18:05 – Acum 12 minute
03-10-2024

Zeci de români din Liban, evacuați de urgență cu un avion Hercules al MApN

Situația critică din Orientul Mijlociu a făcut ca zeci de români să ceară asistență guvernului român și să fie evacuați. Astfel, statul a pus la dispoziție un avion Hercules al Forțelor Aeriene Române pentru ca 69 de oameni să se întoarcă în siguranță în țară din Liban.

Mai multe detalii aici: Zeci de români din Liban, evacuați de urgență cu un avion Hercules al MApN

18:04 – Acum 13 minute
03-10-2024

Recep Erdogan: După Liban, următoarea țintă a Israelului va fi Turcia

Recep Tayyip Erdogan a avertizat că operaţiunile militare în curs ale Israelului în teritoriile palestiniene şi în Liban ar putea implica în curând și Turcia. Potrivit președintelui turc, armata israeliană ar putea viza partea asiatică a țării sale, de aceea Ankara nu va rămâne neutră, relatează cotidianul turc Hurriyet.

Mai multe detalii aici: Recep Erdogan: După Liban, următoarea țintă a Israelului va fi Turcia

18:03 – Acum 14 minute
03-10-2024

Avertisment de la Teheran: Avem suficient uraniu îmbogățit pentru 10 focoase nucleare

Iranul a lansat în cursul zilei de marți 180 de rachete în direcția Israelului. Sistemele de care dispune Israelul au reușit să intercepteze o mare parte din rachete. Însă bombardamentul a dus la intensificarea conflictului în curs al Israelului cu așa-zisa „Axă a Rezistenței”, condusă de Teheran, conform Daily Mail.

Mai multe figuri din Israel, printre care și fostul premier Naftali Bennett, au solicitat lovirea programului nuclear al Iranului – modalitatea de riposta considertă de specialiști drept cea mai periculoasă. Asta deși președintele american, Joe Biden, a cerut Israelului să renunțe la atacuri asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.

Singura centrală nucleară iraniană funcțională, Bushehr – care este în prezent în curs de modernizare – poate fi o posibilă țintă. Însă experții se așteaptă ca Israelul să-și îndrepte atenția mai degraba asupra uzinelor de îmbogățire a uraniului, considerate esențiale pentru dezvoltarea armelor nucleare.

Mai multe detalii aici: Care sunt instalațiile nucleare iraniene pe care Israelul le poate viza. Avertisment de la Teheran: Avem suficient uraniu îmbogățit pentru 10 focoase nucleare

17:59 – Acum 18 minute
03-10-2024

Israelul anunță că a eliminat trei lideri Hamas

Armata israeliană a anunţat joi că a „eliminat” trei lideri importanţi ai Hamas într-o lovitură efectuată „în urmă cu circa trei luni” în Fâşia Gaza, unde războiul durează de aproape un an, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Următorii terorişti au fost eliminaţi: Rawhi Mushtaha, Sameh al-Siraj, Sami Oudeh”, a precizat armata israeliană într-un comunicat.

Rawhi Mushtaha și Sameh al-Siraj au fost membri ai Biroului Politic al Hamas pentru Gaza, primul în calitate de responsabil de finanțe, iar cel de-al doilea în calitate de responsabil de chestiuni de securitate. Sami Oudeh a îndeplinit funcția de şef al agenţiei pentru securitate internă a Hamas.

Rawhi Mushtaha era considerat mâna dreaptă al liderului Hamas, Yahya Sinwar. „Era unul dintre cei mai importanţi responsabili ai Hamas şi avea o influenţă directă asupra deciziilor privind desfăşurarea forţelor Hamas”, a afirmat armata israeliană.

Mai multe detalii aici: Israelul anunță că a eliminat trei lideri Hamas, inclusiv pe mâna dreaptă a lui Yahya Sinwar

16:48 – Acum o ora
03-10-2024

Statele arabe din Golf se declară neutre

Miniștrii din statele arabe din Golf care participă la o reuniune a națiunilor asiatice găzduită de Qatar au discutat despre detensionarea conflictului dintre Israel și Iran, spun trei surse pentru Reuters, potrivit The Times of Israel.

Statele arabe din Golf au încercat să liniștească Iranul în privința neutralității lor în contextul în care regimul de la Teheran le suspectează că ar putea închide ochii la eventuale atacuri israeliene asupra unor instalații petroliere iraniene.

15:42 – Acum 3 ore
03-10-2024

Reporterii BBC au raportat noi explozii în capitala libaneză Beirut

Armata israeliană a anunțat ulterior că a vizat „cartierul general al spionajului” Hezbollah.

AFP relatează despre trei lovituri în sudul orașului Beirut, capitala Libanului. Sudul orașului Beirut este considerat un fief al Hezbollah.

14:18 – Acum 4 ore
03-10-2024

Președintele american Joe Biden se opune unei operațiuni israeliene care să vizeze instalațiile nucleare ale Iranului


https://twitter.com/Bk_Hanas/status/1841806097935421483?ref_src=twsrc%5Etfw 
13:50 – Acum 4 ore
03-10-2024

Armată Israeliană cere evacuarea a 25 de localități din sudul Libanului

Armata israeliană a făcut un nou apel la evacuarea a 25 de localități, inclusiv orașul Nabatiyeh, din sudul Libanului, unde a lansat luni o ofensivă terestră împotriva Hezbollah.

Armata israeliană „nu are nicio intenție să vă facă rău și, pentru propria dumneavoastră siguranță, trebuie să vă evacuați imediat casele și să vă îndreptați spre nord”, a declarat Avichai Adraee, purtătorul de cuvânt al Tsahal pentru vorbitorii de limbă arabă.

13:40 – Acum 5 ore
03-10-2024

Autoritățile israeliene au raportat că peste 50 de rachete și 2 drone au fost trase din Liban

Pe de altă parte, Hezbollah afirmă că a lansat rachete spre orașul Tiberiada, considerat capitala Galileei, o regiune situată în nordul Israelului. Rachetele au fost lansate ca răspuns la bombardamentele israeliene „asupra orașelor, satelor și civililor libanezi”.

12:30 – Acum 6 ore
03-10-2024

Israelul a bombardat o bază militară rusă folosită de Iran să ajute Hezbollah

Forțele israeliene au bombardat cea mai mare bază militară rusă din Siria și au distrus o încărcătură de armament adusă de un avion iranian cu doar o oră anterior, raportează The Times of Israel. Bombardamentul nu a afectat însă nici pista și nici turnul de control.

Atât armata siriană, cât și forțele ruse de la sol și-au activat apărarea antiaeriană, însă nu au reușit să intercepteze rachetele trase de forțele israeliene. Potrivit unor informații încă neconfirmate, Rusia pusese baza respectivă la dispoziția Gardienilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran. Folosindu-se de infrastructura rusă, Iranul livra armament și muniție pentru Hezbollah.

Armata israeliană a anunțat recent că va împiedica toate transporturile de arme din Iran către Hezbollah, care sunt de regulă livrate prin Siria.

De altfel, acestea nu sunt primele tensiuni dintre armata rusă și cea israeliană. La sfârșitul lunii septembrie, forțele ruse au interceptat și distrus 13 rachete israeliene care vizau orașul Tartus, din vestul Siriei. Tartus este un punct cheie pentru forțele ruse care operează în Orientul Mijlociu.

Armata israeliană ar fi făcut prăpăd în ultimele ore

Armata israeliană susține că, în ultimele 24 ore a eliminat aproximativ 60 de luptători Hezbollah și peste 200 de ținte.

De cealaltă parte, Hezbollah spune că a respins cu foc de artilerie o încercare de trecere a forțelor inamice israeliene într-un punct de frontieră din sudul Libanului. Asta la o zi după ce armata israeliană a anunțat că opt soldați au fost uciși în sudul Libanului în luptele cu Hezbollah.

Urmărește-ne pe Google News