Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a șaptea zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici
Bombardamente masive în Jîtomîr
Numeroase case dintr-un cartier rezidențial din Jîtomîr erau în flăcări, în noaptea de marți spre miercuri, în urma unei lovituri aeriane asupra unei baze militare, potrivit serviciului de stat de urgență al Ucrainei, scrie The Guardian, care citează presa ucraineană.
Cel puțin patru persoane au murit, printre care ar fi si un copil, și trei au fost rănite în urma bombardamentelor, potrivit primarului din oraș, Serhiy Sukhomlyn, care a mai spus că zece case au fost avariate, trei dintre ele fiind incendiate. Mai mulți oameni ar putea fi încă prinși în dărâmături.
Platforma Nexta a publicat pe Twitter imagini cu daunele provocate de bombardamentele rusești asupra orașului Jîtomir, în care se observă incendiul din cartierul rezidențial.
❗️The situation after the bombing in #Zhytomyr pic.twitter.com/WvccVKSNoL
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
Bombardamente lângă Aeroportul Internațional Kiev
Rusia bombardează cartierele din jurul Kievului și din orașul Vîșneve- aflat la 30 de minute de capitala Ucrainei, potrivit Serviciului de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei, citat de publicația Kiev Independent.
Cartierele atacate în prezent sunt Rusanivka, Kurenivka, Boiarka și zona din apropierea Aeroportului Internațional Kiev.
Convorbire Klaus Iohannis – Emmanuel Macron
Președintele Klaus Iohannis a avut, marți seară, o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron ca urmare a sosirii în România a unui nou batalion de militari francezi.
„Am avut în această seară o convorbire telefonică cu Președintele Emmanuel Macron, căruia i-am mulțumit pentru prezența militarilor francezi, care tocmai au sosit în România. Consolidarea Flancului Estic este sprijinită de Franța , partenerul nostru strategic. Împreună suntem mai puternici!”, a transmis Klaus Iohannis pe Facebook.
Apple oprește vânzările în Rusia
Gigantul tehnologic a întrerupt vânzările produselor sale în Rusia. Compania și-a limitat, de asemenea, sistemul de plăți, Apple Pay și alte servicii, inclusiv urmărirea traficului în direct, potrivit agenției de presă Reuters.
Serviciul ucrainean al BBC raportează că persoanele din Rusia care încearcă să cumpere un iPhone, un ceas sau un MacBook de pe site-ul companiei sunt întâmpinați cu un mesaj care spune că livrarea mărfurilor este imposibilă.
Decizia Apple vine după ce viceprim-ministrul ucrainean Mykhailo Fedorov a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că a trimis o scrisoare președintelui companiei, Tim Cook, prin care cere blocarea Apple din Rusia.
Un nou atac aerian a lovit un complex de apartamente din Harkov
O nouă lovitură aeriană din Harkov a lovit un complex de apartamente din apropierea unui spital, potrivit videoclipurilor care au fost geolocalizate și verificate de CNN.
Explozia din apropierea spitalului are loc la câteva ore după ce o lovitură aeriană a provocat pagube semnificative clădirii administrației regionale din Harkov.
Într-unul din videoclipuri, un incendiu izbucnește într-un complex de apartamente avariat, situat chiar vizavi de spital. Într-un clip, care este o serie editată și lipită de videoclipuri separate în afara complexului de apartamente, cel puțin două cadavre sunt văzute la sol în zona din jurul clădirii de apartamente.
Rusia amenință cu blocarea Wikipedia
Roskomnadzor, agenția rusă de monitorizare a mass-media, amenință că va interzice site-ul în toată țara pentru un articol intitulat „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”.
Agenția acuză Wikipedia de „informații difuzate ilegal” despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare.
Tot mați, Rusia a blocat două organizații media independente sub acuzația că au răspândit „informații în mod deliberat false” despre invazia Rusiei în Ucraina. După ce a invadat Ucraina, autoritățile au cerut presei ruse să nu folosească cuvintele „invazie”și „război” în Ucraina, dar publicații precum ziarul independent Novaia Gazeta au refuzat.
O serie de explozii, auzite lângă Kiev
Echipe CNN din capitala Ucrainei relatează că o serie de explozii au fost auzite la o anumită distanță de limitele orașului Kiev, în jurul orei locale 22:40 ora locală, aceeași cu ora României.
Foarte mulți locuitori ai Kievului s-au refugiat în adăposturi anti-bombe, subsoluri și stații de metrou după ce rușii au anunțat marți că vor ataca două obiective din Kiev și au cerut oamenilor să plece din zonele vizate. Printre cei care s-au adapostit in subteran se afla si corespondentul Libertatea, care transmite din stația de metrou unde se adăpostește noaptea de bombardamentele rușilor, alături de sute de oameni.
Citește aici întreaga corespondență a lui Mircea Barbu din Kiev
Compania din spatele gazoductului Nord Stream 2 și-a declarat falimentul
Nord Stream AG, compania care dă și numele gazoductului controversat care urma să aducă gaz din Rusia în Germania, a depus oficial actele pentru a intra în faliment, a declarat un oficial elvețian pentru postul de stat SRF, citat de The Guardian și New York Times.
Autorizarea controversatul gazoduct Nord Stream 2 a fost oprită după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina.
„Am fost informați astăzi că compania nu poate continua”, a declarat Silvia Thalmann-Gut, consilier responsabil cu probleme economice în Zug, Elveția, pentru postul elvețian SFR. „A depus faliment”.
Potrivit NYT, toți cei 106 angajații ai Nord Stream AG au rămas fără loc de muncă.
Imaginile din Kiev arată un oraș pregătit de război
Un reportaj CNN arată că un simplu drum prin centrul Kievului nu lasă loc de îndoială pentru ceea ce urmează. Rânduri de bariere de beton dispuse ca un labirint, blocaje rutiere antitanc sau mormane de saci de nisip pot fi văzute prin oraș. În plus, bariere improvizate construite din bucăți aleatorii de metal, lemn, cauciucuri vechi sau orice au avut oamenii la îndemână la îndemână, plus numeroase steaguri naționale.
În oraș domină liniștea. Mulți oameni au fugit în ultimele zile, iar cei care au rămas sunt ghemuiți în adăposturi anti-bombe, subsoluri și stații de metrou.
Convorbire telefonică Zelenski – Biden
Într-o convorbire telefonică de peste 30 de minute, președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat despre „sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Ucraina în timp ce aceasta se apără împotriva agresiunii ruse”, potrivit unui comunicat de la Casa Albă citat de The Guardian și CNN.
Joe Biden „a subliniat sprijinul profund al Statelor Unite pentru Ucraina, inclusiv prin livrările în curs de asistență de securitate, sprijin economic și ajutor umanitar”.
Cei doi lideri au discutat despre eforturile SUA și ale aliaților de a trage la răspundere Rusia, inclusiv prin impunerea de sancțiuni, se arată în comunicat.
Ei au discutat, de asemenea, despre o escaladare a atacurilor de marți, inclusiv unul lângă un memorial al Holocaustului. Memorialul se află lângă turnul televiziunii din Kiev, atacat marți de forțele ruse. Cinci persoane au murit în urma atacului.
„Liderii au discutat despre escaladarea atacurilor Rusiei asupra locații folosite de civili în Ucraina, inclusiv despre bombardamentelor de astăzi de lângă memorialul Holocaustului Babyn Yar”, potrivit Casei Albe.
Trupele ruse au intrat în Herson
Forțele ruse au intrat în orașul Herson, din sudul Ucrainei, a anunțat marți seară Ministerul de Interne al Ucrainei. Herson este situat în sudul țării, fiind un important port la Marea Neagră cu o populație de circa 280.000 de locuitori.
Ucraina încă controlează clădirea în care se află administrația orașului, a declarat consilierul ministerului de interne ucrainean, Vadym Denysenko.
Noi explozii în Harkov
Pe rețelele de socializare au apărut noi imagini care prezintă explozii puternice ce ar avea loc în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina care se află marți sub un asalt continuu al forțelor ruse.
Potrivit canalului de Twitter al celor de la Nexta, publicație care relatează pe larg despre evenimentele in estul Europei, bombardamente masive au loc în Harkov.
The occupiers continue shelling #Kharkiv. pic.twitter.com/7ue1pamylo
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
Un jurnalist israelian a publicat pe Twitter imagini cu o explozie care ar avea loc la un depozit de arme. Imaginile nu au fost verificate independente.
Weapons depot likely hit (secondary explosion and shockwave seen on video) https://t.co/h5lKevs8Q5
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 1, 2022
Solicitarea Ucrainei de a adera la UE este „legitimă”, spune vicepreședintele Comisiei Europene
Există un sprijin larg pentru ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene, a declarat marți vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritas Schinas, într-un interviu pentru CNN.
„Nimeni nu uită că democrația s-a născut în Ucraina după ce tineri ucraineni au fost împușcați pentru că fluturau steaguri UE în Maidan. Nu avem memorie scurtă în Europa. Știm că Ucraina face parte din familie și au absolut dreptate și legitimitate în cererea lor de a adera oficial la Uniunea Europeană”, a spus Schinas.
Vicepreședintele Comisiei Europene a declarat pentru CNN că este încrezător că, la următoarea întâlnire, liderii europeni vor decide să instituie procesul într-un ritm care să permită Ucrainei să adere la Uniunea Europeană „în curând”.
Mai mult despre șansele și procesul de aderare a Ucrainei la UE
Volodimir Zelenski: „Nu eu sunt un simbol, Ucraina este un simbol”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi cere lui Joe Biden să transmită un mesaj puternic și „util” despre invazia rusă, când va adresa marți în Congresul american tradiționalul discurs anual despre „Starea națiunii”.
Într-un interviu oferit pentru CNN dintr-un buncăr din Kiev, el a subliniat că atât timp cât atacurile Moscovei asupra orașelor ucrainene au continuat, puține progrese s-au putut face în discuțiile dintre cele două națiuni.
„Trebuie să vorbești în primul rând. Toată lumea trebuie să înceteze lupta și să se întoarcă la acel punct de unde în care eram acum cinci, șase zile”, a spus Zelenski. „Cred că există lucruri principale pe care le poți face… Dacă faci asta și partea cealaltă face asta, înseamnă că ei sunt pregătiți pentru pace. Dacă nu sunt pregătiți, înseamnă că doar pierzi timpul.”
El a transmis și un mesaj pentru cei care i-au lăudat curajul din ultimele zile când a condus defensiva din mijlocului războiului: „Nu eu sunt un simbol, Ucraina este un simbol”.
Mai multe detalii despre afirmațiile lui Zelenski în interviul acordat din buncăr pentru CNN.
Momentul în care turnul TV din Kiev este lovit
Primarul capitalei Kiev, Vitali Klitschko, a publicat un clip video cu momentul în care turnul TV din Kiev este lovit în urma unui atac al forțelor ruse.
O explozie puternică poate fi văzută pe aceste imagini urmată de un nor uriaș de fum negru.
Din primele informații, cinci persoane au fost ucise și cinci rănite.
Mai multe despre turnul televiziunii lovit de forțele ruse
Înaintarea convoiului rus spre Kiev întâmpină probleme
O analiză atentă a celor mai recente imagini din satelit, făcută de către McKenzie Intelligence Services dezvăluie că trupele ruse au anumite probleme:
- Convoiul nu are o lungime de 65 de kilometri, este o serie de „pachete” logistice întinse de-a lungul unei autostrăzi importante de la granița cu Belarus, care urmăresc să se conecteze cu unitățile ruse de la periferia de nord a Kievului.
- Convoiul pare a fi îngreunat în mai multe locuri de vehicule defecte.
- Coloana este alcătuită din unele blindate (tancuri) și vehicule de luptă de infanterie, dar în principal vehicule logistice, ceea ce implică planuri pentru mai mult decât o luptă scurtă.
- Separat, imaginile examinate de McKenzie Intelligence Services arată un batalion rus parașutat în zona aerodromului Hostomel – cel mai important aeroport internațional de marfă din Ucraina și o bază aeriană militară cheie în apropiere de Kiev.
- Analiștii spun că au observat foarte puține progrese rusești în ultimele 24 de ore.
Cinci persoane ucise în atacul asupra turnului televiziunii
Cinci persoane au fost ucise și alte cinci rănite după ce forțele ruse au atacat un turn de televiziune din Kiev, relatează agenția de știri Interfax.
Între timp, semnalul a fost restabilit pe canalele TV ale Ucrainei.
Oficial american: „Lupte dure” în Harkov și împrejurimi
SUA continuă să vadă „lupte dure în și în jurul orașului Harkov”, iar zona „rămâne puternic disputată”, a declarat marți reporterilor un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
În partea de sud a țării, SUA continuă să vadă că forțele ruse fac „mai multe progrese” și au „mai mult succes în ceea ce privește deplasarea”.
Forțele ruse avansează pe două axe în sud. Din Crimeea, există o parte care pleacă spre nord-vest și una care merge spre nord-est, a spus oficialul.
Orașul ucrainean Herson pare „a fi un oraș foarte dispuat în acest moment”, a spus oficialul. Din nord-est, forțele ruse luptă „încă în afara Mariupolului” și „nu au avansat încă în interiorul orașului”.
„Sunt destul de aproape acum încât ar putea ataca Mariupolul cu focuri de rază lungă și, din nou, nu am văzut prea multă activitate, dar nu credem că sunt în Mariupol”, a adăugat oficialul.
SUA cred că forțele ruse ocupă orașele Berdiansk și Melitopol.
„Dacă tragi acea linie de la Mariupol la Harkov, putem vedea o dorință continuă a rușilor de a se conecta pe cele două linii, ei nu au făcut prea multe progrese, dar încă credem că aceasta este intenția lor”, a adăugat oficialul.
Ministrul de Interne confirmă un atac lângă turnul televiziunii
Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a confirmat că a avut loc o lovitură militară în apropierea turnului TV din Kiev, într-un mesaj pe Telegram preluat de CNN.
„Canalele nu vor funcționa pentru o perioadă”, a spus ministerul în declarația sa. „Transmisia de rezervă pentru unele canale va fi activată în viitorul apropiat”.
Liderul cecen recunoaște că sunt victime în rândul trupelor sale
Ramzan Kadyrov, liderul regiunii Cecenia din Rusia, a făcut a vorbit despre victimele suferite de forțele din Cecenia în invazia Ucrainei. Afirmațiile sale reprezintă o recunoaștere rară, întrucât liderii ruși au respins mereu informațiile despre soldați uciși în Ucraina, potrivit CNN.
„Din păcate, există deja pierderi printre nativii Republicii Cecene”, a spus el într-o declarație pe Twitter. „Doi au murit, încă șase au fost răniți în diferite grade”.
Guvernul rus nu a publicat statistici detaliate despre trupele ucise și rănite în Ucraina, în ciuda documentării extinse din presa internațională cu privire la victimele rusești.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin a fost pe deplin informat cu privire la situația din Ucraina, dar Peskov a spus că nu are informații specifice despre victime.
Turnul televiziunii din Kiev, atacat de forțele ruse
Pe rețelele sociale au apărut imagini cu un val mare de fum în apropierea turnului TV din Kiev.
Video of the shelling of the TV tower.#Russians are hitting the communications facilities of the #Ukrainian capital. pic.twitter.com/e2y90keGfV
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
BBC a verificat filmările, dar nu este clar dacă turnul a fost lovit direct. Alte imagini arată o explozie în zonă.
Anterior, ministerul rus al apărării i-a avertizat pe locuitorii Kievului că se pregătește să lovească ținte în capitală.
This is not an apocalypse, this is „liberators” have come😐 pic.twitter.com/8tnSgLScGX
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
Unde au loc lupte în prezent
Unele forțe ruse au reușit să pătrundă în orașul Herson, din sud, unde sunt implicate în lupte intense în stradă cu trupele ucrainene. BBC a verificat imagini de pe rețelele de socializare care arată explozii la periferia de nord a orașului.
În est, oficialii din cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, spun că cel puțin 10 persoane au fost ucise în bombardarea deliberată a zonelor rezidențiale. Președintele Volodimir Zelenski spune că atacurile Moscovei împotriva civililor echivalează cu crime de război
Mariupol, un oraș-port din sud-estul Ucrainei, a rămas fără curent, iar forțele ruse îl bombardează fără încetare în efortul de a prelua controlul asupra orașului și de a crea o punte terestră între armatele din regiunile separatiste din est și Crimeea anexată.
Un convoi uriaș de blindate rusești se apropie de capitala ucraineană Kiev, unde o rezintență fermă a oprit trupele rusești la aproximativ 30 km în afara centrului orașului timp de câteva zile. Marți după-amiază, Rusia a avertizat că va desfășura atacuri asupra sediului serviciilor de securitate și cel al unității pentru operațiunii speciale și a îndemnat localnicii să evacueze.
În orașul din nord-estul Okhtyrka, până la 70 de soldați ucraineni au fost uciși într-o lovitură de artilerie rusă.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat și o hartă care prezintă cu situația de pe teren:
Schimb de prizonieri în Sumi
Regiunea Sumi din nord-estul Ucrainei a eliberat un ofițer rus capturat la schimb cu cinci luptători din forțele de apărare ale Ucrainei, a declarat guvernatorul Dmytro Zhyvytskyy într-un mesaj pe rețelele de socializare, citat de Reuters.
El a postat un videoclip cu un bărbat cu părul blond, încătușat și purtând o jachetă verde de camuflaj, spunând că s-a născut în 1997 în orașul rus Omsk. El a mai spus că a fost dus pentru a fi schimbat cu luptători ucraineni. Reuters nu a putut verifica imediat videoclipul.
Este primul schimb de prizonieri care are loc în regiune.
A doua rundă de negocieri, miercuri
O a doua rundă de discuții între reprezentanții Rusiei și Ucrainei a fost programată pentru mâine, 2 martie, a declarat agenția de știri rusă Tass, citând o sursă din partea rusă.
Prima rundă de discuții, care a avut loc luni lângă granița dintre Belarus și Ucraina, s-a încheiat după aproximativ șase ore fără nicio concluzie, dar ambele părți au convenit asupra unei runde ulterioare în zilele următoare.
ONU: Peste 660.000 de ucraineni au părăsit țara
Agenția ONU pentru Refugiați spune că peste 660.000 de persoane – majoritatea femei și copii – au plecat până acum din Ucraina ca urmare a izbucnirii războiului.
Shabia Mantoo, purtătoarea de cuvânt a agenției ONU pentru refugiați, a declarat într-un briefing în Elveția că există relatări despre persoane care așteaptă până la 60 de ore pentru a intra în Polonia, în timp ce cozile de la granița cu România ajung și la 20 de kilometri.
Aproximativ 89.000 de cetățeni ucraineni au trecut prin granița cu România de la invazia rusă, dintre care 50.000 au plecat apoi spre alte țări, potrivit înregistrărilor oficiale de frontieră.
Rusia avertizează că va ataca Kievul
Ministerul rus al Apărării a avertizat locuitorii Kievului că se pregătește să lovească ținte în capitala Ucrainei, potrivit BBC.
Oficialii ruși au declarat că forțele armate din Rusia se pregătesc să lanseze „lovituri de înaltă precizie” împotriva „centrelor tehnologice ale Serviciului de Securitate ucrainean” din Kiev.
Loviturile sunt efectuate pentru „prevenirea atacurilor informaționale împotriva Rusiei”, au mai precizat oficialii.
Ei au îndemnat „cetățenii ucraineni care sunt folosiți de naționaliști pentru a lansa provocări împotriva Rusiei, precum și locuitorii Kievului care locuiesc în apropierea stațiilor de releu să-și părăsească locuința”.
Primarul Kievului spune că „inamicul se află la periferia” capitalei ucrainene
Primarul Vitali Klitschko a transmis printr-un mesaj video că „inamicul se află la periferia capitalei”, adăugând că armata ucraineană „se pregătește să apere Kievul”, transmite CNN.
„Au fost construite fortificații și puncte de control la intrările în oraș. Rog pe toți să-și păstreze calmul. Nu ieșiți afară inutil și rămâneți în adăposturi în caz de alarmă”, a adăugat el.
Într-un mesaj video anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că apărarea Kievului este „prioritatea cheie” a guvernului.
Un convoi militar rusesc evaluat la peste 70 de kilometri a ajuns la periferia capitalei Ucrainei, Kiev, potrivit imaginilor din satelit, încă de ieri, 28 februarie.
Deciziile strategice ale României după ședința CSAT, anunțate de Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație de presă, după ședința CSAT, două decizii strategice ale României. Este vorba de creșterea la 2.5% din PIB a cheltuielilor pentru apărare și asigurarea independenței energetice
„În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România”, a spus Iohannis.
De asemenea, președintele României a anunțat înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, „un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni”.
Mai multe despre Anunțul lui Iohannis după ședința CSAT
Rusia, boicotată la Geneva
Mai mulți diplomaţi din Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit au părăsit sala, în semn de protest față de invadarea Ucrainei, în timpul discursului susţinut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferință a Consiliul ONU de la Geneva, relatează Reuters.
Momentul în care diplomații părăsesc sala a fost postat și pe contul de Twitter al delegației franceze.
Walk out from the EU and its partners during the statement from Minister #Lavrov at the #ConferenceOnDisarmament this morning to show our support to Ukraine #StandWithUkraine pic.twitter.com/q6Tq8bdd1D
— France-Désarmement 🇫🇷🇪🇺 (@FR_Desarmement) March 1, 2022
Volodimir Zelenski, discurs emoționant în Parlamentul European
„Cetățenii Ucrainei se apară în aceste zile, plătind cu viața această apărarea a libertății”, a spus președintele Ucrainei în Parlamentul European, cerându-le europarlamentarilor să „demonstreze că sunt alături” de țara pe care o conduce.
Președintele Ucrainean a mai spus că prețul plătit de Ucraina după invazia Rusiei „este un preț extrem de mare”. „Oamenii sunt omorâți și trebuie să ne confruntăm cu această realitate”, a mai spus el.
Volodimir Zelenski a fost aplaudat minute în șir de către parlamentarii europeni. Legislativul european s-a reunit marți în sesiune plenară extraordinară pentru a dezbate invazia Rusiei în Ucraina și noi măsuri de susținere. Luni, președintele ucrainean a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Mai multe despre Discursul emoționant în Parlamentul European, ținut de Zelenski de la Kiev
Cel puțin 10 morți și 35 de răniți la Harkov, după atacul Rusiei
Bilanțul victimelor de la Harkov a crescut, potrivit oficialilor. Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 35 au fost rănite în loviturile forțelor ruse de marți din centrul orașului Harkov.
Potrivit consilierului ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Herașcenko, centrul orașului a fost lovit de o rachetă, potrivit CNN.
„O treime din clădirea administrației a căzut”, a spus acesta într-un mesaj publicat pe Telegram, precizând că o a doua lovitură de rachetă a lovit clădirea și la câteva minute după sosirea salvatorilor.
Mai multe pe IMAGINI dramatice din Harkov, după bombardament. Centrul e distrus, salvatorii caută supraviețuitori în ruine
Armata rusă își va continua „operațiunea militară specială”
„Gruparea Forțelor Armate ale Federației Ruse va continua să desfășoare o operațiune militară specială până când obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat marți, într-o videoconferință, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, potrivit agenției TASS.
Potrivit ministrului rus al apărării, „sarcina principală a operațiunii speciale din Ucraina este protejarea Rusiei de o amenințare militară din Occident”.
„Principalul lucru pentru noi este să protejăm Federația Rusă de amenințarea militară reprezentată de țările occidentale care încearcă să folosească poporul ucrainean în lupta împotriva țării noastre”, a mai spus el.
Afirmațiile oficialului vin după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut, tot marți, retragerea armelor nucleare ale Statelor Unite din Europa și distrugerea infrastructurii acestora.
Mai multe despre cele declarate de Serghei Șoigu
Orașul Mariupol, „asaltat de inamici din toate direcțiile”
Mariupol rămâne sub control ucrainean, deși se află sub asaltul forțelor armate ruse, care au înconjurat orașul, transmite RIA Novosti, agenția rusească de presă cu sediul în Moscova.
„Forțele noastre armate rețin atacul inamicului pe toate frontierele: de la vest, și de la est și de la nord. Garda Națională și Regiment Azov fac tot posibilul pentru a proteja orașul Mariupol”, a spus primarul orașului Mariupol, Vadym Boychenko, în cadrul unui maraton de informare desfășurat de posturile TV ucrainene.
„Inamicul a asaltat orașul din toate direcțiile”, a mai spus el, precizând că orașul a rămas fără curent electric. Cu toate acestea, edilul spune că apărarea orașului rezistă încă în fața atacului rusesc.
Bilanțul victimelor după ce Harkovul a fost lovit de bombardamentele armatei ruse
O persoană a murit și cel puțin 20 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite după ce armata rusă a bombardat astăzi centrul cultural al Harkovului.
Clădirea operei, o sală de concert și sediul Administrației Regionale au fost lovite în Piața Libertății, suferind pagube uriașe, scrie CNN.
„În urma bombardamentelor mai multe clădiri au fost avariate. Oamenii sunt prinși sub dărâmături. Șeful operațiunilor de salvare a aflat că peste 20 de persoane au fost rănite”, a spus un membru al Serviciului de Urgență al Ucrainei.
Potrivit BBC, care citează ministrul de Externe al Indiei, persoana decedată în atac este un un student indian.
Zelenski a acuzat marți Rusia de ”terorism de stat”, referindu-se la atacurile asupra obiectivelor civile din Harkov.
„Racheta către piața centrală este o teroare de-a dreptul, nedisimulata. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita. Această lovitură de la Harkov este o crimă de război. Harkov și Kiev sunt în prezent cele mai importante ținte pentru Rusia”, a spus Zelenski într-un mesaj publicat pe Facebook.
Parlamentul European urmează să ceară restricții și mai dure pentru Rusia
Membrii Parlamentului European (PE) pledează pentru înăsprirea sancțiunilor după ce Rusia a atacat obiective civilie în Ucraina. Cel mai probabil, rezoluția va fi votată cu o largă majoritate în cursul zilei de mercuri, notează The Guardian.
Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa, în format video, forului legislativ european.
Potrivit The Guardian, printre sancțiunile pe care PE le va cere executivului de la Bruxelles sunt restricționarea la scară largă a importurilor de gaz și petrol din Rusia, dar și închiderea porturile pentru navele ruse, cu excepția celor care transportă ajutoare umanitare.
De asemenea, se mai cere îngroparea definitivă a proiectului Nord Stream 2 și stoparea oricăror investiții în Rusia, dar și o extindere a sancțiunilor asupra Belarus.
Trupele belaruse au invadat Ucraina, anunță oficialii de la Kiev
Potrivit canalului oficial al parlamentului ucrainean, trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
Informația ar fi fost confirmată de un purtător de cuvânt al forțelor ucrainene de apărare din regiunea Cernihiv, citat de canalul oficial de Twitter al Radei.
Cu puțin timp înainte, Lukașenko a declarat presei de stat că forțele sale nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei.
Forțele separatiste urmăresc să încercuiască orașul Mariupol
Potrivit The Guardian, care citează agenția de presă oficială a Kremlinului, RIA Novosti, un lider separatist susținut de ruși din estul Ucrainei a declarat marți că forțele sale au ca scop încercuirea portului ucrainean Mariupol.
„Sarcina pentru astăzi este să încercuim direct Mariupol”, a declarat liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, într-un interviu de televiziune.
Primarul orașului a declarat marți dimineață că orașul-port din sudul Ucrainei se află sub bombardamente constant.
„Avem cartierele rezidențiale bombardate de cinci zile. Ne lovesc cu artilerie, ne bombardează, ne lovesc cu forțele aeriene”, a spus edilul Vadym Boichenko într-o transmisie în direct la televiziunea ucraineană. „Avem infrastructura civilă avariată – școli, case. Sunt mulți răniți. Sunt femei, copii uciși”, a adăugat el.
YouTube a blocat mai multe canale rusești
YouTube a blocat mai multe canale rusești, inclusiv instituția de presă finanțată de stat, Russia Today, dar și Sputnik din întreaga Europă, inclusiv din Marea Britanie. Anunțul a fost făcut marți pe Twitter de Google Europe.
„Va fi nevoie de timp pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide”, transmit reprezentanții Google Europe.
Mai multe despre YouTube a blocat mai multe canale rusești, printre care RT și Sputnik
Lukașenko: Belarusul nu se va alătura invaziei ruse din Ucraina
Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat presei de stat că forțele sale nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei, scrie BBC.
Lukașenko a negat acuzațiile Kievului, conform cărora o parte din trupele ruse care atacă Ucraina au plecat pe teritoriul Belarusului. Un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, el a spus că „armata belarusă nu ia parte la acțiunile militare și nu a luat parte niciodată”.
Mai multe despre Președintele Aleksandr Lukașenko: Belarusul nu se va alătura invaziei ruse din Ucraina
Cel puțin 6 răniți în urma exploziei din Harkov
Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, în explozia din Harkov, a anunțat marți Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei într-o postare Telegram, relatează The Guardian.
Explozia a distrus o clădire guvernamentală, au confirmat ministerul ucrainean de Externe (MOFA) și mai mulți oficialii guvernamentali ucraineni.
În urma atacului asupra orașului Harkov, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut mai multe sancțiuni internaționale împotriva Rusiei.
„Rachete barbare rusești lovesc în Piața Libertății și în cartierele rezidențiale din Harkov. Putin nu poate distruge Ucraina. El comite din furie mai multe crime de război, ucigând civili nevinovați”, a scris Kuleba pe Twitter.
Rusia a țintit centrul orașului Harkov
O lovitură dată marți dimineață de armata rusească a vizat birourile guvernamentale situate în Piața Libertății, în centrul orașului Harkov, scrie BBC.
Filmări ale televiziunii locale de pe rețelele de socializare arată cum o rachetă sau o bombă explodează lângă clădirea identificată de Kyiv Independent drept sediul Administrației Regionale.
Missile attack on the Kharkiv regional administration. Grad shelling at residential areas. Another proof Putin is the ultimate evil. #StopRussia #StopRussianAggression #RussiaInvadedUkraine pic.twitter.com/l5nlP6liui
— Stratcom Centre UA (@StratcomCentre) March 1, 2022
În urma exploziei care distruge mașinile parcate în fața clădirii, nu au fost raportate încă victime. BBC Ucraina a preluat o înregistrare care arată urmările atacului.
Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, cu o populație de 1,6 milioane de oameni, a fost, în ultimele zile, scena unor lupte dure și bombardamente aeriene.
Mai multe despre Momentul în care rachetele ruse lovesc o clădire guvernamentală din Harkov
Taiwanul anunță sancțiuni împotriva Rusiei
Taiwanul se va alătura deciziei mai multor ţări occidentale de blocare a băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Guvernul de la Taipei susţine astfel sancţiunile impuse Moscovei îşi exprimă simpatia pentru poporul ucrainean. În semn de sprijin pentru „tabăra democratică” a comunităţii internaţionale, Taiwanul a trimis ajutor umanitar Ucrainei
Orașul Herson, înconjurat de forțele ruse
Centrul regional Herson din sudul Ucrainei este înconjurat de trupe rusești, potrivit rapoartelor ucrainene, citate de BBC.
„Orașul este înconjurat de soldații ruși care au stabilit puncte de control la ieșirile din Herson”, a declarat jurnalista Alena Panina, la postul național de televiziune Ukraine 24.
Potrivit jurnalistei, încă mai exista electricitate, apă și încălzire în Herson, dar au apărut provocări în aducerea de alimente în orașul cu 300.000 de locuitori, deoarece alimentele erau stocate în depozitele de la periferia orașului.
În această dimineață, trupele ruse au lansat și un atac la sol asupra orașului situat în apropiere de Crimeea controlată de Moscova.
România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în Uniunea Europeană
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 1 martie, că locul celor trei țări „este în familia europeană” și România „va face tot posibilul” pentru a contribui la acest demers.
Mai multe despre România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană
Peste 70 de soldați ucraineni au murit după un atac al Rusiei asupra unei baze militare
Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Okhtyrka, un oraș între Harkov și Kiev, a scris șeful administraţiei militare regionale, Dmytro Zhyvytskyy, pe Telegram, potrivit The Guardian.
Imagini din Okhtyrka după atacul de la baza militară au fost publicat și pe YouTube.
Sirenele sună în zorii zilei de 1 martie la Kiev
Corespondentul Libertatea transmite din Kiev: A început ziua 6, orașul e alb de zăpadă, oamenii așteaptă coloana de 70 de kilometri a rușilor, cea mai mare forță văzută în Europa de la Al Doilea Război Mondial
Explozii petrecute în apropierea Kievului s-au auzit în noaptea de luni spre marți în cartiere. Cele mai puternice au fost pînă la trei noaptea. Din locul relativ central unde stăm, se vede unghiul de nord-vest, direcția de unde vine coloana de purtătoare de rachete, tancuri și blindate care a fost văzută încă de ieri din satelit. E direcția Belarusului.
Mai multe despre Corespondentul Libertatea transmite din Kiev
Atacurile armatei ruse asupra Kievului şi Harkovului au continuat în timpul nopţii
La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, scrie Agerpres care citează agenţia de presă Ukrinform.
Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.
În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.
Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei.
Ambasadoarea Ucrainei în SUA: „Rusia a folosit bombe termobarice”
În atacurile asupra Ucrainei, Rusia a folosit rachete termobarice – „bomba cu vid”, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva, a spus Oksana Markarova, ambasadoare Ucrainei în Statele Unite, potrivit BBC. Astfel de arme au fost folosite în Cecenia, cu consecințe înfiorătoare, potrivit organizației Human Rights Watch.
Jurnaliștii de la CNN dezvăluiseră sâmbătă că au văzut un lansator de rachete termobarice al armatei ruse la sud de Belgorod, Rusia, aproape de granița Ucrainei, însă nu existau încă dovezi că acestea au fost folosite pe teritoriul Ucrainei.
Aceste arme nu folosesc muniție convențională. În schimb, sunt umplute cu explozivi de înaltă temperatură și presiune. Ele sunt uneori numite „bombe cu vid” deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică și un val puternic de presiune, cu efecte distructive enorme, potrivit CNN.
Arma este extrem de eficientă împotriva oamenilor care se adăpostesc în tranșee. TOS-1 este folosit și pentru a anihila ținte din clădiri, fortificații și buncăre. Potrivit site-ului britanic de știri iNews, ele pot vaporiza corpul uman și pot zdrobi organele interne.
Mai multe despre bombe terombarice.
ONU: Cel puțin 406 de civili uciși sau răniți în Ucraina
Departamentul pentru refugiați din cadrul ONU a confirmat luni, cel puțin 406 victime în rândul civililor, în Ucraina, între care 102 morți.
„Numărul real poate fi considerabil mai mare, multe decese nefiind încă confirmare”, a spus Martin Griffiths, sub-secretar al ONU, citat de CNN. Acesta a precizat c dintre cele 102 decese confirmate de instituție, 7 sunt ale unor copii.
Bilanțul transmis de autoritățile ucrainene este însă mult mai mare: potrivit datelor anunțate duminică de Ministerul ucrainean de interne, cel puțin 352 de civili în Ucraina au fost uciși de la începutul invaziei. Iar președintele Zelenski a anunțat luni că numărul deceselor în rândul copiilor se ridică la 16.
Zelenski: „Nimeni în lume nu vă va ierta că ucideți ucraineni pașnici”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou ucrainenilor, la finalul celei de-a cincea zi a invaziei rusești în Ucraina.
„Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus din punct de vedere economic pentru a arăta că omenirea este capabilă să se apere. Aceasta este o încălcare a tuturor convențiilor. Nimeni în lume nu vă va ierta că ucideți ucraineni pașnici”, a spus Volodimir Zelenski.
El a precizat că, în decurs de cinci zile, 169 de rachete au fost lansate spre Ucraina de forțele ruse și a cerut impunea unui embargo în spațiul aerian ucrainean pentru toate avioanele și elicopterele rusești.
„Astăzi, forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului. Este clar o crimă de război”, a declarat Zelenski. „Harkov este un oraș pașnic, sunt zone rezidențiale pașnice, nu există facilități militare. Zeci de mărturii ale martorilor demonstrează că nu este un singur atac, ci o distrugerea deliberată a oamenilor: rușii știau unde trag”.
Primarul Kievului le-a cerut locuitorilor să petreacă noaptea în adăposturi
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a sfătuit pe locuitori să petreacă noaptea de luni până marți în subsoluri sau adăposturi anti-bombe, dacă este posibil.
„Seara asta va fi din nou dificilă”, a scris el. „Facem apel la oamenii din Kiev să petreacă noaptea într-un adăpost”.
După un weekend în stare de urgență, primarul a permis locuitorilor să-și părăsească casele în timpul zilei de luni, dar puțini au făcut-o.
Explozii s-au auzit în mai multe rânduri luni în Kiev, în timp ce sirene au răsunat pentru a cincea zi consecutivă.
Pentagon: Rusia se află „cu câteva zile în urma” planului de la Kremlin
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului, Pentagonul a făcut o estimare luni în care afirmă că este de părere că invazia rusă asupra Ucrainei a rămas în urma calendarului stabilit de Vladimir Putin.
„Credem că sunt cu câteva zile în urmă față de ce unde se așteptau să fie în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.
Departamentul de Apărare al SUA spune că aproape 75% din forțele ruse adunate la granițele Ucrainei se află acum în interiorul țării.
Principalul avans al trupelor este poziționat acum la aproximativ 25 km de capitala Kiev, un avans de aproximativ 5 km față de duminică.
Soldații nu au capturat încă două orașe cheie: Harkov în nord-est și Mariupol în sud.
După cum au remarcat anterior oficialii occidentali, trupele nu fac progresele pe care le-au planificat din cauza problemelor logistice și a rezistenței acerbe a luptătorilor ucraineni.
După cum au remarcat anterior oficialii occidentali, trupele nu fac progresele pe care le-au planificat din cauza problemelor logistice și a rezistenței acerbe a luptătorilor ucraineni.
Clădiri rezidențiale, lovite de rachete în regiunea Kiev
Mai multe rachete rusești au lovit clădiri rezidențiale în regiunea Kiev, anunță Ministrul Afacerilor Interne din Ucraina, citat de BBC.
Trei clădiri cu cinci etaje au fost distruse de un atac cu rachetă în urmă cu aproximativ trei ore, potrivit paginii de Facebook a ministerului.
O purtătoare de cuvânt a Serviciului de Stat pentru Urgențe din regiune a declarat că două persoane au fost îngropate sub dărâmături în orașul Bila Tserkva. BBC nu a putut verifica independent afirmațiile.
Convoiul militar rus a ajuns la periferia Kievului
CNN anunță că, potrivit imaginilor din satelit, convoiul militar rus a avansat de la Ivankiv până la periferia Kievului.
Anterior, imaginile din satelit prezentate de Maxar Tehnologies arătau că forțele armate și tehnica militară care forma convoiul se întindea pe o distanță de 27 de kilometri.
Pentagonul avertiza că forțele ruse doresc să dea atacul de la sol asupra Kievului cât mai curând.
Pentagon: Forțele ruse încearcă să se apropie de Kiev
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că forțele ruse încearcă să se apropie de capitala Ucrainei, Kiev, dar totuși se află în afara centrului orașului.
„Continuăm să vedem forțe ruse care avansează sau încearcă să se apropie, astfel încât să poată ataca Kievul de la sol”, a declarat Kirby în timpul unei conferințe de presă organizată luni seară. „Evaluarea noastră este că încă se află în afara centrului orașului, dar ce știm clar este că au intenții privind Kievul”.
Ucrainenii „rezistă destul de eficient în jurul Kievului”, a adăugat Kirby. „Au făcut ca rușii să se deplaseze mai spre sud.”
Kirby nu a putut precizat explicit dacă un convoi rusesc care a fost văzut pe imagini din satelit se îndreaptă spre Kiev, dar el a spus că „o parte din dorința lor de a continua să avanseze în capitală”.