„Luăm în calcul această modalitate de prezentare directă a persoanelor la centrele de vaccinare. Vom începe, cel mai probabil, cu centrele din municipiile în care există centre regionale de depozitare, tocmai pentru a asigura o continuitate a aprovizionării cu vaccinuri și pentru a nu periclita calitatea lanțului de frig și să nu riscăm irosirea inutilă a dozelor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Pentru început, vaccinarea prin prezentare directă, fără
programare în platformă, ar putea fi facilitată pentru persoanele
peste 60 de ani și/sau respectând anumite intervale orare, a
completat medicul.

Fiecare centru de vaccinare are un număr de
locuri disponibile, acele locuri ne dorim să fie afișate pe o
perioadă de trei zile și să existe un număr de ordine și
persoanele să se prezinte direct, în limita locurilor disponibile
și vor fi vaccinate.

Valeriu Gheorghiță:

Decizia vine după maratonul de la Timișoara, unde peste 6.700 de oameni s-au imunizat în 64 de ore.

„Una dintre concluziile principale pe care le-am tras după
evenimentul de la Timișoara este legată de dorința oamenilor de a
se prezenta la vaccinare, însă fără să existe această
programare prin intermediul platformei și cred că în felul acesta
vom reuși să facem un sistem în viitor mai atractiv pentru
persoanele pentru care platforma nu a fost suficient de accesibilă”,
a explicat Gheorghiță.

Înainte de a se trece la implementarea pe scară largă,
vaccinarea fără programare va fi testată în cadrul unui
program-pilot
derulat la Craiova.

„În perioada 10-17 mai, la Craiova, Universitatea de Medicină
și Farmacie va organiza o săptămână altfel. În toate centrele
de vaccinare din Craiova se va asigura vaccinarea timp de 24 de ore
din 24, fără programare”, a spus Valeriu Gheorghiță marți, în
cadrul conferinței săptămânale privind stadiul campaniei de
vaccinare.

În aceeași conferință, medicul militar a mai anunțat că în
centrele Pfizer va creşte numărul de persoane vaccinate pe flux de
la 84, cât e în prezent, la 96.

De asemenea, a transmis că, începând cu luna mai, fiecare centru de vaccinare va avea un număr de telefon afişat în platforma de programare, pentru a facilita astfel comunicarea cu cetăţenii.

Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă săptămânale:

  • Legat de posibilitatea de a alege centrul de vaccinare pentru efectuarea dozei de rapel, în momentul de față încă nu este operaționalizată această cerință în platformă, ea va fi gata la sfârșitul acestei săptămâni, însă până la acel moment persoanele se pot adresa pentru vaccinarea cu doza de rapel într-un centru de vaccinare din apropierea localității de rezidență sau de domiciliu și în măsura în care sunt locuri libere se poate vaccina, preferabil să se anunțe centrul de vaccinare cu cel puțin 72 de ore anterior.
  • Pentru a facilita comunicarea cu centrele de vaccinare în perioada următoare în prima săptămână a lunii mai începe distribuirea de telefoane în centrele de vaccinare și va fi afișat numărul de telefon al fiecărui centru în platformă, tocmai pentru a se putea legătura direct cu centrele de vaccinare și a facilita această comunicare.
  • Un alt element important, ieri, 26 aprilie a fost deschis al doilea centru de tip drive thru din România în Cluj, unde se  folosește vaccin de la compania Pfizer. Au fost vaccinate până la închiderea programului 354 de persoane și până azi la primul centru din Hunedoara s-au vaccinat 1.673 de persoane ceea ce înseamnă o dorință crescută de vaccinare.
  • Începând de mâine, 28 aprilie, în centrele de vaccinare cu Pfizer se crește numărul de persoane vaccinate pe flux de la 84 la 96. S-au și făcut notificări în acest sens pentru a merge la capacitate maximă. De asemenea, continuă vaccinarea în centrele mobile, iar mâine se activează al nouălea centru de acest tip.

În București, joi, va fi deschis primul centru de tip drive thru în Piața Constituției, vor fi 4 fluxuri disponibile, iar vaccinul va fi de la compania Pfizer. Prezentarea este directă, fără programare în platformă.

  • Din data de 4 mai începe activitatea de vaccinare prin cabinetele de medicină de familie. În mod deosebit în prima etapă prin intermediul medicilor de familie care și-au exprimat disponibilitatea. Începând cu azi și mâine urmează a se distribui primele doze de la Johnson & Johnson, vorbim de 57.500 de doze care merg către centrele regionale de depozitare, iar ulterior prin intermediul DSP-urilor aceste doze vor fi repartizate la medicii de familie.
  • Vorbim în primă etapă de circa 25 de doze alocate pentru fiecare medic de familie. La sfârșitul lunii aprilie vom primi următoarea tranșă de vaccin de la Johnson & Johnson și vom completa acest necesar până la aproximativ 80.000 de doze cât este calculat pentru a putea demara aceasta activitate. De asemenea tot cu vaccinul de la Johnson & Johnson încercăm să asigurăm și vaccinarea prin echipe mobile și este una dintre opțiunile pe care le luăm în calcul atunci când vom demara distribuirea dozelor de vaccin în spitalele non-covid pentru vaccinarea pacienților cu boli cronice internați.
  • Am văzut evenimentul organizat în Timișoara, acel maraton care a fost un succes și ne dorim replicarea acestui tip de eveniment de vaccinare. Primul eveniment va avea loc în București, în perioada 7-9 mai, vorbim de organizarea a 50 de fluxuri de vaccinare, vaccin de la compania Pfizer, în două locații diferite: Sala Palatului unde vor fi organizate 40 de fluxuri și Biblioteca Națională, unde vor fi organizate 10 fluxuri.

În perioada 14-16 mai la nivel național, în mod deosebit la Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Iași, universitățile de medicină organizează astfel de evenimente prin care ne dorim facilitarea accesului unui număr cât mai mare de persoane la vaccinare. 

  • Tot o particularitate a campaniei de vaccinare se va desfășura în perioada 10-17 mai în Craiova prin implicarea Universității de Medicină și Farmacie. Va fi o săptămână altfel, în care în toate centrele de vaccinare din Craiova se va asigura vaccinarea pe o perioadă de 24 de ore din 24 fără programare. Este un proiect pilot pe care ne dorim să-l evaluăm în cadrul municipiului Craiova pentru a trage concluziile pe baza cărora să analizăm oportunitatea de a transforma modalitățile și de a extinde modalitățile de a accesa un centru de vaccinare prin prezentarea directă.

Prezentarea directă la vaccinare, fără programare, luată în calcul de CNCAV

  • Luăm în calcul această modalitate de prezentare directă a persoanelor la centrele de vaccinare. Vom începe cel mai probabil cu centrele care sunt în municipiile în care există centre regionale de depozitare, tocmai pentru a asigura o continuitate a aprovizionării cu vaccinuri și pentru a nu periclita calitatea lanțului de frig și să nu riscăm irosirea inutilă a dozelor.
  • Luăm în calcul prezentarea directă la centrele de vaccinare, cel puțin pentru anumite grupe de vârstă, pentru persoanele pentru 60 de ani sau pe anumite intervale de timp. Fiecare centre de vaccinare are un număr de locuri disponibile, acele locuri ne dorim să fie afișate pe o perioadă de trei zile și să existe un număr de ordine și persoanele să se prezinte direct, în limita locurilor disponibile și vor fi vaccinate.
  • Una dintre concluziile principale pe care le-am tras după evenimentul de la Timișoara este legată de dorința oamenilor de a se prezenta la vaccinare, însă fără să existe această programare prin intermediul platformei și cred că în felul acesta vom reuși să facem un sistem în viitor mai atractiv pentru persoanele pentru care platforma nu a fost suficient de accesibilă.
  • Un alt element important este legat de câteva lucruri legate de platforma de programare, a fost eliminată limita de 9 persoane care puteau fi programate pe contul unei persoane, în  momentul de față se poate face nelimitat până la 1.000. De asemenea, persoanele care erau pe lista de așteptare, de la momentul în care am schimbat modalitatea au fost transmise 1,7 milioane de notificări prin SMS și au fost programate la vaccinare peste 1,5 milioane de persoane.
  • În perioada următoare ne propunem extinderea acestor activități de tip maraton și celor drive thru. Sunt mult mai multe județe care pregătesc operaționalizarea acestor centre. Suntem în pregătiri pentru stabilirea cadrului în care se va derula activitatea de vaccinare în spitalele non-covid. Ne dorim în prima parte a lunii mai să distribuim dozele și către aceste spitale. În ceea ce privește listele de așteptare, în acest moment sunt circa 70.000 de persoane.

Bilanțul centrelor de vaccinare: în momentul acesta avem active 993 de centre cu 1.478 de fluxuri, vorbim de o capacitate de peste 120.000 de persoane care pot să fie vaccinate în fiecare zi.

  • Rata de prezentare la rapelul cu AstraZeneca este de peste 95%. În momentul de față majoritatea persoanelor se prezintă în centru. Acest lucru se vede din raportările zilnice, desigur există situații medicale sau de altă natură pentru care se amână.
  • Până la 1 iunie am putea avea peste 5 milioane de persoane vaccinate, dacă vaccinăm în acest ritm.
  • Este un aspect la care vă mărturisesc că m-am gândit. Cred că o persoană care poate să aducă un plus în ceea ce privește vaccinarea poate să-și găsească locul în acest demers de comunicare și de activități pro vaccinare. Însă nu cred că trebuie să așteptăm o decizie la nivel central ca o persoană indiferent cine este să susțină campania de vaccinare. Acest lucru se face individual și nu trebuie să existe un cadru organizat la nivel central. Cred că fiecare în comunitatea pe care o reprezintă poate să susțină acest demers. Ne dorim cu toții revenirea la normalitate. Puterea exemplului este importantă.

Urmărește-ne pe Google News