La Catedrala St. Paul a fost cântat pentru prima dată imnul regal, în varianta „God Save The King”
În cadrul slujbei religioase oficiate vineri seară la Catedrala Sf. Paul în memoria Reginei, a fost intonat, pentru prima dată în peste 70 de ani, imnul național în versiunea „God Save the King”, potrivit BBC.
Odată cu moartea reginei și noua domnie a regelui Charles al III-lea, cuvintele imnului național s-au schimbat de la God Save the Queen la God Save the King.
God Save The King:
— Royal Central (@RoyalCentral) September 9, 2022
For the first time in over 70 years, God Save The King is sung publicly.
We are in a new era.
God Save The Queen will likely never be heard again in any of our lifetimes. pic.twitter.com/eHQRk5BQ4U
Aceste cuvinte au fost cântate ultima dată în 1952, schimbându-se în „Regina” la moartea Regelui George al VI-lea și la ascensiunea Reginei Elisabeta.
Nu există niciun autor oficial al cărții God Save The King, dar cântecul așa cum apare acum datează din secolul al XVIII-lea.
Joe Biden va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a
Președintele american Joe Biden a confirmat, vineri, că va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, potrivit CNN.
„Da”, a răspuns Biden reporterilor care l-au întrebat despre participarea la ceremonia din Marea Britanie.
„Încă nu cunosc detaliile, dar mă voi duce”, a continuat el. Președintele a mai spus că „îl cunoaște” pe Charles, noul suveran britanic, dar că încă nu a vorbit cu el.
A început ceremonia religioasă la Catedrala Sf. Paul din Londra
În aceste momente, la Catedrala Sf. Paul din Londra are loc o ceremonie religioasă în memoria Reginei Elisabeta a II-a.
La ceremonie participă noul premier Liz Truss, dar și alte personalități politice.
Primul discurs al regelui Charles al III-lea
Noul suveran al Marii Britanii s-a adresat națiunii vineri seară, în primul său discurs ca monarh.
„Iubita mea mamă a fost o inspirație pentru mine și pentru întreaga lume. Regina Elisabeta a promis ceva și s-a ținut de promisiune. A făcut sacrificii pentru a-și îndeplini datoria de monarh.
Pe tot parcursul vieții ei, puse în slujba serviciului public, a arătat dragoste pentru tradiție, dar a și îmbrățișat progresul. Așa cum poate confirma orice membru al familiei, a combinat aceste calități cu o căldură deosebită. Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere profundă”, și-a început regele Charles al III-lea primul său discurs ca monarh.
Rolul și responsabilitățile monarhiei vor continua. Mă pun în slujba poporului pentru tot restul vieții mele, cu devotament, respect și dragoste.
Regele Charles al III-lea:
„Viața mea se va schimba pe măsură ce preiau noile responsabilități. Nu va fi posibil pentru mine să mai investesc atât de mult timp cât aș dori în acțiunile caritabile, care contează foarte mult, dar se vor ocupa de toate acestea oameni de încredere. Contez pe sprijinul iubitei mele soții mele, care și-a îndeplinit datoriile în tot acest timp. Se va ridica la așteptările noului său rol. Am învățat că mă pot baza pe ea.”
„Fiul meu William va prelua responsabilitățile pe care le-am avut eu timp de cinci decenii. Sunt mândru de el și de Kate, noii prinți de Wales” – a menționat Charles, oficializând faptul că William devine prinț moștenitor.
Suveranul nu l-a uitat nici pe celălalt fiu al său, chiar dacă a renunțat la îndatoririle regale. „Vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite”, a spus Charles.
„Și îmi exprim cele mai sincere mulțumiri, din inimă, pentru tot sprijinul acordat”, a mai spus regele, către poporul său.
În încheiere noul rege i-a mulțumit mamei sale pentru iubirea față de familie și față de țară.
„Mamă, în timp ce îți începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată, vreau să spun doar atât: mulțumesc. Îți mulțumesc pentru iubirea și devotamentul tău față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care le-ai slujit cu atâta sârguință în toți acești ani. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea”.
God Save the King, cântat pentru prima dată la slujba din această seară
Prima interpretare oficială a noului imn național „God Save the King”, se va auzi la Catedrala Sf. Paul vineri seară, la finalul serviciului religios oficiat în memoria Reginei.
Versurile imnului național se vor schimba de la „Queen” la „King” și de la „her victorious” la „him victorious”, pentru a marca faptul că Regele Charles al III-lea a preluat acum funcția de monarh, potrivit The Guardian.
Prima întrevedere a regelui Charles al III-lea cu premierul Liz Truss
Premierul britanic Liz Truss a petrecut aproximativ o jumătate de oră cu regele Charles al III-lea.
Coloana prim-ministrului Truss a fost filmată părăsind palatul regal, după prima întâlnire săptămânală a premierului britanic cu noul monarh, potrivit BBC.
Premierul va participa la o slujbă de comemorare a reginei Elisabeta a II-a la Catedrala St Paul din Londra care are loc în această seară.
The new Prime Minister Liz Truss has just had her first audience of the new King, Charles III.
— Chris Ship (@chrisshipitv) September 9, 2022
This is her car leaving Buckingham Palace a short while ago.#KingCharles pic.twitter.com/x9oC1nSIdN
Discursul Regelui Charles al III-lea va fi înregistrat în salonul albastru de la Palatul Buckingham, după care va fi transmis națiunii
Regele Charles al III-lea va rosti primul său discurs în fața poporului în calitate de nou monarh al Regatului Unit la ora 18:00, a anunțat Palatul Buckingham, potrivit The Guardian.
Mesajul va fi înregistrat în salonul albastru al palatului în această după-amiază. Discursul va fi apoi transmis națiunii la ora 18:00 (ora 20:00, ora României).
Steagul regal flutură din nou deasupra Palatului Buckingham
Stindardul regal flutură din nou deasupra Palatului Buckingham, după ce Regele Charles al III-lea a intrat în clădire pentru prima dată în calitate de monarh, potrivit BBC.
Drapelul este arborat atunci când suveranul se află în reședința unuia dintre palatele regale – și nu este niciodată arborat la jumătate de catarg, nici măcar după moartea reginei, deoarece există întotdeauna un suveran pe tron.
Mai devreme astăzi, înainte ca noul rege să ajungă la Palatul Buckingham, „union jack” a fost arborat la jumătate de catarg până la sosirea lui Charles în palat.
King Charles III and the Queen Consort have arrived at Buckingham Palace where hundreds have gathered. The Royal Standard has been raised – the half-masting of flags at Royal Residences does not apply to the Royal Standard. pic.twitter.com/iFAzNCCr8Y
— Lizzie Robinson (@LizzieITV) September 9, 2022
Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea a ajuns în urmă cu puțin timp la Palatul Buckingham din Londra, unde a fost așteptat de mii de oameni.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Regele Charles al III-lea este însoțit și de regina consoarta și urmează să se întâlnească cu premierul Liz Truss.
Mașina regelui a oprit chiar lângă porțile Palatului Buckingham, iar el și regina Camilla au ieșit pentru a saluta oamenii care s-au adunat afară, potrivit BBC.
Unii dintre ei i-au transmis „Long Live the King”, „Trăiască Regele”. Totodată, mulțimea a cântat imnul Marii Britanii, dar, cum a observat jurnalistul CNN aflat în Londra, nu au schimbat versurile și au păstrat versiunea din ultimii 70 de ani, cea cu „God Save the Queen”
Citește și: Imn, bancnote și jurăminte. Regina Elisabeta a II-a va fi înlocuită cu noul rege, Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea a ajuns la Londra
Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au aterizat la Londra, după ce au petrecut noaptea la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde a murit ieri regina Elisabeta a II-a, relatează BBC.
Cuplul regal va merge la Palatul Buckingham.
Noul suveran se va întâlni apoi cu premierul Liz Truss, după care, în cursul serii, va susține primul său discurs în calitate de rege.
Clopotele bisericilor au răsunat în tot Regatul în memoria reginei
Clopotele au răsunat la Catedrala Westminster, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor la vineri prânz, precum și la bisericile din întreg Regatul Unit, în memoria reginei.
Biserica Angliei a trimis îndrumări bisericilor parohiale, capelelor și catedralelor, încurajându-le să bată clopotele timp de o oră sau să se deschidă pentru rugăciune sau servicii speciale, după anunțul Palatului Buckingham privind moartea suveranei britanice.
Prințul William a părăsit Castelul Balmoral
Prințul William, ducele de Cornwall și Cambridge, a plecat de la Castelul Balmoral din Scoția se întoarce la Windsor pentru a fi alături de familia sa înaintea Consiliului de Accedere în cadrul căruia tatăl său, va fi proclamat oficial rege, a anunțat Palatul Kensington, potrivit The Guardian.
Regina Elisabeta, omagiată în toată lumea
Din SUA și până în Japonia, oamenii i-au adus regretatei suverane un omagiu, venind cu buchete de flori sau proiectând pe clădiri chipul reginei.
Imaginea suveranei britanice a apărut în ultimele ore pe panoul publicitar al bursei Nasdaq din Times Square, pe pe panourile publicitare ale cazinourilor din Las Vegas sau pe clădirea Operei din Sydney.
De asemenea, luminile Turnului Eiffel din Paris s-au stins joi seară, în semn de omagiu, în timp ce clădirea Empire State Building din New York a fost luminată în culorile purpuriu şi argintiu pentru a onora viața reginei Elisabeta a II-a.
Mai multe imagini: Omagii și flori aduse în toată lumea reginei Elisabeta a II-a. La Paris, Turnul Eiffel și-a stins luminile
Poșta regală anunță că timbrele cu chipul reginei rămân valabile și după moartea acesteia
După moartea reginei Elisabeta a II-a, Poșta regală britanică a confirmat că timbrele care poartă imaginea Majestății Sale rămân valabile pentru utilizare, potrivit The Guardian.
Este vorba despre timbre obișnuite „de zi cu zi” și timbre speciale.
”Toate timbrele speciale care au fost deja anunțate vor fi emise, deși datele de lansare ale unora se pot schimba. În conformitate cu practica anterioară, după moartea unui monarh, toate cutiile poștale existente vor rămâne neschimbate. Cutiile poștale aflate deja în producție sau în curs de pregătire pentru instalare vor păstra și însemnele Reginei Elisabeta a II-a”, a transmis Poșta regală.
Totuși, încet, încet, imaginea reginei Elisabeta a II-a va fi îndepărtată de pe simbolurile Marii Britanii – de la bancnote și până la imn.
96 de salve de tun, trase în memoria reginei Elisabeta a II-a
Salvele de tun, câte una pentru fiecare an din viața reginei, sunt trase la această oră în Hyde Park, la Londra, și în alte părți din regat, precum Castelul Cardiff, Castelul Edinburgh, Castelul Hillsborough, York, Portsmouth și Gibraltar, relatează The Guardian.
Charles al III-lea se adresa națiunii în această seară
Noul rege al Marii Britanii este așteptat să rostească astăzi, la ora locală 18.00 (20:00 în România), discursul adresat națiunii.
„Aș dori să informez Camera că vom sta în ședință astăzi până în jurul orei 22.00 pentru omagii (aduse reginei Elisabeta). În jurul orei 18.00, ședința Camerei va fi suspendată în timp ce Majestatea Sa Regele se va adresa națiunii”, a declarat Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor, în fața parlamentarilor.
Oficial, proclamarea lui Charles al III-lea ca rege al Marii Britanii va fi sâmbătă, la ora locală 10.00 (12.00 ora României), la Palatul St. James, a anunțat Casa Regală.
Regele Charles al III-lea a plecat de la Castelul Balmoral
Regele Charles al III-lea și regina consoartă, Camilla, au părăsit Castelul Balmoral din Scoția și se îndreaptă către aeroportul Aberdeen, din apropiere, de unde vor decola către Londra, anunță presa britanică.
Instanțele britanice, deschise ”în numele regelui”
La Old Bailey, Curtea Penală Centrală din Anglia și Țara Galilor, a avut loc primul caz de judecată în care a fost invocat numele regelui, relatează BBC.
Totodată, vineri dimineață, în instanțe au fost ținute două minute de reculegere de la ora 10, iar judecătorii și-au exprimat „profunda tristețe” pentru moartea reginei.
Printre cei prezenți în Sala Mare din Old Bailey s-au numărat zeci de avocați seniori ale căror titluri se vor schimba acum de la Queens Counsel la Kings Counsel.
Unii judecători au purtat „benzi de doliu” cu linii negre în jurul gâtului, în loc de gulerele obișnuite. În mod tradițional, ținuta este purtată pe toată perioada de doliu, dar nu este obligatorie.
Carte de condoleanțe online, deschisă pentru cei care doresc să-i aducă un omagiu reginei
Cartea virtuală de condoleanțe a fost deschisă vineri pentru cei care doresc să-i aducă un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, la 96 de ani, Ambasada Marii Britanii în România.
Aceasta poate fi accesată la adresa www.royal.uk.
Donald Trump a transmis un mesaj de condoleanțe
Fostul președinte american Donald Trump a vorbit în mesajul său despre ”prietenia generoasă a Maiestății Sale”, relatează The Independent.
„Melania și cu mine suntem profund întristați să aflăm despre pierderea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Împreună cu familia și colegii noștri americani, transmitem sincerele noastre condoleanțe familiei regale și poporului Regatului Unit, în această perioadă de mare durere”, a transmis Trump într-un mesaj publicat pe platforma Truth Social.
”Eu și Melania vom prețui mereu timpul petrecut alături de regină și nu uităm niciodată prietenia generoasă a Majestății Sale, marea înțelepciune și minunatul simț al umorului. Ce doamnă măreață și frumoasă era, nu era nimeni ca ea!”, a mai precizat fostul lider de la Casa Albă.
Mai multe detalii: Mesajul de condoleanțe transmis de Donlad Trump, după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Detalii despre perioada de doliu regal
O perioadă de doliu pentru Familia Regală britanică va fi respectată timp de 17 zile, începând de astăzi și continuând timp de șapte zile după înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, a anunțat Palatul Buckingham, relatează BBC.
Data înmormântării reginei nu a fost încă confirmată.
”După moartea Majestății Sale Reginei, este dorința Majestății Sale Regele ca o perioadă de doliu regal să fie respectată de acum până la șapte zile după înmormântarea Reginei”, au anunțat reprezentanții palatului.
”Doliu regal va fi respectat de membrii Familiei Regale, personalul Casei Regale și Reprezentanții Casei Regale în atribuții oficiale, împreună cu trupele angajate în îndatoririle ceremoniale”, se mai precizează în anunț.
Mai multe informații: Doliul regal va ține încă şapte zile după înmormântarea reginei Elisabeta a II-a
Prințul Harry a plecat de la Balmoral
Prințul Harry a părăsit Castelul Balmoral, vineri dimineață, în fața unui convoi format din două mașini, relatează BBC.
Soția sa, Meghan, ducesa de Sussex, nu l-a însoțit în Scoția.
Prince Harry has just been seen leaving the Balmoral Estate, sat alone in the back of the first car. pic.twitter.com/lVyiWRemQB
— Richard Gaisford (@richardgaisford) September 9, 2022
Dalai Lama, mesaj pentru regele Charles al III-lea la moartea mamei sale
Dalai Lama și-a exprimat „profunda tristețe” pentru moartea reginei într-o scrisoare către regele Charles al III-lea, notează The Guardian.
”Îmi amintesc că am văzut fotografii cu încoronarea ei în reviste când eram tânăr în Tibet. Domnia ei, cea mai lungă a unui monarh din Marea Britanie, a fost o sărbătoare, o inspirație și a oferit un sentiment liniștitor de continuitate pentru atât de mulți oameni care trăiesc astăzi”, a transmis liderul spiritual al budismului tibetan.
În același timp, Dalai Lama i-a spus noului monarh britanic că mama sa ”a trăit o viață plină de sens, cu demnitate, har, un puternic simț al serviciului și o inimă caldă, calități pe care ar trebui să le prețuim cu toții”.
Ce titluri vor primi copiii prințului Harry după moartea reginei
Archie și Lilibet, cei doi copii ai ducilor de Sussex, au dreptul să dețină titlul de ”prinț” și ”prințesă” după moartea reginei Elisabeta a II-a și urcarea bunicului lor, viitorul Charles al III-lea, pe tronul britanic, dacă acesta nu va schimba protocolul, relatează The Guardian.
Meghan Markle, ducesa de Sussex a sugerat, în martie 2021, în timpul interviului cu Oprah Winfrey, că titlul de prinț i-a fost refuzat fiului său din cauza rasei sale mixte.
Mai multe detalii: Titlul primit de copiii prințului Harry și ai lui Meghan Markle după moartea reginei Elisabeta a II-a
Omagii pentru regina Elisabeta a II-a în stațiile de autobuz și metrou londoneze
Un portret al Reginei este prezentat în stațiile de autobuz din Londra, în timp ce națiunea britanică deplânge moartea ei, relatează BBC.
Un mesaj dedicat reginei a fost afișat și pe panoul de informații de la stația de metrou North Greenwich.
Rest In Peace HM Queen Elizabeth II. You will always be missed, never forgotten and forever loved.#TheQueen #QueenElizabeth pic.twitter.com/vJXgRoztYn
— All On The Board (@allontheboard) September 8, 2022
Ce se întâmplă astăzi
Regele Charles și Camilla, regina consoartă, vor călători vineri la Londra, unde noul rege va avea o audiență cu noul premier, Liz Truss, relatează The Guardian.
Este probabil ca regele să se întâlnească cu Earl Marshal (ducele de Norfolk), care se ocupă de înmormântarea reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare.
Guvernul va confirma durata doliu național, care este probabil să fie de aproximativ 12 zile, transmite agenția de presă PA.
Tot astăzi, regele este așteptat să decidă durata doliului de la curte și pentru membrii familiei regale. Se preconizează că va fi vorba despre o lună de doliu.
Clopotele vor suna la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia la prânz.
Vor fi trase 96 de focuri de armă, câte unul pentru fiecare an al vieții reginei, în Hyde Park și în alte locuri.
Regele Charles al III-lea va transmite un mesaj televizat către națiune. El va aduce un omagiu reginei și își va asuma datoria față de serviciul său ca nou suveran.
Va avea loc o slujba la Catedrala Sf. Paul, la care sunt așteptați prim-ministrul și miniștrii britanici.
Omagiu pentru regina Elisabeta a II-a în presa britanică
Portretul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii apare vineri pe prima pagină a ziarelor britanice, jurnaliștii aducând în publicațiile lor un omagiu pentru „preaiubita regină”, relatează The Guardian.
The Sun și-a schimbat fontul roșu al ziarului și al site-ului în mov regal. Pe prima pagină a ziarului de astăzi, tabloidul a titrat: „Te iubim, doamnă”.
Tabloidul Mirror a titrat simplu, pe prima pagină: „Mulțumesc”.
„Regina noastră iubită a murit”, a titrat Daily Express, în timp ce Daily Mail a tipărit o „ediție specială istorică” sub titlul: „Inimile noastre sunt frânte”.
Mai multe informații: „Inimile noastre sunt frânte”. Omagiul adus de presa britanică reginei Elisabeta a II-a
Mii de britanici, în fața Palatului Buckingham
Oamenii s-au adunat joi seară în fața Palatului Buckingham pentru a-i aduce un omagiu suveranei care a murit la 96 de ani, după șapte decenii de domnie.
Mulți britanici erau deja în fața palatului după ce medicii au anunțat că sunt îngrijorați în legătură cu starea de sănătate a reginei. Câteva ore mai târziu, când a venit anunțul oficial al morții mulțimile au izbucnit în lacrimi și au cântat toată seara imnul național al Regatului Unit, „God Save the Queen”.
Mai multe informații: Mii de britanici, în faţa Palatului Buckingham pentru a-și deplânge regretata regină | VIDEO
Joe Biden: Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. A definit o epocă
Președintele american Joe Biden și soția sa, Jill, au transmis un mesaj de condoleanțe la moartea reginei Elisabeta a II-a, precizând că suverana britanică ”a definit o epocă”, a transmis Casa Albă joi.
”Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezență constantă și o sursă de alinare și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv mulți care nu și-au cunoscut niciodată țara fără ea la conducere. (…) Cele șapte decenii ale domniei istorice au fost mărturia unei epoci a progresului uman fără precedent și a mersului înainte al demnității umane. (…) Ea a îndurat pericolele și privațiunile unui război mondial alături de poporul britanic și i-a unit pe toți în timpul pandemii globale pentru a privi către zile mai bune”, a transmis cuplul prezidențial american, amintind că regina a cunoscut 14 președinți ai SUA.
”În anii următori, așteptăm cu nerăbdare să continuăm o prietenie strânsă cu regele și regina consoartă. Astăzi, gândurile și rugăciunile oamenilor din Statele Unite sunt alături de poporul Regatului Unit și al Commonwealth-ului în durerea lor”, au mai precizat Joe și Jill Biden.