Ceremoniile oficiale s-au încheiat
Familia regală s-a întors în Palatul Buckingham, punând capăt aparițiilor publice oficiale programate pentru ziua de sâmbătă.
Charles și Camilla salută mulțimea de la balconul Palatului Buckingham
Regele, Regina și restul membrilor activi ai familiei regale britanice au ieșit pe balconul Palatului Buckingham de unde salută zeci de mii de susținători prezenți.
Ei au fost întâmpinați cu urale zgomotoase de mulțimea adunată pentru a asista la ultimul moment al ceremoniei de încoronare.
Mulțimi uriașe asistă la ceremoniile oficiale
Zeci de mii de persoane se află lângă Palatul Buckingham și așteaptă ieșirea Regelui Charles, a Reginei Camilla și a familiei regale pe balcon.
De asemenea, pe tot parcursul zilei, foarte multe persoane au fost prezente pe tot traseul procesiunii și au salutat trecerea Regelui Charles.
Parada aviatică, redusă din cauza vremii
Vremea ploioasă modifică programul oficial al ceremoniei de încoronare. Ministerul Apărării a anunțat că parada aviatică va fi redusă.
„Din cauza condițiilor meteorologice nepotrivite, zborul pentru încoronare va fi format acum din elicoptere și echipa de acrobație a Royal Air Force The Red Arrows”, a transmis ministerul apărării de la londra.
Inițial, parada trebuie să conțină 60 de avioane, inclusiv avioane emblematice din cel de-al Doilea Război Mondial, bombardierul Lancaster, un Hurricane și un Spitfire. Parada aviatică va dura acum doar două minute și 30 de secunde, de la șase minute cât era programată inițial.
Charles și Camilla au primit salutul regal
Regele și Regina s-au mutat pe Terasa de Vest a Palatului Buckingham, unde stau în fața a aproximativ 4.000 de soldați.
Marinarii, soldații și aviatorii sunt prezenți în grădină în timp ce imnul național este cântat de aproximativ 1.000 de muzicieni.
Soldații oferă salutul Regelui și Reginei, care apoi se întorc în Palatul Buckingham.
Regele și Regina ajung la Palatul Buckingham
Caleașca regală ajunge din nou la Palatul Buckingham, dar înainte de a intra înăuntru, Charles și Camilla vor primi un salut regal de la trupele britanice și ale Commonwealth-ului care au fost implicate în ceremoniile zilei.
De la încoronarea lui Edward al VII-lea în 1902 a devenit obișnuință ca noul monarh să întâmpine mulțimile de pe The Mall de la balconul Palatului Buckingham.
Ceremoniile publice ale zilei se vor încheia în puțin mai puțin de o oră, la ora locală 14:30 (16:30 în România).
În program mai este prevăzut gata un zbor de șase minute care implică membri ai Armatei, Marinei Regale și Forțelor Aeriene Regale și care culminează cu o expoziție a Săgeților Roșii.
Charles și Camilla au părăsit Westiminster Abbey. Începe procesiunea
Regele Charles al III-lea a părăsit Westminister Abbey, purtând încă globul și sceptrul, și se îndreaptă spre trăsura sa. Sunt trase clopotele Westminister.
Procesiunea spre Palatul Buckingham a început, iar Charles și Camilla se află în caleașca cu care vor face drumul. Mii de persoane sunt prezente pentru a urmări procesiunea.
Caleașca în care se află Charles și Camilla este urmata de una în care se află Prințul William, soția sa Catherine, Prințesa de Wales, și copiii lor.
Ea include una dintre cele mai mari parade militare organizate vreodată în Marea Britanie, iar Ministerul Apărării a trimis în prealabil un briefing foarte detaliat de 106 pagini despre implicarea lor către mass-media, în care transmitea că aproximativ 7.000 de membri ai personalului vor participa la activități ceremoniale din jurul tara.
1.42 miles
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 6, 2023
19 military bands
33 Commonwealth countries represented
250 horses
4000 Armed Forces personnel
The largest military procession for 70 years is on its way to Buckingham Palace. #Coronation pic.twitter.com/jflDjWfwin
Urmează Procesiunea Încoronării
Regele și regina au coborât de pe tronurile lor și au intrat în Capela Sf. Eduard. Se pregătesc pentru Procesiunea Încoronării, care îi va duce înapoi la Palatul Buckingham.
Caleașca cu care vor călători tocmai s-a oprit în fața Westminster Abbey, când ceremonia se apropie de sfârșit. Aurul strălucește puternic pe fundalul ploios.
De fapt, caleașca este acoperită cu foiță de aur. Primul rege care a folosit-o la o încoronare a fost William al IV-lea în 1831, iar de atunci a fost prezentă la fiecare încoronare.
Și regina Camilla a fost încoronată
Regina consoartă Camilla a fost unsă și încoronată, într-o ceremonie mai simplă, în care nu a depus vreun jurământ, notează BBC. Suntem în epoca Regelui Charles și a Reginei Camilla!
Prințul William i-a jurat credință
În mod tradițional, o succesiune de membri ai familiei regale și colegii ar fi trebuit să-și aducă omagiul. Doar prințul William a îngenunchiat și și i-a sărutat mâna dreaptă.
Regele a fost încoronat: „God Save The King”
Momentul culminant, arhiepiscopul i-a înmânat Charles Coroana Sfântului Edward, cea mai importantă dintre bijuteriile Coroanei. „Rege al regilor și Domn al domnilor, binecuvântează, te rugăm, această Coroană, și astfel sfințește pe slujitorul tău, Charles, pe capul căruia o pui astăzi ca semn al majestății regale, pentru ca el să fie încununat cu harul tău. Amin”, a spus Justin Welby, potrivit The Guardian.
„God Save The King”, rostește asistența! Regele Charles a fost încoronat!
Coroana Sf. Eduard a fost modificată pentru regele Charles al III-lea. Are 2.868 de diamante şi cântăreşte 2 kilograme. Coroana a fost făcută pentru Regele Charles al II-lea în 1661.
Mai multe detalii: „God Save The King”. Charles al III-lea a fost încoronat rege, primele imagini
Charles primește însemnele regale
Regelui primește inelul, mânușa, sceptrul „toiagul echității și milei” și sabia încrustată cu bijuterii. Arhiepiscopul de Canterbury îi spune să o folosească „pentru a face dreptate”. Anterior, protejat cu un paravan, Charles fusese „uns”.
Mai multe detalii despre procedura de încoronare: Încoronarea regelui Charles al III-lea – ceremonie „modernă”, cu ulei vegan, coroană refolosită și ținute mai puțin pompoase
Pe micul Louis l-a luat somnul
Pe prințul Louis, 5 ani, aici alături de sora lui Charlotte, și de părinți, prințul William și printesa Kate, l-a luat somnul!
A început predica arhiepiscopului de Canterbury
„Suntem aici pentru a încununa un rege, iar noi încununăm un rege pentru a-l sluji”, spune arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, în deschiderea predicii sale, relatează BBC.
În momentul culminant, arhiepiscopul îi va înmâna lui Charles Coroana Sfântului Edward, cea mai importantă dintre bijuteriile Coroanei.
Primele imagini de la ceremonia de încoronare
La Westminster Abbey, regele a făcut câteva sute de pași, până la locul unde îl aștepta tronul și coroana, prin jubeul aurit, considerat o capodoperă a artei engleze, în timp ce corul interpreta imnuri religioase.
Tronul folosit la fiecare încoronare din ultimele șapte secole are inclusă Piatra Destinului, un simbol străvechi despre care se spune că ar data din vremuri biblice.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4George, fiul cel mare al moștenitorului tronului, prințul William, a fost dintre cei patru paji ai regelui, în timpul procesiunii prin naosul Westminster Abbey din Londra.
„Steagul ucrainean”, la Westminster Abbey
Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Dame Melinda Simmons, a remarcat aspectului covorului din Westminstert Abbey, galben și allbastru, steagului ucrainean.
I saw Ukraine there and lost my composure for a minute 🥲🇺🇦🇬🇧 pic.twitter.com/UfAy9GZMtc
— Dame Melinda Simmons (@MelSimmonsFCDO) May 6, 2023
Slujba de încoronare a regelui Charles a început
Slujba de la Westminster Abbey a început cu „Recunoașterea”, regele fiind prezentat poporului. O biblie este prezentată acum regelui Charles de către reverendul Dr. Iain Greenshields, moderator al adunării generale a Bisericii Scoției, potrivit BBC.
„Pentru a vă păstra mereu în minte legea și Evanghelia lui Dumnezeu ca regulă pentru întreaga viață și guvernare a prinților creștini, primiți această carte, cel mai valoros lucru pe care îl oferă această lume. Aici este înțelepciunea; aceasta este legea regală; acestea sunt oracolele vii ale lui Dumnezeu.”, i-a transmis acesta monarhului.
Slujba se desfășoară în mai multe etape și se estimează că va dura puțin sub două ore.
În prima etapă, recunoașterea, Regele Charles este prezentat „poporului”, conform unei tradiții care datează din epoca anglo-saxonă.
Regele Charles a ajuns la Westminster Abbey pentru slujba de încoronare
Regele Charles va intra pe Ușa Mare de Vest a clădirii – înainte de a continua prin naos, către locația unde are loc slujba. Acesta este însoțit de regina consoartă Camila.
Procesiunea de încoronare a regelui a început la Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla au plecat de la Palatul Buckingham către Westminster Abbey într-o caleașcă aurie, potrivit BBC.
Imnul național a fost interpretat de o fanfară militară în timp ce se îndreptau spre The Mall.
Prințul Andrew, huiduit în timp ce se îndrepta spre Westminster Abbey
Presa relatează că prințul Andrew, ducele de York, a fost condus pe bulevardul The Mall într-o mașină oficială. O parte din mulțimea aflată la tribuna din fața Palatului Buckingham a huiduit la trecerea acestuia, notează The Guardian.
Prima doamne Jill Biden și Olena Zelenska, prezente la Westminster Abbey
Prima doamnă a Ucrainei a ajuns la procesiune însoțită de prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal, potrivit The Guardian.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2Regele Charles a sosit la Palatul Buckingham înaintea procesiunii de încoronare
Charles și Camilla și-au petrecut noaptea dinaintea încoronării luând masa împreună, în privat, la Clarence House. Reședința, construită între 1825 și 1827 după planurile lui John Nash, a fost casa lor din capitală timp de 20 de ani.
La o scurtă plimbare de Palatul Buckingham, aceasta se află lângă Palatul St James.
Este unul dintre cele 18 castele, proprietăți și „cabane” cheie folosite de regele Charles și de alți membri ai familiei regale.
Ceremonia este programată să înceapă în mai puțin de o oră.
Cântărețul Lionel Ritchie și actrița Emma Thompson, printre personalitățile ajunse la Westminster Abbey
Printre cei care au fost văzuți sosind până acum se numără cântărețul Nick Cave și actrița Dame Emma Thompson, deputatul conservator Andrea Leadsom și guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.
De asemenea, Lionel Ritchie a fost și el văzut în mulțime.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Palatul Lambeth și Palatul Buckingham confirmă că formularea jurământului poporului față de rege a fost schimbată
Comentând modificările aduse la Omagiul Poporului, un purtător de cuvânt al Palatului Lambeth a declarat că „pentru a oferi mai multă claritate”, s-a convenit de comun acord între Palatul Lambeth și Palatul Buckingham să fie schimbate cuvintele introductive, potrivit BBC.
„Acest lucru reflectă abordarea colaborativă care a fost adoptată pe tot parcursul planificării încoronării.
Omagiul Poporului este un element de bază al ceremoniilor de încoronare. La încoronările anterioare, se onișnuia ca ducii să aducă un omagiu monarhului și să jure credință suveranului.
Obiceiul a fost criticat în spațiul public în preajma încoronării, fiind subiectul mai multor dezbateri.
Liderul mișcării republicane din Marea Britanie, arestat în timpul protestului pașnic de la Londra
Graham Smith, liderul mișcării Republic, aducea băuturi și pancarte pentru demonstranții din Trafalgar Square când a fost reținut de poliție, în centrul Londrei, scrie The Guardian.
Se pare că Smith a fost reținut după ce a adus un megafon la demonstrație. Poliția metropolitană a scris pe Twitter la începutul acestei săptămâni că va avea „toleranță scăzută” față de cei care încearcă să „submineze” această zi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3The organisers of the #notmyking protest have been arrested – police wont say what for pic.twitter.com/qu5JgNhCgF
— Alliance of European Republican Movements (@AERMorg) May 6, 2023
Arestarea a avut loc în timp ce sute de protestatari antimonarhiști s-au adunat în piața Trafalgar cu steaguri mari și tricouri galbene, încercând să atragă atât atenția presei mondiale, cât și a regelui, în ziua încoronării sale.
Alți șase membri au organizației au fost arestați.
„Șase membri Republic au fost arestați, inclusiv directorul general, în timp ce demonstrația începea la marginea Pieței Trafalgar.”, a declarat activistul Luke Whiting.=, pentru agenția de presă PA.
„Nu este clar de ce, posibil să fie din cauză că unul dintre ei avea un megafon.
În imaginile surprinse la fața locului, pare că polițiștii confiscă pancartele protestatarilor și le încarcă într-o dubă.
Outrageous scenes of cops arresting anti-monarchy protestors and stealing their placards
— Shelly Asquith (@ShellyAsquith) May 6, 2023
So we are not allowed to show public opposition to a bloke being crowned head of state for having been born into unimaginable wealth while ppl line up at food banks and schools fall apart pic.twitter.com/klkSjLMAmL
Primii invitați au ajuns la Westminster Abbey
Un grup de aproximativ 20 de membri ai Camerei Lorzilor a intrat înă catedrală, în așteptarea începerii ceremoniei de încoronare, scrie BBC.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2Printre ei se aflau lordul Mandelson și baroneasa Louise Casey, îmbrăcați în tradiționalele lor robe roșii.
Alți invitați sosesc îmbrăcați elegant, unii dintre aceștia purtând medalii militare.
Gara Waterloo din Londra, plină de soldați veniți la încoronare
Aproximativ 5.000 de membri ai forțelor armate vor sosi la Londra cu trenuri special închiriate din precum Farnborough, Tring și Aldershot, scrie BBC.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Aceștia mărșăluiesc pe podul Westminster pentru a se poziționa la procesiunea care va avea loc astăzi.
Armata, Marina, RAF și forțele Commonwealth-ului sunt, toate, parte a procesiunii.
Companiile de căi ferate au depus un mare efort pentru a face posibil acest lucru și pentru a se asigura că totul decurge fără probleme, iar personal suplimentar este în așteptare în cazul în care apar probleme.
Protestatarii anti-monarhie s-au adunat în centrul Londrei, înainte de încoronare
Nu doar susținătorii au venit la eveimentul istoric de la Londra. Un mic grup de protestatari au ajuns, de asemenea în Trafalgar Square, potrivit BBC.
Aceștia au pancarte pe care scrie „Nu este regele meu”, făcând referire la regele Charles și „Aboliți monarhia”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2Republic, grupul care militează pentru abolirea monarhiei, spune că speră să aibă până la 1.500 de susținători astăzi, la evenimente.
Oamenii au început să se adune în centrul Londrei pentru încoronarea lui Charles
Mii de oameni de oameni se adună deja în centrul Londrei înainte de încoronarea regelui Carol al III-lea și a reginei consoarte Camilla, scrie BBC.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Ceremonia în sine va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, la care vor participa familia regală, precum și lideri și demnitari mondiali.
Ultimele pregătiri înaintea încoronării Regelui Charles
Capete încoronate străine, șefi de stat și demnitari din întreaga lume au ajuns la Londra și se pregătesc pentru încoronarea regelui Carol al III-lea și a reginei Camilla, care va include un spectacol militar neegalat în Marea Britanie în ultimii 70 de ani.
Evenimentele festive au început la Londra vineri, 5 mai, cu recepția oferită șefilor de delegații la Palatul Buckingham.
Potrivit BBC, oamenii se adună de câteva zile, sperând să îl vadă pe rege, dar și pe regina consoartă Camilla, care va fi încoronată și ea în cadrul ceremoniei de astăzi, la Westminster Abbey, la ora 12:25, ora României.
Sunt planificate procesiuni uriașe înainte și după slujba religioasă, toate acestea făcând parte dintr-o sărbătoare care va dura câteva zile în întreaga Marea Britanie.
În tot acest timp, sute de membri ai RAF (Forțele Armate Britanice) se îmbarcă într-un tren care îi va duce în capitală pentru procesiunea de încoronare.
Aceștia și-au petrecut ultimele săptămâni la o bază din apropiere, perfecționându-și exercițiile de marș și de tragere cu pușca pentru spectacolul de astăzi.
Procesiunea va fi fdusă la capăt din 6.000 de membri ai forțelor armate britanice, cu un contingent de 949 de membri ai Forțelor Aeriene Regale, ca parte a ceea ce va fi cea mai mare operațiune ceremonială militară din ultimii aproape 60 de ani.
„Doamne rafinate cu inimi deschise”. Olena Zelenska o laudă pe Prințesa de Wales și pe Prima Doamnă a SUA
Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit vineri seară, la Palatul Buckingham, cu Prințesa de Wales (Catherine, soția prințului William) și cu Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, relatează Sky News.
„Am fost onorată să vorbesc cu Prințesa de Wales și cu Prima Doamnă a Statelor Unite la recepția oficială pentru încoronarea Majestății Sale Charles al III-lea. O adevărată plăcere să întâlnesc aceste doamne rafinate, cu inimi deschise și mari prietene ale Ucrainei”, a scris Olena Zelenska, într-un mesaj publicat pe Twitter.
I was honored to speak to the Princess of Wales @KensingtonRoyal and the First Lady of 🇺🇸 Jill Biden @FLOTUS at the official reception for the coronation of His Majesty Charles the III. A real pleasure to meet these exquisite ladies with open hearts and the great friends of 🇺🇦. pic.twitter.com/kkhCBx8ZhX
— Олена Зеленська (@ZelenskaUA) May 5, 2023
Cele trei femei se numără printre invitații la recepția oferită de Regele Charles înaintea încoronării sale de mâine.
Jill Biden a vizitat Londra înainte de încoronarea Regelui Charles
Prima-doamnă a SUA, Jill Biden, care își va reprezenta țara la încoronarea Regelui Charles, s-a întâlnit vineri pentru prima dată cu soţia premierului britanic Rishi Sunak, Akshata Murty, şi a vizitat Londra, înainte de a lua parte la recepţia de la Palatul Buckingham, informează Reuters.
Biden şi Murty s-au îmbrăţişat şi au pozat pentru presă în faţa uşii negre de la Downing Street 10, în spatele căreia se află biroul premierului britanic.
Jill Biden has arrived in London to represent the United States at the King’s #coronation in the absence of Joe Biden.
— Sky News (@SkyNews) May 5, 2023
The First Lady was greeted by Rishi Sunak’s wife, Akshata Murty, at Downing Street.
Coronation latest: https://t.co/SvPyMdzKKY pic.twitter.com/sboMhndYAk
Jill Biden, în vârstă de 71 de ani, a vizitat vineri după-amiază o şcoală locală, împreună cu Akshata Murty, apoi s-a întâlnit cu personalul Ambasadei SUA. Seara, soția președintelui Joe Biden a fost întâmpinată de membrii familiei regale la recepţia de la Palatul Buckingham, scrie news.ro.
„Distracţie plăcută mâine, mă voi gândi la voi toţi”, le-a spus Jill Biden copiilor de la şcoala vizitată, unde elevii au întâmpinat-o purtând coroane de carton auriu şi au organizat un mic spectacol.
De asemenea, Jill Biden i-a transmis un mesaj și gazdei ei, soția premierului Rishi Sunak. „Multumesc pentru amabilitatea şi primirea călduroasă în Regatul Unit, Akshata. Abia aştept să ne clădim prietenia în anii ce vor urma”, a scris Prima Doamnă a SUA, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Thank you for your kindness and warm welcome to the United Kingdom, Akshata. I look forward to building on our friendship for years to come. pic.twitter.com/AlRyRsIZNO
— Jill Biden (@FLOTUS) May 5, 2023
Operațiune „uriașă” de securitate la încoronarea Regelui Charles
Mark Rowley, șeful poliției metropolitane, a declarat că la evenimentul încoronării Regelui Charles va avea loc cea mai mare desfășurare de forțe de poliție din istorie, precizând că peste 11.500 de ofițeri sunt implicați, relatează Sky News.
„Te iubim, Marea Britanie”. Kievul mulțumește Londrei pentru sprijinul militar în ajunul încoronării Regelui Charles
Ministerul ucrainean al Apărării a transmis vineri urările sale de bine pentru încoronarea Regelui Charles, mulțumind de asemenea pentru armele furnizate de Marea Britanie în sprijinul eforturilor armatei ucrainene de a se apăra în fața invaziei ruse, relatează Sky News.
Mesajul a fost transmis pe acordurile celebrei piese „London Calling” a trupei The Clash.
On the eve of the historic coronation, we’d like to thank our British friends for your friendship. We are grateful for your unwavering support and partnership, especially in the past year! pic.twitter.com/bJgg4Qfsr5
— Defense of Ukraine (@DefenceU) May 5, 2023
Demnitarii străini au început să sosească la recepția de la Palatul Buckingham
Demnitari din întreaga lume au început să sosească la punctele de control de securitate din Victoria Tower Gardens, pentru a participa la recepția de vineri seară de la Palatul Buckingham, oferită de Regele Charles, relatează BBC și Sky News.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 20Aproximativ 1.000 de persoane sunt așteptate să participe la recepția de dinaintea încoronării suveranului britanic.
Regele Charles, mesaj pentru România
Regele Charles a transmis un mesaj pentru România vineri, la Londra, când s-a oprit să salute mulţimea, în faţa Palatului Buckingham din centrul Londrei, scrie news.ro.
„Aaa…România! Am mesaje foarte speciale pentru România! Cred că sunt 25 de ani de când am fost acolo pentru prima oară şi nu voi uita niciodată”, a răspuns suveranul britanic, interpelat de corespondentul Ştirilor Pro TV.
Preşedintele Croaţiei ratează participarea la ceremonia de încoronare din cauza unei defecţiuni la avion
Preşedintele croat Zoran Milanovic nu va participa la încoronarea regelui Charles al III-lea deoarece a fost nevoit să-şi anuleze zborul către Londra din cauza unei defecţiuni survenite la avionul guvernului, a anunțat vineri biroul preşedintelui, conform agenției de știri Hina, preluată de Agerpres.
Autoritatea guvernamentală însărcinată cu utilizarea şi întreţinerea aeronavei oficiale l-a informat vineri pe preşedintele Milanovic că avionul în cauză are probleme tehnice, motiv pentru care nu a putut fi utilizat pentru zborul programat pentru vineri după-amiază.
Londra s-a transformat într-un furnicar
Londra, în apropierea Palatului Buckingham, e deja un furnicar. Oameni din toată Marea Britanie, dar și din alte țări, s-au adunat de-a lungul bulevardului larg pe care regele Charles al III-lea va trece în drum spre Westminster Abbey, unde va fi încoronat.
O româncă aflată la Londra a filmat pentru Libertatea mulțimile de oameni deja strânse acolo.
Unii au campat în zonă și stau în corturi de câteva zile, ca să fie siguri că au un loc bun de unde să urmărească ceremonia de sâmbătă.
Klaus Iohannis, la recepția de la Buckingham
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că este onorat să se afle la Londra, unde participă la recepţia oferită de regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham şefilor de delegaţii cu ocazia încoronării sale.
Şeful statului a publicat o fotografie pe conturile sale de socializare, în care apare alături de soția sa, Carmen. În mesajul care însoțește imaginea, Klaus Iohannis afirmă că încoronarea regelui Charles este un moment istoric.
Honoured to be in London today for the Coronation of His Majesty King Charles III. Delighted to participate in this ceremony, a historic moment and a celebration of longstanding traditions. pic.twitter.com/CIpT1b7PlV
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 5, 2023
„Onorat să mă aflu astăzi la Londra, pentru a lua parte la festivităţile prilejuite de încoronarea Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea, un moment istoric şi o celebrare a tradiţiilor monarhiei britanice”, a scris președintele român.
La recepție participă și principesa Margareta, Custodele Coroanei Regale, alături de principele Radu.
O absență notabilă de la evenimentele din Marea Britanie este cea a președintelui Joe Biden. Delegația americană va fi condusă de Prima Doamnă Jill Biden.
***
Programul evenimentelor de încoronare. La ce ora începe ceremonia
Westminster Abbey va găzdui prima ceremonie de încoronare din ultimii 70 de ani. Sunt așteptate mulțimi de-a lungul Mall, Whitehall și Parliament Square.
Iată care este programul evenimentelor:
- Ora 6.00 la Londra (8.00 în România): sunt deschise zonele de vizionare de-a lungul traseului procesiunii.
- Orele 7.15 – 8.30 (9.15 – 10.30 în România): Oaspeții de la Westminster încep să sosească la punctele de control de securitate din Victoria Tower Gardens.
- Ora 9.00 (11.00 în România): Congregația este așezată în interiorul Abației.
- ora 9.45 (11.45 în România): Escorta suveranuluii începe să se adune pentru Procesiunea Regelui de la Palatul Buckingham.
- Orele 9.30 – 10.45 (11.30 – 12.45 în România): Sosesc șefi de stat, membri ai familiei regale străine, membri ai familiei regale britanice, reprezentanți ai guvernelor externe, miniștri ai guvernului britanic, premieri și foști premieri.
- Ora 10.20 (12.20 în România): Procesiunea Regelui. Regele și regina călătoresc de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey.
- Ora 11.00 (13.00 în România): Începe ceremonia de încoronare.
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit va fi difuzată în direct la TVR 1 şi TVR INFO sâmbătă, 6 mai, de la ora 12.30.
Pe 7 mai, a doua zi după încoronare, se așteaptă ca mii de evenimente să aibă loc în toată țara, ca parte a „Coronation Big Lunch”, în timp ce Lionel Richie, Katy Perry și Take That vor fi cânta la „Concertul de încoronare” de la Castelul Windsor, care are loc duminică seara, de la ora 20.00 (nr. 22.00 în România).
Ultima zi a weekendului prelungit îi invită pe britanici să se bucure de ziua liberă prin a face voluntariat în comunitățile lor. Mii de organizații din întreaga țară încurajează publicul să se implice în comunitățile lor locale, prin oferirea unor game variante de oportunități de a se implica.
Cum se va desfășura ceremonia de încoronarea lui Charles al III-lea
Încoronarea Regelui Charles al III-lea este așteptată să fie mai scurtă decât cea a mamei sale de acum șapte decenii. Pe atunci, ceremonia, care a fost primul eveniment regal transmis în direct de televiziuni, a durat mai mult de trei ore.
De data aceasta, mulți experți sugerează că este probabil să dureze în jur de două ore. Încoronările se desfășoară în cea mai mare mare parte pe același tipar de mai bine de 1.000 de ani, iar organizatorii se sprijină pe acea structură.
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va conduce ceremonia. Elementele de bază ale slujbei sunt recunoașterea, jurământul, ungerea, învestitura, încoronarea și omagiul.
Ce va purta regele Charles al III-lea la încoronare
În timpul slujbei, Regele va îmbrăca strat peste strat de veșminte strălucitoare, dintre care unele au fost create pentru străbunicul său George V. Prințul William va ajuta în timpul slujbei punând o haină ceremonială pe tatăl său.
Regelui Charles va primi o haină lungă, strălucitoare, cu mâneci aurii, numită Supertunica. Roba a fost creată pentru George al V-lea în 1911 și a fost purtată la încoronări succesive, inclusiv de Regina Elisabeta a II-a. Stratificată deasupra Supertunicii, va exista o mantie lungă până la podea numită Manta Imperială, care a fost făcută pentru George al IV-lea în 1821.
Manta fost purtată de predecesorii lui Charles al III-lea, inclusiv de regina Elisabeta a II-a, în timpul încoronării sale în 1953.
Regina Camilla va avea două ţinute pentru ceremonie. Prima,„Robe of State”, din catifea purpurie, a fost concepută în 1953 special pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a, în timp ce„Robe of Estate” este o creaţie imaginată de Royal School of Needlework, o renumită şcoală de broderie din Londra.
Cine participa la încoronarea regelui Charles al III-lea. Lista persoanelor care participă la eveniment
Peste 2.200 de oameni vor participa la slujba de la Westminster Abbey. Deși Palatul Buckingham nu publică o listă detaliată a invitaților, a confirmat că congregația va fi formată din membri ai familiei regale, precum și din reprezentanți internaționali din 203 țări, inclusiv aproximativ 100 de șefi de stat, alături de alte personalități.
Principesa Margareta și principele consort Radu vor participa, sâmbătă, la încoronarea regelui Charles al III-lea, a anunțat familia regală a României. Și președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent la eveniment.
Președintele american Joe Biden nu va fi prezent la ceremonie, dar delegația americană va fi condusă de Prima Doamnă Jill Biden.
Ca și în cazul multor evenimente, familia regală va fi în primul plan și mulți membri ai familiei regelui Charles și ai Camillei urmează să participe. Prințul William și Catherine, prințul și prințesa de Wales, vor participa, la fel ca doi dintre frații regelui, Anne, Prințesa Regală și Edward, Duce de Edinburgh.
După multe speculații, Prințul Harry a confirmat că va participa, dar soția sa Meghan Markle nu va fi prezentă. Încoronarea coincide cu a patra aniversare a fiului cuplului, Prințul Archie.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va participa, alături de miniștri și colegi din Camera Lorzilor. Potrivit presei britanice, foști premieri britanici, precum Liz Truss și Tony Blair, vor fi acolo, precum și noul prim-ministru al Scoției, Humza Yousaf.
Președintele francez Emmanuel Macron va fi prezent la Westminster, la fel ca președintele polonez Andrzej Duda sau Anthony Albanese, prim-ministrul Australiei. De asemenea, presa locală a relatat că prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif și președintele filipinez Ferdinand Marcos vor participa.
Reguli și măsuri de siguranță la încoronarea regelui Charles al III-lea
O operațiune de securitate la scară largă va fi desfășurată sâmbătă, 6 mai, pentru încoronarea regelui Charles al III-lea, scrie Sunday Mirror, care citează surse din Home Office, Ministerul britanic de Interne.
150 de milioane de euro ar fi trebuit să coste desfășurarea a câteva mii de ofițeri și de echipe de protecție, în cadrul evenimentului care se va întinde pe trei zile. Însă amenințările de securitate din ce în ce mai mari și o serie de proteste interne planificate pentru acest weekend au generat costuri mai mari cu 100 de milioane de euro, ducând la un total de 250 de milioane.
În 1953, la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, s-au cheltuit 1,57 milioane de lire sterline pentru securitate – aproximativ 50 de milioane de euro în banii de astăzi.
imgb • 09.05.2023, 04:55
Klaus IohAnnus afirmă că încoronarea regelui Charles este un moment isteric. Sint de acord cu el !
Smsss • 06.05.2023, 16:54
Unii se cred în povești cu prinți regi și regine, care nu știu ce să mai facă cu banii iar supușii nu știu cum sa mai plătească dări, facturi și mâncarea.
andrei.v.c • 07.05.2023, 12:35
Smsss • 06.05.2023, 16:54
Unii se cred în povești cu prinți regi și regine, care nu știu ce să mai facă cu banii iar supușii nu știu cum sa mai plătească dări, facturi și mâncarea.
Când nu știi ce model de iPhone 13 sau 14 sa îți cumperi nu înseamnă că nu ai bani. Când ești obișnuit cu 4000 lire și trebuie să te descurci cu 3000 nu i seaman că ești sărac. Daca s-au obișnuit cu o viață ușoară și acum au câteva dificultăți nu înseamnă că e o criza profunda. Profund era să ii vezi cum mor de foame pe străzi sau dorm in corturi că și-au pierdut casele, nu sa vezi mașinile de la curieri zilnic peste tot ducând comenzi acasă.
Mirciulica • 06.05.2023, 14:06
Am iventariat 6 ( sase ) articole postate în același timp, pe aceasta pagina, care iau în dezbatere și competentă analiză, intronarea tânărului rege cearli 3, de la rochia cu care una din mlădițele monarhice va participa la zaiafetul pe bani publici, pana la modul în care susnumitul și cămila sa își petrec noaptea. Fără a mai vorbi de excesele pe toate planurile, cu proiecție pe bugetul regatului, determinate de o procedura medievala, ma întreb ce importanta are pentru romani un astfel de subiect, atât de disecat și de monitorizat, în criza actuala de securitate, in criza asta financiara care se întrevede deja și în reala tragedie pe care noi o traim ( adaptandu-na atât de bine la ea încât ni se pare normalitate ) în care cei care se calca în picioare pentru a guverna, nu fac decât sa își rezolve propriile probleme - personale, de partid sau de gașca, neavând niciunul dintre ei vreun gând de a călcat pe urmele unor înaintași care au făcut în istorie mândria romanilor. Și nu găsesc niciun răspuns. La nicio astfel de problema.