Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 141
Ucraina exclude orice acord de încetare a focului care implică cedarea de teritoriu Rusiei
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a exclus cedarea unei părți a teritoriului către Rusia ca parte a oricărui acord de încetare a focului și a declarat că nu sunt în curs de desfășurare discuții de pace între Moscova și Kiev.
„Obiectivul Ucrainei în acest război este de a ne elibera teritoriile, de a ne restabili integritatea teritorială și de deplină suveranitate în estul și sudul Ucrainei. Acesta este punctul final al poziției noastre de negociere”, a transmis Dmitro Kuleba.
„În prezent, nu există discuții (n.r. – de pace) între Rusia și Ucraina din cauza poziției Rusiei și a agresiunii sale continue împotriva țării noastre”, a precizat Dmitro Kuleba.
Un centru de coordonare pentru exportul de cereale pe mare va funcționa la Istanbul
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat, miercuri, că participanții la discuțiile de la Istanbul au convenit asupra creării unui centru de coordonare pentru exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, informează Ukrinform.
Delegațiile militare ruse, ucrainene și turce s-au întâlnit miercuri cu oficiali ONU la Istanbul pentru discuții privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe fondul agravării crizei alimentare globale.
„Ca urmare a întâlnirii, care s-a desfășurat într-o atmosferă pozitivă și constructivă, s-a ajuns la un acord asupra aspectelor tehnice de bază, precum înființarea unui centru de coordonare la Istanbul, la care vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor părților, control comun la punctele de ieșire și sosire din port, precum și transportul de securitate pe rutele de tranzit”, a declarat Hulusi Akar.
„La reuniunea patrulaterului s-au ajuns la acorduri cu privire la aspecte tehnice precum controlul comun la punctele de ieșire și sosire din port și asigurarea siguranței navigației pe rutele de transfer”, a adăugat Hulusi Akar.
Potrivit oficialului turc, săptămâna viitoare delegațiile Ucrainei și Rusiei se vor întâlni din nou în Turcia pentru a conveni asupra tuturor detaliilor și a semna acordul relevant.
Anterior, purtătorul de cuvânt al ONU Farhan Haq a declarat că Organizația consideră negocierile drept „pozitive” .
Zelenski: Rusia a deportat 2 milioane de ucraineni
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a deportat două milioane de oameni din Ucraina, iar acest lucru reprezintă doar o parte din tactica sa.
„Al treilea punct este deportarea. Imaginați-vă doar acest număr: 2 milioane de oameni – atât de mulți dintre oamenii noștri au fost deja deportați în Rusia. Câteva sute de mii sunt copii, dar nimeni nu poate știi numărul lor cu precizie”, a spus Volodimir Zelenski.
„Toți acești oameni deportați nu pot comunica, le sunt luate actele, sunt intimidați și încearcă să-i împrăștie în zone îndepărtate ale Rusiei, astfel încât să le fie cât mai greu să se întoarcă acasă în patria mamă. Cum ne vom aduna atunci oamenii din toate acele locuri în care au fost îndepărtați cu forța?”, s-a întrebat retoric Vladimir Zelenski.
Potrivit președintelui ucrainean, Rusia a creat cu forța așa-numitele tabere de filtrare, prin care obligă oamenii să treacă în teritoriul ocupat.
„Zeci de mii de oameni rămân acolo, tinerii dispar acolo. Cred că înțelegeți cu toții ce se întâmplă cu ei acolo”, a afirmat Volodimir Zelenski.
Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Coreea de Nord
Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Republica Populară Democrată Coreea ca răspuns la recunoașterea așa-zisului „independența” regiunilor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk.
„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă ferm decizia RPDC de a recunoaște așa-zisei „independențe” a teritoriilor ocupate temporar de Federația Rusă în regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina. Ca răspuns la un astfel de act neprietenos , Ucraina anunță ruperea relațiilor diplomatice cu RPDC”, se arată în comunicat.
Mai multe detalii: Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Coreea de Nord
Coreea de Nord a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Luhansk
Coreea de Nord a recunoscut independența autoproclamatelor Republici Populare Donețk (RPD) și Luhansk (LPR), potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al șefului RPD Denis Pușilin, citat de Interfax.ru.
„Această decizie politică va deveni baza dezvoltării ulterioare a relațiilor în sfera economică. Parteneriatul bilateral va dezvolta comerțul pentru întreprinderile din RPD”, a transmis Denis Pușilin.
Ulterior, ambasada Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) la Moscova a confirmat că Coreea de Nord a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Luhansk.
„Ambasadorul Coreei de Nord a avut o întâlnire cu ambasadorul RPD în Federația Rusă, în cadrul căreia a anunțat decizia Phenianului. De asemenea, în curând este așteptată o întâlnire cu Ambasadorul LPR”, a anunțat ambasada Coreei de Nord la Moscova.
Pe 29 iunie, Siria a recunoscut oficial independenţa şi suveranitatea celor două regiuni separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei.
Două rachete rusești au lovit regiunea Zaporojie
Administrația Militară Regională Zaporojie, a transmis, miercuri, într-un comunicat pe Telegram, că două explozii au răsunat în orașul Zaporojie, rachetele rusești vizând o întreprindere din localitate.
„Două rachete de croazieră au lovit atelierul uneia dintre întreprinderile situate în cartierul Dnipro din orașul Zaporojie. Un incendiu a izbucnit. Potrivit datelor preliminare, 14 persoane au fost rănite”, se arată în comunicat.
„În ultimele două săptămâni, situația a devenit mult mai tensionată, deoarece una dintre bazele militare rusești a fost complet distrusă, un pod de cale ferată a fost aruncat în aer, un tren blindat a deraiat”, a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului ocupat Melitopol.
„O altă bază militară folosită de ruşi a fost distrusă, marți, în apropierea satului Mirni, la câţiva kilometri de Melitopol”, a adăugat Ivan Fedorov.
Armata ucraineană: Rusia a pierdut aproape 1 miliard de dolari în lupta pierdută pentru Insula Șerpilor
Rusia a pierdut echipamente militare și trupe în valoare de aproape 1 miliard de dolari în timp ce a încercat fără succes să păstreze Insula Serpilor, susțin oficialii ucraineni, care au prezentat filmări ale operațiunii de preluarea a teritoriului dintre ape după două luni de conflict, informează Newsweek.
„Operațiunea a durat mai bine de două luni. A fost un întreg complex de decizii în cascadă, de calcule de forțe și mijloace, o întreagă colecție de date privind situația și utilizarea diferitelor arme și echipamente. S-a calculat tactica și strategia inamicului și s-a construit propriile noastre strategii, mai eficiente, mai oportune, adesea nestandardizate”, a transmis Biroul de Comunicații Strategice al armatei Ucrainei.
„Inamicul a părăsit Insula Șerpilor, distrugând dispozitive de rachete care nu au fost lovite. Pierderile totale ale forțelor de ocupație ruse din jurul insulei se ridică la peste 900 de milioane de dolari”, a estimat Biroul de Comunicații Strategice al armatei Ucrainei.
Mai multe informații: Rusia a pierdut echipamente militare de aproape 1 miliard de dolari în bătălia pentru Insula Șerpilor, susține Ucraina
Rușii primesc trei salarii medii, dacă se oferă voluntari să lupte în Ucraina
Oficialii din regiunile ruse, inclusiv din Moscova și din republica Tatarstan, alcătuiesc unități militare de recrutare de voluntari la nivel național pentru a participa la războiul din Ucrainei. Acestora li se oferă de trei ori salariul mediu național, informează Newsweek.
La Moscova, bărbaților care se alătură „Regimentului Sobianin”, ce a început recrutarea la 1 iulie, li se promite un salariu lunar de 200.000 de ruble (3.400 de dolari).
În schimb, salariul mediu în Rusia este de 62.269 de ruble pe lună, conform datelor de la TakeProfit, cifră fiind de trei ori mai mare decât media națională.
De asemenea, în republica rusă Tatarstan, oficialii recrutează pentru două batalioane compuse exclusiv din voluntari, numite „Alga” și „Timer”.
Bărbații care se oferă voluntari pentru a fi trimiși în războiul din Ucraina vor primi o plată unică în numerar de 260.000 de ruble (4.427 USD) din bugetul Tatarstanului și un salariu lunar de 170.000 de ruble (2.894 USD) de la Ministerul Apărării al Rusiei, pentru perioada în care vor lupta.
Mai multe detalii: Rușilor li se oferă de trei ori salariul mediu la nivel național pentru a se înrola să lupte în Ucraina
Încă un american este ținut prizonier în Donețk de separatiștii pro-ruși
Un al treilea cetățean american este ținut captiv de separatiștii pro-ruși în Ucraina, potrivit prietenilor și familiei sale, dar și a unui grup privat de voluntari specializat în salvarea cetățenilor americani, informează The Guardian.
Suedi Murekezi, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat luna trecută în Herson, oraș-port ocupat de ruși în sudul Ucrainei, unde locuia de mai bine de doi ani, a declarat fratele său Sele Murekezi.
„Suntem cu toții extrem de îngrijorați de starea lui. Este evident în pericol”, a spus Sele Murekezi, care a fost sunat de fratele său după o lună, pe 7 iulie, pentru a-i spune că a fost închis în Donețk, acuzat în mod fals de participare la proteste pro-ucrainene.
Suedi Murekezi i-a mai transmis fratelui său că este în aceeași închisoare cu Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Huynh, alți doi americani care au fost luați prizonieri luna trecută.
Spre deosebire de ceilalți doi americani, Murekezi nu ar fi participat la nicio bătălie, susține familia sa. Bărbatul a plecat în Ucraina în urmă cu 4 ani și s-a stabilit la Herson în 2020.
Ministrul iranian de externe: Nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război
Hosein Amir Abdolahian, ministrul de externe iranian, a dat asigurări că Iranul menţine acorduri pe teme de apărare cu Rusia, dar nu va ajuta Moscova în războiul din Ucraina, informează EFE.
„Avem diferite forme de cooperare cu Rusia şi, între ele, în sectorul apărării: dar nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război pentru că credem că (n.r. – războiul) trebuie oprit”, a afirmat Hosein Amir Abdolahian.
„Problema actuală a conflictului este că unele ţări occidentale, inclusiv SUA, au fabricanţi de armament care încearcă să-şi vândă produsele. Vom evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare şi vom acţiona pentru stoparea războiului”, a spus Hosein Amir Abdolahian.
Cinci morți, după ce rușii au tras 28 de rachete în Mikolaiv
Adjunctul sefului biroului prezidential din Ucraina, Kirilo Timoșenko, a anunțat, miercuri, pe Telegram, că rușii au bombardat cu 28 de rachete mai multe zone din Mikolaiv.
„În această dimineață, inamicul a tras cu 28 de grenade propulsate de rachetă în diferite așezări. În consecință, un spital și clădiri rezidențiale au fost avariate. Au fost și bombardamente de artilerie în regiunea Vitovsk. Cinci civili au fost uciși”, a scris Kirilo Timoșenko.
Campionatul de fotbal în Ucraina se reia în august, în ciuda războiului
Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Hutţait, a anunțat că, în ciuda războiului care devastează țara, Campionatul de fotbal al Ucrainei se va relua în luna august, informează AFP.
„Noul sezon al campionatului ucrainean de fotbal va debuta pe 23 august. În timpul raidurilor aeriene, meciurile vor fi întrerupte, iar jucătorii, oficialii şi membrii personalului trebuie să intre rapid în adăposturi”, a afirmat Vadim Hutţait pe Facebook.
Mai multe detalii: Campionatul de fotbal din Ucraina se reia pe 23 august. „În timpul raidurilor aeriene, meciurile vor fi întrerupte”
Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni speră să se întoarcă în țară, potrivit unui studiu ONU
Majoritatea refugiaților din Ucraina, în principal femei și copii, speră să părăsească țările gazdă și să se întoarcă acasă în cele din urmă, arată un nou studiu ONU, citat de The Guardian.
Concret, aproximativ două treimi dintre refugiații din Ucraina se așteaptă să rămână în țările gazdă până când situația de securitate se îmbunătățește după invazia Rusiei, potrivit unui sondaj al agenției ONU pentru refugiați, UNHCR.
Dintre cei care doreau să se întoarcă, 40% plănuiau să facă acest lucru în luna următoare, potrivit UNHCR.
”Sunt nerăbdători să se reîntâlnească cu prietenii și familia și își fac griji pentru cei care au rămas în urmă. Cei mai mulți vor să aștepte până când ostilitățile se vor potoli”, au precizat reprezentanții agenției ONU.
În cadrul studiului, care a fost realizat între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie, au fost chestionate aproximativ 4.900 de persoane din Ucraina care trăiesc acum în Cehia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România și Slovacia.
Peste 5,6 milioane de refugiați sunt acum înregistrați în toată Europa. De la începutul războiului, 8,8 milioane de persoane au plecat din Ucraina și aproape 3,3 milioane s-au întors între timp.
Kremlinul „așteaptă progrese” în privința unui acord referitor la exporturile către exclava Kaliningrad
Kremlinul precizează, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că se așteaptă la progrese în privința unui posibil acord cu Uniunea Europeană care să permită Rusiei să transporte unele mărfuri vizate de sancțiuni către exclava sa Kaliningrad, aflată între Lituania și Polonia, dar care are un port la Marea Baltică, relatează Sky News.
Lituania a împiedicat Rusia să trimită pe uscat unele mărfuri către Kaliningrad provocând indignare la Moscova și avertismente că va răspunde cu „măsuri dure”.
„Nu există încă o încheiere a acestei situații. Ne așteptăm la unele progrese, dar nu putem spune că problema a fost înlăturată”, a spus Peskov, ca răspuns la informațiile potrivit cărora s-ar putea ajunfe la un acord între UE și Rusia.
Potrivit Lituaniei, bunurile, inclusiv metalele, intră sub incidența sancțiunilor UE și, în ciuda avertismentelor rusești de represalii, Vilnius a extins luni lista mărfurilor acoperite de interdicție pentru a include betonul, lemnul și alcoolul.
Ucraina a început să exporte cereale prin Canalul Bâstroe
Navele ucrainene au început exportul de cereale prin Canalul Bâstroe, în ciuda blocajului impus de Rusia asupra porturilor de la Marea Neagră, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
„În ultimele patru zile, 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe. Intenţionăm să menţinem acest ritm”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov.
Marți seară, alte 16 nave așteptau să fie încărcate cu cereale ucrainene pentru a ajunge pe piețele externe, iar alte peste 90 de nave erau în așteptare pentru a traversa Canalul Sulina, a mai precizat oficialul.
El a mai precizat că prin Canalul Sulina pot trece în fiecare zi doar câte patru nave, în condițiile în care ar fi nevoie de un număr dublu de ambarcațiuni care să traverseze canalul.
Creșterea numărului acestor treceri este negociată cu România și Comisia Europeană.
Mai multe informații: Navele din Ucraina au început să exporte cereale prin Canalul Bâstroe
Germania nu va mai cumpăra cărbune rusesc de pe 1 august și petrol din 31 decembrie, spune adjunctul ministrului Finanțelor
De la începutul lunii august, Germania va renunța complet la cumpărarea de cărbune din Rusia, iar pe 31 decembrie va face același lucru în privința petrolului rusesc, anunțat ministrul adjunct al Finanțelor, Joerg Kukies, în cadrul unei conferințe la Sydney, relatează Reuters.
„Vom scăpa de cărbunele rusesc în câteva săptămâni”, a spus Kukies la Sydney Energy Forum, găzduit de guvernul australian și de Agenția Internațională pentru Energie.
Rusia furniza până acum 40% din cărbunele folosit de Germania și 40% din petrolul său, a mai precizat oficialul.
Provocarea-cheie în viitor va fi acoperirea decalajului uriaș care va rămâne atunci când Uniunea Europeană va renunța la cele 158 de miliarde de metri cubi pe an de gaze pe care Rusia le furnizează, a subliniat Kukies.
Germania dezvoltă rapid terminale de import de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a ajuta la acoperirea decalajului de aprovizionare cu gaze, însă, subliniază adjunctul ministrului de Finanțe, deși Statele Unite și Qatar ar putea furniza împreună aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz sub formă de GNL în Europa, ar rămâne în continuare o nevoie uriașă.
Guvernator: Două așezări din regiunea Luhansk sunt în continuare sub controlul ucrainean
„Forțele armate ale Ucrainei mențin apărarea la periferia regiunii Luhansk – două așezări ale regiunii sunt sub controlul guvernului”, precizează guvernatorul Serghei Haidai, într-un mesaj pe Telegram, citat de The Guardian.
Potrivit oficialului, „armata rusă a distrus depozite cu produse alimentare, magazine și piețe în orașele mari”, iar așezările din regiune continuă să fie „în pragul unui dezastru umanitar”.
Sistemul de alimentare cu gaz din Lisichansk și Rubijne a fost distrus, mai spune guvernatorul, adăugând că în regiune funcționează acum rețelele rusești de telefonie mobilă.
The Guardian precizează că informațiile nu au putut fi verificate în mod indepenedent.
Serviciile secrete ucrainene: Serviciul Federal de Securitate al Rusiei caută dezertori în rândul ocupanților din regiunea Zaporojie
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) caută dezertorii din regiunea ucraineană Zaporojie, care se ascund încercând să găsească o modalitate ca să plece din Ucraina, potrivit unui mesaj publicat pe Telegram de Administrația militară regională Zaporojie, care citează date ale serviciilor secrete de la Kiev, relatează Ukrainska Pravda.
”În trupele ocupanților, numărul acestor persoane care și-au părăsit unitățile din cauza amenințării cu lovituri de artilerie din partea Forțelor Armate ale Ucrainei asupra instalațiilor forțelor de ocupație ruse crește exponențial și se ridică în prezent la aproximativ 60 de persoane.
Aceste persoane se ascund în subsoluri, clădiri abandonate și distruse, în căutarea vreunei modalități de a părăsi teritoriul Ucrainei, neștiind că singura modalitate prin care se pot întoarce acasă este să se predea Forțelor Armate ale Ucrainei”, se precizează în mesajul publicat de autoritățile militare regionale din Zaporojie.
Rusia anunță că a doborât patru avioane militare ucrainene
Forțele ruse au doborât patru avioane militare ucrainene deasupra estului Ucrainei, anunță Ministerul rus al Apărării, miercuri, 13 iulie, potrivit Reuters, relatează Sky News.
Potrivit Moscovei, avioane de luptă rusești au distrus un Su-25 și Su-24 – ambele fiind avioane din epoca sovietică utilizate de forțele aeriene ucrainene – peste regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Totodată, au fost doborâte un alt Su-25 și un Mig-29 – un alt avion de luptă proiectat în perioada sovietică – în regiunea Mikolaiv din sudul Ucrainei, mai precizează ministerul rus.
Reuters menționează că informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Cel puțin 349 de copii au murit de la începutul războiului, anunță Procuratura Generală de la Kiev
De la începutul războiului din Ucraina, cel puțin 349 de copii au murit, iar 652 au fost răniți, potrivit datelor anunțate, miercuri, 13 iulie, de Procuratura Generală a țării, relatează The Kyiv Independent.
Este de așteptat ca cifrele reale să fie mai mari, pentru că aceste date nu includ victimele din teritoriile ocupate de ruși și zonele în care luptele sunt în desfășurare, menționează autoritățile de la Kiev.
Totodată, în cele peste patru luni de conflict, 2.126 de instituții de învățământ din Ucraina au fost avariate din cauza bombardamentelor, iar dintre acestea, 216 au fost distruse complet.
Rușii au început un nou val de „mobilizări ascunse” în Mariupol, spune un consilier al primarului
În Mariupol, oraș-port din sudul Ucrainei, ocupanții ruși au lansat un nou val de „mobilizări ascunse”, publicând anunțuri pentru posturi de inspectori de pompieri, cărora li se cere să meargă la ”formare” în Donețk, precizează consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, citat de Ukrainska Pravda.
Oficialul local scrie într-un mesaj pe Telegram că ocupanții anunță că sunt în căutarea unor persoane în vârstă de 25-30 de ani, fără experiență, pentru angajare pe postul de inspectori de pompieri.
”Oamenii noștri au aplicat pentru «angajare» pentru verificare. Se raportează că, dacă sunt de acord, vor fi trimiși în orașul Donețk pentru «instruire și educație» pentru câteva luni, deoarece nu au experiență”, explică Andriușcenko, precizând că aceste date coincid cu informațiile despre ”planul de mobilizare ascunsă de la Mariupol al autorităților ocupante”.
El îi sfătuiește pe locuitorii din Mariupol să evite orice angajare care implică un angajament față de ocupanți.
De asemenea, autoritățile locale le-au cerut ucrainenilor să părăsească imediat Mariupolul ocupat pentru siguranța lor.
Dmitro Kuleba: Negocierile privind deblocarea transporturilor de cereale sunt în faza finală
Ucraina este pregătită să exporte cereale pe piața internațională, iar negocierile privind deblocarea aprovizionării sunt în stadiul final, a declarat ministrul ucrainean al Externelor, Dmitro Kuleba, într-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, citat de Ukrainska Pravda.
„Suntem la doi pași de un acord cu Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele de securitate legate de poziția Rusiei. Suntem în faza finală și acum totul depinde de Rusia. Dacă vor cu adevărat, atunci exporturile de cereale vor începe în curând. Dacă vor folosi acest lucru pentru a continua să joace în Jocurile Foamei, vor continua să insiste asupra importanței negocierilor”, a declarat șeful diplomației ucrainene.
Dmitro Kuleba spune că vede un singur motiv potențial pentru care Rusia și-ar putea schimba poziția cu privire la blocada cerealelor.
„Vor să arate țărilor din Africa și Asia că vor să le salveze de lipsa hranei. Dar adevărul este că Rusia nu este interesată ca Ucraina să exporte, pentru că ei știu că, dacă exportăm, vom primi venituri de pe piețele internaționale, iar asta ne va face mai puternici”, a mai spus ministrul.
Turcia găzduiește astăzi, 13 iulie, discuții pe tema exportului de cereale ucrainene, cu participarea Ucrainei, Rusiei și ONU.
Înainte de reuniune, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut convorbiri telefonice cu omologii săi din Rusia și Ucraina pe tema problemelor exportului de cereale și necesității de a fi create coridoare sigure de transport prin Marea Neagră.
Bombardamente intense rusești și lovituri aeriene au loc în regiunea Donețk, anunță autoritățile ucrainene
Forțele ruse au vizat Bakhmut și Kramatorsk în regiunea Donețk peste noapte, efectuând lovituri aeriene și o campanie intensă de bombardamente, precizează miercuri, 13 iulie, Armata ucraineană, potrivit CNN.
„În direcția Kramatorsk, inamicul nu a desfășurat operațiuni active, ci a efectuat bombardamente cu artilerie și mortiere în zonele așezărilor Tetianivka, Mikolaivka, Kriva Luka, Siversk, Serebrianka și Spirne”, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, adăugând că un atac aerian a fost efectuat lângă Verkhniokamianske.
Potrivit administrației militare a regiunii Donețk, clădirile rezidențiale și infrastructura publică au fost afectate. Conform primelor informații, nu au fost înregistrate victime.
Cel puțin 48 de persoane au murit în urma atacului din Ceasiv Iar
Numărul celor care și-au pierdut viața în urma atacului asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Ceasiv Iar a ajuns la 48, a anunțat miercuri, 13 iulie, Pavlo Kirilenko, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei, citat de CNN.
Operațiunea de căutare și salvare în orașul din estul Ucrainei continuă.
Clădirea a fost lovită sâmbătă seara, când Rusia și-a intensificat din nou atacul asupra orașelor din est, într-un efort de a prelua controlul asupra întregii zone Donbas.
Informații britanice: Forțele ruse se vor concentra pe cucerirea unor orașe mici din Donbas în următoarea săptămână
Ministerul britanic al Apărării precizează, în cel mai nou raport despre evoluția războiului din Ucraina, că în regiunea Donbas, forțele ruse se vor concentra probabil în următoarea săptămână pe cucerirea mai multor orașe mici, inclusiv Siversk și Dolina, în apropierea Sloviansk și Kramatorsk, relatează The Guardian.
”Zonele urbane din Sloviansk și Kramatorsk rămân probabil obiectivele principale pentru această fază a operațiunii”, se precizează în raportul citat.
În același timp, ”Rusia continuă să încerce să submineze legitimitatea statului ucrainean și să-și consolideze propria guvernare și control administrativ asupra părților ocupate ale Ucrainei”.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 13 July 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) July 13, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/TG9u00orEQ
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/VKRO6AmwhR
Specialiștii britanici menționează ”o inițiativă de înfrățire a orașelor și regiunilor rusești și ucrainene pentru a dezvolta administrații post-conflict și un decret care să faciliteze obținerea cetățeniei ruse pentru ucraineni”.
De asemenea, pe fondul sentimentelor anti-rusești din zonele ucrainene ocupate, oficialii ruși și pro-ruși devin ținte.
”Administrația desemnată de Rusia din Velykyi Burluk a recunoscut că unul dintre primarii săi a fost ucis la 11 iulie 2022 într-un atentat cu mașina-capcană”, mai scrie în raportul britanic.
Este probabil ca țintirea oficialilor să se intensifice, exacerbând provocările deja semnificative cu care se confruntă ocupanții ruși și potențial crescând presiunea asupra formațiunilor militare și de securitate deja reduse.
Ministrul britanic al Apărării:
Germania a publicat lista cu ajutoarele militare oferite Ucrainei
Lista completă a pachetului de ajutor militar oferit de Germania Ucrainei a fost publicată după ce Berlinul a majorat la 2 miliarde de euro sprijinul oferit, relatează The Guardian.
Lista ajutoarelor militare include șapte obuziere autopropulsate Panzerhaubitzen 2000, mașini, un spital de campanie, piese de schimb pentru MiG-29, vehicule blindate, tancuri, sisteme de apărare aeriană și sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS).
Sunt incluse, de asemenea, 14.900 de mine antitanc, 500 de rachete antiaeriene stinger și 21,8 milioane de cartușe de muniție pentru arme de mână.
Lovitura asupra orașului Nova Kakhovka, controlat de Rusia, atribuită rachetelor furnizate Ucrainei de SUA
Cel puțin șapte persoane ar fi fost ucise în urma unei lovituri cu rachete lansată de Ucraina asupra unui depozit de muniții din orașul Nova Kakhovka, din regiunea, Herson ocupată de Rusia, o lovitură care este atribuită armelor furnizate de SUA, relatează The Guardian.
Imaginile publicate pe rețelele sociale arată o explozie puternică în timpul nopții. Informațiile privind decesele anunțate de administrația rusă instalată în oraș nu au putut fi verificate în mod independent.
Explozia a lovit un depozit din apropierea unei linii de cale ferată cheie și a unui baraj de pe râul Nipru.
A #Russian ammunition depot was hit in the occupied territory of #Kherson region.
— NEXTA (@nexta_tv) July 11, 2022
An adviser to the head of the Kherson regional state administration, Serhiy Hlan, confirmed that the #Ukrainian Armed Forces had hit an ammunition depot in #NovaKakhova. pic.twitter.com/O9wUznXvwL
Kievul a declarat că a lansat baraje de artilerie care au distrus un depozit de arme rusesc, lovind artileria, vehiculele blindate „și un depozit cu muniție” și a desfășurat o „operațiune specială” pentru eliberarea prizonierilor militari din regiunea controlată de Moscova. Autoritățile susținute de Rusia au acuzat Ucraina că a deteriorat infrastructura civilă.
Oficialii pro-ruși și unii comentatori ucraineni au sugerat că explozia a fost rezultatul unei lovituri a noului sistem de rachete HIMARS, furnizat Ucrainei de SUA, notează The Guardian. O serie de lovituri recente asupra depozitelor de muniții și a centrelor de comandă rusești au fost atribuite sistemului HIMARS.
Congresul Mondial Ucrainean dă în judecată Canada pentru returnarea turbinei Nord Stream 1
Congresul Mondial Ucrainean a anunțat marți, 12 iulie, că a luat măsuri legale împotriva Canadei pentru încălcarea sancțiunilor și transferul turbinei reparate în Germania pentru gazoductul Nord Stream 1, relatează publicația The Kyiv Independent, care citează un comunicat al Congresului.
Turbina va fi trimisă mai întâi în Germania, care o va livra apoi companiei rusești Gazprom, potrivit unei surse guvernamentale citată de Reuters.
„Decizia Canadei de a încălca sancțiunile și de a trimite turbina Siemens înapoi în Rusia este o greșeală gravă cu consecințe groaznice. Această scutire de la regimul de sancțiuni împotriva Rusiei este total inacceptabilă. Există alternative reale la nevoile de gaze ale Germaniei, inclusiv cumpărarea prin conducta Ucrainei. Nu putem furniza unui stat terorist instrumentele de care are nevoie pentru a finanța uciderea a zeci de mii de oameni nevinovați. Nu este vorba doar de o turbină sau de posibile multe turbine care să susțină exporturile de energie ale Rusiei, este vorba de a ceda continuu șantajului Rusiei”, a declarat Paul Grod, președinte și CEO al Congresului Mondial Ucrainean.
”Oamenii și întreprinderile care cred în libertate, democrație și drepturile omului pot și ar trebui să se unească pentru a crea soluții inovatoare la criza energetică pe care a creat-o Rusia. Ne-am reunit pentru a găsi vaccinuri pentru a ne proteja împotriva COVID, putem găsi modalități de a ne proteja de Kremlin”, a adăugat Grod.
Congresul Mondial Ucrainean cere un ordin de anulare a autorizației de returnare a turbinei.
Acțiunea legală are ca scop crearea unui precedent astfel încât turbinele Nordstream 1 rămase nu ar trebui să fie întreținute pe teritoriul canadian și nu ar trebui să se renunțe la sancțiunile în vigoare la adresa Rusiei, se mai precizează în comunicatul citat.
Turbina rusească reparată de Siemens în Canada și necesară pentru întreținerea gazoductului Nord Stream 1 va fi returnată Germaniei, a anunțat sâmbătă ministrul resurselor naturale de la Ottawa.
Guvernator: Regiunea ucraineană Sumî, bombardată de aproape 60 de ori în 24 de ore
Forțele ruse au tras de cel puțin 58 de ori, pe 12 iulie, asupra comunităților rurale Znob-Novhorodske, Shalyhine, Bilopillia și Krasnopillia din Sumî, regiune din nord-estul Ucrainei, potrivit guvernatorului Dmitro Zhivitski, citat de The Kyiv Independent.
O clădire rezidențială a fost avariată în timpul atacurilor. Nicio persoană nu a fost rănită.
Zelenski laudă „artileria modernă” după ce forțele ucrainene au lovit încă un depozit de muniții al rușilor
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat marți succesele „artileriei moderne” donate de Occident, după ce forțele țării sale au lovit marți un alt depozit de muniții al rușilor, scrie CNN.
„Ocupanții au simțit deja foarte bine ce este artileria modernă și nu vor avea o ariergardă sigură nicăieri pe teritoriul nostru, pe care l-au ocupat”, a declarat Zelenski, în discursul său de marți seară târziu. „Ei au simțit că operațiunile iscoadelor noastre pentru protejarea Patriei sunt cu mult mai puternice decât oricare dintre «operațiunile lor speciale»”, a continuat liderul ucrainean.
„Soldații ruși – și știm acest lucru din interceptările conversațiilor lor – se tem sincer de forțele noastre armate”, a adăugat el.
Comentariile lui Zelenski vin după ce, în noaptea de luni spre marți, mai multe explozii au zguduit orașul Nova Kakhovka din regiunea Herson din Ucraina. O înregistrare video postată pe rețelele de socializare a arătat explozii puternice și o imensă minge de foc care a luminat cerul nopții.
Serhiy Khlan, un oficial ucrainean care este membru al consiliului regional din Herson, a scris pe Facebook: „În Nova Kakhovka minus un depozit de muniție rusească. Au adus, au adus, au depozitat, au depozitat și acum au artificii noaptea”.
În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit sisteme de lansatoare multiple de rachete rachete HIMARS, donate de SUA, precum și alte arme de fabricație occidentală, pentru a ținti depozitele de muniții ale rușilor, aflate adânc în teritoriul controlat de Moscova.
16 nave au intrat în porturile ucrainene pentru a prelua cerealele
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunțat marți că 16 nave au intrat, în ultimele patru zile, prin Canalul Dunăre-Marea Neagră în porturile țării pentru a încărca cereale, informează The Kyiv Independent și Al Jazeera.
Peste 90 de alte nave își așteaptă în prezent rândul să preia cerealele ucrainene. Ministerul precizează că se așteaptă să reușească să crească exportul lunar de cereale cu 500.000 de tone.
Canalul Bâstroe a putut fi redeschis a după ce Ucraina a eliberat Insula Șerpilor de forțele ruse, pe data de 30 iunie.
Ucraina negociază, de asemenea, cu colegii români și cu reprezentanții Comisiei Europene creșterea numărului de treceri al navelor prin canalul Sulina, a precizat, într-un comunicat de presă, Iuriy Vaskov, ministrul adjunct al Infrastructurii.
Oficial ucrainean: „Condițiile insalubre” din Severodonețk „se înmulțesc”
„Condițiile insalubre se înmulțesc” în Severodonețk și „nu există suficientă apă și mâncare” în oraș, a declarat marți Roman Vlasenko, șeful administrației regionale care are în subordine orașul din estul țării, relatează CNN.
Vlasenko a adăugat că există, de asemenea, probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale și cu electricitate.
El a descris condițiile de trai ca fiind „foarte triste” pentru cei care au rămas în oraș, chiar dacă „nu mai sunt mulți oameni acolo”.
Vlasenko a mai spus că „presiunea continuă asupra activiștilor pro-ucraineni” și că aceștia continuă să se confrunte cu provocări serioase.
Zelenski: Rușii nu au nici un pic de curaj pentru a admite înfrângerea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că, în ciuda succesului luptătorilor ucraineni și a pierderilor rușilor, inamicul încă nu are curajul să admită înfrângerea și să se retragă din Ucraina.
„Rușii au simțit deja foarte bine ce este artileria modernă și că nu vor avea un spate sigur nicăieri pe pământul nostru, pe care l-au ocupat. Nu există nici un pic de curaj pentru a admite înfrângerea și a retrage trupele de pe teritoriul ucrainean”, a spus Volodimir Zelenski.
Potrivit lui Volodimir Zelenski, Ucraina va putea să se apere, să reconstruiască și să-și realizeze toate obiectivele de politică externă.
„Când milioane de oameni vor lucra cu sinceritate pentru asta – fiecare la nivelul lor – rezultatul va fi sigur”, a transmis Volodimir Zelenski.
Ucraina primește din partea UE un ajutor financiar de 1 miliard de euro
Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta ţara est-europeană să depăşească consecinţele războiului, aceasta fiind prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunţat în luna mai de către Comisia Europeană, transmit marţi AFP şi dpa.
Decizia a fost luată marţi de miniştrii de finanţe din UE, reuniţi la Bruxelles, iar ajutorul, sub formă de credite, vizează să răspundă nevoilor de finanţare imediate cele mai urgente ale Ucrainei.
Suma ar urma să ajute statul ucrainean să acopere, printre altele, cheltuieli publice precum plata salariilor sau cheltuieli pentru funcţionarea spitalelor şi a şcolilor.
Cu noul ajutor, valoarea asistenţei macrofinanciare furnizate Ucrainei de Uniunea Europeană de la începutul conflictului ajunge la 2,2 miliarde de euro.
Autoproclamata Republică Populară Donețk și-a deschis „ambasadă” la Moscova
Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina şi-a deschis marţi o aşa-numită „ambasadă” la Moscova, condusă de Olga Makeeva, informează AFP.
Anunțul a fost făcut de Natalia Nikanorova, „ministru de externe” al republicii pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei.
„Într-o astfel de situaţie, statutul reprezentanţei diplomatice a Doneţkului se va modifica. Situaţia de pe teren s-a agravat drastic în ultimele zile”, a declarat Natalia Nikanorova.
Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului”, a spus Natalia Nikanorova, întrebată despre intenţia regiunii sale de a se uni cu Rusia.
La eveniment nu a asistat niciun oficial rus de rang înalt.
Generalul belarus responsabil cu mobilizarea, demis de Lukașenko
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, l-a demis pe generalul-maior Oleksandr Shkirenko din funcția de șef al departamentului principal de organizare și mobilizare al Statului Major General, informează agenția belarusă Belta.
„Generalul-maior Oleksandr Shkirenko a fost demis din funcția de șef al departamentului principal de organizare și mobilizare – șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate și inclus în ordinul ministrului apărării”, se arată în comunicat.
În Belarus, de mai bine de o lună se desfășoară exerciții militare, care includ, în special, verificarea mecanismelor de mobilizare.
La sfârșitul lunii iunie, Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a raportat că în regiunile Brest și Gomel din Belarus comisariatele militare studiau posibilitatea mobilizării sub acoperire a populației.
Zece cetățeni ruși au solicitat vize pentru Ucraina
Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al afacerilor externe, Oleg Nikolenko, a anunțat că până marți au fost înregistrate doar zece cereri de vize pentru Ucraina din partea unor cetățeni ai Federației Ruse.
Potrivit oficialului ucrainean, au fost solicitate șase cereri pentru vize de scurtă durată și patru pentru cele de lungă durată, în scopul reîntregirii familiei.
Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a informat pe 7 iulie că după prima săptămână de funcționare a regimului de vize, nici un cetățean rus nu depusese documente pentru obținerea vizei ucrainene.
Maria Zaharova: SUA şi aliaţii sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia
SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi „un conflict armat direct între puteri nucleare”, a avertizat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.
„Provocând o agravare a crizei ucrainene şi declanşând o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul şi aliaţii săi balansează periculos pe marginea unei confruntări militare deschise cu ţara noastră, iar asta înseamnă un conflict militar direct între puteri nucleare’, a afirmat Maria Zaharova.
Într-un comentariu publicat pe site-ul oficial al MAE rus, Maria Zaharova subliniază că „evident, un astfel de conflict prezintă riscul unei escaladări nucleare”.
„Sunt absolut inacceptabile tentativele de a distorsiona, în scopuri propagandistice, logica descurajării pe care se bazează comentariile oficiale ale Rusiei asupra problemelor nucleare’, iar Rusia să fie prezentată ‘ca o ţară care ameninţă cu arme nucleare”, a declarat Maria Zaharova.
Ucrainenii au respins mai multe atacuri ale rușilor în regiunile Harkov și Donețk
Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a raportat, marți, pe Facebook, că au fost respinse mai multe atacuri ale rușilor în apropiere de Dementiyvka, din regiunea Harkov. De asemenea, asaltul rușilor din regiunea Donețk a fost oprit.
„Ocupații au încercat să ne disloce trupele din zona Dementiyivka. Dar soldații noștri au respins cu succes mai multe atacuri asupra satului menționat și au forțat inamicul să se retragă”, se arată în comunicat
În direcția Harkov, inamicul a bombardat cu artileria orașul Harkov și așezările din Sosnivka, Stara Hnilitsia, Ukrainka, Zamulivka, Petrivka, Cherkassky Tișki, Korobochkine, Prudianka, Chornoglazivka, Kutuzivka, Stary Saltiv, De Novementi,, Bayrak, și Zolochiv.
De asemenea, Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk, a anunțat că în regiune inamicul încearcă să străpungă apărarea ucraineană în mai multe direcții, dar nu reușește și se retrage în pozițiile anterioare.
„Întreaga linie a frontului este sub foc constant și încercările inamicului de a pătrunde sunt zilnice. Însă nu înregistrează succese, iar inamicul se retrage pe pozițiile anterioare. În același timp suferă pierderi atât în forța combatantă, cât și în vehiculele blindate”, a spus Pavlo Kirilenko.
Potrivit oficialului ucrainean, grupurile tactice inamice sunt concentrate în număr mare în direcțiile Bakhmut, Siversk și, în consecință, în direcțiile Slaviansk și Kramatorsk.