Alertă de raid aerian în mai multe regiuni ucrainene
Aproape jumătate din Ucraina – în princial partea estică a țării – este vizată de alerte de raid aerian. Alertele au fost declanșate din cauza unor „amenințări cu drone” în regiunile Sumî, Harkov, Cernihiv, Poltava, Cerkasî și Kiev, relatează Ukrainska Pravda.
Rusia încearcă să „şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”, denunță Consiliul Europei
Rusia, care devastează sau distruge numeroase situri istorice, încearcă să „şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”, a declarat marţi Consiliul Europei, denunţând „intenţiile genocidare” ale Moscovei, relatează AFP, potrivit news.ro.
Într-o declaraţie referitoare la distrugerea patrimoniului cultural din Ucraina, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei „şi-a reiterat condamnarea războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei şi şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”.
Organizaţia paneuropeană a deplâns „atacurile continue ale Federaţiei Ruse asupra siturilor de patrimoniu cultural din Ucraina, cu încălcarea dreptului internaţional umanitar”.
Mai multe detalii aici: Rusia încearcă să „şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”, denunță Consiliul Europei
Rușii au capturat în două luni de cinci ori mai mult teritoriu ucrainean decât în tot anul 2023
În lunile august și septembrie 2024, Rusia a capturat de peste 5 ori mai mult teritoriu ucrainean decât în întregul an 2023. Potrivit datelor proiectului de informare UA War Infographics, în august, forțele Moscovei au capturat 351 de kilometri pătrați, iar în septembrie, alți 468 de kilometri pătrați, relatează Ukrainska Pravda.
Mai multe detalii aici: Rușii au capturat în două luni de 5 ori mai mult teritoriu ucrainean decât în tot anul 2023
Soldați nord-coreeni din „Batalionul special Bureatia” au dezertat lângă granița cu Ucraina
Rusia a înființat „Batalionul special Bureatia”, format din soldați nord-coreeni, relatează Ukrainska Pravda, care citează surse din serviciile secrete. Potrivit publicației ucrainene, 18 soldați nord-coreeni au dezertat deja de pe o poziție situată între regiunile Briansk și Kursk, iar armata rusă demarat o operațiune de căutare.
Alte publicații ucrainene relatează că liderul rus Vladimir Putin a primit 3.000 de soldați din partea omologului său nord-coreean Kim Jong-un. Acești soldați, care formează „Batalionul special Bureatia”, urmează să fie desfășurați în regiunea Kursk, unde armata ucraineană ocupă un teritoriu de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați în urma incursiunii lansate pe 6 august.
„Batalionul special Bureatia” este constituit în cadrul Brigăzii a 11-a Aeropurtate de Asalt. Înarmați cu armament ușor, soldații nord-coreeni vor fi trimiși să opereze ca infanteriști în zona orașului Sudja, un nod important de livrare a gazelor către Europa care a ajuns în mâna ucrainenilor.
Mai multe detalii aici: Soldați nord-coreeni din „Batalionul special Bureatia” au dezertat lângă granița cu Ucraina
Un rus din Crimeea a trimis 1.500 de scrisori de amenințare cu bombă în aceeași zi, inclusiv ambasadei SUA la Kiev
Peste 1.500 de instituții din Ucraina – școli, universități, hoteluri, centre de afaceri, redacții media, tribunale, ministere, dar și Ambasada SUA la Kiev – au primit scrisori luni, 14 octombrie, în care se anunța iminența unui „atac terorist” și „minarea” obiectivelor. De asemenea, peste 60 de misiuni diplomatice ucrainene din străinătate au primit mesaje similare, relatează Meduza.
„Atenţie! Sediul dumneavoastră este minat și va exploda astăzi, 14 octombrie 2024. Evacuați oamenii pentru siguranța lor. Nu vreau să moară oameni nevinovați, am plantat mai multe dispozitive explozive în clădire și foarte curând vor exploda. Vei cunoaște durerea și suferința. Am realizat un dispozitiv exploziv de foarte înaltă calitate, care va fi activat de la distanță în timpul zilei de lucru”, se spune în scrisoare, care a fost primită de redactorii canalului de televiziune ucrainean „Suspilne”.
Mai multe detalii aici: Un rus din Crimeea a trimis 1.500 de scrisori de amenințare cu bombă în aceeași zi, inclusiv ambasadei SUA la Kiev, ministerelor și universităților
„Vrăjitoarele din Bucha”, doctorițe, profesoare, chiar și o manichiuristă, unitatea specială din armata ucraineană care doboară drone rusești
În orașul ucrainean Bucha, devenit scena crimelor de război rusești după masacrele comise în 2022 de soldații lui Vladimir Putin, activează acum o mișcare unică de rezistență. Vrăjitoarele apar când se întunecă, pentru că atunci încep să roiască dronele de atac rusești, relatează BBC. Vrăjitoarele din Bucha reprezintă o unitate voluntară de apărare aeriană formată aproape în întregime din femei, care ajută acum la protejarea cerului Ucrainei, pe măsură ce tot mai mulți bărbați sunt trimiși pe linia frontului.
Mai multe detalii aici: „Vrăjitoarele din Bucha”, doctorițe, profesoare, chiar și o manichiuristă, unitatea specială din armata ucraineană care doboară drone rusești
Ungaria dorește să crească achizițiile de gaze de la Gazprom din Rusia în 2025
Budapesta și compania rusă de stat Gazprom sunt în discuții privind achiziții suplimentare anul viitor, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat RIA Novosti, agenție condusă de Kremlin, publicat pe 15 octombrie.
Măsura ar crește probabil dependența Ungariei de gazul rusesc, în ciuda eforturilor UE de a se debarasa de livrările rusești.
„Practic, vom crește volumele. Am semnat deja un (acord) pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă volume suplimentare (de gaz) la un preț care asigură prețuri competitive”, a declarat Szijjarto.
O prezentatoare din Ucraina a fost condamnată în lipsă la 8 ani de închisoare, în Rusia. Ce a spus în direct
Iannina Sokolova, 40 de ani, care lucrează la Canal 5, post care a aparținut fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, a fost condamnată în lipsă, pe 14 octombrie, la 8 ani de închisoare din cauza apelurilor de a ucide ruși făcute la televiziunea online ucraineană NTA, a informat procuratura din Moscova pe canalul său de Telegram, relatează Kommersant și agenția rusă RBC.
Comitetul este condus de Aleksandr Batrîkin (71 de ani), fost coleg de liceu cu Vladimir Putin. Pentru a-i permite să continue în această poziție, Kremlinul a schimbat vârsta de pensionare pentru acest post-cheie.
Rusia ar putea relua atacurile asupra sectorului energetic al Ucrainei în toamnă sau iarnă, avertizează un oficial
Ucraina se pregătește pentru atacuri rusești masive împotriva infrastructurii energetice în lunile de toamnă și iarnă, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksandr Lytvynenko, la 15 octombrie, Kyiv Independent.
„Odată cu începerea „sezonului de încălzire”, ne putem aștepta la atacuri rusești masive asupra sectorului energetic”, a declarat Litvinenko. „Sezonul de încălzire” se referă la perioada mai rece a anului, care începe de obicei la jumătatea lunii octombrie și durează până în aprilie.
Rusia a desfășurat în primăvară o campanie masivă de atacuri aeriene împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, similară celei lansate în toamna și iarna anului 2022-23.
Kremlinul a declarat marți că un tratat planificat cu Coreea de Nord va prevedea „cooperare strategică” în toate domeniile
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Moscova va împărtăși detalii suplimentare despre acord odată ce acesta va fi finalizat, potrivit Reuters.
Tensiunile au crescut în peninsulă după ce Coreea de Nord a aruncat în aer luni secțiuni ale drumurilor intercoreene și ale liniilor de cale ferată de pe partea sa de frontieră puternic fortificată, determinând armata Coreei de Sud să tragă focuri de avertisment.
Câteva mii de soldați din Coreea de Nord vor fi trimiși în prima linie, ca infanterie de asalt, în războiul din Ucraina
Câteva mii de soldați din Coreea de Nord se antrenează în Rusia, iar până la sfârșitul anului ar putea fi transferați pe frontul din Ucraina, a declarat oficial din informațiile militar ucrainene, citat de Washington Post. Informațiile au fost confirmate și de surse ale publicației ucrainene Novoie Vremia.
Rusia ar putea câștiga războiul din Ucraina abia în următorul an, afirmă un analist militar american
Federația Rusă va avea nevoie de cel puțin încă un an pentru a câștiga conflictul din Ucraina „sau să forțeze Kievul să abandoneze lupta”, potrivit evaluării date Rebekah Koffler, analist strategic de informații militare, la postul american de televiziune Fox News.
„Putin a subestimat nivelul de reacție pe care Rusia îl va primi din partea Ucrainei și nivelul de sprijin pe care l-a primit Kievul din partea SUA și Europa pentru a rămâne în luptă. În ciuda avantajului copleșitor pe care Rusia îl deține asupra Ucrainei în potențialul de luptă – arme, trupe, economia apărării și capacitatea de producție militaro-industrială – ar mai fi nevoie de cel puțin încă un an pentru a câștiga sau pentru a obliga Kievul să abandoneze lupta”, este concluzia analistei.
Atac rusesc cu rachete S-300 asupra Nikolaev
Conform unei postări făcute de guvernatorul Vitaliy Kim pe aplicația de mesagerie Telegram, un complex de restaurante, clădiri rezidențiale și mașini au fost distruse.
https://twitter.com/blyskavka_ua/status/1846084352913863145?ref_src=twsrc%5Etfw
Potrivit serviciilor de urgență, au izbucnit mai multe incendii în urma atacului, iar două dintre acestea au fost lichidate.
Armata Ucrainei a spus că trupele lui Vladimir Putin au utilizat șapte rachete S-300/400 pentru a ataca regiunea ucraineană. De asemenea, rușii au mai lansat 17 drone și alte două rachete asupra altor regiuni.
https://twitter.com/UkrReview/status/1846082120109736349?ref_src=twsrc%5Etfw
Forțele aeriene au doborât 12 drone și alte patru nu au mai fost reperate, probabil ca urmare a războiului electronic.
În această lună, Rusia a atacat sudul Ucrainei, vizând infrastructura critică din regiunea Nikolaev și pe cea portuară din regiunea Odesa.
Rusia a lansat invazia în Ucraina în luna februarie a anului 2022. Deși a negat că ar viza civili și infrastructură civilă, mii de oameni au fost uciși în urma atacurilor.