Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 137
Locuitorii din regiunea Herson, îndemnați să pregătească adăposturi pentru a „supraviețui contraofensivei” ucrainene
Locuitorii din regiunea Herson, aflată sub ocupația rușilor, ar trebui să părăsească zona, iar cei care nu pot să o facă ar trebui să se pregătească pentru ostilități, să caute adăpost, apă și hrană, a declarat sâmbătă Iurii Sobolevskyi, prim-vicepreședinte al Consiliului regiunii Herson, potrivit Ukrainska Pravda.
„Oamenii noștri trebuie să plece. Știu că este foarte dificil și că nu toată lumea are șansa de a pleca, dar trebuie să facă acest lucru. Cei care nu pot, ar trebui să se pregătească pentru faptul că va fi nevoie din nou să gasească adăpost, este necesar să-și pregătească o rezervă de apă, o anumită cantitate de alimente pentru a supraviețui ofensivei trupelor noastre. Înțelegem că băieții noștri vor lucra cât se poate de atent, de chirurgical, pentru a salva fiecare viață, dar războiul este război”, a spus Sobolevskyi.
Potrivit acestuia, în regiunea Herson, Forțele Armate ale Ucrainei au înregistrat din ce în ce mai multe succese în ultima vreme.
Și vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a făcut apel la locuitorii din zonele ocupate din regiunile Herson și Zaporojie să facă tot posibilul să plece.
The New York Times: Războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict de lungă durată
The New York Times (NYT) a publicat sâmbătă o analiză aprofundată în care prezice că războiul din Ucraina ar putea deveni un conflict de uzură de lungă durată, președintele rus Vladimir Putin „pariind că poate supraviețui unui Occident nestatornic și nerăbdător”, scrie The Guardian.
Rezultatul, potrivit publicației americane, este „probabil să fie influențat de capacitatea SUA și a aliaților săi de a-și menține angajamentele militare, politice și financiare, pentru a ține în frâu Rusia”.
NYT notează că SUA a alocat 54 de miliarde de dolari (45 de miliarde de lire sterline) sub formă de ajutor militar și de altă natură pentru Ucraina, care ar trebui să dureze până anul viitor, dar afirmă că este puțin probabil să existe un apetit pentru a promite din nou o sumă atât de mare atunci când stocurile de arme ale SUA și ale aliaților europeni vor începe să se reducă.
Senatorul democrat de Delaware Chris Coons, un apropiat al președintelui Joe Biden, a declarat pentru NYT că aliații trebuie să fie „hotărâți” în a continua să sprijine Ucraina: „Mă îngrijorează factorul de oboseală al publicului dintr-o gamă largă de țări din cauza costurilor economice și a altor preocupări urgente. Nu știm exact cât timp va dura această situație, care va fi traiectoria exactă, nu știm în acest moment. Dar știm că, dacă nu continuăm să sprijinim Ucraina, rezultatul pentru SUA va fi mult mai rău”.
Statul Major General al Ucrainei: Trupele ruse încearcă să avanseze spre Harkov
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat sâmbătă că trupele ruse încearcă să avanseze spre Harkov, scrie The Kyiv Independent.
În actualizarea zilnică a situației de pe front, Statul Major General precizează că trupele ucrainene au respins o ofensivă a rușilor spre satele Kochubeivka și Dementiivka, situate la nord de Harkov.
De asemenea, forțele ucrainene au îndepărtat un grup de recunoaștere al rușilor în apropierea satelor Male Vesele și Petrivka din regiunea Harkov, a mai transmis conducerea armatei ucrainene, într-o postare pe Facebook.
Kuleba: „Dacă Putin reușește în Ucraina, va merge mai departe. Luptăm pentru întreaga Europă”
Premierul Croației, Andrej Plenkovic, și ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, au subliniat fiecare, în cadrul Forumului de la Dubrovnik, că războiul declanșat de Vladimir Putin este pune în pericol democrația la nivelul întregului continent european, potrivit Al Jazeera.
„Dacă Putin reușește în Ucraina, ceea ce sper că nu va face, cu siguranță va merge mai departe și nu numai el, ci și toate celelalte forțe răuvoitoare din lume care cred că schimbarea regulilor sau a granițelor prin forță este acceptabilă sau că pot scăpa nepedepsite”, a declarat Kuleba.
„Astăzi, ucrainenii luptă, riscă și își dau viața pentru a rămâne o țară independentă, bazată pe valorile europene, democrație, libertate, respectarea drepturilor omului, egalitate și statul de drept. Dar nu luptăm doar pentru viitorul liber, pașnic și democratic al Ucrainei, ci și pentru întreaga Europă”, a mai afirmat șeful diplomației ucrainene.
Der Spiegel: Germania va asigura pe termen lung aprovizionarea Ucrainei cu muniție pentru sistemele Gepard
Guvernul condus de Olaf Scholz a asigurat aprovizionarea pe termen lung cu muniție pentru sistemele antiaeriene Gepard promise Ucrainei, anunță publicația germană Der Spiegel, citând surse guvernamentale, potrivit Al Jazeera.
Biroul cancelarului Olaf Scholz și Ministerul german al Apărării au identificat un producător din Norvegia care poate produce mai multă muniție pentru aceste sisteme antirachetă, precizează Der Spiegel.
Muniția suplimentară care va fi furnizată de producătorul norvegian urmează să fie testată încă de săptămâna viitoare la poligonul de tragere al Bundeswehr-ului (armata germană) din localitatea Putlos, situată în landul Schleswig-Holstein.
Livrarea sistemelor antiaeriene Gepard, care vor ajuta Ucraina să-și protejeze infrastructura critică, va începe în iulie.
Explozie pe calea ferată din regiunea rusă Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina
Guvernatorului regiunii Briansk din Federația Rusă, Alexander Bogomaz, a anunțat că o explozie s-a produs pe calea ferată din regiune, un „dispozitiv exploziv necunoscut” avariind cabina mecanicului de tren, relatează Ukrainska Pravda, preluată de The Kyiv Indepedent.
În urma incidentului nu au fost înregistrate victime, a precizat guvernatorul Brianskului.
Autoritățile ruse nu au precizat ce anume transporta trenul.
Rusia folosește regiunile de la granița cu Ucraina pentru a transporta trupele care participă la invazie și pentru a le aproviziona.
Zelenski l-a concediat pe guvernatorul regiunii ocupate Herson
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă un decret prin care l-a concediat pe Hennady Lahuta, guvernator al regiunii Herson ocupate de ruși, informează The Kyiv Independent.
Dmytro Butriy, membru al Legislativului din regiunea Herson, din partea partidului Servitorul Poporului – formațiunea politică a președintelui Zelenski, a fost numit guvernator interimar.
Cel puțin 5 morți și 7 răniți, în atacurile de sâmbătă asupra regiunii Donețk
Oficialii ucraineni au anunțat că cel puțin cinci persoane au fost ucise sâmbătă în urma unor noi bombardamente efectuate de ruși asupra regiunii Donețk, din estul țării, relatează AFP, preluată de The Guardian.
Un atac cu rachete asupra orașului Drujkivka, situat în nordul regiunii Donețk, a distrus un supermarket și a făcut un crater în pământ, precizează AFP.
Cel puțin cinci persoane au fost ucise în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, iar alte șapte au fost rănite, au declarat oficialii ucraineni într-o actualizare de sâmbătă după-amiază.
Oleksandr Vilkul, primarul din Krivoi Rog, a declarat că Rusia a atacat orașul cu muniție cu dispersie, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte două.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele Moscovei au provocat pierderi grele ucrainenilor în regiunile Mikolaiv și Dnepropetrovsk, din sudul și, respectiv, centrul Ucrainei, și a revendicat mai multe lovituri efectuate în Donețk și în regiunea Harkov.
Ucraina raportează raiduri intense ale rușilor, cu rachete, în estul și sudul țării
Atacurile efectuate de ruși cu rachete și obuze au provocat pagube tot mai mari în orașele și localitățile din estul și sudul Ucrainei, spun oficialii regionali, potrivit BBC.
Patru civili au murit într-un atac asupra orașului Siversk, un oraș din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul local Pavlo Kyrylenko.
Zonele civile din Drujkivka, un oraș din aceeași regiune, au fost, de asemenea, lovite. Un supermarket a fost distrus, iar în apropiere a apărut un crater mare.
BBC notează că nu a putut verifica detaliile celor mai noi atacuri ale rușilor.
Cu toate acestea, forțele terestre ruse nu par să fi făcut progrese semnificative în ultimele 24 de ore în demersul lor de a cuceri restul regiunii Donețk.
Oficialii ucraineni au raportat, de asemenea, atacuri cu rachete efectuate de trupele ruse asupra unor părți din Harkov, în nordul țării, Mikolaiv, în sud, și Krivoi Rog, un oraș din sudul țării, situat la nord-est de Mikolaiv.
Forțele ucrainene apără cu înverșunare Mikolaivul, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei. Marina rusă împiedică în continuare Ucraina să expedieze cereale de la Odesa.
Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a îndemnat locuitorii să părăsească zonele ocupate de ruși din Herson și Zaporojie. Avertismentul acesteia părea să anunțe noi contraatacuri ucrainene.
Rușii ocupă în continuare orașul Herson, dar forțele ucrainene au recucerit unele părți ale regiunii.
Ambasadorul rus la Londra: Este puțin probabil ca forțele ruse să părăsească sudul Ucrainei
Este puțin probabil ca Rusia să se retragă de pe teritoriul aflat pe coasta sudică a Ucrainei, iar armata rusă va învinge forțele ucrainene în întreaga regiune estică Donbas, a declarat ambasadorul rus la Londra pentru Reuters.
Întrebat cum s-ar putea încheia conflictul, ambasadorul rus Andrei Kelin a declarat că este greu de imaginat că forțele ruse și cele ale separatiștilor, susținute de Moscova, se vor retrage din sudul Ucrainei. Diplomatul a mai spus că soldații ucraineni vor fi împinși înapoi din întregul Donbas.
„Vom elibera tot Donbasul”, a declarat Kelin. „Bineînțeles că este dificil de prezis retragerea forțelor noastre din partea de sud a Ucrainei, deoarece avem experiența și știm că, după retragere, încep provocările și toți oamenii sunt împușcați și tot așa”, a mai afirmat ambasadorul.
Comentariile lui Kelin ilustrează una dintre cele mai explicite descrieri publice ale modului în care s-ar putea încheia intervenția militară a Rusiei în Ucraina: în esență, o împărțire forțată care ar lăsa Ucraina fără mai mult de o cincime din teritoriul său post-sovietic.
Zelenski i-a demis pe ambasadorii din Germania și Ungaria
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a concediat sâmbătă, printr-un decret, pe ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, și pe ambasadorul din Ungaria, Liubov Nepop, anunță The Kyiv Independent.
În total, Zelenski a demis sâmbătă 5 ambasadori ai Ucrainei: pe cei din Germania, Ungaria, India, Cehia și Norvegia.
Mai multe detalii: Zelenski i-a demis, fără nicio explicație, pe ambasadorii Ucrainei din Germania și Ungaria
Două explozii, raportate în Mariupol
Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a anunțat că două explozii au fost raportate în oraș, potrivit The Kyiv Independent.
Exploziile au avut loc sâmbătă în apropierea uzinei siderurgice Azovstal, unde a izbucnit un incendiu. Andriușcenko a spus că cel puțin trei ocupanți au fost uciși, iar alții au fost răniți.
Media: O coloană de vehicule ale armatei ruse a fost reperată în Belarus
Presa din Belarus relatează că o coloană cu zece vehicule blindate și de comunicații „KAMAZ” ale Forțelor Armate Ruse, purtând însemnele „V”, se deplasează de-a lungul autostrăzii M5 din Minsk în direcția Bobruisk, scrie The Kyiv Independent.
Soldații ucraineni minează frontiera cu Belarus
Generalul-locotenent Serhiy Nayev, comandantul Forțelor Reunite Ucrainene, a anunțat sâmbătă că se iau măsuri pentru a mina zonele de la granița cu Belarus, de unde armata Minskului ar putea ataca Ucraina, relatează site-ul nv.ua.
Potrivit acestuia, în prezent se iau măsuri pentru a mina zonele periculoase și pentru a instala bariere tehnice. Unitățile de apărare consolidează frontiera de stat a Ucrainei în toate direcțiile care ar putea fi atacate, a precizat Nayev.
Poliția ucraineană a deschis anchete penale în urma incendierii „intenționate” a culturilor
Mai mulți oficiali ucraineni acuză trupele ruse că incendiază „intenționat” culturile din regiunea Herson. Într-o postare pe Facebook, forțele de poliție locale au anunțat că au deschis proceduri penale după bombardamentele constante și după ce forțele ruse nu au permis stingerea incendiilor pe terenurile din zonele ocupate, scrie The Guardian.
Poliția afirmă că incendiile pe scară largă se produc zilnic, arzând sute de hectare de grâu, orz și alte culturi de cereale, pe lângă păduri.
„Din cauza bombardamentelor constante, este extrem de dificil să stingi astfel de incendii în teritoriile eliberate, iar în teritoriile ocupate rușii nu permit, în mod deliberat, stingerea focului, ocupanții distrugând depozite de cereale, mașini agricole și centrale de energie”, a precizat poliția, în mesajul publicat pe Facebook.
Parlamentul ucrainean îi va investiga pe deputații care au părăsit țara după 24 februarie
Verhovna Rada (Rada Supremă – Legislativul de la Kiev) intenționează să creeze o comisie temporară de anchetă pentru a-i cerceta pe deputații care au părăsit Ucraina după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, a anunțat sâmbătă președintele Parlamentului, Ruslan Ștefanciuk, potrivit Ukrainska Pravda.
„Cred că în viitorul apropiat va fi inițiată crearea unei comisii temporare de anchetă, care va putea să stabilească toate faptele privind șederea lor în afara teritoriului Ucrainei, motivele pentru aceasta – și să recomande decizii relevante care să fie adoptate în Rada Supremă. Prin urmare, ce îndeptăm spre decizia ca deputații care nu-și îndeplinesc sarcinile de serviciu să nu mai aibă posibilitatea să lucreze între zidurile parlamentului ucrainean. Există astfel de parlamentari împotriva cărora a fost deschisă o procedură penală și pe care i-am revocat deja din funcțiile pe care le dețin în cadrul comisiilor. Aceștia sunt, în special, domnul Medvedciuk și domnul Kovalev”, a spus Ruslan Ștefanciuk.
6 rachete rusești au lovit orașul Mikolaiv
Primarul din Mikolaiv, Oleksandr Senkevich, a anunțat că sâmbătă dimineață forțele ruse au lansat șase rachete S-300 asupra orașului, distrugând mai multe clădiri, scrie The Kyiv Independent.
„Într-unul dintre cartiere, două case au fost distruse aproape în totalitate. Ferestrele și acoperișurile caselor din apropiere au fost avariate de suflul exploziei și de resturi. Racheta a lovit, de asemenea, teritoriul unei întreprinderi private – acolo, parcarea de mașini a fost avariată, iar ferestrele garajului au fost spulberate”, a scris primarul Mikolaivului, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.
Din fericire, nu au fost înregistrate victime în urma atacului.
Zelenski s-a întâlnit cu șeful Senatului francez
Președintele Senatului francez, Gerard Larcher, a venit sâmbătă la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și a vorbit în fața parlamentului ucrainean, relatează site-ul nv.ua.
Gerard Larcher s-a adresat Radei Supreme în cursul dimineții. Potrivit președintelui parlamentului de la Kiev, Ruslan Ștefanciuk, Larcher a subliniat că Senatul francez și parlamentele naționale din Europa vor sprijini Ucraina – de la statutul de candidat până la aprobarea deciziei de aderare la UE.
„Inima parlamentarismului european bate între acești pereți, în clădirea Parlamentului. Ce bucurie să vezi steagul UE împreună cu cel ucrainean în această sală. Cele 12 stele pe fond albastru sunt un simbol al unității și al speranței. Iar acest steag ne unește de la Paris la Kiev, de la Kiev la Bruxelles”, a declarat Larcher.
Ulterior, Zelenski a oferit detalii despre întâlnirea cu Larche și cu delegații francezi. Liderul ucrainean a mulțumit Parisului pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și pentru asistența acordată de Franța în timpul invaziei ruse pe scară largă.
„Ucraina apreciază atenția și sprijinul senatorilor francezi. Am fost încântat să mă întâlnesc cu președintele Senatului francez, Gerard Larcher, și cu delegația Camerei superioare a Parlamentului francez. Sunt recunoscător pentru sprijinul Franței acordat suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și pentru asistența importantă acordată armatei și poporului nostru în această perioadă dificilă”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.
6 oameni au fost răniți, după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din Harkov
O rachetă rusească a lovit sâmbătă o clădire rezidențială din centrul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, rănind șase persoane, au anunțat autoritățile regionale, potrivit Al Jazeera.
„Racheta inamică a lovit în apropierea clădirii rezidențiale cu două etaje, clădirea este parțial distrusă. Suprafața totală de distrugere este de aproximativ 400 de metri pătrați”, a declarat Evghen Vasylenko, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Situații de Urgență din regiunea Harkov.
„Reprezentanții serviciilor de urgență și ai poliției naționale au sosit la fața locului. Doi bărbați, o femeie și un copil de 12 ani au fost salvați din ruine”, a precizat acesta.
Ben Wallace a vizitat tabăra militară unde vor fi instruiți soldații ucraineni
Forțele britanice au început să antreneze soldați ucraineni în cadrul unui nou program, pentru a-i ajuta în lupta împotriva trupelor ruse, scrie The Guardian.
Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a vizitat sâmbătă tabăra militară din nord-vestul țării, unde vor sosi până la 10.000 de soldați ucraineni pentru o pregătire militară de specialitate.
Aproximativ 1.050 de militari britanici sunt detașați pentru a derula acest program de instruire.
Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii au nevoie de „pauza operațională” pentru a-și regenera puterea de luptă
Tink thank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului a apreciat, în cea mai recentă evaluare a situației militare din Ucraina, că, prin anunțarea în urmă cu două zile a unei pauze operaționale, comandamentul militar rus ar fi recunoscut practic că în acest moment al campaniei este nevoie de o astfel de suspendare temporară a ofensivei din cauza din cauza stării trupelor ruse, scrie The Kyiv Independent.
Soldații ruși care au finalizat cucerirea orașelor Severodonețk și Lisichansk „au nevoie de regenerarea puterii de luptă și de construirea unor capacități de sprijin”, inclusiv de aprovizionare, înainte de a lansa o altă operațiune ofensivă pe scară largă, arată Institutul pentru Studiul Războiului.
Experții tink thank-ului consideră că forțele ruse vor continua să desfășoare operațiuni ofensive mai limitate în acest sector și în alte părți de-a lungul liniei frontului, deoarece conștientizează pericolul că le-ar putea permite ucrainenilor să preia inițiativa și să lanseze o contraofensivă.
Rușii amplasează depozite de armament în zonele rezidențiale din Mariupol
Trupele ruse ar fi amplasat depozite de armament în zonele rezidențial din Mariupol, anunță portalul Nexta TV, care îl citează pe Petro Andriușchenko, un consilier al primarului orașului.
Ocupanții ruși au instalat două astfel de depozite chiar în mijlocul zonelor cu clădiri rezidențiale, ceea ce indică faptul că intenționează să folosească civilii drept „scuturi umane”, susține Petro Andriușchenko.
Ucraina va primi un grant de 1,7 miliarde de dolari din partea USAID
Premierul ucrainean Denis Șmihal a anunțat sâmbătă că țara sa va primi un grant în valoare de 1,7 miliarde de dolari din partea USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională), informează The Kyiv Independent.
Potrivit șefului guvernului de la Kiev, fondurile vor fi folosite pentru a acoperi costurile bugetului de stat pentru plata serviciilor medicale în cadrul programului „Medical Guarantee” („Garanția medicală”).
Blinken anunță un nou ajutor, de 368 de milioane de dolari, pentru Ucraina
Secretarul american de stat Antony Blinken a afirmat sâmbătă, după plecarea de la summitul G20 din Indonezia, că „angajamentul SUA față de poporul ucrainean rămâne neclintit” și a anunțat un ajutor de peste 360 de milioane de dolari pentru Kiev, relatează The Guardian.
„Angajamentul nostru față de poporul ucrainean este neclintit. Statele Unite oferă aproape 368 de milioane de dolari în ajutor umanitar suplimentar pentru a sprijini oamenii din Ucraina și refugiații obligați să fugă din țara lor în căutarea siguranței, în contextul războiului brutal al Rusiei”, a scris șeful diplomației americane, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Anterior, Blinken s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, întrevedere în cadrul căreia au discutat despre agresiunea Rusiei în Ucraina, secretarul american exprimându-și îngrijorarea cu privire la alinierea Beijingului la poziția Moscovei.
„Nu cred că China acționează într-un mod neutru”, a afirmat Blinken.
18 proprietăți deținute de statul rus în Anglia ar putea fi confiscate și folosite pentru reconstrucția Ucrainei
O investigație realizată de The Times a identificat 18 proprietăți din Anglia care sunt deținute de către statul rus, despre care se spune că ar putea fi confiscate și date Ucrainei, scrie The Guardian.
The Times precizează că Ucraina ia în considerare, de asemenea, acțiuni legale pentru a intra în posesia celor 18 proprietăți, care ar putea valora până la 100 de milioane de lire sterline.
Vadym Prystaiko, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, a declarat pentru The Times: „Apreciem că Marea Britanie și UE au spus că ne vor ajuta să reconstruim Ucraina, dar Rusia este cea care trebuie să plătească pentru asta… Pentru noi, aceasta ar fi o modalitate directă de a face acest lucru”.
Rușii mituiesc locuitorii din teritoriile ocupate pentru a colecta date personale
Forțele ruse mituiesc rezidenții pentru a colecta date personale în teritoriile ocupate, susține Centrul ucrainean de Rezistență Națională, potrivit The Kyiv Independent.
Centrul de Rezistență Națională, înființat de Forțele de Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene, afirmă că ocupanții ruși creează o criză alimentară prin controlul prețurilor la bunurile de primă necesitate și apoi emit plăți unice de 10.000 de ruble (154 de dolari) în schimbul unui pașaport rusesc.
Studiu: 3 țări au oferit Ucrainei arme în valoare de peste 1 miliard de dolari
Un studiu realizat de think tank-ul Kiel Institute for the World Economy susține că SUA, Polonia și Marea Britanie au furnizat Ucrainei arme în valoare de peste 1 miliard de dolari, scrie The Kyiv Independent.
De altfel, Statele Unite s-au angajat să furnizeze arme, echipamente și ajutor financiar în scopuri militare în valoare de aproape 25 de miliarde de dolari.
Ajutorul total promis Ucrainei se ridică la 82 de miliarde de dolari, sumă care include asistență militară, umanitară și financiară.
Serviciu ucrainean de informații: Colaboraționiștii și rușii fură mașini din Mariupol
În orașul-port Mariupol, ocupat în totalitate de trupele ruse, numărul furturilor de mașini este în creștere rapidă, susține Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent
Se pare că au fost văzute mai multe mașini furate, care purtau însemnele unor grupuri militante susținute de ruși, potrivit serviciului ucrainean de informații.
Statul Major General al Ucrainei: Rusia a pierdut 37.200 de soldați de la începutul războiului
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis sâmbătă că Rusia a pierdut, de la începutul invaziei, pe data de 24 februarie, un număr de 37.200 de soldați, scrie The Kyiv Independent.
Armata rusă ar fi pierdut, de asemenea, 1.638 de tancuri, 3.815 vehicule blindate de luptă, 832 de sisteme de artilerie, 247 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 108 sisteme de apărare antiaeriană, 187 de elicoptere, 217 avioane, 674 de drone și 15 ambarcațiuni.
ONU: Ucraina poartă o parte de vină pentru atacul de la azilul de bătrâni din Luhansk
Organizația Națiunilor Unite (ONU) afirmă că forțele armate ucrainene poartă o mare parte din vină, poate egală, pentru atacul care a avut loc la un azil de bătrâni din Luhansk, unde zeci de pacienți în vârstă și cu dizabilități au fost blocați înăuntru fără apă sau electricitate, la două săptămâni după ce Rusia și-a început invazia, scrie The Guardian, preluând The Associated Press (AP).
Potrivit AP, autoritățile ucrainene au dat vina pe forțele ruse, acuzându-le de uciderea a peste 50 de civili într-un atac neprovocat. Cel puțin 22 dintre cei 71 de pacienți au supraviețuit atacului, dar numărul exact al persoanelor ucise rămâne necunoscut, conform ONU.
Cu toate acestea, Organizația Națiunilor Unite spune acum că forțele armate ucrainene poartă o mare, și poate egală, parte de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în satul Stara Krasnyanka.
Raportul Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului nu concluzionează că vreuna dintre părți nu a comis crime de război, dar afirmă că bătălia de la azilul de bătrâni este un exemplu de îngrijorare cu privire la posibila utilizare a „scuturilor umane”.
Mai multe detalii: Raport ONU: Ucraina poartă o parte de vină pentru atacul din martie asupra azilului de bătrâni din Luhansk
Borrell: Rusia privează 323 de milioane de oameni de hrană
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a afirmat că 323 de milioane de oameni sunt în pragul foametei din cauza crizei alimentare mondiale, exacerbată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de blocarea ulterioară a porturilor ucrainene, scrie The Kyiv Independent, citând European Pravda.
Borrell a adăugat, la reuniunea ministerială a G20 din Indonezia, că, în total, 1,2 miliarde de persoane din întreaga lume se află într-o situație vulnerabilă din cauza „unei combinații de creștere a prețurilor la alimente, a prețurilor la energie și a deteriorării condițiilor financiare”.
7 răniți în Harkov, în urma bombardamentelor rușilor
Șapte persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești de sâmbătă asupra Harkovului, anunță portalul Nexta TV.
Șeful diplomației ucrainene: Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a afirmat că sancțiunile impuse Moscovei dau rezultate și a reluat apelurile pentru mai multe livrări de arme occidentale de înaltă precizie, scrie Al Jazeera.
„Rușii încearcă cu disperare să ridice aceste sancțiuni, ceea ce dovedește că acestea îi afectează. Prin urmare, sancțiunile trebuie intensificate până când Putin renunță la planurile sale agresive sau pur și simplu își pierde resursele necesare pentru a le da conținut sau a le pune în practică”, a declarat șeful diplomației ucrainene, în cadrul unui forum din Croația, la care a participat prin videoconferință.
Deputat: 4 civili, printre care și un copil, răniți după ce rușii au bombardat centrul Harkovului
Deputata ucraineană Kira Rudik, membră a partidului de centru Golos, a anunțat sâmbătă că rachetele rusești au lovit centrul Harkovului, rănind și spitalizând 4 civili, inclusiv un copil, relatează The Guardian.
„Atacuri cu rachete în centrul orașului Harkov. 4 civili au fost răniți și spitalizați. Unul dintre ei este un copil. Iar o tânără din orașul Krivoi Rog, rănită în urma bombardamentelor, a murit la spital. Cerem întregii lumi să ne ajute să oprim teroriștii ruși!”, a scris Kira Rudik, într-un mesaj pe Twitter.
Oficial american: Sistemele HIMARS „nu au fost folosite” pentru a ataca teritoriul rusesc
Ucraina nu a folosit sistemele avansate de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA și livrate de Washington pentru a lovi ținte rusești în afara teritoriului ucrainean, afirmă un înalt oficial american din domeniul apărării care contestă acuzațiile Rusiei.
„Afirmațiile rușilor privind utilizarea HIMARS pentru a lovi în afara teritoriului ucrainean – aceste acuzații sunt false”, a declarat oficialul pentru agenția de știri Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.
„Ucraina folosește aceste capacități pentru a lupta în bătălia în care sunt implicate forțele sale și le folosește în mod eficient în această bătălie”, a precizat oficialul american.
Oficiali ucraineni: 5 persoane, ucise în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore
Oficialii ucraineni au anunțat sâmbătă că cinci persoane au fost ucise în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, în timp ce alte șapte au fost rănite, informează Al Jazeera.
„Întreaga linie de front se află sub bombardamente neîncetate”, a afirmat vineri seară, într-un mesaj publicat pe Telegram, șeful administrației militare din Donețk, Pavlo Kyrylenko.
El a precizat că orașul Sloviansk, asupra căruia se concentrează acum trupele Moscovei, este „bombardat zi și noapte”.
Forţele ruse distrug „intenționat” culturile din regiunea Herson
Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a declarat că forțele ruse distrug „intenționat” culturile din regiunea Herson.
„Din cauza bombardamentelor cu obuze incendiare, în fiecare zi au loc incendii pe scară largă pe câmpuri, în fâșiile de protecție și în pădurile de pe întreg teritoriul regiunii. În plus, trupele ruse nu le permit localnicilor să stingă incendiile, distrug grânarele și echipamentele”, a transmis oficialul, care a postat fotografii de la poliția locală cu câmpuri atât incendiate, cât și pârjolite, potrivit The Guardian.
Aproximativ 1.000 de femei s-au înrolat în armata ucraineană de la începutul războiului
Potrivit ministrului adjunct al apărării, Hanna Maliar, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, numărul femeilor voluntare în armată a crescut substanțial.
Ea a adăugat că, întrucât femeile nu sunt obligate prin lege să servească, toate femeile soldat sunt voluntare, notează Kyiv Independent.
Guvernatorul din Luhansk: Forțele ruse creează un „iad” bombardând regiunea Donețk
„S-ar putea părea că invadatorii desfășoară o operațiune ofensivă la vest de Lisichansk și asta e tot. Cu toate acestea, noi încercăm să limităm formațiunile armate ale rușilor de-a lungul întregii linii de front”, a anunţat Serhii Haidai, într-o postare pe Telegram.
„Aceștia nu încetează să încerce să pătrundă în regiunea vecină de-a lungul graniței administrative. Ei atacă din mai multe direcții. Acolo unde le este incomod să avanseze, ei creează un adevărat iad, bombardând teritoriile de la orizont. Prin urmare, pericolul vine peste tot – de la Kreminnaya la Popasnaya”, a adăugat acesta.
Haidai a declarat că, în cursul nopții, forțele ruse au tras 8 obuze de artilerie, 3 obuze de mortier și au lansat 9 lovituri de rachetă.
Blinken: „Vom vedea în zilele următoare dacă Rusia a primit mesajul la G20”
Secretarul de stat american, Antony Blinken, și ministrul chinez de externe, Wang Yi, au purtat discuții sâmbătă pe insula indoneziană Bali, la o zi după ce au participat amândoi la o reuniune a diplomaților de rang înalt din Grupul celor mai bogate 20 de țări, scrie The Guardian, care citează Reuters.
Blinken a discutat despre agresiunea Rusiei în Ucraina și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alinierea Beijingului cu Moscova, relatează Reuters.
Vorbind la o conferință de presă după discuțiile cu Wang, care au durat mai mult de cinci ore, Blinken a declarat că nu vede semne „în acest moment” că Rusia este dispusă să se angajeze într-o diplomație semnificativă.
Blinken a spus că agresiunea nu este doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva „principiilor de bază ale ordinii mondiale”, relatează Reuters. „Vom vedea în zilele următoare dacă Rusia a primit mesajul la G20”, a mai spus el.
Două persoane ucise în urma bombardamentelor asupra oraşului Krivoi Rog
Bombardamentele rusești asupra orașului Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, au ucis două persoane și au rănit trei, potrivit guvernatorului din Dnipropetrovsk, notează The Guardian.
„Un bărbat în vârstă de 43 de ani se află la spital. Acesta este tatăl fetei ucise. Cum să îi spunem că copilul său nu mai este”, a mai spus Valentin Reznichenko, într-o postare pe Telegram.
Rusia bombardează estul Ucrainei
Rusia a lansat sâmbătă un bombardament asupra regiunii ucrainene Donețk, potrivit guvernatorului regiunii, transmite The Guardian.
Pavlo Kyrylenko a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, a avut loc un atac cu rachete în orașul Druzhkivka. El a precizat că au fost avariate mai multe locuri printre care un spital, Palatul Culturii, clădiri rezidențiale și un loc de joacă.
În Slovyansk, o locuință a fost pusă la pământ, iar proprietarul a fost prins sub dărâmături. Kyrylenko a declarat că lucrătorii de salvare se află la fața locului.
Rușii au tras, de asemenea, asupra unei gări din Chasovoy Yar, a declarat guvernatorul, unde mai multe persoane au fost rănite. Peste noapte, orașul Hirnyk a fost ținta unor focuri de armă, care au tăiat liniile electrice, rănind doi civili și deteriorând clădiri rezidențiale și infrastructura, a mai spus oficialul. Părți din Svitlodar sunt, de asemenea, sub foc.
„Singura cale de ieșire corectă este evacuarea!” a declarat Kyrylenko într-o postare pe Telegram.
Guvernatorul Haidai avertizează că Severodoneţk este în pragul unei catastrofe umanitare
Un oficial regional ucrainean a avertizat cu privire la deteriorarea condițiilor de trai într-un oraș capturat de forțele rusești în urmă cu două săptămâni, spunând că Severodoneţk nu are apă, energie electrică sau un sistem de canalizare funcțional, în timp ce cadavrele morților se descompun în clădirile de apartamente, notează The Guardian.
Guvernatorul Serhi Haidai a declarat vineri că forțele ruse au dezlănțuit artileria în timp ce încercau să își asigure câștigurile în provincia Luhansk din estul Ucrainei.
Săptămâna aceasta, Moscova a revendicat controlul total al Luhansk, dar guvernatorul și alți oficiali ucraineni au declarat că trupele lor au păstrat o mică parte din provincie.
„Lupte crâncene au loc în mai multe sate de la granița regiunii”, a declarat Haidai pentru Associated Press. „Rușii se bazează pe tancuri și artilerie pentru a avansa, lăsând pământ pârjolit”.
Între timp, Severodoneţkul ocupat „este în pragul unei catastrofe umanitare”, a scris guvernatorul pe rețelele de socializare. „Rușii au distrus complet toată infrastructura critică”.
Siturile culturale ucrainene au fost vizate de atacurile ruşilor
Rusia a deteriorat de 417 ori situri ale patrimoniului cultural ucrainean, încălcând Tratatul de la Haga, relatează Kyiv Independent.
Ministerul ucrainean al Culturii și Informațiilor raportează că siturile culturale ucrainene au fost vizate și lovite de peste 400 de ori de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
Rusia adună rezerviștii de prin țară și îi aduce la granița Ucrainei
Rusia adună rezerviştii din întreaga țară și îi aduce în apropierea Ucrainei pentru viitoare operațiuni ofensive, informează serviciile de informaţii britanice.
O mare parte din noile unități de infanterie se desfășoară probabil cu vehicule blindate MT-LB. În timp ce MT-LB au fost în serviciu anterior în roluri de sprijin de ambele părți, Rusia le-a considerat mult timp nepotrivite pentru majoritatea rolurilor de transport de infanterie din prima linie.
Acesta a fost proiectat inițial în anii 1950 ca tractor pentru a trage artileria, are un blindaj foarte limitat și dispune doar o mitralieră pentru protecție.
Pe de altă parte, majoritatea unităților de asalt din primul eșalon al Rusiei au fost echipate în februarie cu vehicule de luptă pentru infanterie BMP-2, cu un blindaj de până la 33 mm grosime și care dispune de un tun automat puternic de 30 mm și un lansator de rachete antitanc.
În pofida afirmației președintelui Putin din 07 iulie 2022 că armata rusă „nici măcar nu și-a început” eforturile în Ucraina, multe dintre întăririle sale sunt grupări ad-hoc, desfășurate cu echipamente învechite sau inadecvate.
Soldații ucraineni au sosit în Marea Britanie pentru instruire
Primii soldați ucraineni au început un program de pregătire în Marea Britanie pentru a fi pregătiţi în lupta împotriva trupelor rusești invadatoare. Până la 10.000 de soldați vor fi antrenați în locațiile Ministerului Apărării (MoD) din întreaga țară în următoarele câteva luni, transmite BBC.
Programul le va oferi recruților voluntari abilitățile necesare pentru a lupta pe linia întâi, a declarat Ministerul Apărării.
Secretarul apărării, Ben Wallace, a declarat că aceasta este „următoarea etapă” în sprijinul acordat de Marea Britanie forțelor armate ucrainene.
Aproximativ 1.050 de militari britanici sunt detașați pentru a derula programul în locații din Marea Britanie – la peste 1.000 de mile distanță de câmpurile de luptă din Donbas, în estul Ucrainei.
Programul condus de Marea Britanie are ca obiectiv instruirea a până la 10.000 de ucraineni în 120 de zile, dar ar fi „deschis la mai mult”, a declarat secretarul apărării.
„Folosind expertiza de clasă mondială a armatei britanice, vom ajuta Ucraina să își reconstruiască forțele și să își intensifice rezistența în timp ce își apără suveranitatea țării lor și dreptul de a-și alege propriul viitor”, a punctat Ben Wallace.
Cursul – organizat de Brigada 11 de asistență a forțelor de securitate a armatei – se bazează pe pregătirea de bază a soldaților din Marea Britanie, acoperind mânuirea armelor, primul ajutor pe câmpul de luptă, tehnica de teren, tacticile de patrulare și legea conflictului armat.
Aproximativ 22.000 de militari ucraineni au fost deja instruiți de Marea Britanie prin intermediul Operațiunii Orbital între 2015 și 2022.
Marea Britanie a investit până în prezent 2,3 miliarde de lire sterline ca ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv peste 5.000 de arme antitanc NLAW și sisteme de rachete cu lansare multiplă M270.
În prezent, Regatul Unit contabilizează sprijinul acordat Ucrainei ca parte a cheltuielilor sale de apărare, ceea ce duce totalul actual la 2,3% din PIB – peste ținta stabilită de NATO de 2%.
Vladimir Putin avertizează: Continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei poate duce la creşteri catastrofale ale preţurilor la energie
Anunţul lui Vladimir Putin a fost făcut vineri în cadrul unei discuţii cu liderii industriei de petrol şi gaze din Rusia, informează News.ro, care preia Reuters.
Vladimir Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale ”febrile”, cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor.
”Restricţiile de sancţiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune acelor ţări care le impun”, le-a spus Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia, inclusiv directorului general Rosneft, Igor Sechin, şi viceprim-ministrului Alexander Novak. ”Utilizarea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave – fără exagerare, chiar catastrofale – pe piaţa mondială a energiei”, a adăugat Vladimir Putin.
Mai multe informaţii: Vladimir Putin avertizează: Continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei poate duce la creşteri catastrofale ale preţurilor la energie
Tancuri ruseşti distruse în apropiere de Mikolaiv
Parașutiștii ucraineni au distrus tancuri rusești și au capturat trupe în apropiere de Mikolaiv, transmite Kyiv Independent.
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat că soldații Brigăzii 79 de asalt aerian cu baza la Mikolaiv au distrus cinci tancuri rusești și au capturat membrii echipajului care au supravieţuit.
Statul Major General: Forțele belaruse efectuează recunoașteri în nordul Ucrainei
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, în actualizarea sa de vineri asupra situației de pe front, că unități ale armatei belaruse efectuează recunoașteri și „intensifică măsurile de contracarare a recunoașterilor (ucrainene) cu vehicule aeriene fără pilot (drone, n.r.)”, informează Ukrainska Pravda.
Conform raportului Statului Major General, forțele armate ale Belarusului efectuează recunoașteri pe fronturile din Volyn și Polissia.
„De-a lungul fronturilor Volyn și Polissia, unitățile forțelor armate ale Republicii Belarus efectuează recunoașteri și consolidează contramăsurile împotriva surselor tehnice de informații, în primul rând a avioanelor fără pilot”, scrie în raportul conducerii armatei ucrainene.
Statul Major General a precizat că închiderea spațiului aerian deasupra părții de sud a Belarusului a fost prelungită până pe 7 octombrie. Interdicția zborurilor aviației civile în această zonă este în vigoare din 24 februarie.
Ucrainenii au distrus două posturi de comandă ale rușilor, în Herson
Armata ucraineană a anunțat vineri că a distrus două posturi de comandă ale rușilor situate în apropiere de Herson, scrie Ukrainska Pravda, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit Nataliei Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud al forțelor armate ucrainene, armata ucraineană a lovit posturile de comandă efectuând lovituri cu rachete de artilerie.
Zelenski i-a decorat pe soldații răniți aflați într-un spital din Dnipro
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a înmânat distincții speciale soldaților răniți care sunt tratați într-un spital din Dnipro, în centrul Ucrainei, informează Al Jazeera.
Liderul de la Kiev a mulțumit, de asemenea, personalului medical pentru munca depusă.
„Rezultatul muncii voastre, pe care îl vedem, ne face să ne simțim cu adevărat mândri că avem oameni atât de buni în țara noastră”, le-a spus Zelenski medicilor, adăugând că aceștia „se află pe aceeași linie de front cu forțele armate”.
Noi legi adoptate de Parlamentul de la Kiev
Parlamentul ucrainean a adoptat vineri, în timpul sesiunii plenare, un set de noi legi, anunță The Guardian.
Noile legi prevăd garanții de siguranță pentru jurnaliștii care lucrează în zonele de luptă, o mai bună protecție socială pentru salvatori și o tranziție amânată pentru a putea fi ținută evidența volumelor de gaz în unitățile de stocare a energiei.
Un oficial ucrainean avertizează că situația umanitară din Severodonețk va deveni „catastrofală” în curând
Situația umanitară din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, va deveni „catastrofală” în viitorul apropiat, afirmă Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, potrivit CNN.
Striuk a declarat vineri că cea mai mare parte a infrastructurii orașului nu poate fi restaurată, iar condițiile sanitare sunt deosebit de proaste. Potrivit acestuia, colectorul central de canalizare a fost grav avariat, împreună cu stațiile de pompare și priza de apă.
După luni de lupte, trupele ruse au preluat controlul asupra orașului din estul țării la sfârșitul lui iunie.
Striuk a precizat că „90% din stocul de locuințe este deteriorat; 60% necesită demolări și reconstrucții”.
El a adăugat că cea mai mare parte a orașului va trebui să fie reconstruită, iar multe clădiri înalte vor trebui construite din nou de la zero.
Ministrul ucrainean al Apărării a prezentat 3 scenarii care ar putea pune capăt războiului
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a indicat trei scenarii posibile pentru sfârșitul războiului cu Rusia: prăbușirea Federației Ruse, victoria Ucrainei pe câmpul de luptă și un alt presupus „gest de bunăvoință din partea Federației Ruse”, scrie Ukrainska Pravda.
„Primul scenariu ar fi aproximativ același cu „bunăvoința” pronunțată de ruși când s-au retras din regiunile Kiev, Cernihiv, Sumî și Insula Șerpilor. Prin urmare, cred că ar fi rupt într-un lanț al mai multor multe evenimente. În primul rând, vom prelua poziția de dinainte de 24 februarie, apoi vor avea loc câteva negocieri despre statutul Donețkului, Luganskului și Crimeei ocupate anterior, dar la masă cu partenerii noștri puternici”, a afirmat Reznikov, în cadrul conferinței online „Să construim împreună” („Buduiemo razom”), potrivit agenției Interfax Ucraina.
Conform ministrului ucrainean, cu siguranță nu va exista „Minsk III” și nu vor exista acorduri de capitulare: „Nimeni nu va negocia cu pistolul la cap”.
„A doua opțiune este că vom distruge treptat forțele armate ale Federației Ruse, pentru că acesta este de fapt un război de uzură. Au mai mulți oameni, teritoriu, tancuri, avioane etc, dar nu totul este modern, totul este vechi și în prezent folosesc principiul unei mașini de tocat carne”, a mai spus Reznikov.
Potrivit oficialului guvernamental, a doua variantă de victorie nu ar fi atât de rapidă: „Până la sfârșitul acestui an, poate chiar la începutul anului viitor”.
„Al treilea scenariu este mai dramatic pentru Federația Rusă: este prăbușirea Federației Ruse, este un marș al suveranităților în mai multe direcții diferite: Tatarstan, Bașchiria, în Est etc. Cu siguranță o vom vedea în timpul vieții noastre, dar aceasta este mai degrabă o poveste destul de lungă”, a adăugat ministrul ucrainean al Apărării.
Un polițist colaboraționist ar fi fost ucis în regiunea Herson
Serhii Khlan, un consilier al guvernatorului regiunii Herson, a anunțat că un fost ofițer de poliție ucrainean care ar fi colaborat cu ocupanții ruși a fost ucis joi în orașul Nova Kakhovka din regiunea Jerson, informează The Kyiv Independent, citânt Suspilne Media.
Khlan nu a precizat cum a fost ucis bărbatul.
Consiliul Europei subliniază „imperativul de a se face dreptate” victimelor din Ucraina
Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei a insistat vineri asupra „imperativului de a se face dreptate” victimelor războiului din Ucraina, în timp ce conflictul are „efecte dezastruoase” asupra drepturilor omului ale populaţiei, scrie Agerpres preluând AFP.
„Atacul Federaţiei Ruse a provocat încălcări grave şi masive ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar, cu efecte dezastruoase asupra exercitării practic a tuturor drepturilor omului de către populaţia din Ucraina”, a rezumat grav Dunja Mijatovic într-un memorandum despre consecinţele războiului.
Ea citează în special „execuţii arbitrare”, „dispariţii forţate”, „încălcări ale dreptului la proprietate”, „cazuri de tortură şi de maltratări”, „violenţe sexuale” şi detenţii arbitrare.
„Enormele pierderi de vieţi umane şi amploarea distrugerilor sfidează înţelegerea”, insistă Mijatovic, care s-a deplasat în Ucraina în luna mai, cerând „respectarea legislaţiei internaţionale referitoare la drepturile omului şi la dreptul internaţional umanitar”.
Dacă toate aceste alegaţii de atingere aduse drepturilor omului „ar trebui să facă obiectul unei anchete aprofundate”, „prioritatea trebuie să fie acum de a crea condiţii sigure pentru supravieţuitori, de a li se asigura un acces efectiv la căile de recurs şi justiţie şi de a privilegia protecţia demnităţii şi bunăstării lor”, a subliniat Mijatovic, invitând să se acorde o „atenţie specială şi urgentă” copiilor şi femeilor.
Potrivit Comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, este „imperativ să se facă dreptate victimelor atrocităţilor”. „Federaţia Rusă şi Ucraina au amândouă obligaţia de a ancheta şi de a-i urmări pe autorii încălcărilor masive ale drepturilor omului şi ai infracţiunilor grave împotriva dreptului umanitar internaţional”, a afirmat ea.
Dar această justiţie trebuie de asemenea să treacă printr-o „coordonare eficientă între actori naţionali şi internaţionali” şi o „cooperare eficientă cu Curtea Penală Internaţională şi un sprijin pe termen lung sistemului judiciar ucrainean”.
SUA vor furniza Ucrainei încă 4 sisteme de rachete HIMARS
Administrația președintelui american Joe Biden va furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), în cadrul celui mai nou pachet de asistență pentru securitate, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
Cel mai recent pachet este evaluat la 400 de milioane de dolari și se bazează doar pe finanțarea venită din partea Presidential Drawdown Authority (Dreptul de Retragere al Președintelui, n.r.), ceea ce înseamnă că SUA trimite arme direct din stocurile sale.
Pachetul de 400 de milioane de dolari include patru sisteme HIMARS suplimentare și muniție pentru acestea, vehicule tactice pentru „recuperarea echipamentelor, sprijinirea eforturilor ucrainene de reparare și reaprovizionare pe măsură ce bătălia continuă”, 1.000 de obuze de 155 mm, muniții de demolare, sisteme de contrabaterie, piese de schimb și alte echipamente, a precizat oficialul.
Cele 1.000 de obuze de 155 mm pe care SUA le trimite Ucrainei în acest pachet reprezintă un „nou tip” de muniție pe care americanii nu l-au mai furnizat ucrainenilor până acum, a adăugat oficialul.
„(Acest tip de muniție) are o precizie mai mare. Oferă Ucrainei o țintire precisă, o capacitate precisă pentru ținte specifice, va economisi muniție, va fi mai eficient datorită preciziei, deci este o nouă evoluție în sprijinul nostru pentru Ucraina în această bătălie pentru Donbas”, a declarat oficialul.
SUA au furnizat Ucrainei 12 sisteme HIMARS în total, luându-și angajamentul de a trimite și aceste patru sisteme suplimentare, a precizat oficialul.
Informațiile potrivit cărora rușii au distrus două sisteme HIMARS sunt false, a adăugat oficialul american.
Ministrul Apărării din Ucraina a dezvăluit câți soldați își apără țara
În prezent sunt mobilizați până la 700.000 de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei, 90.000 de militari ai Gărzii Naționale a Ucrainei, aproape 60.000 de polițiști de frontieră și 100.000 de militari ai Poliției Naționale, a anunțat vineri Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, potrivit agenției Ukrinform, preluată de Ukrainska Pravda.
Reznikov a precizat că peste un milion de oameni în uniformă lucrează pentru securitatea și apărarea Ucrainei și a făcut apel la companii să sprijine acest sector și să investească mai activ în el.
Ministrul Apărării a mai declarat că, din cauza acțiunilor militare, Ucraina s-a transformat într-un fel de poligon în care se folosesc noi tipuri de armament și inovații.
„Astăzi, Ucraina este un poligon imens în care se vor efectua teste. Acest lucru înseamnă că va exista o cerere de noi tehnologii și inovații. Există deja o cerere reală pentru întreprinderi mixte, chiar dacă la început acestea vor fi localizate în țările din Europa de Est sau în locurile protejate din vestul Ucrainei”, a susținut Reznikov, în cadrul conferinței online „Să construim împreună” („Buduiemo razom”).
Acesta a adăugat că Ministerul Apărării se asigură că Ucraina este aprovizionată cu armament și echipamente moderne de producție NATO, cum ar fi artilerie, vehicule blindate și arme, care vor avea nevoie de reparații și revizii.
Pe 6 iulie, Oleksii Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a afirmat că aproape un milion de cetățeni dobândesc experiență de luptă în acest moment.