Principalele declarații ale lui Alexandru Rafila:
- Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent, acest trend al cazurilor semnalate trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar despre o eventuală renunțare la starea de alertă la un anumit moment.
- În primul rând este vorba de scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienți de la ATI. În țările europene în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții au puține persoane internate în secțiile de Terapie Intensivă.
- Sunt țări care au o acoperire mare vaccinală, dar lucru care este important atunci când se ia decizia de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienți, iar infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci să reprezinte o infecție banală.
Sunt câteva state din UE care au ridicat cea mai mare parte din restricții și la care datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și categoric ne pregătim și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să aglomerăm spitalele.
- Avem peste 2,5 milioane de cazuri înregistrate cu 17,6% în București. Avem cele patru curbe prin care observăm că media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată, acest lucru s-a corelat și cu scăderea pozitivității în cazul testării. Am avut o medie de 30%, acum suntem sub 25%, în ceea privește proporția de teste pozitive din totalul celor efectuate. Evoluția număruluii de decese are și ea un trend descendent, după ce zilele trecute au fost câteva croșete cu peste 100 de cazuri sau chiar cu aproape 200 de cazuri.
Iar evoluția numărului de persoane care sunt în ATI are o stabilizare a acestui număr, o creștere ușoară. Nu puteam să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare al secțiilor ATI începe să scadă în mod susținut.
- Rămâne să discutăm, împreună cu colegii de la INSP, încât să definim exact parametrii după care putem să luăm discuții în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții, în funcție de acest indicator.
- Am avut peste 600.000 de teste în prima săptămână din februarie, 540.000 în ultima săptămână și după ce pozitivitatea a atins un maxim de aproape 30% acum două săptămâni, în săptămâna în care s-a încheiat am ajuns la 25,2%. Dublarea numărului de teste în acest val pandemic, față de valul precedent, ceea ce a fost un lucru bun. A permis un control mai bun al acestei infecții.
Tulpina Omicron este dominantă la peste 90% din totalul secvențierilor. Am făcut și un proiect care a însumat peste 350 de probe recoltate de la pacienți din ATI din toată țara. Ele au fost secvențiate la Matei Balș, iar rezultatul preliminar arată că 87,5% au fost tulpini Omicron și 12,5% tulpini Delta. Personal mă așteptam la o poporție mai mare de tulpini Delta, dar doar 1 din 8 pacienți internați la ATI are infecție cu tulpina Delta.
- Mâine este o zi care arată un număr mai mare de cazuri. Este vorba de ziua de marți care compensează o testare mai redusă în weekend și mă așteptăm să avem un număr de 25.000 de cazuri, dar asta comparativ cu situația de marțea trecută, nu reprezintă o problemă. Probabil în cursul acestei săptămâni vom scădea sub 20.000 de cazuri în fiecare zi.
- Apropo, de încărcarea sistemului sanitar au fost două variante: o variantă medie și una mai pesimistă și s-a ajuns pe modelul variantei medii.
- Trendul este descendent în ceea ce privește încărcarea paturilor pe secții. E clar că scade numărul de pacienți pe secții. La ATI este constant, dar nu se mai remarcă o creștere care să pună probleme.
În ceea privește caracteristicile celor internați la ATI: media de 69 de ani. 80% dintre pacienți au mai mult de 50 de ani. Comorbiditățile sunt semnalate la 88% dintre pacienții care se regăsesc în secțiile ATI, iar în ceea ce privește statusul vaccinal doar 18,5% dintre pacienți sunt vaccinați, iar restul 81, 5% nu sunt vaccinați sau un status neprecizat. Acest raport de 1 la 4 se păstrează. Adică din 5 pacienți unul este vaccinat.
- Trebuie să fim conștienți de faptul că atunci când discutăm despre o boală banală care nu afectează capacitate de acordare a asistenței medicale, atunci poți să iei și măsurile de sănătate publică, să le relaxezi și să discutăm și despre ridicarea stării de alertă. Aceasta va fi o decizie luată la nivelul Guvernului, după consultări cu toți actorii care sunt implicați în gestionarea acestei pandemii. Nu facem predicții.
- Trebuie să existe și sustenabilitatea stării de alertă și să nu ne mai întoarcem într-o situație similară. Rugămintea către toată lumea este să mai aibă răbdare și să respecte în continuare regulile, încât să avem o primăvară normală și cu atât mai mult vara sau toamna acestui an.
Întrebare: Ținând cont de aceste date, spuneați că doar atunci când o să scadă numărul de pacienți la ATI, la ce nivel v-ați gândit pentru a ridica restricțiile?
Alexandru Rafila: Important nu este doar nivelul, ci doar tendința pentru că mereu dacă am fi pe o tendință crescătoare, atunci evident nu am putea lua astfel de decizii. Trebuie să existe o tendință descrescătoare consolidată care să permită luarea acestor decizii. Sunt orașe, inclusiv București unde este foarte mare aglomerația în secțiile ATI, din păcate se mai înregistrează și decese și atâta timp cât va exista presiune pe acordarea asistenței medicale nu trebuie să ne hazardăm și să ridicăm restricțiile ca să ajungem la o situație care să pună și mai multă presiune.
Întrebare: Există un plan al acestor relaxări?
Alexandru Rafila: Nu avem un calendar. Deocamdată nu avem motive să avem un calendar pentru că situația este în continuare serioasă la ATI. Până se ridică starea de alertă, s-ar putea renunța la unele restricții, precum ridicarea măștii de protecție în spațiu liber sau majorararea numărului de participanți la unele evenimente Cred că ridicarea obligativității măștii, dar nu în spațiile închise, ar putea fi o primă măsură după scăderea numărului de spitalizări la ATI
Întrebare: Există un orizont de timp legat de ridicarea măștii de protecție?
Alexandru Rafila: Probabil că într-un interval de 2-3 săptămâni dacă numărul de cazuri scade consistent. Nu vor mai fi luate decizii unilateral, vom ține legătura și cu mediul de afaceri, cu angajatorii din România, pentru a le oferi predictibilitate
Ce restricții sunt acum în vigoare
Printre principalele măsuri restrictive se numără: masca este obligatorie în spațiile închise și deschise. Este interzisă organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea. De asemenea, activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.
Mai mult, accesul în mall-uri este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
***
Săptămâna trecută atât Rafila, cât și Ciucă, spuneau că pe 15 februarie se va face o analiză asupra situației epidemiologice și se va discuta și despre posibilitatea de a fi ridicate anumite restricții.
„Nu vreau să mă antepronunț, am discutat cu domnul ministru Rafila și dânsul a spus că după 15 februarie, în funcție de datele pe care o să le avem atunci, vom putea să discutăm de măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”, spunea premierul Nicolae Ciucă pe 9 februarie.
De asemenea, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spunea la începutul lunii februarie că speră ca acesta să fie ultimul val care să impună „problemă majore” și că în luna martie am putea scăpa de majoritatea restricțiilor, printre care și obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare pentru accesul în magazine și instituții.
„Sper să fie ultimul val care pune probleme majore, în următoarele trei săptămâni – patru săptămâni vom ajunge la un număr similar de cazuri cu cel din luna decembrie, o incidență de 1, și atunci putem discuta despre o reevaluare a măsurilor și la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi certificatul digital, spunea Rafila într-un interviu acordat Digi24.
Ministrul sănătății a mai precizat că ridicarea stării de alertă după aproape doi ani, decizie care urmează să fie discutată în Guvern în scurt timp, va duce la anularea majorității restricțiilor, dar purtarea măștii de protecție va fi recomandată în continuare în anumite spații, chiar dacă nu va mai fi o obligație.