UPDATE 17:14 Instanţa a hotărât că Adrian Năstase poate fi eliberat. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
UPDATE ora 12.18 Instanţa a rămas în pronunţare şi urmează să anunţe decizia.
UPDATE 12.12 Adrian Năstase a avut ultimul cuvânt la şedinţa de judecată: „Drepturile şi libertăţile mele n-au fost apărate de procuror, aşa cum spune legea. Cât priveşte cărţile, nu e permis să scrii decât 5 zile pe săptămână. În weekend-uri scriam la altă carte pe care încă n-am publicat-o şi pe care n-am invocat-o la comisia de eliberări. Cât priveşte articolele mele, procurorul vrea să mă atragă într-o capcană. Eu nu confund justiţia cu unul sau altul dintre judecători. Poate că aşa am deranjat pe altcineva. E jenant să mai continui în acest sens, pe tema statutului de lucrare ştiinţifică. Mă mir că nu mi-a fost contestată vârsta, certificatul de naştere. Există în discursul procurorului un element de rea credinţă. N-am avut calculator sau telefon mobil. Eu am scris de mână, sunt obişnuit cu asta. Îmi menţin punctele de vedere politice, respect deciziile instanţelor chiar dacaănu am fost de acord cu ele”, a spus Adrian Năstase, în faţa judecătorilor.
Cea mai mare dorinţă a lui Andrei Năstase de ziua lui: ELIBERAREA tatălui său
UPDATE ora 11.29 Judecătorii au respins cererile procurorilor. Acum începe judecata propriu-zisă!
UPDATE ora 11.14 Adrian Năstase: „Aveţi în dosar toate datele. Când am început şi când am terminat. Ştiu că nu-s simpatic DNA-ului. N-am comentat pedeapsa. Eu cred că fiecare cetăţean are dreptul de a se exprima chiar dacă DNA-ul nu e de acord. Aş putea spune aici că nu mai candidez la Preşedinţie, ca să stea lumea liniştită, însă nu despre asta discutăm. Cred că dezbaterea n-are relevanţă cu tema procesului”.
„E greu să comentez poziţia procurorilor. Cei care au verificat cartea au verificat şi durata realizării acesteia. În mod evident, cele 45 de zile câştigate drept beneficiu s-au diminuat din 4 ianuarie şi până acum. Voi fi bucuros să-i ofer procurorului noua mea carte, să-l invit la lansare. Cartea se numeşte „Lumea, americanii şi noi”. DNA n-are calitatea de a stabili calitatea de lucrare ştiinţifică a unei cărţi. E clar că vor să amâne eliberarea mea”, a adăugat fostul premier.
UPDATE ora 10.45 Avocatul lui Năstase, Ion cazacu, a spus în faţa procurorilor că politicianul a achitat deja toate despăgubirile dispuse de instanţă în dosarul Trofeul Calităţii, ceea ce înseamnă că fostul premier nu mai are nicio obligaţie faţă de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
UPDATE ora 10.42 Judecătorii resping cererea procurorilor, iar dosarul lui Năstase rămâne astfel la Judecătoria sectorului 4
UPDATE ora 10.40 Procurorii cer ca lucrarea, cartea scrisă de Năstase la puşcărie, pe baza căreia i-a fost redusă pedeapsa, să fie expertizată pentru a se vedea dacă are sau nu caracter ştiinţific. Susţin că nu e clar dacă lucrarea a fost elaborată sau nu în timpul detenţiei, având în vedere că unele hârtii de la dosar arată ca Adrian Năstase a muncit 35 de zile, altele 90 de zile.
În replică, avocaţii cer respingerea cererii.
UPDATE 10.35 Incident la şedinţa de judecată a cererii de eliberare formulată de Adrian Năstase! Unui susţinător de-al fostului premier i s-a făcut rău în sala de judecată şi a fost scos pe braţe de către jandarmi.
UPDATE ora 10.28 Procurorii vor să mute dosarul lui Năstase la Judecătoria Cornetu, judeţul Ilfov, ceea ce înseamnă că dacă solicitarea anchetatorilor va fi admisă de judecători, fostul premier va mai rămâne în puşcărie cel puţin două săptămâni.
Avocatul lui Năstase, Ion Cazacu, susţine că solicitarea procurorilor nu e întemeiată având în vedere practica Judecătoriei sector 4 de a judeca cererile de eliberare formulate de deţinuţii de la penitenciarul jilava. În consecinţă, cere respingerea cererii procurorilor. Judecătorii vor decide în câteva minute dacă judecă sau nu cererea lui Năstase de eliberare din arest.
UPDATE ora 10.16 A început şedinţa de judecată în urma căreia se poate decide ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat din închisoare.
Cererea de eliberare înainte de termen a lui Adrian Năstase va fi dezbătută marţi, de Judecătoria sectorului 4, care ar putea decide punerea în libertate a fostului premier, după aproximativ şapte luni şi jumătate de detenţie din cei doi ani la cât a fost condamnat în dosarul „Trofeul calităţii”.
Năstase a făcut două solicitări de preschimbare a datei la care să fie judecată cererea de eliberare, însă ambele au fost respinse, în 10 şi 18 ianuarie, fiind astfel menţinut termenul de 12 februarie stabilit iniţial, informează Mediafax.ro.
Avocatul Ion Cazacu, care îl apără pe fostul premier, declara că s-a cerut un alt termen întrucât, dacă cererea va fi judecată în 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scăzute din pedeapsa primită de Năstase, respectiv cele din perioada 20-26 iunie 2012, când acesta a fost internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.
Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.
Avocatul Ion Cazacu a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.
Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii” referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.