Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 150-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 150
Guvernatorul din Zaporojie: 20 de rachete rusești au lovit regiunea vineri
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunțat că 20 de rachete rusești au lovit vineri această regiune, potrivit The Kyiv Independent.
Oleksandr Starukh a precizat, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram, că trupele ruse au atacat regiunea utilizând sisteme Grad cu lansare multiplă de rachete, dar majoritatea acestor rachete s-au scufundat în râul Dnipro, în apropiere de satele Maloyekaterynivka și Kanivske.
Guvernator: Rușii au atacat orașul Sloviansk cu bombe cu dispersie
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, afirmă că forțele ruse au atacat vineri orașul Sloviansk cu bombe cu dispersie, avariind șase blocuri cu cinci etaje și mai multe case, informează The Kyiv Independent.
Cel puțin trei persoane au fost rănite în urma acestui bombardament, a precizat guvernatorul regional, pe Telegram.
Zelenski: Ucraina are cereale de aproximativ 10 miliarde de dolari disponibile pentru vânzare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri că Ucraina dispune de cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari disponibile pentru vânzare, în urma acordului cu Rusia, intermediat de Turcia și ONU și semnat în cursul zilei de astăzi, care prevede deblocarea exporturilor de grâne prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters.
„Aceasta este o altă demonstrație că Ucraina poate rezista războiului”, a declarat liderul de la Kiev, în mesajul său video adresat vineri seară.
Aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de anul trecut vor fi exportate după încheierea acestui „acord important”, după cum l-a numit Zelenski.
Scholz: Germania nu mai vede Rusia ca pe un furnizor de gaze de încredere
Rusia a reluat joi, 21 iulie, după o întrerupere de 10 zile, fluxul de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, care transportă gaz prin Marea Baltică către UE. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că livrările rămân nesigure, pentru că Rusia a limitat capacitatea gazoductului la 40%, scrie The Kyiv Independent, citând publicația germană Zeit.
Olaf Scholz afirmă, că în aceste condiții, Berlinul nu mai poate vedea în Moscova un furnizor de gaze de încredere.
Analiștii interpretează limitarea capacității gazoductului la 40% de către Rusia ca un gest care face parte din eforturile Kremlinului de a șantaja și intimida UE.
Zelenski: Un armistițiu care permite Rusiei să păstreze teritoriile cucerite nu va face decât să prelungească războiul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia, fără ca Ucraina să revendice teritoriile pierdute, nu ar face decât să prelungească războiul, scrie The Guardian.
Într-un interviu acordat vineri cotidianului american Wall Street Journal, liderul de la Kiev a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene cucerite de când a început invazia, în luna februarie, nu ar face decât să încurajeze un conflict și mai amplu, oferind armatei ruse oportunitatea mult dorită de a se reface și de a se regrupa pentru următoarea rundă de lupte.
„Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse o pauză pentru odihnă”, a scris Wall Street Journal, citând declarațiile lui Zelenski.
SUA oferă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 270 de milioane de dolari
SUA au semnat vineri un nou ajutor militar suplimentar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina, care prevede inclusiv livrarea a patru noi sisteme de rachete de înaltă precizie HIMARS, a anunțat Casa Albă, potrivit CNN și The Guardian.
John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate al SUA, a precizat că noul pachet de 270 de milioane de dolari va include sisteme de rachete cu rază medie de acțiune și drone tactice.
Cel mai nou pachet duce valoarea ajutorului total pentru Ucraina, acordat de SUA de la învestirea administrației Biden, la 8,2 miliarde de dolari, a declarat Kirby, și vine în contextul în care războiul declanșat de Rusia în Ucraina se apropie de a cincea lună.
Noul pachet include:
- 4 sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și muniție suplimentară pentru HIMARS;
- 4 vehicule cu posturi de comandă;
- 36.000 de cartușe de muniție de 105 mm;
- 3.000 de arme destinate utilizării împotriva vehiculelor blindate;
- Piese de schimb și alte echipamente;
- Până la 580 de sisteme aeriene tactice fără pilot (drone) „Phoenix Ghost”.
Mai multe detalii: Casa Albă anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 270 de milioane de dolari, care include 4 noi sisteme HIMARS
Premierul Șmihal: Ucraina a recoltat deja 6,5 milioane de tone din noua sa recoltă
Ucraina a recoltat deja 6,5 milioane de tone din noua sa recoltă, a anunţat vineri premierul Denis Şmihal, potrivit Reuters.
„Guvernul este implicat masiv în sprijinirea sectorului agricol – au fost acordate împrumuturi accesibile de peste 40 miliarde de grivne (1,09 miliarde de dolari)”, a scris Denis Şmihal, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
Șeful guvernului de la Kiev nu a precizat cantităţile recoltate la fiecare cultură.
Lavrov merge în vizită în Africa, în contextul în care Moscova caută noi alianțe
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va începe duminică un turneu african în Egipt, în speranța de a stabili legături mai strânse, în condițiile în care Moscova caută noi alianțe pe fondul sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, scrie Reuters.
În Egipt, țară care își procură aproximativ un sfert din importurile de grâu din Ucraina, Lavrov se va întâlni la Cairo cu membrii Ligii Arabe, iar apoi se va deplasa în Etiopia și Uganda, două țări ale căror relații cu Occidentul s-au tensionat, precum și în Republica Congo.
Egiptul are legături strategice și economice semnificative cu Rusia, care a fost o sursă cheie în ultimii ani de grâu, armament și – până când războiul a complicat călătoriile – de turiști.
Săptămâna aceasta, corporația rusă de stat Rosatom a început construcția mult amânată a primei centrale nucleare din Egipt, cel mai mare proiect ruso-egiptean de la finalizarea barajului Aswan de pe Nil în 1970.
Statul Major General: Trupele ruse nu au reușit să avanseze în mai multe direcții din regiunea Donețk
Trupele ruse nu au reușit să avanseze în mai multe direcții din regiunea Donețk, în ciuda unor încercări repetate, a anunțat vineri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front, potrivit The Kyiv Independent.
Astfel, trupele ucrainene au respins o ofensivă rusă în apropierea satului Pokrovske, situat la 10 kilometri vest de orașul Bahmut, precum și înaintarea forțelor ruse în apropierea satelor Verkhnyokamyanske și Ivano-Daryivka.
De asemenea, armata ucraineană a respins un asalt al rușilor în satul Vodiane, aflat la 20 de kilometri nord-vest de orașul Donețk, ocupat de ruși.
UE anunță un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina
Uniunea Europeană a anunțat vineri că a aprobat un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro (510 milioane de dolari) pentru Ucraina, informează CNN.
Aceste „două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) [au ca scop] intensificarea sprijinului UE pentru capacitățile și reziliența forțelor armate ucrainene de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești în curs de desfășurare”, a precizat Consiliul European, într-un comunicat de presă.
Cele 500 de milioane de euro suplimentare duc pachetul total de ajutor militar al UE pentru Ucraina la 2,5 miliarde de euro (2,55 miliarde de dolari), potrivit Consiliului.
„UE rămâne concentrată și fermă în sprijinul său pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate și independență. Ucraina are nevoie de mai multe arme; noi le vom furniza. În acest context, statele membre ale UE au convenit să mobilizeze o a cincea tranșă de asistență militară în valoare de 500 de milioane de euro, ceea ce face ca această tranșă să ajungă la un total de 2,5 miliarde de euro de echipamente militare pentru forțele armate ucrainene”, a afirmat Josep Borrell, șeful diplomației europene.
Forțele armate ucrainene anunță distrugerea unei divizii ruse de artilerie
Trupele aeropurtate ale Forțelor Armate ale Ucrainei au difuzat vineri o înregistrare video cu un atac aerian care ar fi distrus opt obuziere de 152 mm Msta-B, vehicule, muniție și fortificații ale armatei ruse și i-ar fi eliminat pe soldații din cadrul acestei divizii, într-o locație nespecificată din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
UE cere „implementarea rapidă” a acordului de la Istanbul privind exportul de cereale
Uniunea Europeană a salutat vineri drept „un pas în direcţia cea bună” acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene semnat la Istanbul cu Rusia şi a făcut apel la „implementarea sa rapidă”, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună. Facem apel la implentarea sa rapidă”, a postat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, pe contul său de Twitter.
„Este vorba despre o etapă crucială în eforturile vizând depăşirea insecurităţii alimentare mondiale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Succesul său va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordului” semnat vineri, a precizat el.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat şi el vineri acordul care va permite exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, relatează DPA. „De acest acord pot beneficia milioane de oameni din întreaga lume”, a scris Charles Michel, pe Twitter. „Implementarea strictă a acordului este acum extrem de importantă pentru ca acest lucru să funcţioneze”, a adăugat el.
Atât Michel, cât şi Borrell au mulţumit ONU şi Turciei pentru implicarea în medierea acordului.
Serghei Șoigu: Nu vom profita de faptul că porturile ucrainene vor fi deminate și redeschise
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat vineri că Moscova nu va „profita” de deminarea și deschiderea porturilor ucrainene, prevăzute în acordul negociat de ONU cu Rusia și Ucraina pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale, relatează Reuters.
„Rusia și-a asumat obligațiile care sunt clar precizate în acest document. Nu vom profita de faptul că porturile vor fi curățate și deschise. Ne-am luat acest angajament”, a declarat Șoigu la postul de stat de televiziune Rossiya-24, după ceremonia de semnare a acordului de la Istanbul.
3 morți și 23 de răniți în urma unui bombardament rusesc la Harkov.
Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat ce cel puțin trei persoane au fost ucise, iar alte 23 au fost rănite în bombardamentele efectuate ieri, 21 iulie, de ruși asupra orașului Harkov, informează The Kyiv Independent.
Cinci dintre răniți se află la terapie intensivă, a precizat guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
Șeful Crucii Roșii: Acordul privind exportul de cereale „salvează vieți”
Robert Mardini, directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a salutat acordul privind exporturile de cereale pe care Rusia și Ucraina l-au convenit în Turcia și a subliniat importanța acestuia, scrie The Guardian.
„Un acord care permite cerealelor să părăsească porturile de la Marea Neagră nu este nimic altceva decât o salvare pentru oamenii din întreaga lume care se luptă pentru a-și hrăni familiile. Nicăieri nu se resimt consecințele mai mult decât în comunitățile deja afectate de conflicte armate și de șocurile climatice. De exemplu, în urma monitorizării pieței, în ultimele șase luni, prețul alimentelor de bază a crescut cu 187% în Sudan, cu 86% în Siria, cu 60% în Yemen și cu 54% în Etiopia, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Așadar, eforturile trebuie să continue”, a afirmat Robert Mardini.
Erdogan spune că acordul pentru cereale va „atenua pericolele foametei” pentru miliarde de oameni
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că acordul semnat vineri privind facilitarea exporturilor ucrainene de cereale va atenua pericolul foametei pentru miliarde de oameni, relatează CNN.
„Milioane de oameni vor fi scutiți de acest pericol al foametei”, a spus Erdogan. „În zilele următoare, vom vedea începutul traficului naval și multe țări vor avea parte de o gură de aer proaspăt”, a continuat liderul turc.
Acordul „va contribui la întregul proces, de la export până la sosirea la destinație, iar asupra tuturor punctelor am ajuns la un acord”, a adăugat Erdogan.
Punerea în aplicare a acordului se va face prin intermediul Centrului comun de coordonare de la Istanbul, a precizat președintele turc.
Moscova susţine că a distrus 4 sisteme HIMARS, Kievul acuză un „fake news”
Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat vineri că forţele ruse au distrus patru sisteme americane HIMARS în Ucraina, afirmaţii respinse drept „fake news” de Kiev, relatează Reuters.
Între 5 şi 20 iulie „patru lansatoare şi un vehicul de reîncărcare pentru sistemele avansate de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) au fost distruse”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova, în briefingul său cotidian, potrivit Agerpres.
Kievul a respins afirmaţiile Moscovei, numindu-le „știri false” menite să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina.
Reuters precizează că nu a putut verifica independent informaţiile privitoare la evenimente de pe câmpul de luptă.
Opt sisteme HIMARS, livrate de SUA, au ajuns în Ucraina, iar Kievul consideră că acestea reprezintă un atu care poate schimba cursul războiului, intrat acum în cea de a şasea lună.
Serhii Leşcenko, un consilier al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat vineri că Ucraina continuă să folosească HIMARS „pentru a provoca numeroase pierderi statului agresor”. „Rusia încearcă să oprească furnizarea de arme din Occident şi să-i intimideze pe aliaţii Ucrainei cu puterea fictivă a forţele armate ruse”, a declarat el într-un briefing de presă.
În această săptămână, Kievul a folosit sistemul HIMARS pentru a lovi un pod crucial de peste râul Dnipro în părţile controlate de Rusia din regiunea sudică Herson, provocând găuri uriaşe în asfalt şi determinându-i pe oficialii instalaţi de ruşi să afirme că acesta ar putea fi complet distrus dacă atacul continuă.
SUA au anunţat miercuri că vor trimite încă patru sisteme HIMARS în Ucraina în cadrul următorului lor pachet de ajutor militar.
Ucraina și Rusia au semnat acordul pentru reluarea exporturilor de cereale
Reprezentanții Ucrainei și Rusiei au semnat vineri, 22 iulie, un acord susținut de ONU care va permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, evitând astfel amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale, relatează The Guardian, CNN și BBC.
La ceremonia de semnare, care a avut loc la somptuosul Palat Dolmabahçe din Istanbul, au participat secretarul general al ONU, António Guterres, și Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, care au jucat un rol-cheie pe parcursul acestor luni de negocieri tensionate. Delegația ucraineană a fost condusă de ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în timp ce din partea Rusiei a participat Ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Documentele au fost semnate inclusiv de Erdogan și Guterres.
Acordul are ca scop reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, care au fost blocate de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, care durează de cinci luni.
Mai multe detalii: Ucraina și Rusia au semnat acordul susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale. Ce prevede documentul
Șeful MI6: Rusia e „pe cale să-și piardă din elan” în Ucraina
Șeful spionajului britanic Richard Moore a declarat că Rusia este „pe cale să-și piardă din elan” în războiul din Ucraina, potrivitCNN.
„Rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze forță de muncă, material în următoarele câteva săptămâni. Vor trebui să facă o pauză, iar asta le va oferi ucrainenilor ocazia de a riposta”, a declarat Moore, șeful MI6, pentru CNN..
Autorităţile separatiste proruse din Donețk interzic Google
Autorităţile din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei au anunţat că au blocat motorul de căutare Google, acuzat de ”promovarea” violenţei contra ruşilor, transmite vineri AFP.
Google ”promovează terorismul şi violenţa contra tuturor ruşilor, în particular contra populaţiei din Donbas. Am decis să blocăm Google pe teritoriul” regiunii Doneţk, a declarat liderul separatist Denis Puşilin într-un comunicat.
”Dacă Google încetează să continue politica sa criminală şi să se conformeze din nou legii, moralei şi bunului simţ, atunci nu va exista niciun obstacol în calea operaţiunilor sale”, a adăugat el.
New York Times: SUA iau în considerare să ofere avioane de război Warthog Ucrainei
Liderii forțelor aeriene americane au ridicat posibilitatea de a antrena piloți ucraineni în Statele Unite și de a oferi Ucrainei flota americană de avioane de atac la sol A-10 Warthog, scrie cotidianul american New York Times.
O astfel de perspectivă are mult sens atât din punctul de vedere al nevoilor Ucrainei, cât și al intereselor dezvoltării Forțelor Aeriene Americane, notează NYT.
Zelenski: Ucraina are „un potențial semnificativ” de a avansa pe câmpul de luptă
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că echipa sa de securitate națională consideră că „avem un potențial semnificativ pentru avansul forțelor noastre pe front și pentru a provoca noi pierderi semnificative ocupanților”, potrivit CNN.
Zelenski a transmis mesajul în discursul său zilnic adresat națiunii, după întâlnirea cu șefii serviciilor de informații, comandantul forțelor armate și miniștrii de Interne și Apărare.
„Am definit sarcini în unele zone tactice pentru a ne consolida pozițiile. Și am rezolvat, de asemenea, temeinic problema furnizării trupelor cu arme moderne – intensitatea atacurilor asupra inamicului încă trebuie crescută”, a spus Zelenski.
Căile ferate germane vor să creeze un „pod al cerealelor” pentru a asigura aprovizionarea cu cereale din Ucraina
Compania feroviară de stat a Germaniei, Deutsche Bahn, a anunțat că plănuiește să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina către porturile germane, potrivit Reuters.
Invazia Rusiei în Ucraina – ambele fiind furnizori majori de grâu pe piața mondială – a dus la explozia prețurilor la cereale și alte produse alimentare. A blocat exporturile Kievului, blocând zeci de nave în porturi și aproximativ 20 de milioane de tone de cereale în silozurile din Odesa.
Deutsche Bahn a declarat că își va modifica o cale ferată înființată special pentru a trimite ajutoare umanitare, astfel încât să poată fi folosită și la transportul cerealelor din Ucraina către porturile germane Rostock, Hamburg și Brake, lângă Bremerhaven.
Compania intenționează să trimită mai multe trenuri pe săptămână, iar o mare parte a acestor cereale va tranzita Polonia și România, a afirmat compania, precizând că deocamdată nu poate aprecia ce cantitatea de cereale va putea transporta în acest mod.
Bombardamente puternice la Nikopol
Noaptea trecută trupele rusești au bombardat intens orașul Nikopol, iar potrivit primului bilanț, două persoane au fost ucise, iar alte nouă au fost rănite, potrivit Ukrayinska Pravda. De asemenea, a fost avariată infrastructura și clădirile din zonele rezidențiale.
Au fost înregistrate și două incendii întreprinderi.
Zelenski: „Primul rezultat real al vizitei primei doamne în SUA este un proiect de rezoluţie cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primul rezultat real al vizitei soţiei sale Olena în SUA este reprezentat de un proiect de rezoluţie prezentat de câţiva senatori americani cu privire la recunoaşterea ca genocid a acţiunilor Rusiei în Ucraina, potrivit Ukrinform.net.
“În urmă cu câteva luni, grupul nostru de experţi condus de Iermak şi McFaul a sugerat recunoaşterea acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei ca genocid. Şi iată primul rezultat real al vizitei primei doamne a Ucrainei în SUA – senatorii Ritsch, Cardin, Wicker, Blumenthal, Portman, Shaheen şi Graham au prezentat un proiect de rezoluţie cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs, joi noaptea.
Acesta a spus că rezoluţia menţionează că acţiunile Rusiei în Ucraina, care includ „deportarea forţată în Rusia şi uciderea ţintită a civililor ucraineni în timpul atrocităţilor în masă sunt genocid împotriva poporului Ucrainei”, a mai spus liderul ucrainean.
Rușii ar fi pierdut aproape 39.000 de soldați de la începutul războiului, susține armata ucraineană
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat joi un nou bilanț al pierderilor înregistrate de armata rusă în cele aproape cinci luni de război. Conform celui mai recent bilanț al Statului Major General, citat de Nexta TV și The Kyiv Independent, rușii au pierdut până acum 38.850 de soldați, 1.704 tancuri, 221 de avioane, 188 de elicoptere și 15 ambarcațiuni.
Alte pierderi ale trupelor ruse, potrivit conducerii armatei ucrainene, sunt:
- 3.912 blindate de luptă;
- 859 sisteme și turnuri de artilerie;
- 251 sisteme de rachete de artilerie cu lansare multiplă MLRS;
- 113 sisteme antiaeriene;
- 710 drone;
- 167 de rachete de croazieră interceptate.
Poroșenko cere Occidentului armament suplimentar și îl numește pe Lavrov „criminal de război”
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a cerut din nou Ocidentului să trimită armament suplimentar Kievului, pentru a învinge Rusia, la cinci luni de la începutul invaziei ruse, relatează postul francez BFMTV, potrivit news.ro.
„Din experienţa mea pe teren, nu există niciodată armament suficient atunci când are loc un război de această amploare”, a dat asiguări Poroşenko, într-o intervenţie la postul francez.
„Avem nevoie de armament, iar cu cât este livrat mai repede, cu atât este mai aproape victoria”, a afirmat el. „Atacurile sunt numeroase”, iar „luptele tot mai intense”, a subliniat fostul şef de stat, în contextul în care armata rusă îşi continuă ofensiva.
„Potrivit informaţiilor noastre, Moscova şi-a folosit 60% din stocurile de muniţie şi 70% din stocul de obuze”, a mai spus declară Poroşenko. „Situaţia se află într-un punct de cotitură”, a estimat fostul lider, adăugând că ucrainenii „pot răspunde” atacurilor ruseşti cu ajutorul livrărilor de armament din Occident.
Referitor la ameninţarea unei noi ofensive ruse, Poroșenko şi-a exprimat determinarea. „Nouă nu ne este frică”, a subliniat el, catalogându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un „maniac împotriva vieţii umane”.
„Domnul Lavrov (Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, n.r.) este un criminal de război”, a tunat Petro Poroşenko, acuzându-l că are „mâinile pătate de sânge ucrainean”. Ministrul rus de Externe a anunţat miercuri că obiectivele Rusiei nu se mai limitează doar la estul Ucrainei şi să ar putea fi lărgite în afara Donbasului.
Statul Major General al Ucrainei: Reprezentanții din Donbas ai rușilor confiscă cu forța actele trupelor mobilizate
Separatiștii proruși din Donbas confiscă documentele personale ale oamenilor din teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Luhansk și îi forțează să lupte împotriva Ucrainei, a transmis joi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Indepependent.
Statul Major General a precizat, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front, că interpușii Rusiei vor să facă astfel imposibilă dezertarea trupelor mobilizate forțat și să facă imposibilă identificarea celor uciși.
UE înăsprește și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei
Uniunea Europeană a înăsprit și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, adoptând joi măsuri suplimentare, a anunțat Consiliul European într-un comunicat de presă, potrivit CNN.
Noile măsuri, pe care UE le numește pachet de „menținere și aliniere”, reprezintă o extindere a măsurilor anterioare și includ acum și exporturile de aur rusesc. Pachetul extinde, de asemenea, lista persoanelor și entităților care ar putea face obiectul unor eventuale înghețări de active.
„Interzicem efectiv cel mai important export al Rusiei după energie – aurul. De asemenea, extindem derogarea tranzacțiilor pentru produsele agricole și transferul de petrol către țări terțe. Pentru că UE își îndeplinește partea sa pentru a se asigura că putem depăși criza alimentară globală iminentă. Depinde de Rusia să nu mai bombardeze câmpurile și silozurile Ucrainei și să nu mai blocheze porturile din Marea Neagră”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.
Pachetul de joi introduce o nouă interdicție „de a cumpăra, importa sau transfera, direct sau indirect, aur, dacă acesta provine din Rusia și a fost exportat din Rusia în UE sau în orice țară terță după aceea”, scrie în comunicatul Consiliului European. Interdicția se referă, de asemenea, la bijuterii.
Pachetul extinde lista de articole supuse controlului, „care pot contribui la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate”.
Cu toate acestea, UE extinde derogarea de la interdicție pentru tranzacțiile cu produse agricole și transportul de petrol către țări terțe „cu scopul de a evita orice potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică în întreaga lume”, mai scrie în comunicat.
Această măsură are ca scop evitarea crizei alimentare care rezultă din război.
În mod similar, țărilor terțe și cetățenilor acestora care operează în afara UE nu li se va interzice să cumpere produse farmaceutice sau medicale din Rusia.
Armata ucraineană anunță că atacurile rușilor în 3 regiuni au eșuat
Armata ucraineană a raportat încă o zi de tiruri intense de artilerie și rachete din partea forțelor ruse atât în regiunea Harkov, cât și în Donețk, însoțite de lovituri aeriene. Dar afirmă că rușii nu au reușit să câștige teren în niciuna dintre cele două regiuni și nici în sudul țării, potrivit CNN.
La Harkov, „inamicul a încercat fără succes să avanseze în direcția Velyki Prohody – Pitomnyk cu acțiuni de asalt”, a transmis, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front, Statul Major General al armatei ucrainene. Zona se află la aproximativ 20 de kilometri nord de Harkov.
Statul Major General a precizat că, într-una dintre cele mai intense bătălii actuale din Donbas, încercarea rușilor de a străpunge liniile ucrainene de-a lungul graniței Luhansk-Donețk a eșuat. „Soldații ucraineni au respins ofensiva în direcția rafinăriei din Lisichansk-Ivano-Daryivka. Inamicul a suferit pierderi și s-a retras”, scrie în comunicatul conducerii armatei ucrainene.
În direcția Sloviansk, Rusia a lansat tiruri de artilerie asupra zonelor din nordul orașului, a precizat Statul Major General.
„Rușii bombardează constant orașul de 20 de zile. În urma bombardamentelor de astăzi, două persoane au fost rănite”, a anunțat primarul din Sloviansk, Vadym Liakh, pentru televiziunea ucraineană. „În oraș nu există alimentare cu apă de două luni, iar 15% dintre locuitori nu au electricitate din cauza bombardamentelor”, a adăugat edilul.
„22.000 de persoane au rămas în oraș. Dacă bombardamentele se intensifică, mai mulți oameni vor dori să plece”, a mai spus Liakh.
De asemenea, zona din jurul orașului Bahmut a fost bombardată din nou joi și au avut loc și lovituri aeriene, a precizat Statul Major General.
În sud, rușii au încercat să lanseze un asalt de-a lungul graniței dintre regiunile Mikolaiv și Herson, dar au fost respinși. Această zonă, aflată în jurul localității Andriivka, a înregistrat o intensificare a luptelor în ultimele zile, dar nu s-a produs nicio schimbare a pozițiilor actuale.