Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 103
Aproape 60% din regiunea Zaporojie este ocupată de ruși
Președintele Administrației Regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, a participat duminică la o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski în care s-a discutat despre situația din regiune, notează site-ul președinției ucrainene într-un comunicat.
„Alexander Starukh a raportat președintelui că aproape 60% din teritoriul regiunii a fost ocupat temporar de trupele ruse, iar în unele zone încă se dau lupte”, s-a notat în comunicat.
Potrivit lui Oleksandr Starukh, 77 de așezări din regiunea Zaporojie au fost ocupate în urma luptelor. „Inamicul a distrus 2.701 km de infrastructură, dintre care aproape 700 au fost reparați până în prezent”, a mai precizat Oleksandr Starukh.
În Zaporojie au fost înființate centre umanitare pentru a primi rezidenții din teritoriile și așezările ocupate temporar, unde luptele continuă.
„În ultimele 15 zile, cel mai mare număr de oameni au venit din regiunea Herson. Vin și din Mariupol”, a spus Oleksandr Starukh.
Zelenski a mers pe linia frontului în regiunea Zaporojie
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers, duminică, în prima linie de apărare din regiunea Zaporojie, pentru a se familiariza cu situația militară din zonă, informează Ukrainska Pravda.
În prima linie, președintele ucrainean a vorbit cu militarii aflați în tranșee, i-a încurajat și le-a oferit mai multe decorații.
Ulterior, Zelenski a vizitat un sanatoriu în care sunt cazați ucrainenii ce au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza agresiunii armate a Rusiei.
„Nu există nicio îndoială că vom elibera toate orașele ocupate temporar. Asta se va întâmpla cu siguranță”, le-a transmis refugiaților Volodimir Zelenski.
Refugiații din Mariupol i-au solicitat lui Zelenski să-i ajute cu rezolvarea problemei recuperării documentelor pierdute și eliberării certificatelor de deces ale rudelor care au murit în teritoriile ocupate temporar.
Președintele a cerut găsirea unui mecanism care ar putea simplifica procedura de obținere a unor astfel de documente. De asemenea, el a promis că va ajuta cu locuințe noi persoanele care și-au pierdut casele.
Trei țări au interzis zborul în spațiul lor aerian pentru aeronava cu care Lavrov trebuie să ajungă în Serbia
Muntenegru, Macedonia de Nord și Bulgaria au interzis zborul în spațiul lor aerian pentru aeronava cu care ministrul rus de externe Serghei Lavrov intenționa să zboare luni la Belgrad. Acest lucru a fost raportat duminică de revista sârbă Danas și de publicația N1, citate de Interfax.ru.
Premierul sârb Ana Brnabic a declarat duminică că situația cu sosirea lui Lavrov la Belgrad este „extrem de complicată” și că președintele sârb Aleksandar Vucic este responsabil de toată logistica.
„Este cu adevărat incredibil că situația din Europa și din lume este de așa natură încât președintele uneia dintre țări trebuie să se ocupe de lucruri precum logistica zborului ministrului Afacerilor Externe (n.r. – al unei alte țări), care determină indiferent dacă ajunge acolo sau nu”, a comentat Ana Brnabic la televiziunea sârbă.
La începutul acestei săptămâni, Vucic a spus că s-a ajuns la un acord cu privire la vizita lui Lavrov, dar situația nu va fi complet clară până când totul nu va fi decis exact.
Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a anunțat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita Serbia în perioada 6-7 iunie.
„În perioada 6-7 iunie, șeful Ministerului rus de Externe va vizita Republica Serbia. Are planificat o întâlnire cu președintele acestei țări, negocieri cu ministrul Afacerilor Externe, președintele Adunării Naționale și cu Patriarhul Serbiei”, a spus, vineri, Maria Zakharova.
Armata ucraineană: În regiunea Harkov, rușii se apără, în Donețk, au reluat ofensiva
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis duminică seară, într-un comunicat, că în direcția Harkov, rușii sunt în defensivă, dar bombardează în mod activ infrastructura civilă, iar în direcțiile Liman și Bakhmut din regiunea Donețk încearcă să inițieze acțiuni ofensive.
„În direcția Harkov , inamicul se apără activ, concentrându-se pe menținerea zonelor ocupate și a zonelor de frontieră la nord de orașul Harkov. Inamicul a tras asupra infrastructurii civile din zonele așezărilor din Tsirkuni, Ruski și Cherkasi Tishki, Starii Saltiv. A tras cu rachete spre așezarea Korotych”, se arată în comunicat
În direcția Donețk , „inamicul a lansat lovituri aeriene asupra infrastructurii civile din zonele Sloviansk și Lisichansk”.
Potrivit Statului Major ucrainean, în direcția Liman, „cu sprijinul artileriei, inamicul a reluat ofensiva lângă satul Sviatogorsk, cu pierderi semnificative în oameni, armament și echipamente”.
Lipsa apei potabile în Mariupol este la un nivel critic, susțin oficialii ucraineni
Petro Andrușenko, consilier al primarului ucrainean din Mariupol, a afirmat că lipsa de apă potabilă în oraș este acum la un nivel critic, iar oamenii trebuie să se înregistreze pentru a primi apă potabilă pe care o pot primi doar o dată la două zile.
„Cantitatea de apă era mică înainte, dar acum a scăzut cu totul. Este necesar să te înregistrezi pentru a sta la coadă. Pe viitor, temperatura va crește, nivelul apei va scădea, iar cantitatea de apă va fi mai mică”, a spun Petro Andrușenko.
„Fără fierbere, nu poate fi consumată deloc în viața normală și nu există loc de fiert, adică doar pe un foc făcut în exteriorul locuințelor. De fapt, oamenii o folosesc așa cum este. Aceasta este o amenințare dublă deodată”, a precizat Petro Andrușenko.
Mai multe informații: Locuitorii din Mariupol, căzut sub ocupația soldaților ruși, se confruntă cu o criză a apei
Deputat al Radei Supreme din Ucraina, reținut de polițiștii de frontieră din Republica Moldova
Evghen Iakovenko, deputatul neafiliat din Rada Supremă a Ucrainei, a fost reținut, duminică, de către polițiștii de frontieră din Republica Moldova și escortat în Izolatorul de Detenție Preventivă, informează Deschide.MD
Motivul pentru reținere a fost, potrivit surselor Deschide.MD, faptul că parlamentarul ucrainean a fost dat în urmărire de Belarus prin Interpol.
Șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Tentiu, a confirmat faptul că parlamentarul ucrainean este pus la consemn pentru arest și extrădare de autoritățile de la Minsk, fiind acuzat de luare de mită și acte de corupție.
Evghen Iakovenko a ajuns în parlamentul ucrainean în anul 2019, fiind candidat din partea partidului „Batikivșina”, condus de fostul premier, Iulia Timoșenko. Ajuns în Rada Supremă, acesta a preferat să rămână deputat neafiliat.
Ucraina va avea nevoie de cel puțin 2 ani pentru refacerea drumurilor distruse în război
Reconstrucția drumurilor distruse în timpul războiului necesită 900 de miliarde de grivne și între 2 și 4 ani, a precizat, duminică, Andrii Ivko, prim-adjunctul șefului Agenției de Stat a Drumurilor din Ucraina, relatează Ukrinform.
„În prezent, sunt necesare 900 de miliarde de grivne pentru refacerea drumurilor. Refacerea infrastructurii rutiere va dura 2-4 ani. Credem că ar fi corect să atragem fondurile înghețate ale Rusiei pentru această reconstrucție”, a spus Andrii Ivko.
Oficialul ucrainean a precizat că, până în prezent, 24.000 de km de drumuri și 302 de structuri adiacente – poduri, pasaje supraterane, pasageri supraterane – au fost complet distruse în Ucraina.
„Dar lucrăm la refacere lor în fiecare zi. Au fost deja reabilitați 930 km de drumuri și au fost instalate 40 de structuri temporare și ocolitoare”, a subliniat Andrii Ivko.
Ucrainenii au doborât patru rachete îndreptate spre Mikolaiv
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât patru rachete rusești care vizau oraşul Mikolaiv, în sudul Ucrainei, a anunțat duminică, într-un comunicat, Comandamentului Operațional Sud, citat de CNN.
„În timpul unui atac nocturn dinspre mare, două rachete ruseşti au fost doborâte de forțele diviziilor noastre, în apropierea regiunii Mikolaiv. În zorii zilei, regiunea Mikolaiv a fost din nou supusă unei lovituri masive cu rachete”. Două rachete au fost doborâte de apărarea aeriană”, se arată în comunicat.
„Din direcția Mării Negre și de pe teritoriul Rusiei, coasta Mării Negre din regiunea Nikolaiev, porturile și hambarele au fost atacate de rachete de croazieră aeriene”, se precizează în comunicat.
Rusia a încercat să recâștige pozițiile pierdute în două zone din Mikolaiv, dar „a suferit pierderi grele și s-a retras”, se mai arată într-un comunicat al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei emis duminică.
Președintele Radei Supreme: Cu Putin pot fi discuții doar despre sfârșitul războiului și plata despăgubirilor către Ucraina
Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, consideră că discuțiile dintre liderii internaționali și președintele rus Vladimir Putin pot viza doar sfârșitul conflictului din Ucraina și plata despăgubirilor de război de către Rusia, informează Die Welt
„Conversația cu domnul Putin poate fi purtată doar într-o singură direcție: când va opri acest război sângeros, când va plăti Ucrainei întreg prejudiciului pe care l-a adus. Nu avem nevoie de cuvinte, îi vedem acțiunile”, a precizat Ruslan Stefanchuk.
Președintele Radei Supreme a explicat că discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin pot fi purtate doar în direcția victoriei Ucrainei. În primul rând, Ucraina va solicita retrocedarea tuturor teritoriilor, inclusiv a peninsulei Crimeea ocupată de Rusia din 2014.
În plus, Stefanchuk consideră că actuala conducerea a Federației Ruse ar trebui să fie în vizorul Curții Penale Internaționale.
Fostul ambasador al SUA la Kiev spune că ucrainenii au dreptul să tragă în artileria inamică de pe teritoriul Rusiei
William Taylor, fostul ambasador al SUA la Kiev, în prezent vicepreședinte al Institutului pentru Pace al Statelor Unite, a precizat că artileria inamică care trage asupra unor ținte din Ucraina de pe teritoriul Rusiei este o „țintă justificată” pentru apărarea ucraineană, informează Ukrinform.
„Ceea ce contează nu este raza de acțiune a rachetelor americane livrate Ucrainei, ci scopul pentru care vor fi folosite, pentru că artileria rusă care trage asupra pozițiilor ucrainene din Rusia este o țintă foarte justificată”, a spus William Taylor.
„Dacă vorbim de unitățile militare ruse care trag asupra părții ucrainene, acestea sunt obiectivele. Nu contează unde se află – în Ucraina sau Rusia”, a spus William Taylor.
Fostul ambasador al SUA în Ucraina a precizat că Statele Unite trebuie să facă mai mult, să ofere mai multe arme Ucrainei.
„HIMARS și MLRS reprezintă o mișcare bună, este bine că administrația a luat această decizie. Acum o pot extinde și trimite mai multă muniție, rachete pentru aceste lansatoare, acest lucru este important”, a precizat William Taylor.
Kievul a fost bombardat cu rachete trase de ruși dinspre Marea Caspică
Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat duminică, într-un comunicat transmis pe Facebook, că rușii au lansat atacul cu rachete asupra Kievului dinspre Marea Caspică.
Potrivit datelor preliminaririi ale armatei ucrainene, mai multe rachete au fost lansate de trupele ruse din aeronavele Tu-95 aflate deasupra Mării Caspice.
„În această dimineață, inamicul a tras mai multe rachete în direcția Kiev. În jurul orei 6 dimineața, militarii unității de rachete antiaeriene a Centrului i-au reperat și au tras asupra lor, distrugând o rachetă de croazieră”, se arată în comunicat.
De asemenea, ucrainenii au confirmat că trupele inamice au lovit duminică Uzina de reparații auto Darniția, dar acolo nu erau „tancuri” menționate de „propaganda rusă”.
„În această dimineață, trupele ruse au tras din nou asupra infrastructurii feroviare. 4 rachete au lovit Uzina de reparații auto Darniția, situată pe malul stâng al Kievului”, se precizează în comunicat.
„Forțele aerospațiale ruse care folosesc rachete aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiunea u distrus tancurile T-72 furnizate de țările din Europa de Est și alte vehicule blindate situate în clădirile unei întreprinderi de reparații auto de la periferia Kievului”, anunțase, anterior, Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării.
Spania livrează Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri
Ministerul spaniol al apărării finalizează livrarea la Kiev a rachetelor antiaeriene Shorad Aspide cu rază scurtă de acțiunie, pe care armata spaniolă le-a înlocuit cu un sistem mai avansat.
De asemenea, spaniolii vor oferit tancuri de luptă și vor antrena soldații ucraineni cum să le folosească, relatează Reuters.
Mai multe informații: Spania va aproviziona Ucraina cu rachete antiaeriene și tancuri de luptă
Papa Francisc cere „negocieri adevărate” pentru încetarea focului în Ucraina
Papa Francisc a cerut duminică să se desfăşoare „negocieri adevărate” care să permită ajungerea la „o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă” în Ucraina şi a invitat „responsabilii naţiunilor” să nu ducă „Umanitatea la distrugere”, transmite EFE.
„Popoare care se înfruntă, care se ucid, oameni care în loc să se apropie sunt alungaţi din casele lor. (…) Reiau apelul meu către responsabilii naţiunilor: Nu duceţi Umanitatea la distrugere, vă rog”, a spus papa Francisc, în fața a zeci de mii de credincioși adunați în piaţa Sf. Petru.
Întrebarea la care Putin a dat un răspuns de 8 minute, în primul interviu acordat de la începutul războiului
Vladimir Putin a vorbit despre invazia din Ucraina într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1, primul său interviu de când a decis să atace țara vecină.
Filmat într-un birou al președintelui, la Soci, interviul este difuzat în mai multe părți, inclusiv pe site-ul administrației prezidențiale ruse. Acolo e postată prima întrebare, una legată de potențiala criză alimentară, despre care Putin a vorbit 8 minute.
”Vedem acum încercări de a transfera responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă pe piața mondială alimentară asupra Rusiei. Trebuie să spun că aceasta este o încercare, așa cum spun oamenii noștri, de a trece aceste probleme de la un cap bolnav la unul sănătos. De ce?”, a început Putin, întrebat despre întâlnirea recentă cu liderul Uniunii Africane, care a atras atenția asupra lipsei de cereale din cauza invaziei.
Mai multe informații: Întrebarea la care Putin a dat un răspuns de 8 minute, în primul interviu acordat presei ruse de la începutul invaziei
Ce termen-limită a primit comandantul invaziei pentru cucerirea Severodonețk, conform unui oficial ucrainean
Generalul rus Alexander Dvornikov „a primit sarcina ca, până la 10 iunie, fie să captureze complet Severodonețk, fie să preia complet controlul asupra autostrăzii Lysychansk-Bakhmut”, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul din Luhansk, citat de CNN.
„Prin urmare, o cantitate uriașă de forțe, tot ce aveau, toate rezervele – totul este folosit pentru a îndeplini aceste două sarcini”, a spus Haidai.
Ținta atacului asupra Kievului
Atacurile rusești au distrus tancuri și alte vehicule blindate la periferia Kievului, care au fost furnizate Ucrainei de către țările europene, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de The Guardian. Informația nu a fost confirmată și de Kiev.
Cel puțin o persoană a fost internată. Nu au fost raportate imediat decese, a spus primarul Vitali Kliciko. Deasupra districtelor Darnytskyi și Dniprovskyi, s-a ridicat un fum întunecat spre cer.
Atacul asupra Kievului vine după o perioadă relativ calmă. Ultima oară când capitala a fost lovită a fost la finalul lunii aprilie, când un jurnalist de la Radio Liberty a fost ucis de o rachetă.
Putin amenință că Rusia va lovi mai puternic dacă SUA oferă Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, a transmis duminică agenţia de presă rusă de stat TASS, citată de Reuters.
Dacă astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.
„Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit”, a susţinut Putin.
Peste 260 de copii ucraineni au fost uciși de la începutul războiului
Un număr de 262 de copii și-au pierdut viața și alți 467 au fost răniți până duminică, 5 iunie, în timpul războiului din Ucraina, potrivit ultimelor cifre făcute publice de Rada Supremă a Ucrainei, citate de The Guardian.
Cifrele nu sunt definitive și este posibil să fie semnificativ mai mari, potrivit oficalilor ucraineni.
”Se lucrează pentru stabilirea acestora în locurile unde sunt ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate”, a transmis parlamentul ucrainean, pe Telegram.
În locurile din Ucraina care sunt ocupate sau aflate sub bombardamente rusești, autoritățile locale au spus că este imposibil să curețe cadavrele de pe stradă sau să stabilescă numărul civililor răniți sau uciși,
Guvernator regional: Severodoneţk este împărţit în jumătate între forţele ucrainene şi cele ruseşti
Controlul oraşului Severodoneţk este împărţit în jumătate între forţele ucrainene şi cele ruseşti, a declarat duminică, Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, citat de Reuters.
„A fost o situaţie dificilă, ruşii controlau 70% din oraş, dar în ultimele două zile au fost respinşi. Orașul este acum, mai mult sau mai puțin, împărțit în jumătate”, a spus Haidai, la televiziunea ucraineană.
Energoatom: Rusia a tras cu o rachetă „la o înălțime critică” deasupra unei centrale nucleare ucrainene
Rusia a lansat, duminică, o rachetă de croazieră „la o înălțime critică” deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei, a declarat operatorul de stat al centralei nucleare ucrainene Energoatom, citat de CNN.
„Rusia continuă să amenințe siguranța nucleară a centralelor nucleare ucrainene și amenință lumea cu o nouă catastrofă nucleară”, a transmis operatorul într-un comunicat.
„Rusia a comis un alt act de terorism nuclear – la ora 5:30 a.m. o rachetă de croazieră rusă, similară rachetei Caliber, a zburat la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineață” a precizat Energoatom.
Oficial ucrainean: Rusia continuă să bombardeze Severodonețk și controlează partea de est a orașului
Trupele ruse continuă să atace orașul Severodonețk din estul Ucrainei și „controlează partea de est a orașului”, a declarat duminică Serhii Haidai, guvernatorul din Luhansk, citat de CNN.
Separat, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că forțele ruse „se concentrează pe operațiuni ofensive pentru a ne înconjura trupele” în Severodonețk și în vecinătatea Lisichansk și pentru „blocarea principalelor rute logistice”.
O persoană a fost spitalizată după exploziile din Kiev
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că o persoană a ajuns la spital după ce mai multe explozii au lovit capitala ucraineană duminică dimineața, potrivit CNN.
„Cu privire la exploziile de azi-dimineață din districtele Darnuțki și Dniprovskyi ale capitalei, în prezent nu există victime în urma loviturilor cu rachete asupra infrastructurii. O victimă a fost spitalizată”, a spus Klitschko pe Telegram.
El a spus că serviciile de urgență ale orașului încă sunt în zonele afectate.
Ministrul ucrainean al Apărării: Prognoza „optimistă” prevede că războiul se va încheia până la sfârșitul anului
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a spus sâmbătă că este „greu de prezis când se va termina războiul, dar proiecția mea optimistă este că acesta s-ar putea termina până la sfârșitul anului”, potrivit CNN.
El a spus că forțele de apărare ucrainene „au nevoie în continuare de arme grele, în primul rând MLRS, precum și alte artilerie, tancuri, sisteme antinavă, sisteme fără pilot, rachete și apărare aeriană”.
„Avem nevoie de ele rapid și în cantități proporționale cu amploarea amenințărilor. Ucraina s-a aflat într-o stare de război fără sprijin adecvat din partea lumii democratice”, a spus Reznikov.
Zelenski: 113 biserici din Ucraina, distruse de bombardamentele rusești, de la începutul războiului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul său zilnic adresat națiunii, că artileria rusă a „distrus” 113 biserici în timpul „războiului pe scară largă” cu Ucraina, potrivit CNN.
„Printre eile se numără și bisericile antice – cele care au rezistat celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupației ruse. Sunt și cele care au fost construite după 1991. Reconstrucția Schitului Tuturor Sfinților din Lavrei Sviatohirsk a început în 2001. 10 iunie ar fi o altă aniversare de la începutul construcției”, a spus Zelenski.
Mai multe informați: Rușii au distrus peste 100 de biserici din Ucraina, de la începutul războiului, spune Zelenski
Mai multe explozii raportate la Kiev, azi-dimineață
Mai multe explozii au avut loc duminica dimineața în capitala Ucrainei, Kiev, a anunțat primarul Vitali Klitschko, citat de Reuters.
„Câteva explozii în districtele Darnytskyi și Dniprovskyi ale capitalei”, a scris Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram.
„Serviciile de urgență sunt deja la fața locului. Revin mai târziu cu informații mai detaliate”, a adăgat acesta.
Tot în această dimineață, sirenele de raid aerian s-au auzit în mare parte a Ucrainei, inclusiv în regiunea Kiev.
Explozii puternice în Donețk
Cinci oameni și-au pierdut viața în urma exploziilor care au avut loc, în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, anunță presa rusă, citată de CNN.
Potrivit agenției ruse TASS, forțele ucrainene au atacat orașul aflat sub controlul trupelor proruse.
Oficialii ucraineni nu au făcut niciun anunț.
Deminarea Ucrainei ar putea dura până la 10 ani
Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denis Monastirski, a anunțat, sâmbătă, într-un mesaj posat pe Telegram, că deminarea completă a teritoriului Ucrainei după război poate dura și zece ani.
Ministrul ucrainean de interne a menționat că aproximativ 300.000 de kilometri pătrați au fost minați sau contaminați cu muniții neexplodate ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
„ Această (n.r. – zonă minată) reprezintă jumătate din teritoriul Ucrainei. Deminarea la o asemenea scară va dura 5-7 sau chiar 10 ani”, a precizat Denis Monastirski.
Oficialul ucrainean a menționat că de la începutul războiului, pirotehniștii Serviciului de Stat de Urgență au neutralizat aproximativ 130.000 de muniții, inclusiv aproape 2.000 de bombe aeriene.
Până în prezent, zona deminată în Ucraina este de aproape 30 de mii de kilometri pătrați, potrivit ministrului ucrainean de interne.
Steagul Ucrainei de pe combinatul Azovstal va fi păstrat la Muzeul National de Istorie
Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și apărătorii din Mariupol au predat expoziției „Ucraina – răstignirea drapelului de stat al Ucrainei”, steagul care a fluturat peste combinatul „Azovstal”.
Drapelul Ucrainei de pe combinatul Azovstal din orașul Mariupol ocupat de forțele ruse va fi păstrat în Muzeul Național de Istorie a Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Steagul care flutura deasupra Azovstal a fost scos din oțelărie împreună cu soldații răniți și a ajuns apoi la Kiev, informează Ukrainska Pravda.
La evenimentul predării steagului au participat și soțiile apărătorilor orașului Mariupol, care în prezent se află în captivitate.
Papa Francisc a anunțat că va merge în Ucraina la „momentul potrivit”
Papa Francisc și-a exprimat dorința de a merge în Ucraina, dar o astfel de vizită necesită un moment bun pentru a nu face mai mult rău decât bine, anunță Vatican News și CNN.
„Mi-ar plăcea să merg în Ucraina. Dar trebuie să aștept momentul potrivit pentru a face acest lucru, pentru că nu este ușor să iei o decizie care poate dăuna lumii mai mult decât să-i facă bine”, a spus Papa Francisc, întrebat de un băiețel ucrainean dacă poate să vină în Ucraina și să salveze toți copiii care suferă acolo.
„Să vedem ce se întâmplă mai departe”, a continuat Papa Francisc, care a adăugat că în această săptămână se va întâlni cu reprezentanți ai guvernului ucrainean, care vor veni să discute la Vatican despre posibila sa vizită în Ucraina.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, consideră că acum este momentul potrivit pentru ca Papa Francisc să meargă în Ucraina, o vizită care este așteptată de milioane de ucraineni.
Armata ucraineană este acuzată de ruși că vrea să arunce în aer cuve cu azot în retragerea din Severodoneţk
Ministerul Apărării rus a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, că unităţi militare ucrainene se retrag din oraşul Severodoneţk și că au minat rezervoare ce conţin azot şi acid azotic pe care vor să le arunce în aer pentru a „întârzia” ofensiva inamicului, informează AFP.
„Unități ale armatei ucrainene, suferind pierderi critice în timpul luptelor pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi), se retrag spre Lisiciansk (n.r. – oraș situat pe cealaltă parte a râului Doneț)”, se arată în comunicat.
„Realizând că este imposibil să reziste mai mult şi să ţină în mâinile lor zona industrială Severodoneţk, autorităţile ucrainene au ordonat unui grup tactic mixt să mineze rezervoare ce conţin azot şi acid azotic în uzina Azot (n.r. – fabrica de îngrăşăminte chimice Azot)”, se precizează în comunicat.
Potrivit ministerului rus al apărării, ucrainenii vor să arunce în aer cuvele cu produse chimice pentru a contamina zona şi a „întârzia” ofensiva trupelor ruse.