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News