UPDATE ora 18.30: Guvernul a adoptat, luni, la inițiativa Ministerului Justiției, proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Competențele SIIJ vor fi preluate de către Parchetele obișnuite, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii parchetelor competente care vor continua soluționarea acestora”, a adăugat el.
De asemenea, Cauzele soluţionate ale căror dosare se află în arhiva Secţiei se transmit pe cale administrativă în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la începutul ședinței de Guvern că se analizează proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justitie (SIIJ). După ce va fi aprobat proiectul va intra în circuitul parlamentar. Premierul a subliniat faptul că acesta este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV.
Principala temă discutată azi în cadrul ședinței de Guvern care a început la ora 17:00 este desființarea SIIJ.
„Avem proiectul privind desființarea SIIJ. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și un obiectiv din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Le mulțumesc celor implicați pentru că azi putem să analizăm și aprobăm acest proiect și să-l înaintăm Parlamentului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă înaintea ședinței de Guvern.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv, vineri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, propus de Ministerul Justiției, potrivit declarației făcute de președintele CSM, Bogdan Mateescu, pentru Libertatea.
Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA. Totodată, în proiectul ministrului Predoiu se precizează că și cauzele soluţionate, ale căror dosare se află în arhiva Secţiei, se transmit în termen de 180 de zile lucrătoare parchetelor competente.
Defiinţarea SIIJ este unul dintre subiectele discutate în coaliția PSD-PNL-UDMR, întrucât coaliţia şi-a asumat în programul de guvernare acest lucru. În acest moment, urmează procedura parlamentară propriu-zisă. După ce proiectul va fi adoptat în Guvern, va fi trimis în Parlament, care va avea ultimul cuvânt.
Pe 7 ianuarie 2022, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Secţia Specială va fi desfiinţată cel mai târziu la 31 martie și a subliniat că nu se va crea o nouă structură în locul SIIJ, așa cum era scris în programul coaliției de guvernare.
Ce teme mai sunt discutate în ședința de Guvern
Guvernul alocă, în şedinţa de luni, bani primăriilor pentru combaterea efectelor crizei energetice.
„Un punct important pe ordinea de zi îl reprezintă sprijinul pe care îl alocăm comunităților locale pentru reducerea efectelor crizei energetice. Au fost măsuri care au fost identificate la nivelul Ministerului Energiei și cel al Finanțelor”, a declarat Nicolae Ciucă.
Deocamdată, Executivul nu a precizat care este suma alocată şi către ce primării merge.
Premierul Nicolae Ciucă a mai anunțat că Executivul va aproba un proiect de hotărâre în vederea implementării reformelor, investiţiilor şi proiectelor finanţate din fondurile alocate României prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă.
„În baza aceste noi hotărâri am convingerea că vom continua să ducem la bun sfârşit toate obiectivele şi jaloanele care stau pe agenda Guvernului pentru primul trimestru şi desigur să putem să accesăm cu adevărat priimele sume din banii care au sosit deja în ţară şi aici vorbim de cele aproximativ 4 miliarde euro”, a afirmat prim-ministrul.
Temele ședinței de luni, 14 februarie, au fost postate pe site-ul Guvernului.
Pe agenda şedinţei Executivului de luni se află proiectul de lege al Ministerului Justiţiei, privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Întrebat cum arată proiectul pentru desființarea Secției Speciale, ministrul a spus:
„Am înființat o nouă structură, cum se spune, și am folosit ierarhia Ministerului Public, adică Parchetul General are o anumită competență prin Secția de urmărire penală și criminalistică, structură preexistentă, și parchetele de pe lângă curțile de apel activitatea în teritoriu, la nivelul judecătoriilor, tribunalelor, parchetele de pe lângă judecătorii, tribunal militar, parchet de pe lângă tribunal militar, prin procurori anume desemnați”.
Pe agendă se mai află un PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ care completarea articolului Ill din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.
Azi, premierul a vizitat, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, împreună cu o delegație din care au făcut parte mai mulți membri ai cabinetului, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.