”Trebuie să ne asigurăm că reformele continuă. În 2015 vor exista o serie de teste importante, numiri cheie, precum un nou șef al Agenției Naționale de Integritate. Considerăm că este nevoie de o consolidare a progreselor”, a declarat secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) instituit în cazul României și Bulgariei acum opt ani, cu ocazia aderării la UE.
”Ultimul Raport recunoaște că România a făcut progrese, se remarcă mai ales o activitate impresionantă a instituțiilor care activează în domeniul combaterii corupției”, a mai spus Catherine Day, care a concluzionat că se impune menținerea MCV.
Dezbaterea din Parlamentul European este moderată de Monica Macovei, fost ministru al Justiției. Robert Cazanciuc, ministrul Justiției și Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, sunt, de asemenea, invitați.
Robert Cazanciuc vorbește despre înființarea Agenției de Recuperare a Prejudiciilor care va urma să funcționeze în cadrul Ministerului Justiției.
Laura Codruța Kovesi:
– în 2014 numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat față de 2007;
– 48 de înalți demnitari trimiși în judecată;
– 6 miniștri, 15 deputați, cinci senatori, un fost premier – deja condamnați;
– cereri de ridicare a imunității a nouă parlamentari într-un an;
– 12 cereri de avizare a începerii urmăririi penale în cazul unor parlamentari;
– 77% dintre români susțin anchetele anticorupție;
– DNA a aplicat legea în mod egal, indiferent de apartenența politică;
– o instituție cu aproximativ 100 de procurori și 200 de polițiști a obținut astfel de rezultate;
– politicieni din toate partidele și oameni de afaceri care se simt amenințați au făcut încercări repetate de obstrucționare a Justiției; s-a încercat schimbarea unor procurori; s-au blocat anchete în Parlament;
– în lipsa MCV reforma sistemului judiciar nu ar fi avut o asemenea amploare;
”Imunitatea parlamentară trebuie regândită, reprezintă o piedică serioasă în calea anchetării corupției. Dacă nu ar exista MCV lupta împotriva corupției ar fi periclitată”, spune James Hamilton, unul dintre specialiștii care întocmește Rapoartele din cadrul MCV. ”Trebuie să se găsească mijloace pentru a se asigura că Parlamentul pune în aplicare deciziile instanțelor. A existat un caz în care acest lucru nu s-a întâmplat. Problemele din această țară vin direct de la surse politice. Există niște oameni care au interesul de a continua acest sistem, pentru a proteja anumite persoane din lumea politică. Doar 8% din ordinele judiciare de confiscare a activelor sunt puse în practică. Există un dispreț față de statul de drept din partea unora”, continuă expertul european, fost procuror general al Irlandei.
”Obstacolul, în calea ireversibilității, este politicul. Politicienii nu stau cu mâna în sân, schimbă o lege, desființează o infracțiune, înlocuiesc procuroriii. De aceea este important ca MCV să continue” – spune Monica Macovei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro