Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 152.
Soldații ruși care refuză să mai lupte în Ucraina ar fi ținuți captivi în regiunea Luhansk, după ce au fost arestați
Jurnaliștii de investigație de la The Insider relatează că soldații profesioniști ruși care refuză să participe în continuare la războiul din Ucraina sunt ținuți „în custodie” în zonele ocupate de Rusia în regiunea Luhansk și sunt forțați să se întoarcă pe front, scrie Ukrainska Pravda.
Potrivit jurnaliștilor de la The Insider, după trei luni de serviciu, soldaților profesioniști li s-a promis concediu și posibilitatea de a refuza să mai participe parte la război, dar când unii dintre aceștia au decis să părăsească Ucraina și au înaintat scrisori de refuz, au fost reținuți și duși în orașul Brianka din regiunea Luhansk.
Aceștia sunt ținuți „în custodie” acolo de mai bine de o lună.
Soldații sunt ținuți în condiții teribile, iar martorii oculari vorbesc despre „gropi de un anumit tip” și „tortură”.
AIEA: 10 reactoare nucleare ucrainene, conectate în total la rețeaua electrică
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat duminică faptul că încă un reactor nuclear, de la centrala nucleară din Rivne, a fost conectat la rețeaua electrică, informează The Kyiv Independent.
În prezent, 10 din cele 15 reactoare de energie nucleară ale Ucrainei sunt conectate la rețea.
Este vorba de trei reactoare nucleare din regiunea Rivne, trei din orașul Enerhodar din regiunea Zaporojie, ocupat de trupele ruse, două din regiunea Mikolaiv și două din regiunea Hmelnîțkîi.
Ucraina afirmă că 18 medici au fost uciși și sute de unități medicale au fost avariate de la începutul invaziei
Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat că cel puțin 18 membri ai personalului medical au fost uciși și aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse de la începutul invaziei ruse în Ucraina, care a intrat duminică în cea de-a șasea lună, scrie Reuters.
Într-o postare pe Facebook, Ministerul Sănătății precizează că peste 50 de lucrători medicali au fost răniți în urma atacurilor rușilor începând cu 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, în cel mai mare război european de după 1945.
Ministerul a adăugat că 123 de unități medicale din Ucraina au fost complet distruse în urma invaziei, în timp ce alte 746 au nevoie de reparații.
Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civili sau personalul medical și afirmă că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina pentru a lupta împotriva naționaliștilor. Kievul spune că Moscova se folosește de „terorism” pentru a-i constrânge pe ucraineni să încheie un acord de pace umilitor.
Un avion de atac Su-25 al rușilor, doborât de ucraineni
Unitatea de apărare aeriană a Brigăzii 25 Aeropurtate a forțelor aeriene ale Ucrainei a doborât duminică un avion rusesc de atac Su-25 cu o rachetă sol-aer, folosind un lansator portabil Igla, relatează The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Avioanele de fabricație sovietică Su-25 pot zbura cu 800 de kilometri pe oră și pot transporta 2,5 tone de arme.
5 luptători străini, uciși în Donbas săptămâna aceasta
Doi americani, un canadian şi un suedez au fost ucişi săptămâna aceasta, când un tanc rusesc a deschis focul asupra lor în timpul unei bătălii de o oră pe linia frontului în regiunea estică Doneţk, a confirmat comandantul lor pentru Politico. Un alt luptător polonez a fost ucis în Donbas în timpul unui bombardament, potrivit Polskie Radio.
Ruslan Miroșnicenko, comandantul luptătorilor străini, a declarat sâmbătă că americanii uciși se numeau Luke „Skywalker” Lucyszyn și Bryan Young. El a spus că au fost uciși alături de Emile-Antoine Roy-Sirois, din Canada, și Edvard Selander Patrignani, din Suedia, pe 18 iulie.
Mai multe detalii: Cel puțin cinci luptători străini au fost uciși în Donbas în ultimele zile
Aproape 500.000 de copii ucraineni merg la școlile din UE
Datele Biroului UE pentru Migrație și Afaceri Interne arată că un număr de 492.647 de copii ucraineni au fost integrați în sistemele școlare naționale din țările blocului comunitar, scrie The Kyiv Independent.
Până pe 19 iulie, peste 3,9 milioane de refugiați ucraineni s-au înregistrat pentru a primi statutul de protecție temporară în UE.
Lavrov: Moscova ar putea relua discuțiile cu Ucraina pe „o gamă mai largă de probleme”
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat, la Cairo, că Moscova ar putea relua discuțiile cu Ucraina pe „o gamă mai largă de probleme”, scrie The Kyiv Independent, preluând BBC.
Lavrov a mai afirmat duminică, în timpul unei vizite în Egipt, că Ucraina este reticentă cu privire la reluarea negocierilor de pace.
Sâmbătă, Rusia a atacat portul Odesa cu două rachete de croazieră, la doar o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat acorduri sub egida ONU și a Turciei pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și reluarea exporturilor de cereale ale Kievului.
Lavrov, aflat în vizită în Egipt, dă asigurări ca Rusia va respecta acordul cu Ucraina privind cerealele
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Egipt, a ţinut duminică să-i asigure pe partenerii săi egipteni că Moscova va respecta acordul asupra „culoarelor securizate” pentru exporturile de grâne din Ucraina şi Rusia, înțelegere care ar trebui să îndepărteze riscurile insecurităţii alimentare, în special în Africa, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Am confirmat angajamentul exportatorilor ruşi de produse cerealiere de a-şi respecta toate obligaţiile”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă, după convorbiri cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry.
„Preşedintele Vladimir Putin a subliniat de asemenea aceasta în cursul unei recente discuţii telefonice cu preşedintele egiptean (Abdel Fattah) al-Sissi”, adăugat șeful diplomației ruse, care urmează să viziteze săptămâna viitoare și Uganda, Etiopia şi Congo.
Declaraţiile lui Serghei Lavrov vin la o zi după ce armata rusă a bombardat oraşul-port Odesa, care are un rol cheie în reluarea exporturilor de cereale ucrainene.
Mai multe detalii: Lavrov dă asigurări, de la Cairo, că Moscova va respecta acordul privind reluarea exporturilor de cereale, la o zi după ce rușii au bombardat Odesa
Statul Major General al Ucrainei: Rușii nu reușesc să avanseze în regiunea Herson și se retrag „haotic”
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că armata rusă nu reușește să înainteze în regiunea Herson, din sudul țării, și se retrage haotic, informează The Kyiv Independent.
Trupele ucrainene au respins atacurile rușilor efectuate în apropierea satelor Sukhyi Stavok și Bilohirka, în apropiere de granița dintre regiunile Herson și Mikolaiv, a precizat duminică Statul Major General al Ucrainei, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Duminică, armata rusă a bombardat, de asemenea, zeci de localități din regiunea Mikolaiv, încercând să împiedice înaintarea trupelor ucrainene, potrivit Statului Major General.
Armata ucraineană a distrus o baterie S-300 a rușilor în regiunea Herson
Armata ucraineană a anunțat duminică distrugerea unei baterii rusești de rachete S-300 în regiunea Herson, informează The Kyiv Independent, preluând Ukrainska Pravda.
Comandamentul operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că forțele sale, ca răspuns la atacul cu rachete de croazieră rusești asupra orașului Mikolaiv, au distrus o baterie S-300 în regiunea ocupată Herson, din sudul țării.
O baterie include, de obicei, radare, un vehicul de comandă și până la 12 lansatoare cu 48 de rachete.
Campanie de strângere de fonduri în Polonia pentru cumpărarea unei drone Bayraktar pentru Ucraina
O campanie de strângere de fonduri desfășurată în Polonia pentru achiziționarea unei drone de luptă Bayraktar TB2, produsă de compania turcă Baykar, care să îi fie livrată armatei ucraineane, a strâns până acum peste 22,5 milioane de zloți (aproape 5 milioane de dolari), relatează The Kyiv Independent.
Campania a fost demarată la sfârșitul lunii iunie de către Slawomir Sierakowski, redactorul-șef al publicației Krytyka Polityczna.
Mai multe detalii: După Lituania, și Polonia strânge bani pentru cumpărarea unei drone Bayraktar care să ajungă la armata ucraineană
Luptător polonez, ucis în estul Ucrainei
Polonezul Tomasz Walentek, care a luptat în Legiunea Internațională de Apărare a Ucrainei (ILDU), a fost ucis la începutul acestei săptămâni în Donbas, în urma unui bombardament de artileri, potrivit presei poloneze și organizației MMA Polonia, scrie The Kyiv Independent.
Tomasz Walentek era luptător de arte marțiale mixte (MMA).
Potrivit presei britanice, peste 20.000 de străini luptă împotriva Rusiei de partea Ucrainei. Voluntari din peste 50 de țări s-au oferit să se alăture forțelor armate ale Ucrainei.
Presa rusă: 2,8 milioane de ucraineni „au intrat” în Rusia de la începutul conflictului
Rusia susține că 2,8 milioane de ucraineni „au intrat” în Rusia de la începutul războiului, în timp ce Ucraina vorbește despre „deportarea forțată” a acestora, scrie The Kyiv Independent, citând Radio Europa Liberă.
Potrivit agenției ruse de știri TASS, cifra de 2,8 milioane include aproape 500.000 de copii ucraineni.
Rusia susține că jumătate dintre cetățenii ucraineni au venit din regiunile Donețk și Luhansk.
TASS nu dezvăluie însă și numărul ucrainenilor care au părăsit Rusia.
Pe 13 iulie, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a deportat peste 2 milioane de ucraineni.
Mai multe detalii: Peste 2,8 milioane de ucraineni „au intrat” în Federația Rusă de la începutul războiului, scrie presa rusă. Kievul vorbește însă despre „deportare forțată”
Guvernator: Rușii fac presiuni ca proprietarii din afaceri din Herson să-și plătească taxele către Moscova
Forțele ruse fac presiuni asupra întreprinderilor ucrainene din Hersonul ocupat să plătească taxe Rusiei, susține guvernatorul interimar al regiunii, Dmytro Butrii, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit lui Dmytro Butrii, Rusia încearcă să forțeze întreprinderile locale să se reînregistreze și să funcționeze ca societăți rusești.
Pentru a înregistra o afacere, localnicii trebuie să obțină un pașaport rusesc, a precizat guvernatorul interimar al regiunii Herson, într-o postare pe Telegram.
SBU a distrus un tanc rusesc, ucigând 15 soldați care se uitau la filme
Ofițerii de contrainformații militare din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au distrus un tanc rusesc T-72 și au ucis 15 „invadatori” ruși într-un atac cu dronă, a anunțat serviciul de presă al SBU, potrivit Ukrainska Pravda.
Serviciul de Securitate citează o discuție interceptată între un martor ocular rus și mama acestuia. Potrivit martorului, „colegii” săi s-au adunat pe tanc pentru a viziona filme.
În urma unei lovituri precise efectuate cu un proiectil al unei drone ucrainene de luptă, „ocupanții” ruși au fost uciși.
Mai multe detalii: 15 ruși au fost uciși în timp ce se uitau la filme, pe un tanc. Atacul a fost efectuat din dronă, de Serviciul de Securitate al Ucrainei
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 3 rachete de croazieră Kalibr lansate spre regiunea Hmelnîțkîi
Comandamentul Aerian „Vest” al forțelor armate ucrainene a anunțat că trupele ruse au lansat rachete din Marea Neagră spre regiunea Hmelnîțkîi, din vestul Ucrainei, în cursul dimineții de duminică, informează The Kyiv Independent.
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 3 rachete de croazieră Kalibr, a precizat comandamentul, într-o postare pe Facebook.
Guvernator: 12 soldați ruși de elită, uciși în apropiere de Lisichansk
Guvernatorul regiunii Luhansk a anunțat, duminică, faptul că forțele ucrainene au ucis 12 soldați ruși dintr-o unitate de elită care a venit de pe insula Sahalin, informează The Kyiv Independent.
Potrivit guvernatorului Serhiy Haidai, artileria ucraineană a bombardat poziții ale unității speciale de poliție OMON, din cadrul Gărzii Naționale a Rusiei, în apropierea orașului Lisichansk, ocupat trupele ruse, și a ucis 12 dintre aceștia.
Unitatea a venit în Ucraina de pe insula Sahalin, situată la aproximativ 7.000 de kilometri de regiunea Luhansk.
Procuratura Ucrainei susține că 358 de copii au fost uciși de la începutul războiului
358 de copii au fost uciși în Ucraina și peste 684 au fost răniți în urma invaziei Rusiei, a anunțat biroul procurorului general al Ucrainei, potrivit Al Jazeera.
Procuratura a precizat că aceste cifre nu sunt concludente, deoarece încă se lucrează pentru a le stabili „în locurile cu ostilități active” și „în teritoriile temporar ocupate și eliberate”.
Biroul procurorului general a mai anunțat că 2.188 de instituții de învățământ din Ucraina au fost avariate de bombardamentele rusești și 221 au fost distruse.
Guvernator: Doi morți și doi răniți în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rușilor
Bombardamentele rusești au ucis doi civili și au rănit alți doi sâmbătă în regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul regional, potrivit Al Jazeera.
Guvernatorul Pavlo Kyrylenko a precizat că o persoană a fost ucisă în orașul Avdiivka, iar o alta în Torețk.
El a adăugat că infrastructura de transport a fost afectată în orașul industrial Kostyantynivka.
„Torețkul a fost acoperit cu focuri de artilerie în jurul orei șase dimineața – cel puțin cinci case au fost avariate și un locuitor din zonă a fost ucis. Situația rămâne tensionată în întreaga regiune”, a scris Kyrylenko, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
Guvernator: Un bombardament al rușilor a ucis un bărbat în regiunea Sumî
Forțele ruse au bombardat regiunea ucraineană de frontieră Sumî de 12 ori în ultimele 24 de ore, trăgând cu peste 170 de tipuri diferite de muniție, a anunțat guvernatorul regiunii, care a precizat că un bărbat a fost ucis în urma atacurilor, relatează Al Jazeera.
Guvernatorul Dmytro Zhyvytsky a precizat că localitățile afectate de atacurile rușilor sunt Shalyhyne, Mikolaivka, Bilopillia, Khotin, Yunakivka și Krasnopillia.
Un fermier în vârstă de 69 de ani a fost ucis în satul Bilopillia, a precizat el.
Consilier ucrainean local: Regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie
Ucraina preconizează acum că va recuceri regiunea Herson, din sudul țării, până în luna septembrie, relatează agenția France Presse, preluată de The Guardian.
Sergiy Khlan, un consilier al guvernatorului regiunii Herson, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene: „Putem spune că regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie, iar toate planurile ocupanților vor eșua”.
Herson, care este o regiune importantă pentru agricultura ucraineană, a fost cucerită de trupele ruse la începutul războiului. Dar armata ucraineană, susținută de noi provizii de artilerie occidentală cu rază lungă de acțiune, a obținut progrese semnificative în zonă în ultimele săptămâni.
„Vedem că forțele noastre armate avansează în mod deschis. Putem spune că trecem de la acțiuni defensive la acțiuni contraofensive”, a spus Khlan.
Forțele ruse au cucerit principalul oraș al regiunii, numit tot Herson, pe data de 3 martie. Acesta a fost primul oraș important care a căzut în mâinile rușilor în urma invadării Ucrainei.
Mai multe detalii: Regiunea Herson va fi ”definitiv eliberată” până în septembrie, spune oficial local. „Putem vorbi de o răsturnare a situaţiei pe teren”
7.000 de femei s-au înscris în forțele armate ucrainene, de la începutul conflictului
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că 7.000 de femei au intrat în rândurile Forțelor Armate începând cu 24 februarie, scrie The Kyiv Independent citând Pravda.
În armata ucraineană sunt peste 50.000 de femei, dintre care 38.000 sunt persoane aflate în serviciu, a precizat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar.
183 de lăcașuri de cult din Ucraina, distruse complet sau parțial, în cele 5 luni de război
Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Afaceri Etnice și Libertate de Conștiință a anunțat că 183 de biserici, moschei, sinagogi, clădiri educaționale și administrative ale comunităților religioase din Ucraina au fost complet sau parțial distruse de bombardamentele și atacurile efectuate de trupele ruse, în cele 5 luni de război, relatează The Kyiv Independent.
Cinci dintre cele 183 de lăcașuri de cult avariate de atacurile rusești sunt musulmane, cinci sunt iudaice, iar celelalte 173 sunt creștine, a precizat duminică Serviciul de Stat pentru Afaceri Etnice și Libertate de Conștiință.
Rusia a pierdut aproape 40.000 de soldați de la începutul războiului, susține armata ucraineană
Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunțat, duminică, faptul că Rusia a pierdut 39.520 de soldați în Ucraina de la începutul războiului și până în prezent, informează The Kyiv Independent.
Alte pierderi ale armatei ruse, potrivit Statului Major General al Ucrainei:
- 1.722 de tancuri;
- 3.942 de vehicule blindate de luptă;
- 2.823 de vehicule și rezervoare de combustibil;
- 869 de sisteme de artilerie;
- 255 de sisteme de rachete cu lansare multiplă;
- 113 sisteme de apărare antiaeriană;
- 188 de elicoptere;
- 221 de avioane;
- 714 drone;
- 15 ambarcațiuni;
- 170 rachete de croazieră interceptate.
Guvernator: Rușii au bombardat orașul Mikolaiv cu rachete de croazieră, cel puțin 5 oameni au fost răniți
Orașul-port Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a fost bombardat cu rachete de croazieră atât sâmbătă, cât și duminică dimineață, a anunțat guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitaliy Kim, potrivit The Kyiv Independent.
În urma atacurilor, cel puțin 5 persoane au fost rănite, a precizat guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram
Ambasadoarea SUA în Ucraina: Washingtonul se gândește serios să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului
Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că SUA iau în considerare serios să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului în legătură cu acțiunile sale ca urmare a invaziei pe scară largă din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Bridget Brink a precizat că, deși Washingtonul ia în calcul decizia, aceasta trebuie „analizată cu atenție în conformitate cu legislația americană”.
O rezoluție prin care i se cere Secretarului de Stat Antony Blinken să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului a fost înregistrată în Senatul american pe 10 mai. Pe 23 iunie, Comisia pentru relații externe a Senatului SUA a susținut rezoluția.
Mai multe detalii: Bridget Brink, ambasadoarea americană la Kiev: SUA analizează serios declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului
Consilier al lui Zelenski: Atacul de la Odesa arată că nu va fi ușor să exportăm cereale prin porturi
Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni dacă porturile sale nu ar fi blocate, însă atacul rusesc de la Odesa arată că lucrurile nu vor fi atât de uşoare, a declarat duminică un consilier prezidenţial ucrainean, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres.
Ucraina ar putea câştiga 10 miliarde de dolari prin vânzarea a 20 de milioane de tone de cereale din silozuri şi a 40 de milioane de tone de cereale din noua recoltă, a afirmat consilierul prezidenţial Oleh Ustenko, într-o intervenție televizată. Recolta va avea în total 60 de milioane de tone, dintre care 20 de milioane sunt pentru consum intern, a spus el.
„Dacă porturile ar fi deblocate acum şi am spune că trebuie să mutăm 60 de milioane de tone de cereale, atunci am transporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni”, a declarat consilierul prezidenţial.
„Dar, ţinând cont de modul în care se deschid ele acum şi de ce face Rusia în Marea Neagră, prin atacurile de ieri, lucrurile cu siguranţă nu vor funcţiona aşa”, a adăugat el, precizând că Ucraina va avea nevoie între 20 şi 24 de luni să exporte un astfel de volum de cereale dacă porturile nu funcţionează corespunzător.
Ministerul rus al Apărării susține că a lovit un depozit de rachete Harpoon din Odesa
După Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, și Ministerul Apărării de la Moscova a recunoscut că forțele ruse au atacat portul Odesa din Ucraina. Ministerul a transmis că atacul a țintit țintit o navă militară care se afla în acest port și a distrus și rachete anti-navă Harpoon furnizate Ucrainei de către SUA, relatează Al Jazeera.
„O navă de război ucraineană andocată și un depozit cu rachete anti-navă Harpoon, furnizate de SUA, au fost distruse de rachete navale cu rază lungă de acțiune, ghidate cu precizie, în portul maritim Odesa, pe teritoriul unei uzine de reparații navale”, au relatat duminică agențiile ruse de presă citând Ministerul Apărării.
Atacul asupra portului din sudul țării a avut loc sâmbătă, la o zi după ce a fost semnat un acord la Istanbul, între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră și pentru atenuarea penuriei mondiale de alimente cauzate de război.
Sâmbătă, Rusia a dezminţit inițial pe lângă Turcia că a fost implicată în aceste atacuri. „Ruşii ne-au spus că nu au nimic de-a face cu acest atac şi că analizează chestiunea îndeaproape”, a anunțat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.
Potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, două rachete au lovit teritoriul portului Odesa, iar alte două au fost doborâte de apărarea antiaeriană înainte de a-şi atinge ţinta.
Zelenski: Războiul nu va înfrânge Ucraina
În contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în cea de-a cincea lună de ostilități, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se declară încrezător că țara sa va învinge, scrie Al Jazeera.
„Acest război nu a înfrânt Ucraina și nu o va înfrânge”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
„Nu vom renunța. Vom proteja ceea ce este al nostru. Vom învinge!”, a continuat el, adăugând că viața a continuat în țara sa în ciuda luptelor.
Zelenski și-a reiterat apelul ca SUA și alte state membre NATO să furnizeze armament greu pentru a opri înaintarea rușilor și a elibera teritoriile ocupate în timpul războiului.
Cât cheltuie Rusia zilnic pentru războiul său în Ucraina
Un infografic al platformei de statistică UA War Infographics arată că Moscova cheltuie 400 de milioane de dolari pe zi pentru războiul său în Ucraina.
De asemenea, zeci de mii de soldați morți sau răniți, mii de blindate și sute de aeronave distruse, așa arată bilanțul pierderilor suferite de armata rusă în cele cinci luni de conflict din Ucraina.
Rusia recunoaște că a distrus „infrastructura militară” ucraineană la Odesa
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că forțele ruse au lovit o ambarcațiune militară ucraineană în portul Odesa cu rachete de înaltă precizie.
Rachetele Kalibr cu o lovitură de precizie au distrus infrastructura militară a portului Odesa, și nu chiar „posibilitatea unor declarații” despre negocierile cu Rusia, așa cum a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, duminică, Maria Zakharova pe contul ei de Telegram, potrivit TASS.
Sâmbătă, Rusia a negat,în fața Turciei, că ar fi fost implicată în aceste atacuri: „Rușii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu acest atac și că examinează problema foarte atent”, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.
Ucraina a declarat că rachetele rusești au lovit portul din sud sâmbătă, amenințănd acordul de vineri de a debloca exporturile de cereale din porturile Mării Negre și de a reduce penuria globală de alimente cauzată de război.
Ucraina continuă eforturile de a reporni exporturile de cereale din Odesa
Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat pe Facebook „continuăm pregătirile tehnice pentru lansarea exporturilor de produse agricole din porturile noastre”, potrivit The Guardian.
Radiodifuzorul public Suspilne a citat armata ucraineană spunând că rachetele nu au deteriorat în mod semnificativ portul.
Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat câteva imagini despre care spun că arată momentul în care serviciile de urgență sting incendiul care a urmat atacului cu rachetă.
Rachetele rusești au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa, atacul a venit la doar o zi după ce a fost semnat acordul privind reluarea exportului de cereale în Marea Neagră.
Ucraina le cere locuitorilor din Enerhodar să furnizeze informații exacte despre locația trupelor ruse
Ministerul ucrainean al Apărării i-a îndemnat sâmbătă pe cetățenii dintr-o zonă cheie ocupată de ruși să dezvăluie unde se află trupele Moscovei și cine sunt rezidenții locali care colaborează cu autoritățile de ocupație, scrie Reuters.
Declarația emisă de Direcția de informații din cadrul Ministerului Apărării se adresează persoanelor din orașul Enerhodar, situat în sudul țării, și din jurul acestuia, unde se află o importantă centrală nucleară.
„Vă rugăm să ne comunicați de urgență locația exactă a bazelor trupelor de ocupație și adresele de reședință ale acestora … precum și locurile de reședință ale personalului de comandă”, scrie în declarația serviciului de informații, care adaugă faptul că ar fi de dorit să fie transmise coordonatele exacte.
Mai multe detalii: Apelul unui serviciu ucrainean de informații pentru denunțarea ocupanților și a colaboraționiștilor: „Spuneți-ne unde locuiesc trupele ruse”
ONU: 3,7 milioane de refugiați ucraineni au primit statut de protecție temporară în UE
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat că peste 3,7 milioane de refugiați din Ucraina s-au înregistrat pentru a beneficia de protecție temporară sau de scheme naționale de protecție similare, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit datelor UNHCR, Polonia, Germania și Republica Cehă sunt țările UE în care ucrainenii care au fugit din calea războiului s-au înregistrat pentru statutul de protecție temporară.
În total, 6 milioane de refugiați ucraineni sunt înregistrați în întreaga Europă.
Autoritățile de ocupație din regiunea Zaporojie înființează o „comisie electorală” pentru organizarea „referendumului”
Autoritățile de ocupație din regiunea Zaporojie au înființat o „comisie electorală” pentru a organiza un așa-numit „referendum” cu privire la oportunitatea integrării teritoriilor cucerite din această regiune în Federația Rusă, informează Ukrainska Pravda.
„Pentru ca procedura de desfășurare a referendumului să fie clară și legitimă și pentru a proteja drepturile electorale ale cetățenilor, am semnat un decret prin care am înființat o comisie electorală în regiunea Zaporojie”, a anunțat Evhen Balytskyi, șeful administrației separatiste din această regiune, pe canalul său de Telegram
Potrivit lui Balytskyi, așa-numitul „referendum” ar trebui să aibă loc în toamnă. Administrația de ocupație face în prezent pași pregătitori „în mai multe domenii deodată, dintre care unul este cel legislativ”.
Balytskyi a precizat că toate organismele anterioare care au fost implicate în organizarea alegerilor pe teritoriul cucerit al regiunii Zaporojie au încetat oficial să mai existe din momentul în care a fost semnat decretul.
„Comisia electorală” va fi alcătuită, se pare, din reprezentanți ai organizațiilor publice și ai grupurilor de cetățeni, în funcție de locul de reședință sau de muncă.
UE încearcă să obțină livrări suplimentare de gaze din Nigeria
Uniunea Europeană încearcă să obțină livrări suplimentare de gaze din Nigeria, în contextul în care blocul comunitar se pregătește pentru o eventuală reducere a livrărilor din partea Rusiei, anunță Comisia Europeană, potrivit Sky News.
Matthew Baldwin, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei, s-a aflat în Nigeria, unde a avut întâlniri cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa.
UE importă 14% din totalul livrărilor sale de GNL (gaz natural lichefiat) din Nigeria și există un potențial de mai mult decât dublu, a declarat Baldwin.
Producția de petrol și gaze din Nigeria este afectată de furtul și vandalizarea conductelor, ceea ce face ca terminalul producătorului de gaze Nigeria LNG Ltd. de la Bonny Island să funcționeze la 60% din capacitate.
„Dacă putem ajunge la peste 80%, în acel moment, ar putea exista GNL suplimentar care ar putea fi disponibil” pentru Europa, a spus Baldwin.
„Ei (oficialii nigerieni, n.r.) ne-au spus: «»Veniți și vorbiți din nou cu noi la sfârșitul lunii august, deoarece credem că putem face progrese reale în acest sens»”.
Nigeria NLG este deținută de compania petrolieră de stat NNPC Ltd, Shell, TotalEnergies și Eni.
Comisia Europeană a anunțat miercuri că statele membre ale UE ar trebui să își reducă consumul de gaze cu 15% începând din august și până în luna martie a anului viitor.
Marea Britanie: Atacul de la Odesa este „absolut îngrozitor”
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a catalogat sâmbătă atacul rușilor asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră drept „absolut îngrozitor” și „complet nejustificat”, relatează Al Jazeera.
Truss a afirmat că atacul cu rachete, efectuat la doar o zi după acordul între Ucraina și Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale, arătă că președintele rus Vladimir Putin nu este de încredere.
„Trebuie să lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri internaţionali pentru a găsi o modalitate mai bună de a scoate grânele din Ucraina care să nu implice Rusia şi promisiunile sale încălcate”, a adăugat șefa diplomației britanice.
Rușii au lovit un bloc din Mikolaiv, mai multe persoane se află sub dărâmături
Trupele ruse au lovit sâmbătă o clădire rezidențială din Mikolaiv, mai multe persoane fiind rănite, scrie The Kyiv Independent.
Șefa Consiliului din regiunea Mikolaiv, Anna Zamazeeva, a anunțat, într-un mesaj publicat pe Facebook, că mai mulți oameni sunt blocați sub dărâmături, iar un copil de 16 ani a fost rănit de un șrapnel.