Donald Trump este primul inculpat penal ales preşedinte al SUA
Donald Trump a fost reales marți la conducerea SUA deşi are statutul de infractor condamnat care îşi aşteaptă sentinţa la New York în cazul plăţilor disimulate către o actriţă porno şi încă încearcă să evite urmărirea penală în alte cazuri federale şi la nivelul unor state, relatează CNN şi Reuters, potrivit news.ro.
Este o situaţie unică. Niciodată până acum un acuzat penal nu a fost ales în cea mai înaltă funcţie din Statele Unite, la fel cum niciodată până anul trecut un fost preşedinte nu mai fusese acuzat penal.
„Este clar că a meritat să se insiste agresiv pentru a amâna aceste cazuri cât mai mult posibil”, a declarat Jessica Levinson, profesor de drept constituţional la Loyola Law School.
Mai multe detalii aici: Donald Trump este primul inculpat penal ales preşedinte al SUA: dosarele sale penale şi civile și posibilele soluționări ale acestora
Cea mai dură reacție după alegerea lui Donald Trump: „Triumful dezinformării”
Pepa Bueno, redactorul șef al cotidianului spaniol El Pais, analizează rezultatul alegerilor prezidențiale americane, de marți, o zi în care candidatul republican Donald Trump „a câștigat totul și cu toată puterea”. În ultima parte a analizei difuzate de publicația spaniolă, Pepa Bueno reflectează asupra acestui „triumf al dezinformării” și asupra faptului că alegătorii „l-au iertat pe Trump de toate minciunile pe care le-a spus” în timpul campaniei.
Mai multe detalii aici: Cea mai dură reacție după alegerea lui Donald Trump: „Triumful dezinformării. L-au iertat de toate minciunile pe care le-a spus”
Donald Trump, pe coperta revistei TIME în ziua în care a câștigat alegerile
TIME, una dintre cele mai prestigioase reviste din SUA, i-a dedicat coperta lui Donald Trump, în ziua în care republicanul a câștigat alegerile prezidențiale.
Intervievarea liderilor politici a fost un element de bază al revistei americane TIME de decenii. În aprilie, jurnalista Eric Cortellessa a discutat cu Donald Trump în două rânduri, pentru a afla direct de la sursă cum ar arăta al doilea mandat.
Mai multe detalii aici: Donald Trump, pe coperta revistei TIME în ziua în care a câștigat alegerile
Imagini din locul în care Kamala Harris ar fi trebuit să-și susțină discursul de după vot
Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la Casa Albă, își anunțase un discurs de după vot în campusul Universității Howard din Washington. Însă cu câteva ore de terminarea numărătorii voturilor, vicepreședintele american a decis să își anuleze discursul.
„Nu veți auzi de la vicepreședinte în seara asta, dar veți afla de la ea mâine”, a declarat Cedric Richmond, unul dintre coordonatorii campaniei Kamalei Harris, în fața susținătorilor.
Donald Trump a câștigat alegerile și este, din nou, președintele Statelor Unite ale Americii
Donald Trump, o figură marcantă în politica americană din ultimul deceniu, a devenit cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din SUA pentru a doua oară.
Donald Trump, candidatul republican în vârsta de 78 de ani, devine pentru a doua oară președinte al SUA, după ce, între 2017 și 2021, a fost cel de-al 45-lea președinte al Americii. Donald Trump a câștigat în majoritatea statelor-cheie din SUA.
Președintele Chinei a transmis că-l va felicita pe Trump „după anunțul oficial al rezultatelor votului”
China respectă alegerea americanilor în alegerile prezidențiale din SUA, dar îl va felicita pe câștigător după rezultatul oficial al scrutinului, a transmis, într-o conferință de presă, Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Mao Ning a precizat „alegerile sunt o chestiune de afaceri interne ale SUA” și a subliniat că politica Chinei față de SUA a fost consecventă, iar „Beijingul acționează pe baza principiilor respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării câștig-câștig”.
CNN și BBC declară câștigătorul alegerilor: Donald Trump
Fostul președinte Donald Trump o învinge pe vicepreședinta Kamala Harris, într-o revenire politică istorică, recucerind Casa Albă în urma unei pierderi electorale în 2020, prevăd CNN și BBC. BBC prevede un scor de 279 de voturi la 223, în favoarea lui Trump, în timp ce CNN preconizează 276 la 219.
Trump va reveni la cel mai înalt mandat al națiunii la patru ani după ce a incitat la o insurecție violentă la Capitoliul SUA, ca parte a efortului de a păstra puterea, deoarece a refuzat să accepte rezultatele alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața președintelui Joe Biden.
Prima reacție a Kremlinului, după victoria lui Donald Trump
Președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să-l felicite pe republicanul Donald Trump (78 de ani) pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA, a declarat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.
„Nu știu de planurile președintelui de a-l felicita pe Trump pentru alegeri”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Volodimir Zelenski, după victoria lui Donald Trump
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat miercuri, 6 noiembrie, pe Donald Trump pentru victoria la alegerile prezidențiale din SUA. Zelenski a anunțat acest lucru pe pagina sa de X.
Acesta a menționat că Ucraina „așteaptă o eră a Statelor Unite puternice sub conducerea decisivă a președintelui Trump” și contează pe continuarea sprijinului bipartizan pentru Ucraina.
Prima reacție a unui oficial rus, după victoria lui Donald Trump
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus, miercuri, după victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA, că este un „progres considerabil” faptul că republicanul a recunoscut că America trebuie să-și rezolve problemele interne, informează agenția rusă de știri TASS.
„El (Donald Trump – nota TASS) a început să spună că, într-adevăr, America este bolnavă și că, într-adevăr, societatea americană trebuie să rezolve aceste probleme americane”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, la postul de televiziune Russia-24.
Liderii europeni se întrec în felicitări, după victoria lui Donald Trump
Liderii europeni s-au grăbit să-l felicite miercuri pe republicanul Donald Trump (78 de ani), care a revendicat victoria în alegerile prezidențiale din SUA, transmite Reuters.
„Îl felicit călduros pe Donald J. Trump. UE și SUA sunt mai mult decât aliați. Suntem legați de un adevărat parteneriat între oamenii noștri, care unește 800 de milioane de cetățeni. Așa că haideți să lucrăm împreună la o agendă transatlantică puternică”, a fost prima reacție a Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
Klaus Iohannis l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie
Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat miercuri pe Donald Trump, pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA, subliniind că România este un aliat strategic puternic şi devotat al Statelor Unite.
„Felicitări, preşedintelui-ales Donald Trump, pentru victoria sa! România este un aliat strategic puternic şi devotat al SUA. Prin eforturile noastre comune, vom aduce pace şi prosperitate atât pentru ţările noastre şi, mai mult, apărând interesele noastre comune”, a scris Klaus Iohannis, miercuri, pe rețeaua X.
CTP spune că victoria lui Donald Trump e și din cauza lui Biden
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu vine cu un comentariu dur, după ce presa americană a anunțat, miercuri dimineața, că republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA.
Gazetarul susține că îl detestă pe Donald Trump și tot ce reprezintă el, dar l-a criticat și pe Joe Biden, pe care-l consideră vinovat pentru realegerea republicanului la Casa Albă.
Donald Trump s-a declarat câștigător al alegerilor
În discursul susținut în Florida, Donald Trump s-a declarat câștigător al alegerilor. Trump a avut o notă surprinzător de conciliantă în fața milioanelor de americani care nu l-au votat, spunând că se va dedica președinției și va uni țara.
„Sarcina pe care o avem în fața noastră nu va fi ușoară, dar voi aduce fiecare gram de energie, spirit și luptă pe care o am în suflet la slujba pe care mi-ați încredințat-o”, a spus Trump.
„Voi guverna după un model simplu, promisiuni făcute, promisiuni ținute. Ne vom respecta promisiunile. Nimic nu mă va împiedica să mă țin de cuvânt. Pentru voi, poporul, vom face America sigură, puternică, prosperă, puternică și liberă din nou. Și îi cer fiecărui cetățean din toată țara noastră să mi se alăture în acest efort nobil și drept. Este timpul să lăsăm în urmă diviziunile din ultimii patru ani. Este timpul să ne unim și vom încerca.”
Video: Discursul lui Donald Trump
Sursa: C-SPAN
Donald Trump, discurs în Florida
Donald Trump tocmai a urcat pe scenă în fața susținătorilor săi din West Palm Beach, Florida. Lucrurile par să fie de partea sa în aceste alegeri, dar cursa încă nu s-a încheiat oficial.
„Aceasta a fost o mișcare ca nimeni nu a mai văzut-o până acum și, sincer, aceasta a fost, cred, cea mai mare mișcare politică din toate timpurile. Nu a existat niciodată așa ceva în această țară”, a spus Trump.
„Și acum va atinge un nou nivel de importanță, pentru că ne vom ajuta țara. Ne vom ajuta țara… avem o țară care are nevoie de ajutor și are mare nevoie de ajutor. Ne vom sigila granițele. Vom repara totul legat de țara noastră. Și am făcut istorie cu un motiv în seara asta, și motivul va fi doar că am depășit obstacole pe care nimeni nu le-a crezut posibile, iar acum este clar că am realizat cel mai incredibil lucru politic”, a spus Donald Trump.
Republicanii vor obține majoritatea în Senat
Conform proiecțiilor CNN, republicanii vor obține majoritatea în Senatul SUA. O majoritate republicană va permite Senatului să promoveze o eventuală președinție a lui Donald Trump sau să împiedice o eventuală administrație a lui Kamala Harris, în cazul în care vicepreședinta câștigă cursa pentru Casa Albă.
Republicanii au în prezent 51 de locuri în Cameră.
Când vom afla cine este următorul președinte american
Anunțarea rezultatului cursei alegerilor prezidențiale din SUA în 2024, dintre Kamala Harris și Donald Trump, ar putea dura ore, zile sau chiar săptămâni, având în vedere sistemul american de vot, potrivit The Guardian.
În ultimii 25 de ani, americanii au fost obișnuiți să stea treji până în primele ore ale dimineții, așteptând să afle de la știri anunțul decisiv pentru ultimul stat necesar pentru a pune un candidat prezidențial la Casa Albă și pentru a afla cine controlează Congresul.
Oficialii americani încă fac cercetări cu privire la sursa amenințărilor cu bombă la secțiile de votare
Potrivit oficialilor americani, cel puțin unele dintre amenințările cu bombă la secțiile de votare din mai multe state par să provină din domenii de internet din Rusia. Totuși, ancheta este în curs de desfășurare, iar FBI nu a confirmat public că în spatele amenințărilor s-a aflat cineva din Rusia, conform CNN.
„FBI a spus în comunicatul său că se pare că aceste amenințări au provenit de la domenii .ru”, a spus Jen Easterly, șefa Agenției americane pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii.
„Nu cred neapărat că asta înseamnă că erau ruși. Acest aspect este încă în curs de investigare.”
FBI colaborează cu forțele de ordine locale și cu oficiali din patru state care au primit amenințări cu bombă la secțiile de votare și la locațiile care au legătură cu alegerile, a spus marți seară un oficial din cadrul forțelor de ordine pentru sursa citată.
Statele vizate de amenințările cu bombă sunt: Michigan, Wisconsin, Arizona și Georgia.
Donald Trump a fost surprins cu Elon Musk și Dana White
Donald Trump a fost fotografiat cu Elon Musk și Dana White, șeful Ultimate Fighting Championship, la Mar-a-Lago. Mai mult, Donald Trump este în discuții cu consilierii de campanie pentru a ține un discurs la West Palm Beach, Florida, a declarat un consilier senior al lui Trump pentru NBC News.
We are on the precipice pic.twitter.com/Y4rNLBlL3U
— Jack Poso 🇺🇸 (@JackPosobiec) November 6, 2024
În cazul în care rezultatele continuă pe traiectoria lor actuală, el ar putea vorbi în următoarea oră, au spus ei. Un alt consilier a declarat că speră ca Georgia să fie anunțată în curând și ca cifrele din Pennsylvania să fie pozitive în cursul dimineții pentru a-i oferi lui Trump un fundal bun pentru a încheia noaptea.
Optimismul crește în tabăra lui Trump
Oamenii din interiorul campaniei lui Donald Trump se simt din ce în ce mai optimişti pe măsură ce cifrele iniţiale ale scrutinului prezidenţial încep să fie cunoscute, relatează CNN.
Acest optimism este stimulat de rezultatele din Virginia şi Iowa, care par să demonstreze că un sondaj care a trimis o undă de şoc în campanie sâmbătă seara este greşit.
Centrul de convenţii al lui Trump aplaudă puternic la fiecare rezultat în favoarea sa, în timp ce la Mar-a-Lago în Florida, unde se află fostul preşedinte şi urmăreşte rezultatele, încep să ajungă tot mai mulţi oameni pentru a sărbători.
Potrivit proiecţiilor CNN şi Associated Press, Donald Trump a ajuns deja la 211 electori. Pentru a câştiga, un candidat la preşedinţie are nevoie de cel puțin 270 de voturi în Colegiul Electoral. Kamala Harris dispune până acum de 145 de electori.
Comentatorii de la Fox News celebrează deja victoria lui Donald Trump
„Cea mai mare revenire din istorie”, o dovadă a „falimentului presei mainstream”, comentează la la Fox News vedetele acestui post de televiziune ultraconservator (Sean Hannity, Laura Ingraham, Jesse Watters).
Entuziasmul lor este greu de stăpânit de moderatorii Bret Baier și Martha MacCallum, care își îndeamnă invitații să aștepte anunțul oficial al rezultatelor, constată Le Monde.
Potrivit proiecțiilor, Donald Trump și-a adjudecat până acum 207 electori, iar Kamala Harris 91. Cursa pentru Casa Albă ar urma să se decidă în cele șapte state-cheie.
Rușii susțin că nu se află în spatele alertelor false cu bombă
Ambasada Rusiei la Washington susține că suspiciunile privind faptul că Moscova s-ar afla în spatele alertelor false cu bombă de la unele secții de votare din SUA nu sunt altceva decât „calomnii răuvoitoare”.
„Vrem să subliniem că Rusia nu a intervenit și nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări, inclusiv ale Statelor Unite”, susține Ambasada Rusiei într-un comunicat difuzat marți seara.
„Toate insinuările despre «mașinațiunile rusești» sunt calomnii răuvoitoare, inventate pentru a fi folosite în lupta politică internă din Statele Unite”, adaugă misiunea diplomatică rusească, citată de Reuters.
Acest comunicat nu este suprinzător, în condițiile în care Rusia neagă de fiecare dată că s-ar amesteca în alegerile și deciziile politice din alte țări, așa cum a fost cazul și în Republica Moldova.
Mai multe detalii aici: Alegeri SUA 2024. Rușii susțin că nu se află în spatele alertelor false cu bombă: „Calomnii răuvoitoare”
Donald Trump se așteaptă la „o mare victorie”
Candidatul republican la Casa Albă Donald Trump le-a transmis susţinătorilor săi printr-un mesaj video difuzat marţi seara că se aşteaptă la „o mare victorie” şi i-a invitat să-l însoţească pentru a afla rezultatele alegerilor, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.
Fostul președinte al SUA a transmis mesajul pe reţeaua sa de socializare, Truth Social, fiind văzut într-un salon luxos. Aici este aşteptat să aibă loc unul dintre evenimentele programate în cursul nopţii de echipa sa de campanie. Trump urmează să fie însoţit de personalităţi precum Elon Musk.
În cursul zilei de marţi, Trump şi-a exprimat deja optimismul în timpul votului la o secţie din Palm Beach, în Florida, unde îşi are reşedinţa, notează EFE.
Donald Trump conduce în proiecțiile CNN cu 154 de electori până acum, față de 30 pentru Kamala Harris.
Mai multe detalii aici: Alegeri SUA 2024. Donald Trump spune că se așteaptă la „o mare victorie”
Alertă cu bombă la o secție de votare din Pennsylvania
O alertă cu bombă a determinat evacuarea unei clădiri guvernamentale din West Chester, Pennsylvania, unde se află o secție de votare, a declarat marți seara un oficial electoral.
„A existat o amenințare cu bombă la adresa Centrului de Servicii Guvernamentale din West Chester, PA”, a postat Josh Maxwell, președintele Consiliului Electoral al Comitatului Chester, pe platforma de socializare X. „Buletinele de vot în persoană sunt livrate după ora 20.00. Buletinele de vot prin corespondență sunt colectate și verificate într-o locație diferită.”
Clădirea este în prezent verificată de câini și va fi din nou în funcțiune în scurt timp dacă nu se găsește nimic suspect, a spus Maxwell într-o altă postare.
Aceasta este doar una dintr-un șir de amenințări cu bombă raportate în mai multe state-cheie în ziua alegerilor din SUA. Georgia și Arizona au raportat, de asemenea, amenințări cu bombă necredibile, oficialii de acolo spunând că bănuiesc că amenințările provin din Rusia, transmite CNN.
Donald Trump conduce deocamdată cu 105 electori, față de 27 pentru Kamala Harris.
Donald Trump mizează pe Pennsylvania
Fostul președinte american a declarat marți seară că, în cazul în care va câștiga Pennsylvania, atunci se va încheia „toată afacerea”. El a sunat la o emisiune radio din Philadelphia și i-a îndemnat pe simpatizanții republicani să iasă la vot.
„Câștigăm Pennsylvania, câștigăm toată afacerea”, a spus Trump pentru Rich Zeoli Show la Philadelphias Talk Radio 1210 WPHT.
El a spus că „marea întrebare” este dacă poate obține mai mult sprijin în Philadelphia, cunoscută ca un bastion democrat, transmite CNN.
Donald Trump a obținut până acum 99 de electori, iar Kamala Harris – 27.
Republicanii obțin o victorie importantă la Senat
Votul s-a încheiat în statele Indiana, Kentucky, Georgia, New Hampshire, Virginia, Virginia de Vest, Ohio, Vermont, Carolina de Nord, Carolina de Sud și o parte din Florida. Locul din Senat deținut anterior de Joe Manchin în Virginia de Vest a fost câștigat de un republican, Jim Justice.
Donald Trump are deocamdată 23 de electori, iar Kamala Harris – 3. Conform proiecțiilor CNN, fostul președinte american și-a adjudecat încă patru electori în Virginia de Vest.
Numărarea voturilor a început
Estimările arată că Donald Trump a obținut până acum 19 electori (11 în Indiana și opt în Kentucky), iar Kamala Harris doar trei, în Vermont. Este nevoie de o majoritate 270 de electori pentru asigurarea victoriei finale. Primele rezultate nu sunt o surpriză.
Autoritățile din Philadelphia îl contrazic pe Trump
Autoritățile din Philadelphia au dezmințit categoric acuzația de „fraude masive”. „Această afirmație este absolut nefondată. Este vorba de un nou exemplu de dezinformare”, a declarat Seth Bluenstein, un responsabil al orașului. Acesta a declarat că procesul de vot decurge „în siguranță”.
S-au închis primele secții de votare
Primele secţii de votare s-au închis în statele Indiana şi Kentucky. Este vorba despre secţii de votare din comitate mici, relatează The Associated Press.
Următoarele secţii de votare se închid în Florida, Georgia şi Virginia.
Donald Trump vorbește deja despre „fraude masive”
Candidatul republican la alegerile din SUA, Donald Trump, a vorbit marţi despre „zvonuri” că procesul de vot din Philadelphia este parazitat de „fraude masive”, fără a oferi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Există multe zvonuri privind fraude masive în Philadelphia”, a scris candidatul republican la Casa Albă despre acest bastion democrat din statul Pennsylvania.
Autorităţile din acest stat nord-estic, fără îndoială cel mai disputat din duelul dintre Kamala Harris şi Donald Trump, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş, notează AFP.
Mai multe detalii aici: Alegeri SUA 2024. Donald Trump vorbește deja despre „fraude masive” într-un stat-cheie
Un judecător respinge cererea republicanilor de a bloca unele voturi prin corespondență
Un judecător a respins marţi o încercare a republicanilor de a bloca şapte comitate din Georgia, unul dintre statele decisive în alegerile prezidenţiale, să accepte unele buletine de vot prin corespondenţă şi i-a mustrat pe avocaţii partidului pentru ceea ce el a numit discriminare împotriva oponenţilor politici, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Comitetul Naţional Republican (RNC) a dat în judecată duminică cele şapte comitate la tribunalul federal din Savannah pentru că le-au permis alegătorilor să returneze buletinele de vot prin corespondenţă în weekend şi luni. Ei au spus că perioada de vot anticipat ar fi trebui să se încheie vineri şi au cerut instanţei să blocheze comitatele să accepte buletinele de vot.
Într-o audiere telefonică de marţi, judecătorul districtual Stan Baker a declarat că aceste comitate vizate de republicani au înclinat toate spre democraţi la alegerile anterioare.
„Nu aş face decât să invalidez voturile din comitatele selectate pe care reclamanţii le-au ales doar pe baza preferinţelor politice din trecut ale cetăţenilor din acele comitate”, a spus Baker, numit de fostul preşedinte republican Donald Trump.
Baker a afirmat că republicanii i-au cerut să „încline balanţa acestor alegeri discriminându-i pe cetăţenii care sunt mai puţin susceptibili să voteze pentru candidatul lor”.
Georgia este unul dintre cele şapte state care ar putea decide rezultatul alegerilor dintre Trump şi adversara său democrată, vicepreşedinta Kamala Harris. Preşedintele Joe Biden a câştigat acest stat sudic în 2020, prima victorie democrată acolo din 1992.
„Vom învinge”, prezice soțul Kamalei Harris
Doug Emhoff s-a declarat „entuziasmat” să se afle în Michigan marţi, a salutat alegătorii adunați la periferia orașului Detroit şi şi-a exprimat optimismul faţă de victoria soţiei sale, vicepreşedinta Kamala Harris, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.
„Cred că vom învinge în aceste alegeri, vom învinge aici, în Michigan. Şi, ştiţi, într-o zi sau două o voi putea privi şi îi voi putea spune «draga mea, tu eşti preşedinta Statelor Unite»”, a declarat Emhoff.
Potenţialul al Doilea Domn, care a asistat alături de Harris la ultimul miting din campanie al candidatei, la Philadelphia, a adăugat că „puteţi vedea pur şi simplu fericirea” pe care soţia sa o insuflă în campanie.
„Puteţi vedea emoţia şi acea conexiune în aceste 15 săptămâni. Kamala Harris, soţia mea, a transmis pur şi simplu acest mesaj şi-l poţi simţi răsfrângându-se asupra ta”, a declarat el.
El a declarat că a simţit „microcosmosul” acestei energii într-un restaurant, la Pleasant Ridge, în Michigan, unde s-a întâlnit marţi cu alegătorii.
Emhoff a fost la restaurantul Whistle Stop Diner, în comitatul Oakland, o zonă considerată drept o cheie a unei eventuale victoriei a democratei în acest stat.
Emhoff purta un tricou cu mesajul „Yes She Can” şi le-a spus alegătorilor din Michigan că este pregătit să doarmă „poate mâine”.
Tim Walz crede că Donald Trump își va recunoaște probabil înfrângerea
Tim Walz, partenerul de cursă al candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, apreciază că fostul preşedinte Donald Trump „probabil” îşi va recunoaşte înfrângerea dacă va fi cazul şi îşi reiterează încrederea în sistemul electoral american, relatează CNN, potrivit news.ro.
Înainte să se îmbarce în avion, în Pennsylvania, către Washington, Tim Walz s-a angajat de asemenea „să dea mâna şi să lucreze cu învingătorul”, în cazul în care este înfrântă Harris.
Trump şi republicanii care-l susţin au anunţat în mai multe rânduri că vor recunoaşte rezultatul alegerilor prezidenţiale dacă nu există probe privind fraude.
Miliardarul a făcut acuzaţii false cu privire la o fraudă electorală generalizată în alegerile prezidenţiale din 2020, pe care le-a folosit ca pretext pentru a răsturna rezultatul.
Walz a oferit indicii despre felul în care prevede să urmărească rezultatul alegerilor după închiderea secţiilor de votare. El a anunţat că nu va urmări îndeaproape numărarea voturilor în anumite regiuni sau în rândul anumitor grupuri demografice, ci se va consulta cu membrii echipei sale care fac acest lucru şi urmăresc acoperirea alegerilor la televiziuni.
El a anunţat că plănuieşte să facă jogging după ce soseşte la Washington.
Tim Walz a anunţat că nu a discutat cu Kamala Harris în ultimele 24 de ore, însă i-a lăudat declaraţiile pe care le-a făcut luni, la ultimul său miting de campanie, la Philadelphia.
Bărbat arestat în Michigan după ce a amenințat că va ataca „mizeria de creştini conservatori”
Isaac Sissel, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat marţi în statul Michigan sub acuzația că a ameninţat să comită un atac violent în cazul în care Donald Trump va fi reales președinte, relatează CNN, potrivit news.ro.
Procuratura îl acuză de faptul că a trimis un mesaj de ameninţare la Centrul Naţional de Operaţiuni al FBI, în Virginia de Vest.
„Voi comite un atac împotriva mizeriei de creştini conservatori în cazul în care Trump învinge în alegeri”, se arată în mesaj.
Mai multe detalii aici: Alegeri SUA 2024. Bărbat arestat în Michigan după ce a amenințat că va ataca „mizeria de creştini conservatori”
Harris a vizitat un centru de apeluri telefonice și a sunat oameni pentru a-i convinge să iasă la vot
Kamala Harris îi îndeamnă pe locuitorii statului Carolina de Nord care nu au votat încă să iasă la vot. „Drumul către Casa Albă trece prin Carolina de Nord”, a declarat într-un interviu, la postul de radio Foxy 107.1 din Raleigh, candidata democrată la președinția SUA.
„Este o cursă strânsă. Suntem la egalitate, Fiecare vot contează”, a subliniat ea.
Harris i-a spus moderatoarei Karen Clark că va suna la telegfon până la închderea secţilor de votare, pentru a obţine fiecare vot posibil. „Este vorba despre a da pagina şi a aduce o nouă generaţie de lideri ai Americii”, a declarat ea.
Kamala Harris a vizitat marţi un centru de apeluri telefonice al Comitetului Naţional Democrat (DNC), le-a mulţumit susţinătorilor care acţionează în favoarea sa şi a dat, la rândul său, câteva telefoane.
„Asta reprezintă cu adevărat cel mai bine cine suntem noi”, le-a spus ea susţinătorilor săi care lucrează în centru.
Ea a primit un telefon şi s-a alăturat susţinătorilor săi din centru. „Sunt bine”, i-a spus ea persoanei de la telefon. „Ai votat?”
Persoana respectivă i-a răspuns, iar Harris i-a spus „ai făcut-o? Mulţumesc”.
Centrul se află în sediul central al DNC, lângă dealul Capitoliului, în centrul capitalei americane.
Centrele de apel funcţionează nonstop în perioada alegerilor, iar în ziua alegerilor ele se concentrează asupra persoanelor care nu au votat încă sau asupra unor alegători puţin dispuşi să voteze, dar care pot fi determinaţi să se ducă să voteze cu ajutorul unui apel telefonic, transmite The Associated Press, potrivit news.ro.
Echipa de campanie a lui Trump a refuzat acreditarea unor jurnaliști pentru noaptea alegerilor
Jurnalişti de la mai multe organizaţii de ştiri nu au primit sau au rămas fără acreditare la evenimentul de urmărire a alegerilor din West Palm Beach, în Florida, ca represalii pentru acoperirea mediatică a campaniei lui Donald Trump, relatează CNN pe site-ul său, potrivit Agerpres.
Reporteri de la Politico, Axios, Puck, Voice of America şi Mother Jones s-au numărat printre cei cărora li s-au refuzat acreditările. Unii, cum ar fi Politico, au primit anterior acces la evenimentul de marţi noapte, dar decizia a fost anulată.
Echipa de reporteri şi un fotograf de la Politico a primit iniţial aprobarea să participe la eveniment, dar marţi dimineaţă au fost surprinşi să afle că li s-au refuzat acreditările, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu acest subiect.
Persoana citată a sugerat că decizia a fost luată ca răspuns la un articol din revista Politico în care s-a relatat că un director de campanie al lui Trump a fost concediat pentru că era naţionalist alb. Purtătorul de cuvânt al Politico a refuzat să comenteze.
Corespondenta politică a Puck, Tara Palmeri, era, de asemenea, programată să transmită de la eveniment ca parte a emisiunii speciale a Amazon din noaptea alegerilor. Dar, după ce jurnalista a publicat un articol despre „anxietatea” din rândul echipei de campanie a lui Trump, acreditarea i-a fost refuzată.
Mesajul lui Joe Biden în ziua alegerilor
Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden, discret în ziua alegerilor, îi îndeamnă marţi pe concetățenii săi să voteze. „Făceţi-vă auzită vocea! Votaţi”, îndeamnă pe X şeful în exerciţiu al statului american.
Cea mai vârstnică supraviețuitoare a masacrului rasist de la Tulsa, comis acum 103 ani, a votat pentru Kamala Harris
Viola Ford Fletcher (110 ani), cea mai vârstnică supraviețuitoare a masacrului de la Tulsa, comis din motive rasiste, a anunțat marți că a votat în statul ei, Oklahoma, pentru vicepreședinta Kamala Harris, relatează CNN.
„Mă simt bine că votez. Este important să votați”, a spus Fletcher, care este unul dintre cei mai în vârstă, dacă nu chiar cel mai în vârstă, alegători din statul ei.
Însoțită de doi nepoți, Viola Ford Fletcher și-a exercitat dreptul la vot într-o secție din Tulsa deschisă la locul masacrului din 1921.
Mai multe detalii aici: Cea mai vârstnică supraviețuitoare a masacrului rasist de la Tulsa, comis acum 103 ani, a votat pentru Kamala Harris: „Mă simt bine”
FBI avertizează în privința unor videoclipuri false
Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) a emis un avertisment în ziua alegerilor cu privire la videoclipuri care pretind în mod fals că provin de la oficiali federali de aplicare a legii, informează Agerpres.
Unul dintre acestea este despre presupuse ameninţări teroriste la secţiile de votare, în timp ce altul este despre presupuse fraude electorale comise de deţinuţi din cinci închisori. Ambele videoclipuri nu sunt autentice şi răspândesc dezinformări, a explicat agenţia într-un comunicat publicat marţi.
„Integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale noastre, iar FBI colaborează îndeaproape cu partenerii de aplicare a legii la nivel local şi de stat pentru a răspunde ameninţărilor electorale şi pentru a ne proteja comunităţile în timp ce americanii îşi exercită dreptul la vot”, a precizat FBI.
„Încercările de a înşela publicul cu conţinuturi false despre evaluările ameninţărilor şi activităţile FBI au ca scop subminarea procesului nostru democratic şi erodarea încrederii în sistemul electoral”, a adăugat acesta.
FBI încurajează pe toată lumea să caute informaţii despre alegeri şi vot din surse de încredere, cum ar fi biroul electoral local.
Vot la bordul Stației Spațiale Internaționale
Patru astronauţi de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), Don Pettit, Nick Hague, Butch Wilmore şi Sunita Williams, au votat la alegerile prezidenţiale din SUA la 400 de kilometri distanţă de Pământ, transmite agenția de presă EFE, citată de Agerpres.
În luna septembrie, Wilmore a anunţat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la bordul ISS, că şi-a depus cererea pentru buletinul de vot şi a subliniat că „este un rol foarte important pe care toţi îl jucăm ca cetăţeni, să fim incluşi în aceste alegeri, iar NASA face ca acest lucru să fie foarte uşor pentru noi”.
„Este o datorie ca cetăţeni şi aşteptăm să putem vota din spaţiu, ceea ce este grozav”, a adăugat Williams în timp ce plutea în gravitaţie zero.
NASA permite acest vot prin corespondenţă excepţional prin intermediul Programului de navigaţie şi comunicare spaţială (SCaN), astfel încât astronauţii să îşi poată îndeplini datoria civică de pe orbită.
Mai multe detalii aici: Alegeri SUA 2024. Patru astronauți au votat de la bordul Stației Spațiale Internaționale, la 400 de kilometri distanță de Pământ
O secţie de vot din Michigan, închisă din cauza unei scurgeri de gaze naturale
Autorităţile din Northville, în Michigan, au închis o secţie de vot şi i-au trimis pe alegători în altă circumscripţie, la periferia oraşului Detroit, din cauza unei scurgeri de gaze naturale, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.
Incidentul este anchetat de către Consumers Energy.
Declarațiile candidaților la vicepreședinție după ce au votat
Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, partenerul de cursă al candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, şi familia acestuia au fost primiţi cu aplauze, marţi, la intrarea în Capitol Diner, la Harrisburg, în Pennsylvania. De cealaltă parte, candidatul republican la funcţia de vicepreşedinte, JD Vance, a votat fizic, marţi dimineaţă, la o secție de vot din Cincinnati, Ohio, informează CNN, potrivit news.ro.
Walz le-a transmis americanilor să rămână calmi și să iasă la vot, în timp ce JD Vance a spus că are „un sentiment bun”.
Mai multe detalii aici: Alegeri SUA 2024. Declarațiile candidaților la vicepreședinție după ce au votat: „Ce-ar fi ca Pennsylvania să învingă pentru America?”
Trump refuză să spună cum a votat cu privire la referendumul din Florida privind avortul şi se răsteşte la un jurnalist: „Trebuie să încetezi să vorbeşti despre asta”
Donald Trump, care a votat la Palm Beach, în Florida, a refuzat să spună cum a votat cu privire la un proiect de lege privind avortul în acest stat, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.
Întrebat cum a votat cu privire la o menţinere a restricţionării avortului după şase săptămâni de sarcină, el a evitat să răspundă în mod direct.
Fostul președinte american a spus că a făcut „o treabă bună dând înapoi statelor” dreptul de a legifera cu privire la avort.
Întrebat din nou, fostul preşedinte republican s-a răstit la un jurnalist: „Trebuie să încetezi să vorbeşti despre asta!”.
El a anunţat iniţial că va susţine proiectul, după care s-a răzgândit şi a anmunţat că va vota împotrivă.
Acest proiect de lege ar împiedica legiuitorii să adopte orice lege care incriminează penal, interzice, amână sau restricţionează avortul până când fătul este viabil, la 21 de săptămâni de sarcină, potrivit medicilor.
În cazul în care acest proiect de lege este respins, actuala lege privind avortul va rămâne în vigoare.
Alerte false cu bombă în trei stat: serviciile de informații cercetează o adresă de e-mail din Rusia
Serviciile americane de informații cercetează o adresă de e-mail de pe un domeniu de internet din Rusia ca potențială sursă pentru amenințările false cu bombă făcute în ziua alegerilor în statul Georgia, relatează CNN, care citează surse apropiate dosarului. Alte alerte false cu bombă au fost raportate în statele Michigan și Wisconsin.
Biroul Federal de Investigații (FBI) a anunțat mai devreme deschiderea unei anchete. „Niciuna din aceste amenințări nu a fost considerată credibilă până acum”, a precizat FBI, subliniind că face tot ce-i stă în putință pentru a asigura integritatea procesului electoral.
Având în vedere că adresele de e-mail pot fi falsificate, oficialii americani nu au confirmat deocamdată dacă amenințările trimise prin e-mail provin într-adevăr din Rusia. Anchetatorii analizează istoricul activității adresei de e-mail pentru a încerca să determine cine se află în spatele amenințărilor, spun sursele citate de CNN.
Aceste amenințări false au cauzat închiderea temporară a secțiilor de vot din Union City, lângă orașul Atlanta, potrivit poliției din comitatul Fulton.
Mai multe detalii aici: Alegeri SUA 2024. Alerte false cu bombă în statul Georgia: serviciile de informații cercetează o adresă de e-mail din Rusia
Bărbat arestat la Capitoliu
Poliția Capitoliului din SUA a arestat un bărbat care se afla la centrul de vizitare și care avea asupra lui o torță și un pistol de semnalizare. Bărbatul, care mirosea a combustibil, a fost depistat la un control al polițiștilor, potrivit agenției de presă Reuters.
Poliţia a anulat vizitele publice ale Capitoliului în tot restul zilei de marţi.
Această arestare intervine în contextul în care autorităţile se află în stare de alertă sporită în probleme de securitate la Washington şi au consolidat patrulele în zone din centrul capitalei americane şi din zona Casei ALbe în ziua alegerilor.
În urmă cu aproape patru ani, o mulţime de susţinători ai lui Donald Trump a luat cu asalt Capitoliul, sediul Congresului american, la 6 ianuarie 2021.
Trump nu crede că trebuie să le spună susținătorilor săi să nu fie violenți dacă pierde
Fostul președinte Donald Trump a declarat marți că nu crede că trebuie să le spună susținătorilor săi că nu ar trebui să existe violență și că ar trebui să accepte rezultatele alegerilor dacă el pierde.
„Nu trebuie să le spun că nu trebuie să existe violențe. Bineînțeles că nu vor fi violențe. Susținătorii mei nu sunt oameni violenți. Nu trebuie să le spun. Și cu siguranță nu vreau violență. Aceștia sunt oameni grozavi. Sunt oameni care cred în lipsa violenței”, a spus Trump pentru televiziunile americane.
Kamala Harris, în fața lui Donald Trump
Șansele de câștig ale Kamalei Harris au crescut de la 50% la 56% în ultima actualizare a modelului de previziune electorală a revistei economice americane The Economist.
Kamala Harriss chances of winning have risen from 50% to 56% in the final update of our presidential model https://t.co/Fjgpl7lO4o 👇
— The Economist (@TheEconomist) November 5, 2024
Echipa de campanie a lui Harris spune că a bătut la mai mult de 100.000 de uși în Pennsylvania în această dimineață
Un oficial din echipa de campanie a lui Harris spune că voluntarii lor au bătut la mai mult de 100.000 de uși în Pennsylvania pentru a-i convinge pe americani să dea votul candidatei republicane
Vicepreședintele Kamala Harris și-a ținut ultimul miting în Philadelphia luni seară și, deși nu va fi prezentă marți, campania sa continuă pe teren, a declarat pentru CNN un consilier al lui Harris.
Economia lui Donald Trump vs măsurile propuse de Kamala Harris. Cum se poziționează cei doi în privința economiei, taxelor și prețurilor
Harris vrea să crească impozitele pentru gospodăriile americane care câștigă mai mult de 400.000 de dolari pe an, dar și să prelungească reducerile de impozite ale lui Trump, care expiră în 2025, conform Reuters. De asemenea, dorește să crească creditul fiscal pentru copii la 3.600 de dolari pe copil pe an, să dea un bonus de 6.000 de dolari pentru nou-născuți, să elimine impozitele pe bacșișuri și să ofere un sprijin de 25.000 de dolari pentru cei care își cumpără prima locuință.
Trump s-a angajat să elimine impozitele pe bacșișuri, orele suplimentare și beneficiile de securitate socială. Pentru companii, miliardarul vrea să reducă impozitul pe profit de la 21%, cât e acum, la 15% pentru companiile care își produc produsele în Statele Unite.
S-au deschis secțiile de vot la Alegerile SUA 2024 în mai multe state importante
A trecut de ora 7:00 (n.r. ora 14:00, ora României) în estul SUA, iar votul tocmai a început într-un număr de state esențiale, inclusiv în Georgia, Pennsylvania și Michigan, considerate cheie în alegerile din SUA.
Votul s-a deschis și în: Alabama, Delaware, Districtul Columbia, Florida, New Hampshire, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, Rhode Island, Carolina de Sud și Wyoming.
Alegeri SUA 2024. Cei mai remarcabili președinți americani și partidele politice care i-au susținut
Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte al SUA, aceasta fiind prima țară care a creat funcția de președinte ca șef de stat al unei republici moderne. În calitate de șef al guvernului Statelor Unite, președintele este, probabil, cel mai puternic oficial guvernamental din lume.
Primele alegeri prezidențiale din SUA au avut loc în perioada 1788–1789, iar următoarele în 1792. De atunci, cursa pentru un desemnarea unui candidat la Casa Albă se face o dată la patru ani.
Conform Constituției SUA, președintele în exercițiu este și șef (n.r. în engleză chief executive) al guvernului federal al Statelor Unite și, totodată, comandantul suprem al forțelor armate.
Alegeri SUA 2024. Prima secție de votare s-a deschis. Donald Trump și Kamala Harris, la egalitate
Vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump au obținut câte trei voturi fiecare în micul oraș Dixville Notch din New Hampshire, marcând începutul Zilei Alegerilor într-unul dintre primele locuri din țară care își raportează preferințele prezidențiale, relatează CNN.
Localitatea neîncorporată, situată la granița dintre SUA și Canada în nordul statului New Hampshire, și-a deschis și închis secția de votare imediat după miezul nopții, conform unei tradiții care datează din 1960. Patru republicani și doi alegători independenți au participat la vot.
Deși Dixville Notch nu prezice întotdeauna câștigătorul final sau chiar alegerea statului, producția sa anuală, în ciuda unei populații în scădere, este o poveste de succes pentru liderii locali și un motiv de bucurie pentru pasionații de politică dornici de o primă gustare a evenimentelor zilei.
Celelalte scrutine organizate în SUA în paralel cu alegerile prezidențiale
Alegătorii americani decid marţi, 5 noiembrie, cine va prelua controlul asupra Casei Albe, dar sunt în joc şi un nou Congres şi soarta a zeci de mii de aleşi, în timp ce problema avortului face obiectul mai multor referendumuri locale, informează news.ro.
Pe lângă alegerea celui de-al 47-lea președinte, milioane de alegători americani vor decide soarta membrilor aleşi ai Congresului, format din două camere legislative la fel de puternice: Camera Reprezentanţilor şi Senatul.
Unsprezece din cele 50 de state americane vor alege noi guvernatori. Cea mai puternică personalitate politică dintr-un stat, guvernatorul deţine puterea executivă asupra foarte multor competenţe care nu intră în atribuţiile guvernului federal.
Mai multe detalii aici: Celelalte scrutine organizate în SUA în paralel cu alegerile prezidențiale: un nou Congres, zeci de referendumuri și mii de posturi locale reînnoite
Robert F. Kennedy îi îndeamnă pe simpatizanții săi să nu voteze pentru el, ci pentru Donald Trump
Robert F. Kennedy Jr., candidat retras din cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA, dar al cărui nume a rămas pe buletine de vot, le-a cerut susţinătorilor săi luni să nu voteze pentru el, ci pentru Donald Trump, transmite agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.
Kennedy, care acum îl susţine pe republicanul Donald Trump împotriva democratei Kamala Harris, nu a reuşit să obţină eliminarea numelui său de pe buletinele de vot în câteva state disputate, după ce s-a retras din cursă.
„Indiferent în ce stat trăiţi, NU votaţi pentru mine. Să-l aducem pe Preşedintele Trump înapoi la Casa Albă şi pe mine la Washington ca să putem Face America Sănătoasă Din Nou, să punem capăt războaielor nesfârşite şi să ne apărăm libertăţile civile”, a scris el pe rețeaua socială X.
Donald Trump a evocat perspectiva de a-l numi pe Robert F. Kennedy Jr., cunoscut ca un activist anti-vaccinare, într-un rol în echipa sa de politici de sănătate dacă va câştiga alegerile.
La sfârşitul lunii octombrie, Curtea Supremă a SUA a respins cererea lui Kennedy de a i se elimina numele de pe buletinele de vot în statele potenţial decisive Wisconsin şi Michigan. Kennedy este îngrijorat acum că ar putea deturna voturi de la Trump.
Robert F. Kennedy, în vârstă de 70 de ani, provine din dinastia Kennedy, tradiţional democrată, dar şi-a anunţat susţinerea pentru Donald Trump în urmă cu câteva săptămâni, notează DPA.
Cine este Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă
Donald Trump a fost unul dintre personalitațile dominante din politica americană a ultimului deceniu, iar acum se află pentru a treia oară consecutiv în cursa pentru Casa Albă. Trump, în vârstă de 78 de ani, se bucură de publicitate și ridiculizare în egală măsură pentru remarcile sale uneori prostești și alteori extravagante.
Candidatul republican, care recent a țintit-o pe rivala sa politică Kamala Harris lucrând la McDonalds și conducând un camion de gunoi, a fost în numeroase ocazii subiectul unor glume sau al unor gafe jenante.
Atât fanii, cât și criticii l-au ironizat pe fostul președinte transformând unele dintre cele mai memorabile momente ale sale în meme-uri. De la așezarea mâinilor pe un glob luminos ca un personaj din „Stăpânul Inelelor”, până la strigătul către un băiat care tundea peluza Casei Albe sau că s-a împins pentru a apărea în centrul unei fotografii de grup NATO, Daily Mail prezintă unele dintre momentele Trump preferate de internet.
Mai multe detalii aici: Cine este Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă. A avut unul dintre cele mai controversate mandate din istoria SUA
Trump și Harris, viziuni total diferite asupra politicii externe
Vicepreşedinta SUA Kamala Harris, o democrată, îl înfruntă pe fostul preşedinte Donald Trump, un republican, în cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA, care ar putea fi decisă, marţi, de o diferenţă foarte mică de voturi în şapte state-cheie. Cei doi sunt puternic divizaţi în ceea ce priveşte rolul pe care SUA ar trebui să îl joace în viaţa americanilor şi a lumii în general, comentează France24, potrivit news.ro.
Republicanul Donald Trump şi democrata Kamala Harris oferă alegătorilor americani un viitor extrem de diferit pentru următorii patru ani. În timp ce Trump propune izolaţionismul şi cedarea rolului SUA în conducerea internaţională, Harris vede stabilitatea într-o ordine globală bazată pe parteneriate şi diplomaţie cu America la cârmă, ca întotdeauna.
Mai multe detalii aici: Alegeri prezidențiale SUA 2024. Trump și Harris, viziuni total diferite asupra politicii externe: impactul potențial asupra relațiilor internaționale
Cele cinci probleme-cheie ale campaniei
Totul, de la economie la politică externă, pare să îi opună pe cei doi candidaţi la alegerile prezidențiale din SUA: democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, comentează AFP, potrivi news.ro, care prezintă marile teme politice ale acestei campanii calificate drept istorică.
Pentru Donald Trump, problema frontierelor este „subiectul numărul unu”. Este, de asemenea, cel mai sensibil subiect al campaniei: în timpul preşedintelui Biden, ţara a cunoscut un vârf al intrărilor ilegale.
De asemenea, după trei ani de inflaţie ridicată, puterea de cumpărare este o preocupare majoră pentru mulţi americani.
democrata Kamala Harris se prezintă drept candidata clasei de mijloc şi doreşte să creeze o „economie a posibilităţilor”. Deşi a preluat unele dintre angajamentele lui Joe Biden privind impozitarea celor bogaţi, ea le-a temperat.
În ceea ce privește avortul, problema ar putea încuraja cetăţenii tradiţional mai puţin politizaţi să meargă la urne, în special femeile, ceea ce ar putea fi în beneficiul democraţilor. În paralel cu alegerile prezidenţiale, au loc referendumuri pe această temă în zece state.
Mai multe detalii aici: Cele cinci probleme-cheie dezbătute în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA
Vedetele care îi susțin pe Donald Trump și pe Kamala Harris
În încercarea de a-i face pe americani să voteze pentru unul dintre cei doi candidați pentru alegerile prezidențiale din SUA 2024, celebritățile americane s-au împărțit în două tabere, susținătorii lui Donald Trump și cei ai Kamalei Harris, relatează Sky News.
Donald Trump beneficiază de susținerea unor figuri celebre din diverse domenii, inclusiv de la Elon Musk, fondatorul companiilor X (fostul Twitter) și Tesla, care a fost vocal în susținerea unor politici de dreapta. Elon Musk a donat 75 de milioane de dolari unui grup de campanie pentru Trump și l-a susținut în discursuri la mitinguri publice.
Alături de el, fostul wrestler Hulk Hogan, astronautul Buzz Aldrin, Mel Gibson, Dennis Quaid, Jon Voight, Jake Paul și alții îl susțin pe Donald Trump.
Kamala Harris beneficiază de sprijinul unor personalități de top din diverse domenii, printre care Madonna, fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg și starul NBA LeBron James.
Alături de aceștia, regizorul J.J. Abrams, actrița Kerry Washington și cântăreața Taylor Swift și-au exprimat susținerea pentru Harris, contribuind la campania sa cu mesaje publice și fiind prezenți la evenimentele din campanie.
Mai multe detalii aici: Vedetele care îi susțin pe Donald Trump și pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA
Ce sunt „swing states” și de ce sunt considerate puncte-cheie în alegerile prezidențiale din SUA
Un „swing state” sau „purple state” este statul care poate fi câștigat atât de candidatul democrat, cât și de cel republican. De obicei, în statele în care locuitorii sunt nedeciși, candidatul care câștigă o face la o diferență mică de voturi.
Potrivit sistemului electoral american, care este total diferit față de celelalte din lume, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 din cele 538 de voturi din Colegiul Electoral pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Fiecare stat oferă un anumit număr de electori, în funcție de mărimea lui.
Candidații intră în cursa pentru Casa Albă având deja în spate sprijinul unor state, însă nu pot câștiga alegerile doar cu sprijinul acestor state. De aceea este capital rolul jucat de aceste „swing states”. Ele înclină balanța, de cele mai multe ori, decisiv.
Mai multe detalii aici: Ce sunt „swing states” și de ce sunt considerate puncte-cheie în alegerile prezidențiale din SUA
Cine este Kamala Harris, candidata democrată pentru Casa Albă și prima vicepreședintă din istoria SUA
În vârstă de 60 de ani, Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, unul dintre cele mai progresiste state americane.
Senatoare de California, Kamala Harris a fost prima femeie de culoare și de origine asiatică nominalizată pentru funcția de vicepreședinte al SUA de către unul dintre cele două partide majore ale țării.
În 2021, Kamala Harris a intrat în istorie, devenind prima femeie şi primul american de culoare care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA. O politiciană moderată, pragmatică și una dintre fostele rivale ale lui Biden în alegerile primare democrate, Harris a avut o carieră în procuratură, înainte de a fi aleasă în Senatul SUA în 2016.
Mai multe detalii aici: Cine este Kamala Harris, candidata democrată pentru Casa Albă și prima vicepreședintă din istoria SUA
Cursă extrem de strânsă la alegerile SUA 2024
Kamala Harris, candidată la alegerile prezidențiale din Statele Unite din partea Partidului Democrat, a votat deja luni, 4 noiembrie, prin corespondență, relatează varianta online a postului de televiziune FOX16.
Potrivit Kamalei Harris, viitoarea cursă prezidențială va fi tensionată. Vicepreședintele SUA a cerut americanilor să-și exprime opiniile în alegeri, subliniind că voturile lor sunt critice.
Cel mai recent sondaj publicat luni, cu mai puțin de 48 de ore înaintea alegerilor, arăta că Harris înregistrează un avans față de Donald Trump în statele indecise.
Peste 240 de milioane de americani votează la alegerile SUA din 2024
Peste 240 de milioane de americani sunt chemaţi să îşi aleagă preşedintele. Câteva zeci de milioane – peste 76 de milioane mai exact – au votat deja anticipat până duminică, 3 noiembrie.
La alegerile din SUA se ţine cont de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american. Astfel, în Statele Unite, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar alegerea Kamalei Harris sau a lui Donald Trump pentru a-i succeda lui Joe Biden depinde de un colegiu de electori. Marţi, 5 noiembrie, deşi cetăţenii americani merg la urne pentru a vota, nu ei sunt cei care vor face alegerea finală, potrivit News.ro.
Este o bătălie care va decide cine va conduce cea mai bogată şi mai puternică ţară din lume timp de patru ani. Kamala Harris, care ar fi prima femeie preşedinte, sau Donald Trump, care doreşte să revină în funcţie după mandatul 2017-2021.
Ei au păreri diferite în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina şi NATO, tarifele care ar putea declanşa războaie comerciale, dreptul la avort, taxe şi principii democratice de bază.
Alegerile din acest an se anunţă a fi o cursă extrem de strânsă. Conform majorităţii sondajelor, Kamala Harris conduce în intenţiile de vot la nivel naţional, dar marja pe care o are este extrem de mică şi scade pe măsură ce se apropie scrutinul.
Alegeri SUA 2024. Cum funcționează sistemul de vot american și cine sunt ceilalți candidați
Preşedintele Statelor Unite este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin.
Alegătorii marchează pe buletinul de vot sau pe o maşină de vot căsuţa corespunzătoare candidatului la preşedinţie pe care îl aleg (şi vicepreşedintele său).
Ei pot alege între Donald Trump sau Kamala Harris, dar şi alţi candidaţi marginali, precum candidata Partidului Verde, Jill Stein, sau Robert Kennedy Jr, independent care îl susţine pe Donald Trump.
În realitate, însă, americanii nu votează direct pentru aceste nume, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral.
Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia.
Cine sunt marii electori la alegerile SUA 2024
Fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori – doi pentru fiecare stat – şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului.
Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres.
În acest an, cel mai populat stat, California, are 54 de electori. Cel mai puţin populate state, precum Alaska, Delaware şi Vermont, au fiecare câte trei electori. Aceste cifre se pot modifica în funcţie de recensământ.
Cu alte cuvinte, cu cât un stat este mai populat, cu atât numărul de electori este mai mare. În California, de exemplu, există 54 de electori pentru 39 de milioane de locuitori. În Wyoming, pe de altă parte, există doar 3 electori pentru puţin peste 586.000 de locuitori.
Reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat. Aceştia sunt adesea aleşi locali sau susţinători aleşi de partide.
Desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”, adică: acel candidat care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde „marii electori” sunt alocaţi pe o bază proporţională.
Ce înseamnă statele-cheie la alegerile SUA din 2024
Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional.
S-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.
Timp de mai multe săptămâni, toate privirile au fost aţintite asupra aşa-numitelor „swing states”, state-cheie, state-pivot sau chiar „purple states”, adică state „violet”, pentru că pot deveni fie roşii, adică pot fi câştigate de republicani, fie albastre, culoarea democraţilor.
Anul acesta, există şapte „swing states”: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. Împreună, acestea reprezintă 93 de voturi reprezentative valoroase.
Cum este certificat votul la alegerile SUA 2024
Odată ce rezultatele finale au fost comunicate presei, mai sunt de parcurs o serie de etape. Cele 3.000 de comitate ale ţării (unităţi administrativ-teritoriale) au termen până la 11 decembrie pentru ca rezultatele să fie certificate oficial de statul lor. Aceste perioade permit soluţionarea eventualelor contestaţii sau depunerea de apeluri.
Apoi, la 17 decembrie, „marii electori” se reunesc oficial în capitalele statelor lor respective pentru a-şi exprima votul solemn pentru preşedinte şi vicepreşedinte. Voturile trebuie să fie primite de Washington înainte de ziua de Crăciun.
La 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, voturile vor fi numărate oficial, iar preşedintele Senatului va putea anunţa rezultatul alegerilor.
Statele Unite nu vor avea un nou preşedinte până la 20 ianuarie 2025. În această zi, Ziua Învestirii, el va depune jurământul şi va intra în Casa Albă începându-şi oficial mandatul.
Avocatulplus7 • 06.11.2024, 10:17
Ahaha, lacrimi amare pt toti *moderat pt jigniri crase... proamericani))
Avocatulplus7 • 06.11.2024, 10:12
Ahaha, lacrimi amare pt toti *** proamericani))
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.