[libgallery id=”1881131′]
FOTO: Adi Manolache
SUMAR
- Zi decisivă: Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu îşi joacă viitorul politic, în funcţie de soarta moţiunii de cenzură
- Întâlnire Grindeanu-Dragnea-Tăriceanu, înaintea votului pe moțiunea de cenzură
- Victor Ponta a anunțat că va vota la vedere: „Vom avea Guvernul Grindeanu II”
- Ludovic Orban: „Îmi doresc ca PSD-ul lui Dragnea să trimită acasă PSD-ul lui Grindeanu”
- EXCLUSIV/ Euro a trecut de 4,6 lei pe piața interbancară
- Liviu Dragnea, după întâlnirea la hotel cu lideri ai PSD: Sunt realist, trece moțiunea
- Iohannis: PSD să nu negocieze autonomia pe criterii etnice; Premierul poate fi doar o persoană integră
UPDATE ora 13:40. Moțiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern a trecut cu 241 de voturi.
Reacții după vot și ce urmează să se întâmple după ce Guvernul Grindeanu a căzut.
UPDATE ora 13.20 S-a încheiat votul pe moțiunea de cenzură. Începe numărarea voturilor. Toate partidele participă. Surse din PSD au precizat, după vot, că din calculele făcute de ei, au 244 de voturi pentru, astfel că moțiunea trece.
UPDATE ora 13.15 Deputaţii minorităţilor naţionale vor vota cum cred de cuviinţă şi astfel încât niciun deputat să nu ştie cum a votat celălalt, a anunţat în plenul Parlamentului liderul grupului, Varujan Pambuccian, menţionând că este singura soluţie de a trece de „baricadele create”.
”Nu este războiul nostru deloc, nu l-am pornit noi, nu am avut nicio contribuţie la el, nu ne interesează. Reacţia firească pe care am fi avut-o şi ăsta a fost primul impuls, a fost să nu participăm la vot. După aceea ne-am dat seama că neparticiparea înseamnă să fii automat într-una dintre taberele care s-au creat prin generalizarea războiului, aşa că nu vom face nici asta. Singura soluţie la care am ajuns este următoarea: Vom vota fiecare cum crede de cuviinţă ca niciunul dintre noi să nu ştie cum a votat celălalt coleg. Este singura soluţie prin care trecem un grup prin baricadele pe care le-aţi creat şi le-aţi dus dincolo de un partid, fără să fim în nicio baricadă şi neinteresându-ne absolut deloc niciuna dintre baricade”, a afirmat Pambuccian.
UPDATE ora 13.10 USR nu va vota la moţiunea de cenzură, a declarat deputatul formaţiunii Dan Barna, care consideră că Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu trebuie să-şi asume eşecul guvernării în aceeaşi măsură cu Sorin Grindeanu.
„Moţiunea de cenzură PSD-ALDE este împotriva propriului Guvern. Considerăm că ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este mai degrabă o reglare de conturi între două găşti din cartierul politicii româneşti şi noi nu vrem să girăm prin votul nostru niciuna dintre aceste grupări într-o moţiune care nu are niciun fel de legătură cu cetăţenii României. Această moţiune este expresia neechivocă a eşecului guvernării PSD-ALDE, nu doar a Guvernului Grindeanu”, a afirmat Barna, în plenul Parlamentului.
El s-a referit la imaginile în care Sorin Grindeanu era dus „de mânuţă” la Guvern de Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, susţinând că toţi trebuie să-şi asume eşecul guvernării.
UPDATE ora 12.40 A început votul la moțiunea de cenzură. Prima Cameră care votează este Senatul.
UPDATE ora 12.35 Preşedintele PMP, Traian Băsescu a declarat în plenul reunit că Partidul Social Democrat şi ALDE trebuie să intre în opoziţie, fiind două formaţiuni inapte pentru guvernare. „În două minute, nu aş face decât o singură observaţie: Partidul Social Democrat împreună cu ALDE se dovedesc inapţi pentru guvernare. De aceea, indiferent care va fi rezultatul votului de azi, drumul pe care trebuie să îl luaţi, dragi majoritari, este în opoziţie”, a spus Băsescu.
UPDATE ora 12.30 Senatorul PSD Claudiu Manda a anunţat că parlamentarii social-democraţi vor vota moţiunea de cenzură cu bilele la vedere, pentru că este o decizie a partidului. „În grupul parlamentar a fost această propunere formulată, toţi au votat, au fost de acord cu această propunere. Au fost mai multe propuneri înainte de şedinţa de grup, după care în şedinţa grupurilor reunite s-a formulat această propunere”, a spus Manda.
UPDATE ora 12.20 Parlamentarii PSD au părăsit sala de plen, în timpul discursului prim-vicepreședintelui PNL Raluca Turcan.
Turcan a acuzat PSD că este incapabil să aibă o guvernare de tip european şi că liderii PSD şi ALDE sunt disponibili să negocieze orice, inclusiv „lucruri de nenegociat”. „PSD este incapabil de o guvernare de tip european. Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD ci domnii Dragnea şi Tăriceanu” , a spus Turcan la dezbaterea moţiunii de cenzură.
Ea a adăugat că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu „au împins România în trei crize majore în ultimele şase luni” şi că PNL nu va vota moţiunea. „Nu putem fi părtaşi la reevaluarea lui Victor Ponta, la albirea autorului practic al Ordonanţei 13 şi nici la obsesia de control absolut a lui Dragnea. Aşadar, nu vom vota aceasta moţiune. Tot ce aţi făcut în aceste 6 luni reprezintă o bătaie de joc la adresa românilor”, a mai spus Turcan.
UPDATE ora 12.00 Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat în plen că nu şi-a dorit niciodată să se ajungă la situaţia actuală, și că adoptarea moţiunii de cenzură înseamnă continuarea guvernării PSD – ALDE aşa cum au vrut românii la alegerile din decembrie 2016.
„Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată în această situaţie, cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuţiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD – ALDE aşa cum au vrut românii în decembrie. Am ales să fim sinceri şi cu partidul, dar mai ales cu românii, am ales asta în loc să pretindem că totul este în regulă. Nu a fost totul în regulă, premierul şi Guvernul căruia i-am încredinţat cel mai ambiţios program de guvernare de după 1989 nu au performat aşa cum am sperat. Nu se aştepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atâta îndărătnicie”, a spus Dragnea, la dezbaterea moţiunii de cenzură.
UPDATE ora 11.40 Premierul Sorin Grindeanu a declarat că PSD va pierde funcția de premier, dacă moțiunea de cenzură va trece. ”Nu mă cred salvatorul României”, a spus premierul, în plenul celor două Camere ale Parlamentului.
El a arătat că în ultimele zile a vorbit cu mulți colegi din partid, care i-au spus că a procedat corect. ”Să nu vă fie frică. Ce credeți că se va întâmpla? O să vă dea pe toți afară din partid? a mai transmis premierul Grindeanu.
Grindeanu a mai declarat că a acceptat funcţia de prim-ministru pentru că liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a promis că este prietenul său şi că îl va susţine.
„Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu că mă va susţine că facem un guvern din miniştrii competenţi pe care partidul îi susţine, îi acceptă şi care o să-şi facă treaba. Şi am acceptat miniştrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea. (…) Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi aici, în Parlament. (…) Nici românii cred că nu înţeleg asta (…), nu înţeleg de ce atât scandal în PSD la nici 6 luni după ce am câştigat alegerile”, a spus Grindeanu, în Parlament.
Totodată, el a susţinut că în cazul în care moţiunea de cenzură va trece preşedintele Iohannis va respinge un nou prim-ministru al PSD, iar social-democraţii vor pierde guvernarea. „Dacă moţiunea va trece, preşedintele va spune ‘Nu (unui nou premier, n.r.) şi atunci am pierdut guvernarea. Cine ne garantează că dacă această moţiune (…) va trece, Klaus Iohannis va numi premier de la PSD?”, a punctat Grindeanu.
UPDATE ora 11:25. „Grupul parlamentar UDMR nu va participa la dezbaterile pe moțiunea de cenzură”, a spus Attila Cseke, senator UDMR.
Liderul grupului parlamentar PSD din Senat, Mihai Fifor, citește textul moțiunii de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor”.
UPDATE ora 11:20. Liviu Dragnea a intrat în plen și a anunțat că va face o conferință de presă după vot. Întrebat dacă moțiunea de cenzură va trece, acesta a spus că da.
Începe dezbaterea pe moțiunea de cenzură. La tribună, doar premierul Sorin Grindeanu, ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, se află în banca destinată membrilor Guvernului, miercuri, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.
Mai mulţi membri demisionari ai Guvernului, care au şi statut de parlamentar, şi-au ocupat locurile în sala de plen. Printre aceştia s-au numărat: ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu; ministrul demisionar al Finanţelor, Viorel Ştefan; ministrul delegat demisionar pentru Afaceri Europene, Ana Birchall; ministrul demisionar de Interne, Carmen Dan; ministrul demisionar al Culturii, Ionuţ Vulpescu.
UPDATE ora 11:15. Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, înaintea începerii dezbaterii pe moțiunea de cenzură. „Am încercat să găsim o soluție politică ce nu poate să fie decât una, și anume să își prezinte demisia. Din păcate această încercare nu a avut succes”, a spus Tăriceanu.
Sorin Grindeanu a confirmat că s-a întâlnit în această dimineață cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. „Am încercat să găsim o soluție. Dânșii continuă să riște cerându-mi demisia înainte de a intra în sala de vot, dar acest lucru nu este posibil”, a spus premierul.
UPDATE 11:05. Nicolae Bănicioiu (PSD) anunță că nu va vota moțiunea de cenzură. „Cine să mă dea afară din partid. Mi se pare absurd sa ne dam jos propriul Guver”, a spus Bănicioiu.
Victor Ponta (PSD) a spus că va vota la vedere. Secretarul general al Guvernului a declarat că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cu care a discutat de mai multe ori, inclusiv miercuri dimineaţă, i-a oferit atât lui, cât şi premierului posturi de miniştri, în schimbul demisiei lui Sorin Grindeanu.
Întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea în ultimele zile, Ponta a răspuns: „Da, sigur că da. Şi ieri, normal că am discutat. (…) Am căutat o soluţie să păstrăm Guvernul să nu mergem în seara asta la Cotroceni. (…) De exemplu, astăzi de dimineaţă a sunat Liviu Dragnea, ieri am sunat eu”. Referitor la conţinutul discuţiilor cu preşedintele PSD, Victor Ponta a spus că i s-a propus să fie ministru.
„Nu vreau să fiu ministru. Puteam să îmi aleg (portofoliul – n.r), dar din moment ce nu îmi doresc aşa ceva nu e cazul. Nu pot să fiu prim-ministru pentru că eu am renunţat la funcţia de prim-ministru atunci când domnul Uncheşelu mi-a făcut un dosar în stilul în care dvs îl prezentaţi acum şi când voi avea o decizie a justiţiei atunci pot să fiu în orice altă funcţie”, a explicat Ponta.
Rovana Plumb (PSD) a transmis că va vota așa cum s-a decis în partid.
UPDATE ora 10:58. Liberalii au venit în plen în grup compact, împreună cu liderul Ludovic Orban. Au mesaje: „Rușine PSD”, „Grindeanu = Dragnea”. „Le transmitem să plece acasă. Am încredere în toți parlamentarii PNL. Stăm în sală și nu votăm”, a spus Ludovic Orban.
UPDATE ora 10:50. Liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian. a declarat pentru Libertatea că parlamentarii din grup vor vota conform propriei conștiințe. În acest context, votul celor 17 parlamentari minoritari vor înclina balanța în privința moțiunii de cenzură.
UPDATE ora 10:45. Mai multe persoane nu au fost lăsate să intre în Parlament pentru a asista la ședinta unde se dezbate moțiunea de cenzură. Între timp, pe listele grupului parlamentar PSD au intrat deja mai multe persoane care vor asista de la balconul plenului la ședință.
Moţiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor” urmează să fie dezbătută şi votată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului începând cu ora 11.00. Votul va fi secret, cu bile.
La Palatul Parlamentului au ajuns deja atât liderul PSD Liviu Dragnea cât și premierul Sorin Grindeanu, care își va apăra funcția, în plenul comun al celor două Camere. În acest moment, Guvernul este forma din doi membri: Sorin Grindeanu și Augustin Jianu, alături de secretarul general Victor Ponta.
PSD și ALDE se reunesc în ședință, cu o oră înainte de începerea dezbaterii din plen. Și parlamentarii PNL sunt convocați de președintele Ludovic Orban.
Calculele sunt simple. Pentru ca moțiunea să treacă, este nevoie de 233 de voturi. Coaliția PSD-ALDE are peste 244 de voturi, dar sunt așteptate dezertări, la vot, după cum anunța Victor Ponta. Tabăra lui Sorin Grindeanu spune că are deja 14 parlamentari care îl susțin.
Dacă moțiunea nu reușește să primească jumătate plus unu din voturi, va pica, iar Sorin Grindeanu își păstrează funcția de premier, urmând să înceapă negocierile pentru un nou Cabinet. Dacă moțiunea trece, se declanșează procedura numirii unui nou premier, de către președintele Klaus Iohannis, după negocierile cu partidele din coaliție și din Parlament.
Moţiunea de cenzură a fost depusă la Parlament după ce coaliţia de guvernare formată din PSD şi ALDE a retras sprijinul politic Guvernului Grindeanu, iar premierul a refuzat să îşi dea demisia