Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 131.
Olena Zelenska: „În prezent, nu există un loc 100% sigur în Ucraina”
Soția președintelui Ucrainei Olena Zelenska a afirmat că în prezent, nu există orașe 100% sigure în Ucraina, așa că oamenii trăiesc într-o tensiune continuă, informează Ukrinform.
„În prezent, nu există un loc 100% sigur în Ucraina. Rachete zboară deasupra noastră și, din păcate, zboară și în clădiri rezidențiale”, a declarat Olena Zelenska.
„De fapt, ucrainenii adulți și copiii se culcă în fiecare seară, fără să știe dacă se vor trezi mâine, pentru că o rachetă rusă poate lovi oricând, așa cum sa întâmplat zilele trecute la Odesa, Mikolaiv și Kiev”, a spus Olena Zelenska.
Mai multe detalii: Olena Zelenska: „În prezent, nu există un loc 100% sigur în Ucraina”
89 de sportivi și antrenori ucraineni au murit pe front, 13 sunt în captivitate
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adus în discuție, în timpul unei întâlniri cu președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, pierderile în rândul sportivilor și antrenorilor care au mers să apere Ucraina.
„Mulți sportivi ucraineni s-au alăturat forțelor armate ale Ucrainei pentru a ne apăra statul, a-l apăra pe câmpul de luptă. 89 de sportivi și antrenori au murit în luptă, iar 13 au fost capturați și sunt în captivitate rusă”, a spus Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a mai menționat că peste 100.000 de sportivi nu au posibilitatea de a se antrena, iar o serie de facilități sportive au fost distruse.
„Invazia rusă a fost o lovitură crudă pentru sportul ucrainean. Peste 100.000 de sportivi ucraineni nu se pot antrena astăzi. Multe infrastructuri au fost distruse”, a subliniat ministrul ucrainean al tineretului și sportului, Vadim Guțait.
Lukașenko: „Am susținut și vom continua să sprijinim Rusia”
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa a susținut și va sprijini în continuare Federația Rusă în conflictul armat cu Ucraina, informează Interfax.ru.
„Ni se reproșează că suntem singura țară din lume care susține Rusia pentru că a pus o barieră împotriva abuzului asupra rușilor și a poporului rus. Am susținut și vom continua să sprijinim Rusia. Este un stat frățesc pentru noi, este țara în care locuiesc frații noștri”, a spus Aleksandr Lukașenko.
„Tragedia noastră, belaruși, este că astăzi două popoare fraterne – ruși și ucraineni – s-au ciocnit. Aceasta este tragedia noastră, dar am spus întotdeauna că adevărul este mai puternic. Și adevărul de astăzi este de partea Rusiei frățești”, a precizat Aleksandr Lukașenko.
„Suntem singura țară care îi sprijină pe ruși în această luptă. Și câte țări sunt de cealaltă parte, aproape cincizeci, care de fapt luptă împotriva Rusiei în Ucraina. Ceva nu aduce echilibrul”, a continuat Aleksandr Lukașenko.
Potrivit liderului de la Minsk, Belarus are cea mai strânsă alianță cu Federația Rusă, „cu care construim un puternic stat al Uniunii”.
Olaf Scholz: Putin va putea continua războiul mult timp, pentru că s-a pregătit pentru asta
Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat că decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp înainte.
„Cred că decizia de a declanşa acest război a fost luată cu un an înainte ca el să fi început şi poate chiar mai devreme, pentru că (Vladimir Putin) s-a pregătit pentru aceasta. Astfel, el (Putin) va putea continua cu războiul cu adevărat mult timp”, a spus Olaf Scholz pentru postul american CBS.
Cancelarul german a mai recunoscut că a fost o greşeală a ţărilor europene să devină atât de dependente de resursele energetice ruseşti.
„Ar fi trebuit să investim peste tot în Europa în infrastructură, ceea ce ne-ar fi oferit posibilitatea de a schimba furnizarea, de la o zi la alta. Aceasta este lecţia care a fost învăţată în Europa şi în multe alte locuri, că trebuie să fii pregătit: să fii pregătit pentru situaţii precum aceasta”, a spus Olaf Scholz.
Pod de cale ferată, aruncat în aer în regiunea Zaporojie
Forțele ucrainene de operațiuni speciale au anunțat, duminică, într-un comunicat, că în regiunea Zaporojie, între Melitopol și Tokmak, a fost aruncat în aer un pod de cale ferată.
„Astăzi după-amiază s-a raportat că podul de cale ferată dintre Melitopol și Tokmok a fost aruncat în aer. O explozie a răsunat în satul ocupat Liubimivka. Rușii au folosit această cale ferată pentru a trimite trenuri încărcate cu arme și echipamente militare spre front”, se spune în raport.
Pe 3 iulie, armata rusă a blocat ieșirea din Melitopolul pe care l-au capturat, după ce Forțele Armate au distrus una dintre cele patru baze militare situate pe aerodrom.
Slovacia va trimite în Ucraina avioane MiG-29
Slovacia intenționează să transfere tancuri și avioane MiG-29 în Ucraina. În același timp, Republica Cehă va acorda asistență Slovaciei în patrularea aeriană a teritoriului până când aceasta va primi F-16 din SUA în locul aeronavelor trimise în Ucraina.
Prim-miniștrii Slovaciei și Republicii Cehe, Eduard Heger și Petr Fiala, au anunțat acest lucru duminică la postul de televiziune ceh CT24.
În timpul transmisiunii, Eduard Heger a menționat că Bratislava va transfera aeronavele MiG-29 în Ucraina și a menționat și posibilitatea de a trimite tancuri în Ucraina.
„Dar nu vreau să intru în detalii, pentru că și Ucraina ne-a cerut să nu detaliem informații despre acest echipament”, a subliniat Eduard Heger.
Armata ucraineană s-a retras din Lisichansk
Statul major al forțelor armate ucrainene a anunțat, duminică, printr-un comunicat, că armata ucraineană s-a retras din pozițiile ocupate în Lisichansk, regiunea Luhansk.
„După lupte grele pentru Lisichansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă din pozițiile lor ocupate”, se arată în comunicat..
„În condițiile superiorității covârșitoare a forțelor de ocupație ruse în artilerie, aviație, sisteme de rachete, muniție și personal, continuarea apărării orașului ar fi dus la consecințe fatale. Pentru a păstra viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere”, s-a mai transmis în comunicat.
Potrivit statului major al forțelor armate ucrainene a transmis că lupta va continua.
„Din păcate, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru succes – sunt necesare resurse materiale și tehnice… Vom reveni și cu siguranță vom câștiga!”, se mai arată în mesaj.
O navă rusă încărcată cu grâu din Ucraina, arestată în Turcia
Autorităţile vamale turce au arestat o nava rusă de tip cargo ce transportă grâu ucrainean furat, a anunţat duminică ambasadorul Ucrainei de la Ankara, informează Reuters.
„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei”, a declarat ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar la Televiziunea naţională a Ucrainei.
Vasil Bodnar a mai spus că soarta navei ruse va fi decisă luni, în cadrul unei întâlniri a anchetatorilor.
Ambasada Ucrainei la Ankara a cerut vineri Turciei să aresteze nava rusească Zhibek Zholy, un cargo de 140 de metri lungime sub pavilion rusesc, ce se afla în proximitatea ţărmului său la Marea Neagră şi care a plecat din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă.
Zelenski: Reconstrucția Ucrainei, cel mai amplu proiect din Europa
Reconstrucţia Ucrainei, „în sensul amplu al cuvântului”, va fi „cel mai mare proiect economic în Europa” şi va pune noi baze pentru o Ucraină „sigură şi modernă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE, citată de Agerpres.
„Nu trebuie să ne limităm la reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, comodă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme”, a subliniat Volodimir Zelenski.
„În fapt, este vorba despre cel mai mare proiect economic al timpurilor noastre în Europa şi despre o ocazie excepţională pentru a ne prezenta tuturor statelor, tuturor companiilor pe care le vom invita să lucreze în Ucraina”, a precizat Volodimir Zelenski.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski: Reconstrucția Ucrainei este cel mai mare proiect economic al timpurilor noastre în Europa
Cel puțin 6 morți după ce rușii au bombardat Sloviansk
Orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, a fost lovit duminică de bombardamente puternice de la mai multe lansatoare de rachete și mulți oameni au fost uciși și răniți, a declarat primarul orașului, Vadim Lyakh, potrivit Reuters.
„Sunt 15 incendii. Mulți au fost uciși și răniți”, a scris Lyakh pe Telegram.
El a spus că a fost cel mai puternic bombardament recent care a lovit orașului.
Purtătorul de cuvânt al administrației ucrainene din Donețk, Ova Ignatchenko, a declarat presei ucrainene că cel puțin șase persoane au fost ucise și 15 rănite în urma bombardamentelor.
Kramatorsk, aflat la sud de Sloviansk, a fost și el atacat. Sloviansk și Kramatorsk sunt două dintre cele mai mari orașe din regiunea Donețk aflate încă sub control ucrainean.
Fostul șef al armatei britanice spune că preluarea controlui Donbasul de ruși ar putea deschide negocierile
Fostul șef al armatei britanice, Lord Dannatt, a spus că ar putea apărea „negocieri semnificative” în cazul în care Rusia va reuși să preia controlul deplin asupra provinciilor Luhansk și Donețk din estul Ucrainei, potrivit SkyNews.
Afirmațiile sale au venit înainte ca ministerul rus al apărării să anunțe că a preluat controlul deplin asupra Lisichansk, ultimul bastion important ucrainean din Luhansk.
„Se bazează pe uriașa lor superioritate în artilerie”, a spus Lord Dannatt. „Atunci, odată ce aproape că au redus totul la dărâmături, apoi și-au trimis trupele să ia în stăpânire.
„Cred că ceea ce am văzut în ultimele săptămâni arată că în următoarele zile și săptămâni probabil vor reuși asta”, a complet fostul comandant al armatei britanice.
El a adăugat că, dacă Rusia va lua ambele provincii, va realiza o parte din ceea ce „și-a dorit” în războiul său împotriva Ucrainei, dar trupele sale vor fi „epuizate”.
„Ucrainenii vor fi și ei epuizați. Rușii nu vor fi câștigat, ucrainenii nu vor fi pierdut”, a adăugat el. „În acel moment, cred că războiul va intra efectiv într-un îngheț profund și de acolo vor trebui să înceapă negocierile semnificative.”
Oficial ucrainean: Bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Yuriy Sak, care a declarat pentru BBC că „nu va fi finalul” pentru regiunea Donbas dacă Rusia va captura întregul Luhansk.
El spune că există „alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk”, care sunt sub controlul forțelor armate ucrainene.
„Acestea sunt orașe care în ultimele două zile [au fost] ținta unor atacuri severe cu rachete, bombardamente de artilerie”, spune el, „dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”.
Sak a adăugat că Ucraina are speranță și primește sprijin de la aliații săi occidentali. De asemenea, Sak a adăugat că Ucraina va acumula în cele din urmă un număr suficient de artilerie grea și alte tipuri de arme „care ne vor permite să ne eliberăm pământurile”.
Moscova pune decesele din Belgorod pe seama unui atac cu rachete din Ucraina
Ministerul rus al Apărării a anunțat public că Ucraina este responsabilă de decesele a trei persoane și zeci de clădiri rezidențiale avariate, potrivit Reuters.
„Subliniez că acest atac cu rachetă a fost planificat în mod intenționat și a fost lansat asupra populației civile din orașele rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.
Konașenkov a spus că apărarea antiaeriană rusă a distrus trei rachete Tochka-U, dar fragmente din una dintre ele au căzut pe clădiri rezidențiale. El a spus că au distrus și drone ucrainene încărcate cu explozivi care se apropiau de Kursk, un alt oraș din sudul Rusiei.
Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmațiile.
Ucraina neagă că a pierdut orașul Lisichansk
Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Yuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lisichansk nu se află sub „controlul deplin” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei că orașul a fost cucerit.
El a adăugat că situația din oraș este „foarte intensă de ceva vreme”, cu forțele terestre rusești „atacând orașul non-stop”.
„Pentru ucraineni, valoarea vieții umane este o prioritate importantă, așa că uneori ne putem retrage din anumite zone pentru a le putea relua în viitor”, a adăugat el.
Moscova anunță că a cucerit Lisichansk
Forțele ruse și separatiste au preluat controlul deplin asupra orașului Lisichansk din estul Ucrainei, relatează agenția de de stat rusă Tass care citează Ministerul Apărării de la Moscova.
De asemenea, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, spune că i-a transmis președintelui rus Vladimir Putin că întreaga regiune Luhansk a fost „eliberată”.
Ministerul Apărării de la Moscova anunțase anterior că forțele sale au încercuit Lisichansk și că acum luptă în interiorul orașului.
Rusia anunță că a încercuit orașul Lisichansk
Trupele ruse au încercuit orașul Lisichank, din estul Ucrainei, ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Luhansk, a anunțat duminică ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.
Rusia s-a concentrat pe alungarea forțelor ucrainene din regiunile Luhansk și Donețk din Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova luptă de la prima intervenție militară a Rusiei în Ucraina, în 2014.
Ministerul apărării a declarat că trupele sale au capturat satele din jurul Lisichansk, încercuind zona și că acum lupta cu trupele ucrainene în interiorul orașului.
„Trupele și unitățile ruse ale Republicii Populare Luhansk luptă în interiorul Lisichansk, învingând complet inamicul încercuit”, a spus ministerul într-un comunicat.
Statul Major al armatei ucrainene și Ministerul Apărării de la Kiev nu au oferit niciun răspuns.
Consilierul lui Zelenski admite că Lisichansk ar putea cădea
Oleksi Arestovich a spus că forțele ruse au trecut în sfârșit râul Siverski Doneț și se apropie de orașul cheie Lisichans, ultimul bastion al ucrainenilor din Luhansk, relatează Reuters.
„Acesta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea”, a spus el. „Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două.”
Trupele ucrainene de pe frontul de est afirmă că au loc baraje de artilerie intense asupra zonelor rezidențiale, în timp ce Kievul spune că Moscova a intensificat atacurile cu rachete asupra orașelor aflate departe de principalele câmpuri de luptă din est.
Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autoproclamatei Republicii Populare Luhansk, a declarat pentru televiziunea rusă că Lisichansk este „sub control”, dar „nu a fost încă eliberat”.
Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai, spune că asaltul asupra Lisichansk nu a fost oprit, rușii apropiindu-se de orașul asediat din toate părțile.
Atac cu rachete asupra Harkov
Șeful administrației regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a precizat că un atac cu rachete a fost lansat noaptea trecută împotriva orașului.
Racheta a lovit un punct de infrastructura critică. Explozia a distrus și ferestrele uneia dintre școlile orașului.
Forțele ucrainene resping ofensivele rusești lângă Harkov și Sloviansk
Soldații ucraineni au reușit să respingă tentative de avansare ale armatei ruse lângă orașele Harkov și Sloviansk din estul Ucrainei, transmite Statul Major al armatei ucrainene în actualizarea zilnică.
Forțele ruse sunt concentrate pe asigurarea pozițiilor în apropiere de Lisichansk și Verkhnokamianske.
Rușii au efectuat, de asemenea, lovituri aeriene asupra localității Ivanivka, regiunii Herson și Mikolaiv.
Ucraina a bombardat o baza rusă din Melitopol
Peste 30 de atacuri aeriene au lovit o bază militară a rușilor din orașul Melitopol, din sudul Ucrainei a declarat duminică primarul ucrainean în exil al orașului, Ivan Fedorov. Melitopul a fost unul din primele orașe cucerite de ruși la începutul invaziei.
Agenția de presă rusă RIA a relatat că Ucraina a lovit zona Melitopol, unde se află aeroportul orașului, dar nu a precizat ce obiect a fost lovit.
Zelenski cere ajutor internațional pentru a reconstrui țara
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutor umanitar major într-un mesaj adresat sâmbătă noapte, cu puțin înainte ca liderii lumii să se adună pentru a discuta măsurile de reconstrucție a țării devastate de război.
„Este necesar nu numai să reparăm tot ce au distrus ocupanții, ci și să creăm o nouă fundație pentru viața noastră: sigură, modernă, confortabilă, accesibilă”, spus liderul de la Kiev. Pentru Ucraina, aceasta ar însemna „investiții colosale — miliarde”.
Zelenski a adăugat că ar necesita, de asemenea, „noi tehnologii, bune practici, noi instituții și, desigur, reforme”.
Liderii din zeci de țări urmează să se întâlnească în orașul Lugano, din sudul Elveției, în 4 și 5 iulie, pentru a pune bazele redresării Ucrainei. Conferința de Reconstrucție a Ucrainei 2022 a fost redenumită în urma invaziei Rusiei din acest an, dar altfel ar fi fost cea de-a cincea ediție a Conferinței pentru Reforma Ucrainei, edițiile anterioare ale căreia au avut loc la Londra, Copenhaga, Toronto și Vilnius.
Ucraina și Rusia pretind ambele controlul asupra Lisichansk
Orașul Lisichansk din estul Ucrainei se află în centrul unor lupte apringe, iar atât forțele ruse, cât și cele ucrainene spun că dețin controlul.
Ucraina spune că forțele sale suferă bombardamente rusești intense, dar insistă că orașul nu a fost capturat. Cu toate acestea, separatiștii susținuți de ruși spun că au intrat cu succes în oraș și au ajuns în centrul acestuia.
Mass-media rusă a arătat videoclipuri cu forțele separatiste sau ruse defilând aparent pe străzi.
Surse ruse au postat, de asemenea, pe Twitter un videoclip cu steagul sovietic care ar fi fost plasat pe centrul administrativ ruinat al orașului, dar acest lucru nu a fost verificat.
Este ultimul oraș deținut de ucraineni din Luhansk, parte a regiunii industriale Donbas. Rusia a capturat luna trecută orașul din apropiere, Severodonețk.
Fragmente umane, recuperate din mall-ul din Kremenchuk lovit de ruși
Salvatorii au recuperat până la 29 de fragmente de cadavre din mijlocul dărâmurilor centrului comercial lovit cu rachete, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.
Cel puțin 19 persoane au fost ucise luni după ce două rachete de croazieră rusești X-22 au lovit un centru comercial aglomerat din Kremenchuk, au declarat oficialii.
Cel puțin 3 persoane, ucise după explozii în regiunea rusă Belgorod
Cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate în orașul rus Belgorod, lângă granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, după raportarea mai multor explozii în oraș, potrivit Reuters.
Cel puțin 11 blocuri rezidențiale și 39 de case private au fost avariate, inclusiv cinci care au fost distruse, a postat guvernatorul Vyacheslav Gladkov pe Telegram.
Gladkov a spus anterior că „incidentul” este investigat, adăugând „se presupune că sistemul de apărare aeriană a funcționat”.
Cel puțin patru persoane au fost rănite, două fiind spitalizate, inclusiv un băiețel de 10 ani, a spus Gladkov.
Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei.
Belgorod, un oraș de aproape 400.000 de locuitori, la aproximativ 40 km nord de granița cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii Belgorod. De când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie, au existat numeroase relatări despre atacuri asupra Belgorodului și a altor regiuni de la granița cu Ucraina, Moscova acuzând Kievul că a efectuat atacurile.
Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile anterioare, dar a descris incidentele drept răzbunare și „karma” pentru invazia Rusiei.
O persoană a murit și alta a fost rănită după ce o mină a explodat într-o stațiune din regiunea Odesa
Șeful centrului de presă al Forțelor de Apărare ale Ucrainei de Sud, Natalia Humeniuk, a anunțat sâmbătă că în satul stațiune Karolino-Bugaz, regiunea Odesa, o mină a explodat lângă mal, omorând o persoană și rănind o alta.
„O mină a explodat pe coastă în stațiunea Karolino-Bugaz, regiunea Odesa”, a informat Natalia Humeniuk.
Potrivit oficialilor militari, în timp ce înotau în mare pe una dintre plajele din Odesa, un dispozitiv exploziv a sărit în aer și a ucis un turist, în timp ce un alt bărbat a fost rănit.
Vizitarea plajelor este interzisă în zona Odesa. Coasta regiunii a fost lovită în mod repetat de minele inamice smulse din fortificații. Pe 11 iunie, o explozie a ucis un bărbat de 50 de ani care a venit la plajă cu familia, în ciuda interdicției.
Orașul Pavlograd, bombardat de ruși
Consiliul Orășenesc Pavlograd a anunțat sâmbătă, într-un comunicat pe Telegram, că trupele ruse au bombardat orașul Pavlograd, din regiunea Dnipropetrovsk.
„În Pavlohrad, există o „sosire”. Serviciile relevante funcționează”, se precizează în comunicat. Totodată, Consiliul local le-a cerut locuitorilor să nu posteze fotografii și videoclipuri cu explozia pe internet.
Ulterior, Departamentul Serviciilor de Stat de Urgență din regiunea Dnipropetrovsk a raportat un incendiu de mare amploare la o întreprindere industrială din Pavlograd.
„Salvatorii au stins deja incendiul. Au luptat aproape 2 ore cu focul. Niciuna dintre persoane nu a fost rănită. Acum o comisie lucrează la faţa locului – specialiştii investighează cauzele incendiului”, se arată în raport.
Lukașenko: Ucraina a încercat să lanseze un atac cu rachete asupra Belarusului
Ucraina a încercat să atace Belarus cu rachete, dar nu a reușit, a declarat președintele belarus Alexandr Lukașenko, la o conferință solemnă de la Minsk cu ocazia Zilei Independenței, informează agenția de stat BelTA.
„Suntem provocați. Trebuie să vă dezvălui: în urmă cu trei zile, poate puțin mai mult, au încercat să lovească ținte militare pe teritoriul Belarusului de pe teritoriul Ucrainei”, a spus Aleksandr Lukașenko.
„Dar, slavă Domnului, sistemele antiaeriene Panțîr au reușit să intercepteze toate rachetele care au fost lansate de forțele armate ale Ucrainei”, a adăugat Alexandr Lukașenko.
Președintele din Belarus a ținut să-i avertizeze pe potențialii inamici că răspunsul Minskului va fi „instantaneu”, dacă vor fi atacate obiective din această țară.
„Dacă îndrăznesc să lovească, așa cum planifică ei, Gomel în sud, rafinăria Mozir, aerodromul din Luninta sau Brest, răspunsul va fi instantaneu. Pur și simplu, instantaneu, într-o secundă! Și nu mă voi uita la cine stă acolo în birouri sau în palate. Vom răspunde aspru și hotărât!”, a afirmat Aleksandr Lukașenko.
Mai multe detalii: Aleksandr Lukașenko: Ucraina a încercat să lanseze un atac cu rachete asupra Belarusului
Rușii susțin că un tren care transporta alimente a fost bombardat de ucraineni în regiunea Zaporojie
Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației ruse interimare a regiunii Zaporojie, a declarat, sâmbătă, că forțele armate ale Ucrainei au tras cu un lansator de grenade asupra unui tren de marfă care transporta alimente în apropiere de Melitopol.
„În regiunea Zaporojie din satul Akimovka de lângă Melitopol, conform informațiilor preliminare, s-a tras cu un lansator de grenade asupra unui tren de marfă cu alimente”, a scris, sâmbătă, Vladimir Rogov, pe Telegram.
Trenul venea din Crimeea și încă nu se cunoaște dacă au fost victime, a precizat Vladimir Rogov pentru Interfax.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!