Ţările membre UE discută astăzi propunerea controversată a Comisiei Europene de relocare a 120.000 de refugiaţi, dar surse diplomatice susţin că nu se va ajunge la o înţelegere cu privire la cotele obligatorii care vor fi impuse fiecărei ţări. În urma acestei propuneri, România ar urma să găzduiască 6.351 de imigranţi, faţă de cei 1.705 pe care am fi dispuşi să-i primim, potrivit premierului Victor Ponta.

Miniştrii de Interne din cele 28 de ţări se întâlnesc aşadar, astăzi, de urgenţă, la Bruxelles, pentru a aproba propunerea acestor cote obligatorii, după ce săptămâna trecută, la întâlnirea precedentă nu s-a ajuns la un acord.

Vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, va participa marţi la acest Consiliu Extraordinar din partea României şi va susţine mandatul încredinţat de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta conform căruia „România îşi manifestă solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii” (în total 1785).

„În cazul în care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale în beneficiul Italiei şi Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate faţă de 40.000 câte au fost adoptate în Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) România va vota negativ”, se precizează în comunicatul MAI.

Citeşte şi:

Mai multe ţări din Estul Europei îşi menţin opoziţia faţă de obligativitatea preluării unui anumit număr de migranţi. „România, Cehia şi Slovacia rămân cei mai mari opozanţi”, spune un diplomat UE, potrivit site-ului politico.eu.

Aleșii români sunt profund indignaţi de faptul că României i se impun cote de refugiați, peste capacitatea țării noastre de găzduire.  Deputatul PSD Ninel Peia o atacă pe șefa Guvernului German, Angela Merkel, pe care o acuză că vrea să conducă dictatorial Europa şi cere ca România să primească imigranţi „de calitate”.

Miercuri va avea loc şi un summit extraordinar UE, în care liderii Uniunii vor discuta, din nou, tema migraţiei, dar oficialii speră să poată aborda această temă cu o decizie deja luată astăzi în privinţa relocării refugiaţilor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

 
 

Urmărește-ne pe Google News