Urmăriți LIVE parada militară de 1 Decembrie!
UPDATE ora 11:45. Parada militară s-a terminat și românii se împrăștie deja pe străzile din jurul Arcului de Triumf. Aflăm de la ei cum vor celebra în continuare această zi și ce înseamnă pentru ei 100 de ani de România.
UPDATE ora 11:35: Klaus Iohannis a coborât din tribuna oficială și a mers să dea mâna cu oamenii prezenți la paradă. După câteva minute președintele a urcat în mașină și a părăsit zona.
Iohannis va zbura de la București la Alba Iulia, pentru a lua parte la ceremoniile organizate în Orașul Unirii cu ocazia Centenarului.
Premierul Viorica Dăncilă va petrece după-amiaza la Focșani.
UPDATE ora 11:27: Parada militară dedicată Centenarului Marii Uniri s-a încheiat după aproximativ o oră și jumătate. După retragerea fanfarei, Klaus Iohannis a plecat primul urmat de celelalte oficialități przente la eveniment.
UPDATE ora 11:20: Atunci când Detaşamentul Jandarmeriei a ajuns în dreptul oamenilor prezenţi la paradă, aceştia au fost huiduiţi. „Ruşine să vă fie”, „Ruşine”, sunt doar câteva dintre huiduielile adresate jandarmilor care au trecut pe lângă mulţime.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE ora 11:03: A urmat patrularea militarilor străini invitați la parada de 1 Decembrie.
Aproximativ 500 de militarii străini din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina au trecut pe sub Arcul de Triumf în semn de respect pentru parteneriatul cu România.
UPDATE ora 10:55: Un moment inedit al paradei a fost patrularea unor militari îmbrăcați în costume de epocă, reprezentând detașamentele de soldați români care au luptat în Primul Război Mondial.
UPDATE ora 10:45: Atunci când pe sub Arcul de Triumf au trecut mașinile Jandarmeriei Române, un grup de protestatari s-au întors cu spatele și au scandat „Jandarmerie apără hoția”.
La paradă nu a mai participat și autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT a Jandarmeriei, cum era în program.
UPDATE ora 10:38: Vedeta paradei vehiculelor militare a fost sistemul sol-aer Patriot, al armatei Americane.
România va achizționa mai multe astfel de sisteme, devenind a șasea țară NATO care deține astfel de sisteme.
România va achiziționa 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) îmbunătățite de la Statele Unite. Departamentul de Stat al SUA a aprobat în 2017 vânzarea sistemelor de apărare antirachetă Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari pentru România
UPDATE ora 10:30: La această oră pe sub Arcul de Tiumf trec transportoarele și vehiculele speciale din dotarea Armatei Române, inclusiv tancuri și mașini blindate.
200 de mijloace tehnice sunt în program să defileze la parada organizată cu ocazia Centenarului în București.
UPDATE ora 10:20: Bijuteriile aviației române, aeronavele F-16, care trebuiau să ia parte la parada de 1 Decembrie, nu au zburat, sâmbătă, deasupra Bucureștiului.
Cel mai probabil, cele mai puternice avioane de luptă din dotarea Armatei Române nu au putut decola din cauza pistelor de decolare prea înghețate.
Nu există o confirmare oficială a informației, dar prezența F-16 era în program.
UPDATE ora 10:10: Avioanele militare au început parada deasupra Arcului de Triumf
UPDATE ora 10.08: Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la baza Arcului de Triumf, după care s-a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor neamului.
S-a dat apoi startul paradei militare.
La parada militară asistă premierul Viorica Dăncilă, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, miniştri, parlamentari, foştii şefi de stat Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, lideri de partide, reprezentanţi ai Armatei, veterani.
UPDATE ora 10:00: Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf și a început intonarea imnului României, semn al începerii ceremoniilor. La tribuna oficială sunt prezenți și fostii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu.
UPDATE ora 09:30. Reporterul Libertatea Andreea Archip i-a întrebat pe cei prezenți la parada militară de Ziua Națională a României ce mesaje le transmit românilor de Centenar.
UPDATE ora 9:20. Andreea Archip, reporterul Libertatea, prezentă la Arcul de Triumf, a avut-o alături pe sublocotenentul Florentina Ghiță, care se află la prima sa paradă.
UPDATE 09.00: Ceremoniile dedicate Centenarului Marii Uniri au debutat în această dimineață în Parcul Carol I din Capitală. Începând cu ora 08.00, în fața mormântului Eroului Necunoscut, a fost ținută o slujbă religioasă o ceremonie militară și s-au depus coroane cu flori.
Foto: Sorin Cioponea
UPDATE 08.35: Ultimele detalii privind evenimentele organizate la București cu ocazia Centenarului au fost aflate de redactorii Libertatea.
Evenimentele vor începe după ce președintele Klaus Iohannis va ajunge la Arcul de Triumf, va depune o coroană și apoi se va intona Imnul de stat și se vor trage 21 de salve de tun.
După acest moment va începe defilarea deschisă de Aviația militară.
UPDATE 08.00: Pregătirile pentru parada de 1 Decembrie sunt în toi. Mijloacele tehnice și militarii care vor participa la parada de amploare, programată să încapă la ora 10.00, au ajuns deja în zona de nord a Bucureștiului și sunt aliniate, pregătite să pornească la ora stabilită.
Miile de militari și specialiști care participă la această paradă pot fi văzuți făcând ultimele pregătiri la aparatele pe care vor defila.
Foto: Dumitru Angelescu
Programul paradei de 1 Decembrie
În Capitală, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 08.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
De la ora 10.00, aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
Cei aproximativ 500 de militarii străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina, a informat un comunicat al MApN.
La Alba Iulia, orașul Marii Uniri, are loc de la ora 15:30 o ceremonie militară, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”. Vor defila aproximativ 1.600 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu aproximativ 150 mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari şi tehnică ale armatei poloneze.
Restricții rutiere
Șoferii care ies la drum sâmbătă trebuie să aibă în vederea faptul că Poliția Rutieră a dispus mai multe restricții rutiere, în contextul organizării paradei militare cu ocazia Zilei Naţionale a României. Astfel, sâmbătă, 1 decembrie 2018, traficul rutier va fi restricționat după cum urmează:
Între orele 04:00 – 16:00, va fi închisă circulaţia pe axul central şi banda I pe Șos. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf și benzile I și II pe Șos. București-Ploiești, sensul de mers Piața Presei Libere către Fântâna Miorița, precum și pe benzile III și IV pe Șos. București-Ploiești, sensul de mers Fântâna Miorița către Piața Presei Libere. De asemenea, va fi restricționat traficul rutier și în Pasajul Presei Libere, pe sensul de deplasare dinspre Piața Presei Libere către Arcul de Triumf, traficul rutier fiind dirijat prin breteaua care accede în Piața Montreal.
Între orele 07:00 – 16:00, va fi închisă total circulaţia (gradual,în funcție de momentul sosirii tehnicii militare pentru paradă ) pe Șos. Kiseleff între Piața Presei Libere şi intrarea în Piaţa Victoriei, până la semaforul care face legătura cu Bd. Aviatorilor și Str. Paris, pe străzile adiacente, precum și pe Str. Al. Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle, Str. Primo Nebiolo, Str. Arh. Ion Mincu, Str. Docenților și pe Str. Barbu Delavrancea. De asemenea, traficul rutier va fi restricționat temporar și pe Bd. Poligrafiei, Bd. Mărăști și Str. Clucerului, pe durata deplasării tehnicii și personalului.
Între orele 07:00 – 16:00, se va restricționa pe banda I de pe Bd. Ion Mihalache, tronsonul cuprins între Bd. Nicolae Titulescu și intersecția cu Str. Turda.
Între orele 06.00 – 16.00, se va închide traficul rutier pe banda I de circulație pe Bd. Aviatorilor, de la intersecția cu Bd. Beijing către Str. Arh. I. Mincu și la necesitate, banda I pe sensul de mers dinspre Str. Arh. I. Mincu către Bd. Beijing, precum și pe breteaua adiacentă Bd. Aviatorilor, (respectiv Parcului Herăstrău), între rondul Pescăruș și Piața Charles de Gaulle.
Pe Str. Arh. I. Mincu, sensul de deplasare către Bd. Ion Mihalache, din zona adiacentă Piațetei Regelui vor fi instalate garduri metalice, pe ambele sensuri de deplasare, precum și pe Șos. Kiseleff, tronsonul cuprins între Str. Arh. I. Mincu și Piața Victoriei, stânga-dreapta, cu sprijinul Administrației Străzilor – Direcția Parcaje și al Poliției Locale competente teritorial.
Rute ocolitoare:
- Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Str. Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – Bd. Ion Mihalache;
- Sos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Str. Turda – Podul Grant;
- Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – DN1;
- Șos. Stefan cel Mare – Str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – D.N.
Citeşte totul despre Centenarul Marii Uniri.
Foto: Sorin Cioponea, Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro